Waterkoker

Ik heb een nieuwe waterkoker gekocht, terwijl de oude het nog prima deed. Die oude was er zo een van 10 euro bij de HEMA. De nieuwe heeft precies dezelfde specificaties, maar kost 30 euro.
Toch ben ik niet gek. Die oude verspilde namelijk nogal wat energie, en die energie wordt steeds duurder.
Ik ben ook niet zo gek dat ik geloof wat de fabrikant beweert ( 66% energiebesparing ). Elke waterkoker heeft namelijk een rendement van 100%, dus daar valt niet veel aan te verbeteren.
Maar je moet altijd een minimale hoeveelheid water in je koker doen, anders smelt het verwarmingselement door. En daar zit hem de truuk. Een duurdere waterkoker heeft een plat verwarmingselement, zodat er niet zoveel water boven hoeft te staan. Daarom kan deze 1 kopje ( 250ml ) water tegelijk opwarmen waar die andere 2 kopjes nodig had.
Dat scheelt, als je alleen woont.
In theorie zou een 2400 W waterkoker 250ml water van 20 naar 100 graden moeten verwarmen in 35 seconden.
In de praktijk duurt het ( veel ) langer, omdat de waterkoker zelf ook verwarmd moet worden.
Aangezien mijn oude waterkoker er 1:45 over deed om een halve liter water op te warmen, kun je stellen dat het ding zelf ook nog 250 gram materiaal opwarmt. ( of in die buurt, niet alle materialen hebben dezelfde warmtecapaciteit )
De nieuwe waterkoker heeft ook nog eens een geïsoleerde kan, wat de oude niet had, dus verliezen naar de omgeving zouden minder moeten zijn.
Als je ( na aankoop ) de lettertjes op de doos leest, dan snap je hoe ze aan die onmogelijke 66% komen : ze vergelijken gewoon 1 kopje met 1 liter. Zelfs de goedkoopste waterkoker heeft geen minimum van 1 liter en voor die 10 euro kan ook iedereen er wel een paar maatstreepjes op zetten.

Ik heb de nieuwe aankoop getest en :
– hij ziet er mooi uit
– hij heeft een draaivoet
– hij doet het
– het scheelt precies 35 seconden, als je er 250 ml water minder in doet

Het effect van die isolatie is dus te verwaarlozen, maar als je per ongeluk toch teveel water kookt, heb je even later nog wel wat aan de warmte die er nog in zit.

Met mijn theeconsumptie ( minstens 4 kopjes per dag ) bespaar ik nu ongeveer 35 kWh per jaar, dus over 3 jaar heb ik hem gratis. Het is eigenlijk net zoiets als zegeltjes sparen, maar dan zonder schaar.


Posted

in

by

Tags:

Comments

One response to “Waterkoker”

  1. Sandra Avatar
    Sandra

    Stoppen met het drinken van thee is nóg goedkoper!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *