Eigenwijs

“Dat is heel slecht voor je nieren” kreeg ik 8 jaar geleden van mijn toenmalige neuroloog te horen toen ik vertelde dat ik minder was gaan drinken, omdat ik meer tijd op de wc doorbracht dan in mijn woonkamer.
Ik was daarom gaan zoeken naar informatie over de hoeveelheid water die mensen in werkelijkheid nodig hebben.
Daaruit bleek dat iedereen zonder er voor betaald te krijgen mineraalwater aan de man brengt.
Het is de best geslaagde reclamecampagne uit de geschiedenis. In werkelijkheid krijg je gewoon – net als alle andere dieren – dorst als je te weinig drinkt. Je moet zorgen dat je per dag minimaal een halve liter uitplast. Als je niet weet hoeveel dat is bestaat er zoiets als een maatbeker.

Mijn bloed werd meteen gecontroleerd op slecht functionerende nieren. Die had ik niet.
Omdat ik geen zin had in een lumbaalpunctie en een onderzoek door een uroloog, ben ik niet meer teruggegaan naar dat ziekenhuis.
Inmiddels zijn we 8 jaar verder en om in aanmerking te komen voor een medicijn tegen vermoeidheid moest eerst de werking van mijn nieren gecontroleerd worden.
Weer niks.
Vervolgens werd ik naar de uroloog gestuurd, die misschien iets kon doen aan mijn frequente toiletbezoek.
Hij begon ook over veel drinken en wilde onmiddelijk bloedonderzoek laten doen vanwege mijn nieren, maar ik kon hem de uitslag van 4 weken eerder laten zien.
Inmiddels weet ik zeker dat er ook niets aan mijn prostaat mankeert. Mensen willen nooit geloven dat MS de problemen met je blaas veroorzaakt. ( behalve die mensen die zelf MS hebben ).
Ik kreeg een recept mee voor detrusitol. Dat ligt nu op de stapel nooit op te halen medicijnrecepten.
De huisarts kent dat middel namelijk ook en heeft het me al voorgeschreven voordat ik een neuroloog bezocht. Het werkte niet voor mij.
Ik reis niet graag met een volle blaas, dus van de meeste onderzoeken die de uroloog op me wilde uitvoeren kwam niet veel terecht.
Maar hij liet me nog wel een keer terugkomen voor een echo van mijn blaas en nieren.
Die was vandaag.
“Niets aan de hand”, zei de radioloog, en hij vertrok snel, want hij liep een half uur achter op schema.
Ik veegde met een handdoek de echo-smurrie van mijn buik.

Bij de uitgang van het ziekenhuis stonden een aantal mensen te wachten op hun “aanvullend openbaar vervoer”. “Ik zit al 2 uur te wachten”, sprak een vrouw met net zo’n rollator als ik verontwaardigd.
Ik heb zo’n aov-pas ook, maar vandaag had ik wijselijk het normale OV genomen.
Ik stak het fietspad over en zag de tram in de verte al aankomen. Een half uur later was ik thuis.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Eigenwijs”

 1. beheerder Avatar
  beheerder

  RMC heeft me inmiddels terugbetaald.

  CIZ is op bezoek geweest en dat viel erg mee. Niks geen moeilijke vragen, gewoon rondgekeken en gemeten met een meetlint. En dat elektrisch ondersteunde 3-wielfietsen niet meer geleverd zouden worden is een sprookje.

 2. Appelvrouw Avatar
  Appelvrouw

  Mij, als leek, is ook bekend dat ms blaasklachten geeft. Maar vaak denk ik dat artsen teveel alle klachten individueel bekijken ipv een totaal plaatje. Hoewel andersom ook voorkomt, dat alles op 1 hoop gegooid wordt en niet verder gekeken wordt.
  Het is eigenlijk nooit goed, maar het beste is je eigen beslissing te nemen. Er zijn genoeg volken die alleen drinken als ze dorst hebben, en niet omdat het half 4 is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *