Christelijke scholen

willen wel subsidie, maar geen moeilijke leerlingen, die gaan maar naar de openbare school.
Voorheen kregen scholen een subsidie per moeilijke leerling, maar sinds kort krijgen ze subsidie voor het totale aantal leerlingen.
Nu zat er een maas in de wet : christelijke scholen mogen leerlingen weigeren en openbare scholen mogen dat niet.
verboden toegang voor autisten op mbo en hboDe gevolgen laten zich raden : hoe christelijk naastelievend ze ook zijn, dat recht werd te pas en te onpas misbruikt om moeilijke leerlingen buiten de deur te houden. Tot de tweede kamer het zat was, en er een oud wetsvoorstel uit de lade getrokken is dat aan deze praktijk een eind maakt.
Het voorstel had eerder kritiek gekregen uit de eerste kamer. Daarop is het aangepast.
En nu zag ik de huichelachtige Arie Slob een gloedvol betoog afsteken voor het behoud van de huidige praktijk. Immers, als scholen hun bevoegdheid misbruiken, dan ligt de weg naar de rechter toch open ?
slob
Yeah, sure Arie.
Niemand gelooft jou, en je god wordt ook steeds minder populair.


Posted

in

by

Tags:

Comments

16 responses to “Christelijke scholen”

  1. Johan Avatar
    Johan

    Christenen spreken zo vaak met dubbele tong.

  2. fred van der wal Avatar
    fred van der wal

    Kunnen w eniet terug naar de oude situatie; rk scholen voor roomse kindertjes, christelijke scholen voor gereformeerde kindertjes en kindertjes die nergens in geloven naar de openbare scholen, Joodse kindertjes naar Joodse scholen en nu naar de geest van de tijd mohammeddaanse kindertjes naar mohammeddaanse scholen

  3. joost tibosch sr Avatar
    joost tibosch sr

    Iedereen wil het beste onderwijs voor zijn kinderen, ook christenen die hun verstand gebruiken. Bij goed onderwijs hoort ook dat leerlingen geinformeerd worden over de grote wereld van levensbeschouwing en godsdienst. Leerlingen, ook christelijke! (en ongelovige!), mogen zelf (= hebben het mensenrecht om zelf) liefst zo goed mogelijk geínformeerd in die wereld hun weg te zoeken en zelf als volwassenen hun keuze te maken. Dit geluid is niet nieuw. Ik hoorde en zag dat al in de 70er jaren in het zogeheten Rooms-Katholieke onderwijs (eerlijk gezegd: Rome had, heeft?, daar moeite mee!) PS Christenen, die moeilijke leerlingen buiten houden, moetn zich liefst maar geen christen meer noemen.

  4. Burro Holanda Avatar

    Goed blog! Ik schreef er al vaak over. Mijn christelijke buurschool adverteert met de slogan: “Iedereen is welkom! ” Mijn school zit in hetzelfde gebouw en heeft 10 % kleurtjes. Zijn school is helemaal wit! ‘God is on his side!’

  5. beheerder Avatar
    beheerder

    @Fred : alle kindertjes worden geboren als kindertjes die nergens in geloven. Dat geloof wordt er thuis en op school op geplakt. Het zou dus goed zijn als er alleen maar openbare scholen waren, met godsdienst als facultatief vak.
    Ik zie niet in waarom je een Rooms-Katholiek sausje over de aardrijkskunde zou moeten gieten. Is Vaticaanstad het centrum van de wereld, op een katholieke landkaart ?
    Of is 2+2 = 5, als je het echt gelooft ?

  6. joost tibosch sr Avatar
    joost tibosch sr

    Is “wereld van levensbeschouwing en godsdienst” zo moeilijk te begrijpen? Je denkt bijna vanzelf geschiedenislang en wereldwijd aan primitieve godsdiensten, hindoeisme, boeddhisme, godsdiensten van de klassieke beschavingen, jodendom, christendom, humanistisch socialisme, humanistisch liberalisme en materialisme met de dan voor de handliggende thema’s. En je hebt de mogelijkheid van aangepaste selectie en programmering van basisonderwijs tot en met universiteit. Ieder christelijk onderwijs, trouwens alle onderwijs, zou zich terwille van zijn leerlingen daartoe verplicht moeten voelen Informatie over die wereld heeft niets met een raar katholiek sausje over wiskunde en aardrijkskunde te maken, maar het is gewoon te geven mondiaal onderwijs. Geografische gegevens spelen in die wereld maar een een heel kleine rol!

  7. joost tibosch sr Avatar
    joost tibosch sr

    Sorry, laat ik nou in deze islamgevoelige tijd bij de monotheistische godsdiensten jodendom en christendom ook de hier in verwilderste tijden zo hoognodige goede informatie over islam niet vermelden, zeker in ons multiculturele land met zijn vele moslimlandgenoten.

  8. beheerder Avatar
    beheerder

    Joost : je gebruikt gewoonlijk veel tekst om heel weinig te zeggen. Kan die kennis over wat voor smaken godsgeloof er allemaal bestaan echt niet wachten tot kinderen oud genoeg zijn om het zelf kritisch te beoordelen ?

  9. joost tibosch sr Avatar
    joost tibosch sr

    Met Wikipedia? Schrijf het maar op je buik. Hier zitten de meesten dan al lang vast in materialistisch consumentisme en horen tot de grote menigte Wildersfans. Ook in menselijke zingeving moet je kritisch zijn leren, Dat krijg je niet zomaar in de schoot geworpen…

  10. beheerder Avatar
    beheerder

    Volgens mij ben ik geen Wildersfan.
    Machiel Hernandez is wel een Wildersfan.
    Dit laat hij over zichzelf optekenen :

    “Voorop staat dat de PVV natuurlijk geen christelijke partij is. Ik probeer de politiek ook los te koppelen van mijn geloof en ga echt niet over elk PVV-standpunt een christelijk sausje gooien. Het is al heel wat dat de PVV als enige partij actief opkomt voor het joods-christelijke en humanistische gedachtegoed.”

    Christelijke mensen zijn geen betere mensen dan ongelovigen.

  11. fred van der wal Avatar
    fred van der wal

    @Fred : alle kindertjes worden geboren als kindertjes die nergens in geloven. Dat geloof wordt er thuis en op school op geplakt. Het zou dus goed zijn als er alleen maar openbare scholen waren, met godsdienst als facultatief vak.

    Mee eens. Het is een culturele verworvenheid. Het streven naar één grote openbare school ? Geef mij maar diversiteit en geen eenheidspap. Uit mijn ervaring met veel onderwijstiepes en diverse scholen van antroposofies tot openbaar in de zestiger jaren kies ik met een lichte voorkeur en onder voorbehoud voor de christelijke school. Of die ideaal is? Helemaal niet. We leven niet in het paradijs maar in een gebroken wereld, zoals de gereformeerden zeggen.
    In Amsterdam gingen mijn dochters in de jaren 70 trouwens naar een blanke, christelijke school in Amsterdam zuid. De multi culti problemen in de hoofdstad ijlden de landelijke ontwikkeling in alle hevigheid voor dus vandaar mijn keuze. Ik stem ook geen Wilders, helemaal niet en ben geen racist, maar minacht beslist niet de Westerse cultuur zoals extreem links dat al decennia lang doet op virulente wijze. En zie als gevolg een maatschappij in ontbinding met alle gevolgen van dien. Als je leest bij weblog Ezelgedachten over de immense problemen van het lager onderwijs ben ik bevoorrecht dat ik dáár nooit in verwikkeld ben geweest en heb geen spijt van mijn keuze.

  12. beheerder Avatar
    beheerder

    Dat laatste bevestigt eigenlijk het punt van dit blogje : de vrijheid van schoolstichting wordt al heel lang misbruikt om elitescholen te creëren.

  13. fred van der wal Avatar
    fred van der wal

    Daar heb je zeker gelijk in, maar wat is er tegen elite? Trouwens elite….kinderen van topvoetballers zaten op die school en het halve Ajax elftal uit die tijd, een zootje proleten met uitzondering van Piet Keizer stond vergaderd voor de school met hun plat Amsterdamse pratende te blonde en te gouden blondines in hun kielzog.
    Ik heb genoten als langharige in jeans geklede post hippie in die tijd om het tafereeltje aan te zien. De school was het Schröder Instituut tegenover de havelozen van de nacht van de Vrije School.
    Ook in die tijd al was het een blanke school want de ouderbijdrage van het Schröder Instituut was lang niet mis. Vergeet niet dat in Amsterdam op sommige openbare scholen 90 talen (!) werden gesproken en een hele kleine minderheid autochtoon, die in het extreem linkse Amsterdam van toen totaal niet mee telde. Ik vond dat niet een klimaat waar veel toekomst in zat.

  14. joost tibosch sr Avatar
    joost tibosch sr

    Verbaas me gruwelijk, kan natuurlijk alleen maar voor mezelf als christen praten, dat je nog steeds denkt dat christenen betere mensen zouden zijn. Dat moet een jeugdtrauma zijn! Met onze mensenrechten en mijn vrijheid om zelf verantwoord voor christendom te kiezen heb ik alle respect voor de vrijheid van anderen om zelf verantwoord hun levensbeschouwelijke keuze te maken. Weet bovendien -zeker op mijn leeftijd- dat mensen niet hoog van de toren kunnen blazen. Kan alleen maar hopen dat we als kleine mensen samen iets beters van deze grote wereld kunnen maken. PS Hoe je als de PVV met islamhaat en met idealiseren van een blank Holland uit het verleden een betere wereld kunt maken, is mij een raadsel! En wat verantwoord joods-christelijk en humanistisch denken daarmee te maken heeft, is me helemaal onduidelijk.

  15. beheerder Avatar
    beheerder

    @Joost :
    Ja, iemand die zulke dingen opschrijft moet wel een trauma hebben. Een idioot ben ik niet en het is natuurlijk ondenkbaar dat iemand die alles waar je in gelooft onderuitschopt het bij het rechte eind zou kunnen hebben.

    @Fred : nu weet ik het wel.
    Heeft die school je dochters nog wat opgeleverd qua baantjes/status /rijke echtgenoten ?

  16. fred van der wal Avatar
    fred van der wal

    Na twee jaar verhuisden we tegen beter weten in naar Friesland waar de dochters op een dorpsschooltje terecht kwamen. Het heeft die twee te korte jaren in Amsterdam inderdaad niets opgeleverd, daarvoor was er geen tijd genoeg klaarblijkelijk. Afkomstig uit een gezin-wat onze dochters betreft- van hbo-ers kozen ze aanvankelijk voor beroepswerkeloze kroegtijgers, criminele jongeren, bajesklanten en kleine drugshandelaren cq verslaafden. De backstreet romantiek van politiek links dus, waarmee Friesland is vergeven. Het peil in Friesland van de jonge garde is inmiddels landelijk bekend.
    Tegen elite scholen en elite heb ik niets. Liever dat, dan een egalitaire, grauwe socialistsche dwangstaat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *