2-e Hands i-phone kopen ?

Ik zou het niet doen.
Ik zie regelmatig mensen hun oude i-phone te koop aanbieden.
Als je kijkt wat zo’n apparaat kan, vraag je je af waarom mensen er zelfs maar de helft van de vraagprijs voor over hebben.
Alsof alleen het Apple logo hem 2 keer zoveel waard maakt.
Alsof economische- en natuurwetten aan de producten van Apple voorbij gaan.
Alsof Apple-producten onkwetsbaar zijn voor hackers en nooit verouderen.

Op een forum beweerde iemand een keer dat zijn Mac onkwetsbaar was voor virussen en daarom superieur aan gewone PC’s met Windows.
3 Maanden later stond de wereld op zijn kop.
Het eerste virus voor de Mac was geïdentificeerd !
Ja duh.
Elke computer kan gehacked worden. Als je het maar hard genoeg probeert.
Dat Apple toen met zijn kleine marktaandeel niet interessant genoeg was voor virusmakers gaf de kopers het onterechte idee dat hun apparaat onkwetsbaar was.
Erger nog : door het aura van gebruikersvriendelijkheid hadden ze een hoog percentage gebruikers die geen flauw idee hadden wat er eigenlijk in zo’n mooi apparaat zat.
Gouden tandwieltjes, waarschijnlijk.

Apple is een sterk merk, zoals Coca Cola een sterk merk is.
Op de producten van beide merken zit een nogal forse marge, die voor een groot deel wordt uitgegeven aan marketing.
Verder is de strategie van Apple om zijn systemen gesloten te houden, d.w.z. een deel van de inhoud is geheim of wordt alleen door/voor Apple zelf gemaakt, zodat niemand het kan namaken.

Andere fabrikanten hanteren vaak de omgekeerde strategie : maak alle informatie openbaar, nodig de hele wereld uit om compatible of concurrerende producten te maken.

Hoe graag Apple ook wil dat je zijn producten niet kan vergelijken met die van andere fabrikanten, bij een telefoon is dat zo goed als onmogelijk. Een telefoon moet nu eenmaal werken binnen een openbaar netwerk. De meeste eigenschappen van een telefoon kun je meten of testen. Ik heb zelf een goedkope ( 100 euro ) smartphone en als ik de specificaties daarvan vergelijk met de i-phone 4 die tweedehands voor hetzelfde bedrag aangeboden wordt, dan zakt de i-phone door het ijs.
apple-bat
Wijlen Steve Jobs schept op over de prestaties van de i-phone 4 batterij

 

lumia550bat
De prestaties van de Lumia-550 batterij

 

Verschil :
– batterij kleiner en niet verwisselbaar
– geen 4G ( snel mobiel internet )
– kleiner scherm, minder pixels
– vrij trage processor met 1 core i.p.v. 4
– werkgeheugen 512 MB i.p.v. 1024
– geen micro SD-card slot (!)

– muziekspeler mist FLAC formaat ( Apple verdient graag nog wat aan je muziek )

Apple is misschien heel goed in het optimaliseren van hun software, maar zulke verschillen kun je met software niet wegpoetsen. Daar komt bij dat hun software waarschijnlijk het best werkt met de eigen nieuwste telefoonmodellen en minder goed met oudere apparaten, waar we in het verleden ook wel bewijzen van gezien hebben.
Op een kwade dag stopt de fabrikant helemaal met software-updates voor oude modellen. En dan maar hopen dat er geen beveiligingslek in de oude software zit.

De batterij van een smartphone slijt en het is een duur onderdeel. Bij de aanschaf van een tweedehands moet je dus in gedachten de kosten van een nieuwe batterij optellen ( geldt ook voor laptops )


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “2-e Hands i-phone kopen ?”

 1. Johan Avatar
  Johan

  Ik heb altijd al de indruk gehad dat de naam Apple de enige oorzaak is voor de dure prijsklasse. Ik begin er niet aan.

 2. beheerder Avatar
  beheerder

  Niet de enige. Ze maken erg goede producten en ze verkopen er erg veel. Dus kunnen ze op 2 manieren verdienen : een flinke marge op de topproducten en een kleine marge op de instapmodellen die in grote aantallen verkocht worden.

  Waar ik voor waarschuw is dat je je geen poot moet laten uitdraaien voor een 6 jaar oud apparaat. Ze zien er nog duur uit, terwijl ze technisch en economisch al lang afgeschreven zijn. Je ziet hetzelfde bij oude laptops. Koop liever een nieuwe die precies kan wat je nodig hebt en vervang hem over 3 jaar, als hij versleten is.

 3. van Gellekom Avatar

  Ik kies liever het hazenpad en ruil het dan in tegen een iPad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *