Waar is jullie held nou ?

Een auto besturen met alleen een rempedaal is lastig.
Rem, dat was de rol van de PVV de afgelopen jaren.
Als de PVV niet zo groot en machtsbelust was geweest, was de coalitie die nu in feite de kastanjes uit het vuur haalt wel tot stand gekomen.
De PVV heeft er vooral voor gezorgd dat de flink gegroeide linkse partijen van de macht weggehouden werden. En ze heeft er voor gezorgd dat het door de kiezers afgestrafte CDA zijn macht juist behield. Uit de PVV zelf komen geen goede ideeen. De beweging vertegenwoordigt het ongenoegen van vele groepen, maar geen enkele groep voert daarin de boventoon. Een auto met 25 sturen, een heel groot rempedaal en verder weinig nuttige eigenschappen. Geen ideaal voertuig om een berg mee af te dalen.
Het is interessant om te zien dat een veel kleinere partij als GroenLinks nu het tegenovergestelde gaat proberen. GroenLinks is nauwelijks populistisch, het is meer een partij van praktische oplossingen, terwijl de PVV vooral gericht is op het vergaren van stemmen. Andere partijen zitten tussen die 2 uitersten in, al verschillen ze natuurlijk van richting.
Als je de PVV beschouwt als een partij die in de eerste plaats gericht is op maximale macht, dan begrijp je bijna alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd.
In 2 1/2 jaar is er vooral gesaboteerd, en net voor het moment van de waarheid duikt de grote leider weg. In de laatste nieuwsberichten zien we een PVV met standpunten die in essentie onverenigbaar zijn met de economische plannen van CDA en VVD. Hadden ze dat 7 weken geleden gezegd, dan zou er nog tijd geweest zijn voor de linkse partijen om door onderhandeligen meer te bereiken dan nu mogelijk is. Dezelfde onverenigbaarheid van standpunten heeft de PVV ten opzichte van alle linkse partijen, inclusief de linkerkant van het CDA. ( wat had Geert ook alweer voor bezwaren tegen Ab Klink ? Of tegen Koppejan, die man die de Hedwigepolder zo krampachtig probeerde droog te houden ?) Een flink blok van populisten maakt het land onbestuurbaar en plaveit de weg voor een nieuwe sterke man. Als het de Nederlandse politiek lukt om ondanks de PVV de economische problemen aan te pakken, is de opzet van Geert Wilders voorlopig mislukt. Hij is dan niet aan de macht gekomen met een beweging waarin alle macht bij één persoon is geconcentreerd. Maar het gevaar is nog niet geweken. Bij de volgende verkiezingen zal de PVV gezuiverd zijn van iedereen die de PVV wil omvormen tot een gewone partij met leden en eigen doelstellingen die kiezers kunnen kosten. De aanhang kan weer groeien, als meer mensen de gevolgen van de crisis gaan voelen. Maar meer waarschijnlijk is, dat Geert Wilders de PVV op een dag opdoekt en vertrekt naar de VS, waar hij tegen een vet salaris mag meedenken hoe je vanuit Washington Europese regeringen kan beïnvloeden. Zodat ze blijven doorgaan met het kopen van Amerikaanse producten, al dan niet geproduceerd door Aziatische slaven. En natuurlijk met het bewaren van de orde in de rest van de wereld, op zodanige wijze dat Amerikaanse belangen niet geschaad worden.
Dat lijkt onvoorstelbaar voor iemand die predikt tegen Europa te zijn, tegen asiel, tegen ontwikkelingssamenwerking en tegen vredesmissies, kortom voor een isolationistisch Nederland. Zo iemand zou Nederland onder Amerikaans bestuur willen ?
Ik denk het wel, ja.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *