En wat voor werk doet een programmeur precies ?

 

SNEEK (ANP) – In dertien Friese gemeenten worden mensen, die zich aanmelden voor de bijstand, onmiddellijk weer aan het werk gezet. Wordt het aangeboden werk geweigerd, dan volgt een korting op de uitkering. De hoogte van de korting wordt per persoon berekend. Komende woensdag start een proefproject waarin sociale werkvoorziening Empatec en dertien Friese gemeenten samenwerken.
Doel van de proef is de bureaucratie rondom re-integratie van mensen in de bijstand te verkleinen. ,,We hopen een efficiencyslag te maken waarbij de wensen van de werkgever voorop staan”, aldus directeur van de nieuwe organisatie Trijn van der Meulen. ,,Hiermee lopen we voorop met het beleid van Rutte 2, waarin ontschotting in de toekomst centraal staat.”
De proef duurt een jaar. ,,Het vertrouwen hierin is groot”, vertelt Van der Meulen. ,,We zijn al twee jaar op kleine schaal aan het experimenteren en dat verloopt heel succesvol.”

Posted

in

by

Comments

14 responses to “En wat voor werk doet een programmeur precies ?”

 1. Grutte Pier Avatar

  Aardappels rooien…

 2. Ximaar Avatar

  Nogal simpel, een naaimachine programmeren. 🙂

 3. beheerder Avatar
  beheerder

  Ik zat dat bericht te lezen ( weeeeeer een nieuwsberichtje waarin werklozen worden weggezet als te lui om te werken, in plaats van als product van een falend systeem ), ik zag op de website van die sociale werkplaats ( dat is dat Emtec ) een foto van deze man, en dat is zoooooo’n prototype van een Cobolprogrammeur die 25 jaar voor een bank gewerkt heeft. En ik moest meteen denken aan zo’n intakegesprek met een 22-jarige casemanager die geen idee heeft wat zo iemand ooit voor werk deed.

 4. fred van der wal Avatar
  fred van der wal

  Doet me denk aan 1995 toen mijn echtgenote voorrangs ontslag aan de NHL nam en enkele malen bij een UWV integratie consulente een onderhoud had, die de meest onzinnige voorstellen deed.
  “Waarom begint U geen camping met zijn tweetjes in zuid-Frankrijk?”was de eerste vraag.
  “Als u ons een zak met geld-pak um beet 3 miljoen- geeft okee,” stelde ik voor.
  Een volgend voorstel was “werkneemster in een koekjesfabriek” aan een lopende band als passende arbeid voor een ex-docente aan de lerarenopleiding te Leeuwarden.
  Er viel wat af te lachen met de consulentes.
  Overigens; diverse stijl gereformeerde “vrienden” verbraken het contact met ons omdat er een riant wachtgeld tot aan het pensioen werd genoten van 1995-2009.

 5. Aad Verbaast Avatar

  550.000 werkelozen, en minder dan 200.000 vacatures.
  En dan praten over “ontschotting”??

 6. knutselsmurf Avatar

  Ik ben 2 jaar client geweest bij het UWV, totdat mijn uitkering afliep.
  Wat ze allemaal niet voor me gedaan hebben !
  niet aan een baan geholpen
  niet geholpen met solliciteren
  niet in contact gebracht met mogelijke werkgevers
  niet verteld wat er gebeurt als je WW afloopt
  niet meegedacht over mijn situatie
  niet gewezen op andere manieren om te kost te verdienen
  niet op tijd het folderrek bijgevuld

  Hoewel ik niet meer verplicht sta ingeschreven als werkzoekende, heb ik wel een keer geprobeerd de inschrijving te verlengen. Het kantoor was opgeheven. Dat verbaast me dan weer niks.

 7. knutselsmurf Avatar

  @Aad
  De enige die in dit verhaal aan een baan geholpen wordt, is Trijn van der Meulen zelf. Met zijn gesubsidieerde sociale werkplaats verdient hij zelf een goede boterham, maar de mensen die gedwongen bij hem werken komen daar nooit meer weg.

  reïntegratie ???
  Ik zou nooit iemand vertellen dat ik daar te werk gesteld was geweest.

 8. Timmerark Avatar
  Timmerark

  Heb jij een uitkering dan? Ik zou maar oppassen dat niemand de Sociale Dienst tipt over je werkzaamheden hier, dan kun je zo maar een korting krijgen.
  Een kennis van mij schreef (gratis) stukjes voor een blad en nadat de Sociale Dienst hiervan hoorde moest hij maar bij het GVB (tram in Amsterdam) solliciteren want dan had hij minimaal het denknivo van een conducteur (of hoe zo iemand nu heet) anders kreeg hij een korting op zijn uitkering.

 9. Ximaar Avatar

  Ik heb in de industriele automatisering (veel fabrikantafhankelijke talen en wat Delphi) gezeten en deed veel met meet- en regeltechniek. Met kantoorautomatisering heb ik nooit zoveel gehad. Dat werd destijds ook niet echt begrepen bij het arbeidskantoor, waar ik me ingeschreven had omdat mijn baas 67% aan de dijk ging zetten. Ook bij latere solicitaties heb ik m’n ervaringen op m’n CV laten staan, waar HRM- en andere figuren waarschijnlijk nooit wat van hebben begrepen.

  Kwam ook omdat ik juist iets totaal anders wilde veel dichter bij huis. Via een uitzendbureau ben ik vrij vlot aangenomen als ‘Excelspecialist’. Ik kon wel met dat programma omgaan, maar heb er op macrogebied nooit zoveel tijd in gestoken als in Lotus. Hinderde allemaal niets, op de afdeling wilden ze dat het probleem in een Apple-achtig database programma werd opgelost. Nog nooit van gehoord, maar na een dagje lukte het me al aardig en uiteindelijk heb ik er een paar jaar in vaste dienst gewerkt.

  Mijn insteek was om eerst maar ergens binnen te komen en daarbinnen zoeken naar een geschikte baan. Iets wat me destijds goed lukte. Alleen had ik weinig te verliezen. Door mijn keuzes heb ik nooit een uitkering gehad en die kon ik dan ook niet verliezen.

 10. knutselsmurf Avatar

  Ik leef van mijn eigen ( bijna op ) spaargeld.

  Ik kan lezen en schrijven.
  En dat kan ik beter dan de gemiddelde ambtenaar. Ik zou in beroep gaan.
  Je kan van alles beslissen, maar dan moet je wel zeker weten dat je het kan motiveren, want telkens teruggefloten worden is ook niet goed voor je.
  Maar waarschijnlijk is dat niet nodig, want OBA is natuurlijk een betere manier om jezelf te reïntegreren dan kussenslopen in elkaar naaien.

  Je kan mensen dwingen ergens te solliciteren. Je kan mensen niet dwingen te worden aangenomen. Waarschijnlijk zit het GVB niet op mij te wachten. Ik moet kunnen zitten en ik heb geen autoriteit. Ik pas ook niet in het team. Waarom zouden ze mij dan nemen, in plaats van 1.000 andere sollicitanten ?

 11. knutselsmurf Avatar

  @Ximaar :
  Dat was toen. Ik deed precies hetzelfde.
  Het is nu 2013. De boot is aan het zinken, en alle ballast gaat overboord, waardevol of niet. Er worden alleen mensen aangenomen als het gratis is, dus je moet meteen naar de klant kunnen, of je moet subsidie binnen brengen, of je moet een schoolverlater zijn, want als je die wil ontslaan kost het niks, en ze zijn goedkoop te verzekeren.

 12. goodknight Avatar
  goodknight

  …mensen die hard werken en veel verdienen, krijgen altijd veeel teweinig…
  …mensen die niet werken verdienen niks, maar graaien zoveel ze kunnen…
  …that’s all folks…

 13. Ina Dijstelberge Avatar

  Wat je kan, wie je bent, hoe je het best functioneerd, alles wat bij het vroegere maatwerk hoorde, is overboord gegooid. Dat is een waarvan men vindt dat die alleen ten tijden van arbeidsoverschot veroorloofd kan worden. Nu is iedereen weer een nummer een gaat het alleen om de persentages. Ontschotten is niets anders dan met alle macht het aantal uitkeringen verminderen.
  Het nummer moet zich letterlijk en figuurlijk uitkleden en verder zijn kop houden.
  Om de maatschappelijke onrust in de hand te kunnen houden wordt er gelijktijdig een enorme negatieve imagocampagne gevoerd.

  Als je niet onder dit juk wil lijden, moet je het helemaal zelf doen. Is ook lijden, maar wel zelf verkozen en vrij van allerlei m.i. de privacy grens ver overschrijdende inmenging van de staat.

 14. beheerder Avatar
  beheerder

  Ik zou ook een beroerde kaartjescontroleur zijn. Volgens mijn geloof hoort openbaar vervoer namelijk gratis te zijn, en hoor je andere mensen te helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *