Eindelijk eentje die gelukt is

Tot nu toe werd een brood uit de broodbakmachine nooit zo mooi als een handgekneed brood.
De bovenkant zakte in, wat ik ook probeerde.
Inmiddels ben ik er achter hoe ik dat kan voorkomen.
Het programma van de machine is veel te pessimistisch over hoe snel het deeg rijst. Daarom moet je 2 aparte programma’s gebruiken : deeg maken + bakken.

Als je het recept uit de gebruiksaanwijzing volgt, gaat het rijzen veel te snel. Je moet dus maar 3 gram gist ( een eetlepel ) gebruiken. En iets minder water dan wanneer je met de hand kneedt.
En er moet een ei in als emulgator. ( voor een ei 50 gram minder water )

Ik heb me suf gepiekerd wat nu precies het verschil is tussen bakken in een broodbakmachine en bakken in een gasoven. Ik denk dat het verschil is, dat een broodbakmachine nooit in één klap de gist kan doden. Daarvoor gaat de temperatuur te langzaam omhoog. En daardoor krijg je, zo vermoed ik, overrezen deeg dat vervolgens inzakt. Het is niet de bedoeling dat het brood helemaal boven dat blik uit rijst, zoals je dat bij bakken met de hand wel wil. Bij een gasoven is de lucht bovenin de oven heter dan die in de broodbakmachine, die ventilatieopeningen heeft. Het is het blik dat de warmte overbrengt, niet de lucht.


Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Eindelijk eentje die gelukt is”

  1. Johan Avatar
    Johan

    De aanhouder wint!

  2. appelvrouw Avatar
    appelvrouw

    Dankje voor je technische overdenkingen.
    Het brood ziet er lekker uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *