Hoernalisten

webwereld
Ik ben onderdeel van een nieuwsfeitje : de ondergang van VKblog. En de oprichting van OBA, de onafhankelijke bloggers associatie.
IDG is een uitgeverij, onder andere van het webmagazine webwereld. De Persgroep en Sanoma Digital waren de uitgevers van VKblog en weblog.nl
Jasper Bakker is journalist voor Webwereld.
Ik heb naar aanleiding van Jasper’s eerdere stukjes over VKblog en weblog.nl een mailtje gestuurd over OBA en in de correspondentie die volgde heb ik hem uitgelegd dat OBA alle voormalige VKblogs kan overzetten naar een wordpress blog.

Ik ga nu laten zien hoe een journalist omgaat met feiten, door de hele mailwisseling in dit blog te zetten, en het stukje dat vervolgens op webwereld verscheen er achter. Waarschijnlijk gaat IDG nu plagiaat claimen, maar dat zou onterecht zijn, omdat dit blog ook een journalistiek werk is, en het afknippen van een deel van het stuk sterk afbreuk zou doen aan de geloofwaardigheid van wat ik beweer.

 Beste Jasper.

OBA is opgezet door Ina Dijstelberge, een voormalig VKblogger.
OBA is al maanden voordat bekend werd dat VKblog ging sluiten opgericht.
Bij VKblog had je veel bezoekers, maar een moderator bepaalde wat je mocht schrijven en wie daarop mocht reageren.
Op een eigen blog mocht en kon je meer, maar konden bezoekers je niet vinden.
OBA is opgericht om dat probleem op te lossen.
Ik ben ook lid van OBA.
Ik werd zelf een keer een week verbannen van VKblog, en toen heb ik een wordpress plugin geschreven, om mijn eigen werk te kunnen porteren.

We kunnen IDG niet veel verwijten, behalve misschien dat ze alleen maar persberichten overschrijven.
Bij Sanoma is echter een groepje blog-gebruikers op bezoek geweest, en ze hadden mij gevraagd er bij te zijn, dus ik weet zeker dat zij op de hoogte waren.
Voor de Persgroep geldt iets vergelijkbaars, de gebruikers van VKblog hebben erg hard geprobeerd met ze in contact te komen en dat was iets tussen moeilijk en onmogelijk.

Het totale aantal gebruikers van VKblog is +/- 8.000 geweest.
Het aantal gebruikers dat in de laatste 3 maanden voor de sluiting nog iets gepubliceerd heeft ligt veel lager, op enkele honderden. Net voor de sluiting telden we nog maar 50 nieuwe bericht per dag.
OBA heeft +/- 175 leden die afkomstig zijn van VKblog, de rest komt overal vandaan.

Er zijn in de nadagen van VKblog een aantal inititatieven gelanceerd die een of andere vorm van voortzetting van VKblog beoogden, en gezien de belangstelling voor die inititatieven schat ik de omvang van wat je “het restant” noemt niet groter dan 25 man.

Veel bloggers ontdekten dat, toen VKblog opgedoekt werd, het aantal bezoekers van hun alternatieve blog lang niet zo groot was als vroeger, waarop ze besloten een andere hobby te zoeken.

m.v.g,

Mijn Naam

On wo, 2013-01-30 at 15:17 +0100, Jasper Bakker wrote:

Beste Jan,

Laat me je allereerst verzekeren dat er wat Webwereld (en ook uitgeverij IDG) betreft géén sprake is van doodzwijgen. We ontdekken nu (pas) het bestaan van de OBA, waarvoor excuus.

Over die OBA heb ik een vraag:

Je meldt dat “De meeste VKbloggers die dat wilden, hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid“. Kun je ons vertellen hoeveel bloggers dit dan concreet betrof? Want  “de meesten die dat wilden” staat natuurlijk niet gelijk aan ‘de meeste VK Bloggers”.

Ik ben benieuwd naar de omvang van zeg maar ‘het restant’, wat nu ergens tussen Volkskrant-uitgever De Persgroep en Weblog.nl-uitgever Sanoma zweeft.

Verder: wanneer is de OBA precies opgezet? En door wie? En naar aanleiding van het eerst dreigende opheffen (door de Volkskrant zelf) of vanwege de toen aangekondigde overdracht aan Sanoma?

Mvg,

Jasper Bakker

Redactie Webwereld

Van: Mijn Naam [mailto:Mijn Naam@mijnprovider.nl]
Gepost om: vrijdag 18 januari 2013 12:37
Gepost naar: Postvak IN
Discussie: Tip voor de redactie
Onderwerp: Tip voor de redactie

Het artikel “VK Blogs sneuvelen in nieuwste Web-log.nl-migratie” is gebaseerd op eenzijdige informatie.
De meeste VKbloggers die dat wilden, hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid hun VKblog rechtstreeks over te zetten naar wordpress.
De onafhankelijke-bloggers-associatie heeft dat geregeld.
De rest had er geen behoefte aan of had elders al een blog met dezelfde content.
Een handvol bloggers had een vete met de oprichters van OBA, en dat zijn de mensen die bij de Persgroep en Sanoma blijven zeuren. ( +/- 25 )
We worden overigens al jaren consequent doodgezwegen door mediabedrijven als de Persgroep, Sanoma en ook IDG.

Dit is wat Webwereld vandaag ( 2 weken na deze mailwisseling ) publiceert :

Gepubliceerd: Donderdag 7 februari 2013
Auteur: Jasper Bakker

De Volkskrant bemoeit zich niet met de VK Blogs die het ooit heeft overgedragen aan Web-log.nl waar nu de stekker uit gaat. De krant “speelt geen rol meer”, maar vindt de teloorgang “heel vervelend”.

“Wij hebben destijds in alle vertrouwen de VKblogs overgedragen aan Sanoma, dat daar heel blij mee was”, reageert Persgroep-directeur Frits Campagne op vragen van Webwereld. “Sindsdien spelen wij geen rol meer. We vinden hetgeen nu gebeurt heel vervelend voor de betrokken bloggers”, verklaart de topman die verantwoordelijk is voor onder meer de Volkskrant.

Zelfmigratie
Mediabedrijf Sanoma heeft onlangs besloten te stoppen met zijn blogdienst Web-log.nl (sinds enige tijd Weblog.nl genoemd). Volgens de officiële lezing draagt het dit over aan bloghoster WordPress.com. Gebruikers hebben echter te horen gekregen dat ze zelf hun Web-logs moeten exporteren, bij WordPress een nieuw account moeten aanmaken om dan hun content zelf te uploaden in een nieuw blog. Van een migratie lijkt dan ook geen sprake.

Voor gebruikers van het in 2005 opgerichte VKblog is deze handmatige overstapmogelijkheid er echter niet. De Volkskrant heeft zijn blogdienst in de zomer van 2011 overgedragen aan Sanoma, voor opname in Web-log.nl. Aanvankelijk wou de krant begin dat jaar het bloggen voor lezers geheel beëindigen, maar het heeft in Sanoma een uitweg gevonden. Die uitweg blijkt nu dood te lopen.

VKblogs gaan niet mee
Contentdirecteur Eric Ariëns van Sanoma heeft Webwereld al verteld dat de VKblogs niet meekunnen naar WordPress.com omdat ze nooit live zijn gekomen bij Web-log.nl. Die blogdienst heeft namelijk sinds de zomer van 2011 zelf te kampen met een misgelopen migratie. Dat betrof een gedwongen overstap die plots is ingezet doordat blogplatform TypePad er voortijdig mee kapte. De eerder al geplande overgang naar een door Sanoma gehoste WordPress-installatie moest hierdoor ineens worden uitgevoerd, wat is misgelopen.

Web-log.nl houdt per 1 maart op te bestaan en de VKblogs zijn niet te exporteren door bloggers omdat hun content nooit is geïmporteerd. De Volkskrant heeft in juni 2012 alle content opnieuw verstrekt aan Sanoma, omdat de eerder wel geplande import er toen nog niet van was gekomen. Dat is nu, begin 2013, nog steeds niet gebeurd en gaat ook niet meer gebeuren.

Eigendom
Sanoma verwijst naar de Volkskrant, maar Volkskrant-uitgever de Persgroep reageert dat de overgedragen blogs de verantwoordelijkheid zijn van Sanoma. Eerder heeft de toenmalige ombudsman van de Volkskrant verklaard dat de blogs eigendom zijn en blijven van de individuele bloggers. “Het blog is gefaciliteerd door de krant, maar de stukken zijn altijd eigendom gebleven van de auteur.” De huidige ombudsvrouw van het dagblad heeft dit afgelopen jaar nog bevestigd in correspondentie met een verontruste VKblogger.


Posted

in

by

Comments

23 responses to “Hoernalisten”

 1. Marius van Artaaa Avatar

  Vergeet niet dat ze de blogs bagger vonden!

  Groet.
  Marius

 2. beheerder Avatar
  beheerder

  Dat ben ik niet vergeten, maar daar gaat het niet over. Het is vaak zo dat bij het beeindigen van een relatie allerlei dingen wat dikker aangezet worden. Er moet geen twijfel over bestaan dat de beslissing juist was, zo lijkt het vaak.

 3. Ximaar Avatar

  De laatste 2 maanden heb ik aan circa 10 stukken in de regionale krant meegewerkt. Stukken tot A3 aan ruimte. In de helft van de gevallen ben ik door de krant benaderd en werd ik door hen opgevoerd als kundige. Dat laatste is onterecht. Ik weet er veel van als gebruiker, maar er zullen kundigere types zijn die daar hun baan in hebben.

  In al die stukken zaten flinke denkfouten en werden veel mensen (waaronder ikzelf) fout geciteerd. Dat terwijl het achtergrondstukken waren en het dus wat tijddruk betreft wel meeviel. De journalisten denken het simpelweg zelf beter te weten. En dat staven ze door er wat voetvolk bij te halen die ze later in de krant woorden in de mond leggen.

  Ooit dacht ik dat er gemanipuleerd werd, maar tegenwoordig weet ik beter. Het betreft vooral domheid en kortzichtigheid onder de journalisten. Maar helaas heb je ze nodig en wordt er nog altijd teveel waarde gehecht aan berichten in kranten. Je kan keer op keer in de pen klimmen, maar dat snappen ze net zo min. Zelf doe ik dat alleen als er fouten in staan die voor grote problemen kunnen zorgen. Verder gedoog ik ze maar een beetje. 🙂

 4. TimmerArk Avatar
  TimmerArk

  Ja, die bannen bij het VKBlog, dat was belachelijk.
  Ik ben voor een platform zonder de mogelijkheid om te bannen.
  Tenzij je oproept om iemand te vermoorden of zo, zou de inhoud van het Blog geheel voor de rekening van de Blogger moeten zijn, en zou het platform daar buiten moeten blijven.
  Wat is jouw mening hierover?

 5. beheerder Avatar
  beheerder

  @Timmerark :
  Mijn mening is dat blogs met tig auteurs niet goed werken, omdat mensen niet in staat zijn het geheel te zien als het resultaat van het werk van een groep. Mensen zien “Volkskrant” en denken dat ze de mening van “Volkskrant” lezen. Dat “Volkskrant” geen persoon is maar bedrukt papier, is te moeilijk. Bij een eenpersoonsblog is de relatie veel eenvoudiger. Dit is mijn blog, ik ben verantwoordelijk voor wat er op staat, want hoewel ik niet alles zelf geschreven heb, kan ik wel alles weghalen.

  Anders dan bij VKblog liggen de verhoudingen niet scheef. Iedereen kan zijn eigen blog beginnen en daar zijn mening geven, het hoeft niet onder mijn stukken.

 6. beheerder Avatar
  beheerder

  Ximaar :
  Anders dan jij ben ik wel van mening dat er vaak sprake is van opzet. Iedereen heeft zijn eigen agenda. Wie zijn de lezers, wie zijn de adverteerders, wie profiteert er van de uitglijders van de ander ? Ik geloof niet dat ze begaan zijn met mensen die hun werk en publiek hebben zien verdwijnen.

 7. TimmerArk Avatar
  TimmerArk

  Waren er bij de Volkskrant niet meerdere moderatoren die iemand een ban konden geven?
  Bij OBA is er blijkbaar maar één en deze is voor eeuwig?

 8. beheerder Avatar
  beheerder

  OBA is geen blog of blogplatform. Je kan er reageren, maar als je zelf geen lid bent, is die optie niet erg nuttig. OBA doet promotie van de blogs van leden, en dat ben je niet. Je mag schrijven wat je wil, maar OBA maakt er geen reclame voor. Ik ben wel op de hoogte, maar ik beslis niet in mijn eentje over jouw ban. Je hebt herhaald geprobeerd OBA te beschadigen en toen ben je er uit gezet. En nu wil je weer terug, en daar moet OBA kennelijk snel mee accoord gaan.

 9. Ximaar Avatar

  @Knutselsmurf: Zo dacht ik er vroeger ook vaak over en het zal ook wel voor komen. Maar de laatste tijd valt me op dat het nog veel banaler is. Journalisten die te snel iets in elkaar flanzen en niet even navraag doen of simpelweg wikipedia er op naslaan. En ook al doen ze navraag, dan begrijpen ze het vaak niet en komt het nog fout in de krant, op het internet of op TV.

  Zeker in geval van Sanoma, Webwereld en Volkskrant is de kans op beïnvloeding t/m manipuleren groot. Maar ik vlak ook niet de onkunde en het afraffelen van de journalisten uit, die manipulatie wel erg makkelijk maken.

 10. rikus Avatar

  Het werd een zooitje op het VKlog door toedoen van een paar mensen.
  Het ging niet om bannen maar om mensen het zwijgen op te leggen. Hoofdzakelijk politieke voorkeur en hufterig pest gedrag

 11. beheerder Avatar
  beheerder

  @Rikus :
  Iedereen maakt vroeger of later kennis met censuur. Hoe de censor het ook noemt.

 12. Grutte Pier Avatar

  Soms trekken mensen het algemeen persoonlijk op hun…

 13. Ina Dijstelberge Avatar

  Ik heb eerder vandaag, wetende van het contact met jou, deze twee tweets gestuurd:
  Webwereld ‏@Webwereld
  Volkskrant laat VK Blogs ondergaan met Web-log.nl http://goo.gl/fb/nffmz
  Details

  OBAblogs
  ‏@OBAblogs
  @webwereld Wellicht kunnen jullie nu eens aandacht besteden aan ons aanbod voor vkbloggers wat al sinds feb 2011 bestaat. (1/2)
  (2/2) Weblog verwijst vkbloggers inmiddels ook naar ons door. ow.ly/hv0oX

  geen reactie.

  @Timmerark: Geduld heb je niet geloof ik. Ook jammer dat je hier moet reageren. Komt wat dwangmatig over en daar ben ik allergisch voor.

 14. j de kat Avatar
  j de kat

  Jasper van Webwereld is in elk geval consequent: hij blijft OBA doodzwijgen. Anders zou een oplettende lezer (eindreacteur misschien) hem hebben kunnen betrappen op… Ja, waarop eigenlijk?
  “De krant is een meneer”, zeiden we vroeger, en “morgen wordt de vis erin verpakt”. Tegenwoordig wordt de krant gezien en gelezen als een hoer, getuige de algemene neiging om hem het vrouwelijk geslacht toe te dichten.
  Ik weet niet wat de opzet van Webwereld is, maar het lijkt me zelfs teveel eer om het professionele eigenschappen van journalistieke aard toe te dichten.

 15. Dauw Avatar

  Ach ja, bij zo’n mensen is vaak het krampachtig vasthouden aan hun “positie” de belangrijkste verklaring voor hun daden.

 16. knutselsmurf Avatar

  Tja.
  Het zou kunnen dat webwereld ons negeert, omdat ze denken : “kill it before it grows”
  Want achter Webwereld zit een grote uitgeverij, en zo te zien pompen ze wel geld in Webwereld, maar toen ik het stuk en de reacties onder het stuk las, dacht ik :
  4 Reacties ? Ik heb er meer, ze zijn langer en beter van kwaliteit.
  Wat me ook opvalt bij al die krantenmakers, is dat ze nooit reageren op hun lezers. Ze schrijven het stukje en kijken nooit meer achterom.
  Misschien vinden ze daarom de opkomst ( hoe hard ze ook kraaien dat het over zijn hoogtepunt heen is ) van blogs en het hefboomeffect van OBA niet prettig.

 17. Ximaar Avatar

  Ik kom af en toe op Webwereld. Dit soort verhalen krijgen idd weinig reacties. Een slecht stuk met de naam Internet Explorer er in kan daar doorgaans op 100 reacties rekenen en dan vooral tijdens kantooruren. Het zijn dan hoofdzakelijk ICT’ers die alle bekende vooroordelen opnieuw met elkaar uitwisselen.

  Maar ik heb ook even bij Tweakers.net gekeken. Volgens mij hebben die nog nooit een bericht over VKblog geplaatst. Kan natuurlijk komen omdat ze onderdeel zijn van De Persgroep.

 18. knutselsmurf Avatar

  Ik had zelfs nog nooit van Webwereld gehoord, tot je het een keer noemde. 🙂

 19. Grutte Pier Avatar

  Webwereld is een soort Ict-OBA, met een aantal eigen redacteurs/schrijvers. Leuk voor erbij naast Tweakers. Absoluut niet hoogstaand…. (lees C&P)

 20. Grutte Pier Avatar

  @Ximaar
  Tweakers is redelijk hoogstaand, maar gericht op de meer ‘ingevoerden’. Webwereld is meer de Telegraaf voor nieuwtjes.

  De beste site voor ICT-ers is: http://www.tomshardware.com/

 21. knutselsmurf Avatar

  Tomshardware lijkt toch ook wel een beetje een hobby-site. Toen ik voor het eerst zelf mijn PC in elkaar ging zetten, heb ik daar vaak rondgekeken. Maar mijn beroep had meer te maken met mainframes en programmeren. Computable en AG zijn de serieuzere bladen. Naast 1001 gespecialiseerde websites en nieuwsbrieven. ZDnet krijg ik nog steeds, maar ik lees het nooit meer.

 22. Ximaar Avatar

  @G Pier: Ik ben absoluut geen Webwereldfan, maar een vergelijking met de Telegrap gaat me toch echt te ver. Tweakers volg ik minder, dat komt omdat ze andere onderwerpen hebben. Veel hardware en games. Gamen doe ik niet en ik koop altijd de goepkoopste overjarige hardware en ga pas de prijzen een kwartier voor aankoop vergelijken.

  Maar ik schreef ook dat Tweakers nog veel minder over VKblog schrijft. Over het Weminnlog-debâcle hebben ze ook bitter weinig bericht. Ik kan er alleen maar blognieuwtjes uit de USA vnden.

 23. knutselsmurf Avatar

  Productreviews neem ik zowiezo niet serieus.

  Web-log was een mooie test. Het nieuws kon niet simpel ge-knipt/plakt worden. Waarschijnlijk hadden ze er niet eens over geschreven als – bronnen niet vermeld, ik vermoed Ximaar – ze er niet op gewezen had.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *