Exit smartphone

De batterij van mijn “smartphone” was (alweer) versleten. Ik moest hem elke dag opladen en dan nog gebeurde het dat hij midden op de dag begon te piepen, omdat ik een keer een SMS-je gelezen had.
Het hele fenomeen “smartphone” is me een beetje tegengevallen. De bediening is onlogisch. De camera haalt het niet bij zelfs de allergoedkoopste compactcamera en de meeste foto’s zijn bewogen. Internetten op een telefoon is geen pretje, en het is duur.
Een boodschappenlijstje intypen is lang niet zo simpel als het leek, zelfs niet met het querty-toetsenbord.
De telefoon had gigabytes aan opslagruimte, maar je mocht niet meer dan 5 korte tekstberichtjes invoeren.
De telefoon die ik had was niet zo’n geavanceerde smartphone. Hij kon niet navigeren en hij had geen bewegingssensoren en hij kon zowiezo geen apps draaien, alleen maar java applets en daar zijn er niet zoveel van.
Een nieuw batterijtje zou me 15 euro kosten, een modernere smartphone zo’n 150.

Een mobiele telefoon heb je toch in de eerste plaats om altijd en overal te kunnen bellen en gebeld worden. Een kleine tablet of een e-reader is veel beter geschikt om in de trein te internetten of een app te draaien en je maakt sneller en beter een foto met een echte camera. Beide heb ik al. Moet je zelfs op het toilet een selfie kunnen maken ?
Ik zou liever zeker weten dat ik nog genoeg batterijlading heb om te bellen.

Dus ik keek ook even bij de eenvoudige telefoons, en tot mijn verrassing zijn die de afgelopen jaren ook steeds beter en goedkoper geworden.
29 Dagen standby !
Dus in plaats van na 1 1/2 jaar weer een nieuw batterijtje kopen, gaat dat ding gewoon 10 jaar mee.
Ik wilde wel een eigen belgeluid, dus niet de allergoedkoopste.
Voor 39 euro heb je er een die FM-radio en MP3-speler en camera en een microSD kaartgleuf heeft.
E-mail, Twitter en Facebook kan ook en er is zelfs een primitieve browser.
Als je dat gaat gebruiken, ben je natuurlijk veel geld kwijt voor dataverkeer en blijft er van die 29 dagen standby niet zoveel over, maar het is prettig dat hij het in geval van nood kan, zonder dat je vast zit aan een duur abonnement. ( ik heb al jaren een SIM-only abonnement )
En je kan er mee gaan joggen zonder je constant zorgen te hoeven maken om verlies, diefstal of waterschade ( zweet ! )

nokia-220
Ik heb er dus een besteld. Een Nokia 220. Een witte, want dan kun je de zwarte tekens op de toetsen goed lezen. Overigens zit er verlichting onder de toetsen, dus ik had ook wel een zwarte kunnen nemen.
Hij zat in een piepklein kartonnen no-nonsense doosje. De gebruiksaanwijzing was niet veel groter dan een vel postzegels, hoewel er nog best veel in staat. Gewoon uitproberen werkt eigenlijk het best.
Toetsen dus, ja. Hij heeft wel een redelijk groot scherm, maar het is geen aanraakscherm. Met de toetsen onder het scherm navigeer je door het menu.
Dat menu is best logisch en in het Nederlands. Voor die navigatietoetsen moet je geen al te grote vingers hebben. Sommige mannen zouden er moeite mee hebben, maar ik denk dat Nokia mikt op kinderen waarvan de ouders ze niet met een toestel van 500 euro de boze wereld in willen sturen.

Hij is lekker licht en omdat het een telefoon is een geen computer, zit de microfoon in de buurt van je mond en heb je geen moeite om het toestel tegen je oor te houden.

De eerste winkel waar ik hem probeerde te kopen, wilde mij 6,50 laten betalen aan de stichting thuiskopie. Met dat bedrag worden artiesten schadeloos gesteld voor het kopiëren van hun werk. Iedereen die een apparaat koopt waarmee je muziek of film kan kopiëren, betaalt mee. Ik vond het een beetje raar, bij een gewone telefoon. Bij BOL.com betaalde ik het bedrag niet, dus kennelijk was dat een vergissing of oplichterij.

PS:
1 dag na aankoop blijkt de prijs 10% te zijn verhoogd. Kennelijk een trend, want de introductieprijs was nog lager dan wat ik betaald heb. De wet van de eeuwig dalende prijzen gaat dus niet altijd op.

Read Offline:

5 thoughts on “Exit smartphone”

 1. Ik heb sinds dit jaar ook een Smartphone en ben er niet blij mee. Hij is eigenlijk te groot om in één hand te houden. Je raakt al gauw andere knoppen/functies aan die je niet aan moet raken, waardoor er allerlei dingen gebeuren die je niet wilt. Ik verlang terug naar een gewoon mobieltje, maar ja: ik heb er wel 150 euro voor neergelegd.

 2. Ja, voor je het weet ben je een filmpje aan het maken, of zit je opeens op internet.
  Haal je je telefoon uit je zak, en dan blijk je op de voorpagina van Google te zitten.
  Ik had mijn bericht eerder moeten schrijven.

 3. Ik vind ze er erg leuk uitzien! Kun je er ook mee whatsappen? Dat is voor mijn dochter erg belangrijk. Als dat kan lijkt dit me een prima optie!

 4. Ik denk het niet, thuisblijfmoeder. Dit is geen smartphone. Het apparaat doet er wel aan denken, omdat Twitter en Facebook te gebruiken zijn, maar dat zit ingebakken in het vaste geheugen van het apparaat. Bij een smartphone kun je nieuwe apps downloaden en bij een Nokia 220 niet.
  Mede daarom is hij goedkoper, maar hij is daardoor ook onkwetsbaar voor virussen.
  Whatsapp is volgens mij een vervanger voor SMS. Met elke telefoon kun je SMS-en, maar elk SMS-je kost geld, terwijl Whatsapp bijna gratis is.

Leave a Comment

Your email address will not be published.