Complotdenken.

dianacrash4Na elke ramp duiken ze op: de complotdenkers.
De mensen die denken dat grote gebeurtenissen ook grote oorzaken moeten hebben.
Die het ondenkbaar achten dat zoiets lulligs als het toeval of een menselijke vergissing zulke grote gevolgen kan hebben als de dood van honderden mensen.
Die menen dat een eenzame zonderling zonder middelen beschikt over informatie die volkomen in tegenspraak is met alles wat doorgaans betrouwbare bronnen melden.
Ik ken er nog een paar, uit het VKblog tijdperk.
De bloggende taxichauffeur die de relativiteitstheorie van Einstein verwerpt.
Of de blogger die ons al jaren dagelijks waarschuwt voor de aanstaande ineenstorting van het wereldwijde economische systeem, of toch in ieder geval de eurozone.
Mensen die geloven dat we allemaal met opzet vergiftigd worden, dat onzichtbare machthebbers achter de schermen over ons lot beslissen.
Dat er nooit een mens op de maan geweest is, dat Paul McCartney is overleden en vervangen door een look-alike, dat de president gechanteerd wordt, dat natuurrampen van tevoren gepland en gestuurd worden, dat UFO’s echt bestaan maar dat de regering het voor ons verborgen houdt, etc…

keelerHet verkondigen van een “waarheid” die haaks staat op elke gangbare theorie, is een perfecte manier om veel aandacht te genereren.
Aandacht is geld, al was het alleen maar door de reclame-inkomsten, of de opbrengst van het boek waarin je alles uit de doeken doet.


Waarom koos de luchtvaartmaatschappij voor deze gevaarlijke route ? Omdat het de kortste weg was, denk ik.
Wie had er belang bij het neerhalen van een passagiersvliegtuig ?
Helemaal niemand. De schutter meende waarschijnlijk een groot transportvliegtuig neer te halen.
Waarom wisten ze dan niet dat het een passagiersvliegtuig kon zijn ?
Omdat de rebellen niet in contact staan met de luchtvaartautoriteiten van Oekraïne, denk ik. Het zijn geen vrienden.
Waarom heeft Poetin dit gedaan ?
Hij heeft het helemaal niet gedaan, denk ik. Hij heeft wapens en instructeurs gestuurd, zoals ooit de VS wapens en instructeurs naar Afghanistan en Irak stuurden.
Ze hebben niet zelf de aanval op Koeweit of op het WTC gepland, dat was een onvoorzien gevolg. Poetin heeft waarschijnlijk dezelfde fout gemaakt. Er komt ook gewoon poep uit die man.

CondonReportJacketVooral bij de wat simpelere mensen zijn complottheorieën erg populair. De PVV drijft op de mythe dat er een groot Islamitisch complot bestaat dat tot doel heeft de wereldheerschappij over te nemen met aanslagen, leugens en 12 kinderen per vrouw. Veel mensen die de bijbel erg letterlijk nemen, zijn er vast van overtuigd dat God die fossielen in de grond heeft gestopt om ongelovigen op een dwaalspoor te brengen. Veel mensen hebben er belang bij om dit soort achterlijkheid te cultiveren. Het moet beslist toegestaan zijn dit als absolute waarheid aan schoolkinderen te presenteren. De enkeling die het waagt zelf na te denken wordt bestempeld als een afvallige, bezeten door de duivel of een verrader.


Posted

in

by

Tags:

Comments

12 responses to “Complotdenken.”

 1. Roberto la Verita Avatar
  Roberto la Verita

  Complotten zijn er, en zullen ook altijd bestaan, maar een complot moet ook een doel hebben, vaak om tegenstanders in diskrediet te brengen of om eigen betrokkenheid te verhullen, maar ook om en volk af te leden van de dagelijkse werkelijkheid. Maar het gaat er in de eerste plaats om of er belangen mee gediend zijn, en
  als die er zijn(en die zijn er meestal) dan is de basis duidelijk aanwezig om zo’n complot tot werkelijkheid te laten groeien.
  Neem de moord op P.F. links complot? ik denk het niet want links had geen belang in z’n dood. een rechts complot dan? wel daar is meer basis voor, hij was tenslotte een groot gevaar voor de toenmalige rechtse partijen, zij zouden de macht aan hem verliezen, vanuit de gedachte gang zei ik bij het zien van het beeld en horende de woorden” let om mijn woorden, ik word de volgende MP” mijn reactie was, hij moet zo doorgaan, dan wordt ie vandaag of morgen vermoord, dit was dus 3 dagen voor z’n dood.
  En ook nu heb ik weer dat gevoel met die vlieg tragedie in de Oekraine dat er iets niet klopt, ons denken wordt een bepaalde richting in geduwd en wel naar een richting die geen belangen heeft, maar wie heeft dan wel belang en wat is dat belang?
  Iets om over na te denken, ver van huis hoef je niet te gaan.
  Roberto

 2. beheerder Avatar
  beheerder

  Complotdenken is gif. Neem het geval van Lucia de Berk. Die was opvallend vaak aanwezig bij de dood van een patient. Wie logisch nadenkt, begrijpt dat doodzieke mensen nu eenmaal ook vaak werkelijk dood gaan.
  Pim Fortuyn werd binnen no-time opgevolgd door mensen die “het gat in de kiezersmarkt” herkenden. Er veranderde helemaal niets. Politici weten dat. Pim Fortuyn is dan ook niet neergeschoten door een Roemeense huurling op een motorfiets, maar gewoon door een obsessieve activist. Een moord als alle anderen. Het gebeurt honderden keren per jaar.

 3. beheerder Avatar
  beheerder

  Stel, je woont aan het water, je kijkt naar de lucht en denkt : al die sterren, die kunnen toch niet zomaar vanzelf ontstaan zijn ? Iemand moet die met een bepaalde bedoeling gemaakt hebben.
  En op een dag denk je : “zou er aan de andere kant van het water ook wat zijn ?”
  Dus je stapt in je boot, vaart een klein jaar, vindt land, ontmoet iemand die er uitziet als een buitenlander, leert met handen en voeten te communiceren, en dan kom je er achter dat die indiaan nog nooit van jouw god gehoord heeft.
  Hoe kan dat nou ? Is God van al die sterren één plekje vergeten in te lichten dat hij dat allemaal gemaakt heeft ?

  Of heeft je opa gewoon dat verhaal van die god uit zijn duim gezogen, en heeft die indiaan zijn eigen ideëen over sterren ?

 4. Johan Avatar
  Johan

  Het kan nog gekker. Zoals ik uit de Bijbel begrijp, was het volk Israël het uitverkoren volk door God. Hoe vaak ze ook zondigden tegen zijn verordeningen. Zowel God als de afstammelingen van Abraham wisten echter dat er ook andere goden waren. Wie zegt mij dan dat per se de Israëlische God de aarde heeft geschapen?

 5. piterfries Avatar
  piterfries

  Naar hun aard worden complotten zelden glashelder.
  Dat betekent nog niet dat ze niet bestaan.
  Het best gedocumenteerde complot ooit was dat tussen Britten, Franse en Israel, in 1956, hun aanval op Egypte.
  We mogen Ben Gurion dankbaar zijn dat hij het complot op schrift wilde, en dat het Franse exemplaar bewaard bleef.

 6. beheerder Avatar
  beheerder

  Zo zijn er wel meer voorbeelden van echte complotten. Maar 1956 is al 58 jaar geleden en sindsdien zijn er elk jaar tientallen rampen geweest. Gestuntel met social media en bezopen soldaten op televisie doen niet echt denken aan een complot waar lang aan gewerkt is. Niemand lijkt wat dan ook onder controle te hebben.

 7. Roberto la Verita Avatar
  Roberto la Verita

  Wie had er belang bij het neerhalen van een passagiersvliegtuig ?
  Helemaal niemand.
  ==============================
  Is dat zo?, ik kan wel een goed rede bedenken en nog beargumenteren ook .
  Maar of ik gelijk heb? ik hoop het niet.
  Roberto

 8. beheerder Avatar
  beheerder

  @Ximaar :
  Ik heb gisteren een plugin geïnstalleerd om te proberen of hij nuttig zou zijn voor OBA.
  De plugin die we nu hebben wordt al 2 jaar niet meer bijgewerkt.
  Niet dus, hij geeft veel te veel “false positives”.

 9. beheerder Avatar
  beheerder

  Nog even over dat complotdenken :
  Complotdenkers maken dezelfde denkfout die er voor gezorgd heeft dat diverse mensen onschuldig in de gevangenis zitten/zaten :
  Er is altijd iemand die ergens belang bij heeft. Dat maakt nog niet dat de dobbelstenen verzwaard zijn.
  Het zijn vaak juist mensen met een bijna encyclopedische kennis die deze fout maken.

  Nu zie ik het weer. Mensen gaan er van uit dat alle separatisten over dezelfde kennis beschikken, of dat ze in ieder geval centraal aangestuurd worden en dat ze allemaal samenspannen om de waarheid te verbergen.

  Snap je dan niet dat iedereen zijn eigen waarheid heeft en dat hij juist graag wil dat de hele wereld die kent ?

 10. piterfries@mail.com Avatar
  piterfries@mail.com

  Ik kan zo een lange lijst maken van vermoedelijke complotten.
  Ik noem maar even de dood van Diana, haar eigen zonen verklaarden in een onbewaakt moment in een interview ‘dat ze wel nooit zouden weten hoe en waarom hun moeder omkwam’.
  Het verwijzen van complotten naar het land der fabelen ligt er vermoedelijk aan dat die complotten niet worden onderwezen, op scholen.
  Professionele geschiedenisboeken staan er vol van.
  Ik noem er één:
  Irwin F. Gellman, ‘Secret affairs, Franklin Roosevelt, Cordell Hull and Sumner Welles’, 1995, 2002, New York

 11. beheerder Avatar
  beheerder

  Wat is een “professioneel geschiedenisboek” ?

 12. P van Lenth Avatar

  @Beheerder, je mening over complottheoriën deel ik helemaal. Alleen begrijp ik niet waarom je de PVV er weer bij moet halen. Voor zover ik weet heeft noch Wilders noch Bosma ooit gesproken over een complot van moslims.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *