Klein leed

Aaahh !
Ik lag op de grond, mijn wandelstok nog in mijn hand.
Weer gevallen, terwijl ik nog zó op mijn voeten had gelet.
Van alle kanten kwamen mensen op me af.
‘Hij viel opeens !’
Een dokter kwam aangelopen, zijn witte jas fladderde om zijn benen.
‘Wat gebeurde er ?’
2 Mensen probeerden me overeind te trekken, maar mijn benen hadden geen kracht.
‘Hoort u bij hem ?’
‘Nee’
Ik vertelde de dokter dat ik MS heb en dat ik wel vaker zomaar val.
Ik voelde nu hoe ik de grond geraakt had.
Het leek wel of mijn sleutelbos een gat in mijn dijbeen geslagen had, zo gloeide het.
Mijn hand deed pijn en mijn nek ook.
Ik schaamde me en ik kon wel janken.
‘Wil je wat drinken ? Water, thee, chocolademelk ?’

Buiten regende het.
Er had zich een plasje water verzameld in de gleuf van mijn fietszadel.
Getver.
Ik de lucht riepen de kraaien boven het Oosterpark.
Hun vaste ritueel, voordat ze gaan slapen. Ik weet alles van kraaien.
Opeens zag ik een rat. Het leek alsof hij iets zocht tussen de fietsen.
Hij verdween onder het hek door tussen de struiken.
Het was niet dat hij er angstaanjagend uitzag, het leek een wild konijn, maar dan slanker.
Het was het contrast met het steriele ziekenhuis, 20 meter achter me, dat me verraste.
Even opletten nu, ze rijden je hier zo plat, dacht ik.

Het had kunnen gebeuren, 10 minuten later.
Ik moest stoppen en worstelde om mijn voet uit de toe-clip te krijgen.
De bel van de tram rinkelde.
Te laat om te remmen, dus ik probeerde hem voor te blijven.
Geen idee of hij moest remmen. Ik weet niet hoe het klinkt als een tram remt.
Ik verdien het niet om aangereden te worden, ik heb al genoeg klappen gehad, dacht ik.

Ik wilde alleen nog slapen.


Posted

in

by

Tags:

Comments

13 responses to “Klein leed”

 1. beheerder Avatar
  beheerder

  Dit was de tweede keer in 3 dagen. Maandag viel ik zomaar achterover toen ik met mijn fiets thuis kwam. Ik ben nu aan 2 kanten beurs. Mensen waarschuwen me dat ik de volgende keer iets kan breken. Dat weet ik ook wel, maar de bus is duur en als je niet af en toe beweegt, verander je in een plant.

 2. Fenny Avatar

  Het leest als een boze droom, wat een rotdag!
  Wees voorzichtig en blijf heel Knuts.

 3. j de kat Avatar
  j de kat

  Je bedoelt weer kauwtjes. Ik ken die zwerm in het Oosterpark. Kraaien trekken doorgaans met z’n tweeën op.
  Fietsen met toeclips in de stad is vragen om ongelukken, ook voor mensen met gezonde benen.
  Sterkte met het vallen. Trams rijden zelden over fietsers heen, ook al heeft hun raakvlak met de rails nog niet het oppervlak van een lucifersdoosje. Was het lijn 10 in de Roetersstraat?

 4. beheerder Avatar
  beheerder

  Nee, ik was al wat verder. Waar je bij de Piet Heintunnel moet wachten voor de oprit naar de A-10, kruis je eerst de trambaan ( tram 26 ). Daar staat alleen een voetgangerslicht, dus je verwacht als fietser dat je iets verderop moet stoppen.

  Ik weet het verschil tussen kauwtjes en kraaien. Kauwtjes komen meestal met een hele zwerm over, maar vlak bij het OLVG wonen ook een paar kraaien. Kraaien geven de voorkeur aan hoge plekken en veel open ruimte, die je in parken vindt. Het geluid is natuurlijk ook anders. Een kraai klinkt nogal boos, hoewel ze het vast niet zo bedoelen.

 5. appelvrouw Avatar
  appelvrouw

  Een akelige thriller in jouw echte leven.

  Dan heb je niets aan valpreventie, of valbescherming, hooguit een dik skipak met extra schuim erin maar dat loopt wat onhandig denk ik.
  Ik wens je toe dat je niet wordt overreden, en ook niet al fietsend of afstappend valt op straat.

 6. beheerder Avatar
  beheerder

  Een thriller ?
  Ik vind het meer een slechtgeschreven soap.
  Een soort Goede tijden / Slechte tijden met alleen de slechterikken.

 7. j de kat Avatar
  j de kat

  Over kraaien zijn we het dan toch eens. En hoe de noodstop van een tram klinkt? Alsof je een zware kast over een houten vloer sleept. Als het tenminste een tram is met noodremblokken die bij een noodstop op de rails worden gedrukt. Ik weet niet of die moderne karren, zonder draaistellen, met vaste assen, dat ook hebben. In dat geval hoor je waarschijnlijk vooral veel geknars en geslijp. Trams staan er overigens niet om bekend dat ze fietsers in de rug aanvallen. Van lijnbussen kan dat niet gezegd worden.

  P.S. Vervang – of laat dat doen – je reespedalen door atb-pedalen met stalen tanden. Die bieden houvast voor je voeten, maar ook de vrijheid om ze meteen aan de grond te zetten.

 8. beheerder Avatar
  beheerder

  Die heb ik. Ik heb eerst een damesfiets aangeschaft en daarvan de pedalen vervangen door iets stroevere types.
  Maar als het regende schoten mijn voeten er alsnog af, dus toen heb ik die weer vervangen door “trekking” pedalen waar ik weer van die open plastic toe-clips zonder riempjes op geschroefd heb.
  Nu blijven mijn voeten wel goed staan en kan ik er net snel genoeg uit.
  Tenminste, als mijn been niet al te spastisch is, want om je voet naar achteren te bewegen, moet je je knie buigen en dat is nu net wat een spastisch been niet wil.
  Een klapvoet helpt ook niet echt.
  Voor mij is het, alsof het het hele jaar ijzelt.

 9. j de kat Avatar
  j de kat

  Ik bedoel eigenlijk dit soort pedalen:
  http://hollandbikeshop.com/fietsonderdelen-stadsfiets/fiets-pedalen/pedalen-sportief/union-872n-ru-pedalen-1-2-inch-cross/

  Er bestaan nog wel ruigere types voor stunt- en terreinfietsen. Maar met dit soort heb ik jarenlang hard gefietst in alle soorten weer. Gladde zolen, ruwe zolen, zachte of harde zolen, deed er niet toe. Alleen voor fietsen met blote voeten zijn ze minder geschikt.

  Bedoel je de kruising met de Zuiderzeeweg? Ik heb er met goegelmeps naar zitten kijken (strietvjuw). De laatste keer dat ik daar (regelmatig) met de fiets kwam was de Schellingwouderbrug het hoogste bouwwerk in de verre omtrek. Nu ziet het er daar veel unheimischer uit dan toen.

 10. beheerder Avatar
  beheerder

  Bijna ja :
  http://hollandbikeshop.com/fietsonderdelen-stadsfiets/fiets-pedalen/pedalen-sportief/cordo-pedalen-trekking/

  Klopt : kruising Zuiderzeeweg / IJburglaan in noordelijke richting. Je stopt voor die kruising, maar die trambaan die er een paar meter voor ligt, zie je over het hoofd, door die leuke struikjes aan de rechterkant. Als er veel fietsen voor het stoplicht staan, staat de achterste op de trambaan. En die 26 gaat best hard.

 11. j de kat Avatar
  j de kat

  Het stoplicht voor de fietsers staat gewoon op de verkeerde plek. Het zou vóór de trambaan moeten staan.

 12. j de kat Avatar
  j de kat

  Jouw pedalen zijn dus praktisch de mijne, al leken ze wat platter in je beschrijving. Ze hebben allebei het voordeel dat de buitenkanten zijn afgerond. Dat scheelt een hoop schade aan je schenen.

 13. beheerder Avatar
  beheerder

  Ze hadden die trambaan moeten ingraven toen hij werd aangelegd. Het wordt steeds drukker daar. Nog even en er komt elke minuut een tram over die kruising. Een botsing lijkt me een kwestie van tijd. Het kan ook een botsing worden tussen een vrachtwagen en de tram. Bij 80 km per uur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *