Kapitalisme, het ergste dat ons in 1000 jaar is overkomen

Blogger Richard verwart massaproductie graag met kapitalisme, om daarmee aan te tonen hoe fantastisch het werkt.
Drogreden natuurlijk, het zijn 2 verschillende begrippen.
Hij plaatst ook graag 1959 tegenover 2013, alsof de klok zonder kapitalisme niet tikt.
Waarom zou massaproductie onmogelijk zijn zonder kapitalisme ? De Staatsmijnen ? De Nederlande Spoorwegen ? Het Gemeentelijk Energie Bedrijf ? Zou dat niet kunnen ?
Hij vergeet daarnaast het hele plaatje te laten zien.
Werklozen blijven buiten beeld, mensen die minder dan een gemiddeld loon verdienen ook, we zien geen buitenlandse mijnen, we zien niet waar ons afval heen gaat. We zien ook geen alternatieven.
Bestonden er ooit samenlevingen waar geen geld bestaat ?
Natuurlijk wel. Geld is een latere uitvinding.
Geld is gewoon een handig ruilmiddel. Schulden en rente zijn uitvindingen van het kapitalisme.

Laat mij nu ook eens een vergelijking maken :

Microsoft-Software-Wang-Victor-IBM-Apple-Disks-1983In 1982 repareerde ik PC’s
Geld om er zelf een te kopen, had ik niet, maar ik had natuurlijk wel een 8-bit homecomputer.
Op school had ik leren programmeren, maar ik was gestopt met mijn opleiding en gaan werken. Voor het minimum-loon.
In die tijd kostte de Microsoft C of Pascal compiler ( ik wilde programmeren ) 1200 gulden, wat ik niet had.
Vandaag kan ik helemaal gratis mijn computer inrichten met zulke software.

Software is een plek waar de god van het kapitalisme niet is.
Er zijn namelijk geen kapitaalgoederen nodig om software te maken. Het enige dat nodig is, is een goed verstand. En bouwen op elkaars werk, zodat er uiteindelijk iets heel groots ontstaat.
Sinds dat ontdekt is, is Microsoft op sommige plekken verslagen. Dit blogje staat op een server op internet.
Die server draait open-source software. Linux, Apache, MySQL, PHP. Mijn blog is gebouwd met een open-source CMS dat op die bouwstenen gebaseerd is : WordPress.
U bekijkt dit blog mogelijk met browser-software die open-source is : Mozilla Firefox, misschien zelfs op een computer die net als de mijne helemaal draait op open-source software. Kapitalisme heeft één wapen in de strijd tegen open-source : software-patenten.
Als je een patent kan krijgen op een essentiele bouwsteen, heb je elke vooruitgang gestopt.
Vrijwel alle (software-)patenten zijn in handen van grote multinationals. Kleine uitvinders worden niet beschermd door patenten, want het verkrijgen van een patent kost handenvol geld, meer dan het doen van de uitvinding op zich.
Je moet er niet aan denken dat iemand een keer een patent op hemoglobine weet te krijgen, want dan zou ik moeten bewijzen dat mijn lichaam zelf bloed maakt en het al deed voordat het patent bestond. Je kan er om lachen, maar dat is dus de consequentie van een absurde wet.


Posted

in

by

Comments

17 responses to “Kapitalisme, het ergste dat ons in 1000 jaar is overkomen”

 1. rikus Avatar

  Als vakman kun je veel verdienen als programmeur.
  Ik denk dat ik van de eerste generatie computer bezitters ben en heb alles voor veel geld moeten kopen destijds. Zelfs een programma voor email moest je betalen.

 2. fred van der wal Avatar
  fred van der wal

  Met interesse gelezen. Mijn eerste computer uit 1996 een Windows 95 model incl. prgogrammatuur en camera samen kostte mij iets van 6000 gulden. Ik heb ‘m nog want ik vind het zonde om het ding weg te gooien, er staat windows 98 op.
  Bij de kringloop koop je voor 45 euro een pentium 4 met XP professional. Voor een leek zoals ik ben voldoende

 3. knutselsmurf Avatar

  Rikus, dan heeft het beste dat ons ooit is overkomen gezorgd dat mensen als Nina Brink rijk zijn geworden. Wat voor voordeel dat voor jou gehad heeft, weet ik niet, maar als je op de bijgevoegde link klikt, kun je het zelf aan Richard vragen.

 4. knutselsmurf Avatar

  @Fred :
  Dat Windows XP wordt alleen niet meer gesupport door Microsoft, terwijl er wel security-holes in zitten. Die zijn bekend en er zijn virussen gemaakt om die lekken uit te buiten. Dus vroeger of later loop je op internet tegen een virus aan. De oorspronkelijke koper van de PC heeft die software wel betaald, maar heeft alle support die hij voor het geld kocht al opgebruikt, als de licentie al overdraagbaar was. De versie van Linux die ik gebruik, wordt nog tot 2017 voorzien van software-updates, zodat ik zeker weet dat ik veilig kan internet-bankieren en zo.

 5. TimmerArk Avatar
  TimmerArk

  Het Kapitalisme bestaat +/- 160 jaar.
  Verder goed blog, boeiend. Ik wou dat ik al mijn computers bewaard had, voor de nostalgie, ook al mijn mobieltjes…maar ik ben geen bewaarder.

 6. beheerder Avatar
  beheerder

  Bedoel je dat het enige dat er aan mijn blog mankeert is dat ik denk dat kapitalisme al lang voor 1850 bestond ?
  Dan valt het oordeel erg mee.
  Overigens ben ik van mening dat je ergens niet goed opgelet hebt, op school.
  Misschien bij rekenen, of geschiedenis, of economie.
  Kapitalisme hoeft midden in een zin niet met een hoofdletter. ( dat had je bij Nederlands kunnen leren )
  Misschien ben je in de war met het boek “Das Kapital” van Karl Marx, ( die hoofdletter is, omdat dat in het Duits wél moet ).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Kapital
  Kapitalisme is natuurlijk veel ouder dan dat boek hé ?

 7. fred van der wal Avatar
  fred van der wal

  Had ook gelezen dat XP niet meer wordt ondersteund
  dus dan maar over gaan op Windows 7 is mijn optie
  een Mac vind ik net wat te kostbaar voor een leek zoals ik
  die toch nooit verder zal komen
  alhoewel die vormgeving en schermen wel superieur zijn
  zoals je al lang weet snap ik de ballen van IT zaken en ik snap niet
  hoe je al die codes kunt onthouden
  als ik dat soms zie op
  programmatuur architectuur op paginas vol tekens en abacadabra
  al die schemas en vraag me af of je dat uit je hoofd moest leren
  om te kunnen programmeren

 8. beheerder Avatar
  beheerder

  Ja, maar toch zijn programmeertalen veel eenvoudiger dan mensentalen. Als je kijkt naar een knikkerbaan en snapt hoe die werkt, dan kun je een computer snappen.

  Er zijn open-source vervangers voor Windows-XP, zoals Ubuntu-Linux of Linux-Mint.
  Die moet je downloaden en zelf op een CD zetten, als je dat kan.
  Als je dat niet kan, moet je een CD kopen in een online winkel.
  4 Dollar vragen ze er voor, zag ik.

  Een Mac schijnt een onovertroffen gebruikersvriendelijkheid te hebben. Geen idee wat zo’n ding tweedehands kost, nieuw zijn nogal overpriced.

  Het is trouwens onzin dat mensen die veel verstand hebben van PC’s duurdere apparaten zouden kopen dan leken. Het is eerder andersom. Een leek kun je alles wijsmaken, bijvoorbeeld dat je voor het bekijken van een filmpje op internet toch zeker wel die dure laptop nodig hebt, of supersnel internet als je met 3 mensen een verbinding deelt, dat soort boerenbedrog.

 9. Ximaar Avatar

  Zelf heb ik ook altijd iets tegen patenten gehad. Ik vind het een vorm van protectionisme. Of het een voortvloeisel is van het kapitalisme weet ik niet. Zou kunnen, maar hoeft niet. Want bij socialisme, communisme of weetikwatisme kan je ook proctetionistisch in de weer zijn. Overingens is er met al die ismes weinig mis, behalve dat mensen altijd de randen van de mogelijkheden op gaan zoeken.

  Het is op zich niet gek dat als je iets ontwikkeld, je daar voordeel van wilt hebben en op z’n minst de ontwikkeltijd terugverdienen wil in de producten. Met grote oplages is het terugverdienen een stuk sneller gerealiseerd. Eigenlijk zouden patenten daar rekening mee moeten houden, maar volgens mij gebeurt dat niet.

  Zelf gebruik ik ook nog altijd XP op een laptop uit 2006. De support loopt over 421 dagen af. Afgelopen maand heb ik nog wat updates gekregen en komende dinsdag komen er weer een stuk of 5 aan. Verder gebruik ik wel openoffice. Als er een nieuwe laptop of tablet komt, dan bekijk ik dan wel wat ik daar mee doe. Omdat ik met XP geen problemen heb haal ik dat er niet af. Ik wissel mijn fietsbanden ook niet als er betere banden op de markt komen. Eerst maar de oude opfietsen.

  Tot 2000 had ik altijd hard en software die door mijn baas, of beter de klant werden betaald. Ik kon kiezen wat ik wilde omdat het in hun ogen spotgoedkoop was. Zo kocht ik in 1985 de eerste portable (x286 Toshiba van 5,9 kg incl ingebouwde voeding) voor 9500 gulden met daarop een programmeerpakket van 5000 euro. Dat leek duur, maar als ik het originele programmeerapparaat van 18 kg kocht, dan was die 18.000 gulden en moest je voor de opslag hun cassetterecorder er bij kopen van 10.000 gulden en kon je het programma alleen printen met speciale software op een mainframcomputer dat nog eens een veelvoud kostte.

  En het gekste is dat die oorspronkelijke dure troep niet goedkoper kon vanwege de lage omzet. Met de komst van de PC werd dat dus anders, die kon je bijvoorbeeld ook als textverwerker gebruiken en op de latere versies had ik bijvoorbeeld AutoCAD.

  Overigens zag ik net een mooie Tegenlicht-uitzending van 4 feb. Het betrof een Braziliaans bedrijf dat de werknemers vrij liet in wat ze deden. Het bedrijf is daardoor enorm gegroeid. Eigenlijk is dat een soort anti-kapitalisme dat veel meer winst oplevert door gemotiveerder personeel. Het leuke is dat ik voor mezelf ook die aanpak had geregeld. Tot een bepaalde hoogte was dat in mijn situatie goed mogelijk. Later kwam ik wel achter de keerzijde. Andere bedrijven werken niet zo en ik kon daar later erg slecht aan wennen.

 10. King BIlly Avatar
  King BIlly

  De grondbeginselen van het kapitalisme zijn ontstaan dankzij de handel door de VOC. Dit leidde tot de eerste beurs ter wereld, de ‘Beurs van Amsterdam’, waar in aandelen kon worden gehandeld als onderpand voor goederen. Later uitgebreid naar diensten, firma’s etc. Kon toen ook al goed fout gaan. De Tulpenmanie. Verschilt in principe weinig van de Wall Street Crash, de hypotheek crisis, etc.
  Ongebreideld kapitalisme is verwerpelijk, ongebreideld staatsmonopolisme evenzo. Al helemaal indien dit tot ideologie wordt verklaard. Beiden leiden tot mensonwaardige uitwassen, waar uiteindelijk alleen maar verliezers overblijven.
  De kunst is voor de menselijke ‘geest’ ruimte cre-eren zodat deze zich evenwichtig kan ontplooien onder menswaardige omstandigheden. Een subtiel spel tussen twee ‘ismen’ en de mensen in kwestie, dat overigens niet alleen wordt bepaald door economische modellen. Is dit wel het geval, dan is de samenleving in gevaar. Richard’s blogje hierover is flauwekul, al was het slechts omdat de theorie-en van Marx nog steeds actueel zijn. En worden toegepast om zaken bij te sturen, waar puur kapitalisme faalt: respect vóór en mededogen mét de verliezers. E.e.a. gaat veel verder dan ordinaire prijsconcurrentie.

  Goed blog, @Knutselsmurf. Was een lust te lezen. In tegenstelling tot de onzin die veelal op Richard’s blog wordt uitgekraamd.

 11. beheerder Avatar
  beheerder

  @Ximaar : patenten kunnen nuttig zijn, maar de wereld is lang niet meer zo romantisch en kleinschalig als in de tijd van George Washington. Als je als Nederlandse uitvinder een nieuw soort schroefje uitvindt, ben je alleen al in je eigen land zoveel geld en tijd kwijt voordat je een patent hebt, dat je je huis kan verkopen om het te betalen. En dan maar hopen dat iemand anders je niet net een paar maanden voor was. Daarom worden die patenten vooral door grote bedrijven ge(mis)bruikt om elkaar dwars te zitten en als handelswaar. I.m.h.o. zou het beter zijn als de overheid alle patenten bezat. Althans, in een land waar alle burgers samen de eigenaar van de overheid zijn.

 12. svara Avatar

  Dag Knutsel
  Bij deze wil ik iets aan jou doorgeven 🙂
  http://svaragedichten.wordpress.com/2013/02/11/liebest-award-geef-ik-door-aan/
  met groet

 13. beheerder Avatar
  beheerder

  Bedankt voor de waarderende woorden. Ik heb helaas geen tijd voor zulke initiatieven, maar ik wens iedereen veel leuke contacten.

 14. Johan Avatar
  Johan

  Toen ik vorig jaar een nieuwe laptop moest hebben, merkte ik dat de prijzen nog even hoog waren als van de voorafgaande in 2007. Er zal allicht wat meer technisch vernuft in de nieuwe zitten, maar zoals ik ‘m gebruik, merk ik dat niet. Zo worden de prijzen dus kunstmatig hoog gehouden en digibeten zoals ik blijven bereid ervoor te betalen. Wat moet je anders als digibeet zijnde?

 15. knutselsmurf Avatar

  Wat was er mis met de oude laptop ? Toetsenbord gesneuveld ?
  Er is geen natuurwet die zegt dat de prijzen van computers blijven dalen. Ze worden wel steeds beter, maar niet meer zo snel als vroeger. Prijzen kunnen zelfs omhoog gaan. In China stijgt de vraag, fabrieken branden soms af of spoelen weg, waardoor een van de onderdeeltjes opeens schaars wordt, mijnwerkers kunnen in staking gaan, of er kan een oorlog uitbreken.

 16. TCV Avatar
  TCV

  U vermeld niet dat achter veel open source software, gewoon for-profit bedrijven zitten, zoals bij veel linux distributies en natuurlijk de software van wordpress.

 17. beheerder Avatar
  beheerder

  Ik vermeld wel meer dingen niet. De geboortedatum van Koningin Victoria, bijvoorbeeld. Ben ik daarom een leugenaar ? Ik denk van niet. De gebruikslicentie van open-source software eist dat afgeleide producten ook open-source zijn. Je mag niet 100 open-source programma’s bundelen en vervolgens anderen verbieden om dat te gebruiken als open-source. Of je dat bundelen nu doet om er geld aan te verdienen of niet. WordPress is ooit ontwikkeld door een for-profit bedrijf dat er vervolgens open-source van gemaakt heeft. Vanaf dat moment gingen duizenden mensen er mee aan de slag en die hebben wordpress gemaakt tot wat het nu is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *