De grote werkloosheidscijferzwendel.

Het Westland kan nog niet 1 % van de Nederlandse werklozen aan een vakantiebaantje helpen, maar dat maakt voor een minister die propaganda wil bedrijven niets uit. Kijk mij eens !!!

De meeste mensen verliezen hun baan, zonder dat het in de krant komt. Pas bij een grote reorganisatie lees je er wat over. Alleen al de aankondigingen van vandaag stuwen meer werkzoekenden de arbeidsmarkt op dan 10 Westlands zouden kunnen absorberen. ( laatst sprak ik mijn tante, die dacht serieus dat ik makkelijk een baantje kon krijgen in het Westland )
In Nederland worden elk jaar zo’n 200.000 mensen geboren. Dat zijn 200.000 nieuwe werklozen, als er niet binnen 21 jaar net zoveel banen gecreeerd worden.
Als de pensioenleeftijd 2 jaar omhoog gaat, moet je dus 400.000 nieuwe banen creeren. Niet 700 aardbeienplukbanen, maar 400.000 echte banen waarvan je je hypotheek en de auto en de creche kan betalen. Want dat is nodig.
Stel, het lukt bijna. 360.000 nieuwe banen, dat is toch bijna 400.000.
Maar dat betekent 40.000 nieuwe werklozen, waar geen nieuwsberichtje over geschreven wordt, terwijl het wel 20 keer meer is dan bij een grote reorganisatie werkloos worden. ( de cijfers zijn wat minder dramatisch door arbeidsongeschiktheid, en omdat de sterfte bij 45 al toeneemt )

Zoals het bij ons de reïntegratiebedrijven en opleidingsinstituten zijn, zo zijn het in Amerika de particuliere universiteiten die rijk worden over de ruggen van mensen die werk zoeken.
Businessinsider schrijft, vrij vertaald :
Een werkloze bouwvakker krijgt te horen dat hij zich moet laten omscholen tot Java programmeur.
Een werkloze Java programmeur krijgt te horen dat hij zijn eisen naar beneden moet bijstellen en een baantje in de bouw moet accepteren.

Ik ben er ook weleens in getrapt, maar deze keer heb ik het geld voor mezelf gehouden.
Business insider schrijft er over :
Geld investeren in een studie is een goed idee, als je jong bent. Na je 40-e ga je die investering niet meer terugverdienen.

Verstopte werklozen.
Het is altijd interessant om buitenlandse kranten te lezen. Je denkt soms dat je in Nederland een breed aanbod aan nieuws hebt, maar in werkelijkheid zie je alleen toevallige gebeurtenissen vermengd met de mening van een beperkte groep mensen.
Zo valt het me op, dat de werkloosheid in Amerika zoveel hoger is dan hier, bijna 10 %.
Als de prikkel om aan het werk te gaan ergens hoog is, is het wel daar.
Hoe komt dat nu ?
Veel commentatoren onthullen zaken waar je in Nederlandse kranten nooit iets over leest. Over werklozen die niet meetellen in de statistieken, omdat ze niet staan ingeschreven als werkzoekende, of omdat ze in een reïntegratietraject zitten, waardoor ze officieel niet werkloos zijn.

Ik denk dat er hier in Nederland ook valse cijfers gepresenteerd worden. Ik ben werkloos, maar ik tel niet mee. Mijn buren zijn in feite ook werkloos, maar ex-zelfstandigen, dus ze tellen niet mee. Daarnaast wonen mensen die wel zouden willen werken, maar te oud zijn of door de gemeente part-time achter een balie geplaatst zijn, maar hun echte baan al jaren kwijt zijn.
Maar dan nog, zulke truukjes haalt de Amerikaanse overheid ook uit. Daalt of stijgt de werkloosheid, daar kijkt de kiezer naar.
Het zou dus best zo kunnen zijn dat Nederlandse bedrijven als een spons overbodige werknemers vasthouden, gestimuleerd door hun vriendjes bij de VVD.
Wat gebeurt er als er een linkse regering komt ?
Dan worden ze alsnog gedumpt, om de stemming onder de kiezers even een beetje bij te sturen.

 

powered by idiots

Posted

in

by

Comments

11 responses to “De grote werkloosheidscijferzwendel.”

 1. Selma Avatar

  Je hebt vast gelijk, al zou het alleen al zijn vanwege het bekende gezegde:
  ‘als een politicus z’n mond open doet liegt hij al.’

 2. beheerder Avatar
  beheerder

  Economieeën zijn communicerende vaten. De rente en de aandelenkoersen verschillen over de hele wereld maar een fractie. Goed nieuws wil iedereen geloven, maar volgens mij is het nep, die extreem lage werkloosheid hier.

 3. Lidy Avatar
  Lidy

  Die cijfers zijn gebaseerd op de aantallen ww-uitkeringen. De mensen die geen uitkering meer krijgen worden niet meegeteld en dat zijn er nog al wat. Door de strengere wetgeving beland je vrij snel buiten de ww. Er is een hele grote groep die niet in aanmerking komt voor een ww uitkering maar wel op zoek is naar werk. Die mensen leven vaak van hun spaargeld en de aanmeldingen voor hulp van de voedselbank kunnen ze niet meer aan, er zijn inmiddels wachtlijsten, maar daar hoor je nauwelijks over. Nee het wordt veel te rooskleurig weergegeven.

 4. beheerder Avatar
  beheerder

  De suggestie wordt gewekt dat het echt alle werklozen zijn, dus ook mensen in de bijstand die een sollicitatieplicht hebben, zouden meegeteld zijn.
  Met een heleboel trucjes kun je er 100.000 buiten de statistieken houden, maar dan blijft er nog een enorm verschil met de VS, terwijl dezelfde bedrijven op alle continenten actief zijn, en mensen hier net zo efficient werken.

 5. Ximaar Avatar

  Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Employment-to-population_ratio

  Daarin staat Nederland (2010) behoorlijk goed met 74,7% paricipatie/arbeidsdeelnaame (in 1994 was dat 64%). In de USA was het in 1994 72% wat in 2010 gezakt is naar 66,7%.

  Die 25,3% die officieel niet meedoet is heel wat anders dan de 5% werkloosheid waar men het over heeft. Dat geldt echter voor alle landen.

  In het verleden was de arbeidsparticipatie in NL nog veel lager, omdat vrouwen ‘niet werkten’. Dat was vaak onzin. Ze werkten wel en niet zo’n klein beetje. Alleen voor de wet werkten ze niet. Zo was mijn moeder schippersvrouw en deed zij flink wat arbeid aan boord. Maar ze stond bij de baas niet te boek als werknemer. Dit werd gecompenseerd door gratis verblijf/wonen op het schip. Als mijn moeder niet mee had gevaren, dan had mijn vader een matroos mee moeten nemen, wat gebruikelijk was, en die had wel te boek gestaan als werknemer. Het is maar een voorbeeld zoals er vele zijn.

  Daarnaast is er ook vrijwilligerswerk wat niet in de getallen verwerkt zit en waar je moeiteloos een volle dagtaak aan kan hebben. Zelf doe ik vrijwilligerswerk, circa 20 uur per week. Ik sta te boek als zonder werk en niet als werkzoekende.

  Met het Westland is duidelijk iets mis. Hier ten noorden van Alkmaar zijn ook veel grote kassenbedrijven. Die hebben voldoende Nederlands personeel en daar hoor je nooit klachten over. Misschien is het iets als de Westlanders eens hier bij hun collega’s gaan kijken en de arbeidsomstandigheden in hun kassen gaan aanpassen.

 6. beheerder Avatar
  beheerder

  Mijn punt is, dat de grote jongens de werkloosheidscijfers kunnen manipuleren, en daarmee kunnen bepalen wie aan de macht komt. En dat komt dicht in de buurt van een dictatuur.

 7. Lidy Avatar
  Lidy

  Als jouw partner een inkomen heeft dan kom je niet in aanmerking voor bijstand. Als je een eigen huis hebt met overwaarde of spaargeld kom je niet in aanmerking voor bijstand en zo is er werkelijk een hele grote groep mensen die wel werkloos is maar niet wordt meegeteld in de cijfers.

 8. Selma Avatar

  “dat de grote jongens de werkloosheidscijfers kunnen manipuleren, en daarmee kunnen bepalen wie aan de macht komt”

  De ‘grote’ jongens kunnen álles manipuleren (behalve liefde), en ‘zo ging het, en zo gaat het, en zo gaat het almaar door’…
  Het zou al heel wat zijn als het merendeel van het volk niet zo slapend door het leven ging, om af en toe “hosanna” te roepen tegen een charismatisch ding. Het merendeel van het volk, bij de gratie waarvan grote jongens hun sluwe gang kunnen gaan.
  Wakker porren helpt niet, daar heb ik jaren journalistieke ervaring mee.
  Ze worden hooguit een paar minuten wakker om te staken voor 1 % loonsverhoging.
  Het allergrootste probleem van de mensheid is dat de meeste mensen lijken te denken dat ze kunnen nadenken, van mening zijn dat ze een eigen mening hebben, vrij stellig weten dat ze vrije burgers zijn met een vrije wil, en beslist overtuigd dat ze goede, zelfstandige beslissingen nemen.
  Maar dat is een droom.
  De mensheid is over het algemeen een emotionele massa die zich laat opzwepen door politici met die de raakste toverformules reutelen, en met open ogen laat belazeren door ‘grote’ jongens (die met hun bonussen in zonnige oorden gaan renenieren).

 9. Glaswerk Avatar

  @Knutselsmurf:
  Als straks de arbeidsmarkt “geflexibiliseerd” gaat worden is niemand meer werkloos. Of (bijna) iedereen…

  @Selma:
  De mensheid is over het algemeen een emotionele massa die zich laat opzwepen door politici met die de raakste toverformules reutelen, en met open ogen laat belazeren door ‘grote’ jongens

  En dan druk je het nog eufemistisch uit.

 10. Aad Verbaast Avatar

  Veel verborgen werkeloosheid in Nederland. Er worden vele trucs uitgehaald om ze buiten de cijfers te houden.

 11. knutselsmurf Avatar

  Het valt mij gewoon op dat zowel kranten als politieke partijen steeds meer op elkaar gaan lijken. En daarnaast valt het me op dat de hele bevolking nu Engels spreekt en 80 % internet heeft, en je ook niet meer beperkt bent tot 3 kanalen televisie, en dat er toch maar heel weinig informatie uit het buitenland tot ons doordringt.
  Helaas zetten Spaanse/Franse/Duitse kranten geen Engelstalige editie op internet.

  Het is best wel interessant om te zien wat een liter benzine in de VS kost, en een ipad, en welke vragen niet toegestaan zijn in een sollicitatiegesprek.
  Het blijkt dat in het “rechtse” Amerika sommige arbeidersrechten veel verder gaan dan ze ooit in “links” Nederland gegaan zijn, terwijl op andere gebieden de VS nog in de 50-er jaren leven. Maar in ieder geval zijn Amerikanen zich ervan bewust dat er zoiets als privacy bestaat, terwijl we hier Fred Teeven/Hero Brinkman/Piet Hein Donner hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *