Gratis !

Soms krijg je zomaar iets.
Gisteren was het een fraai notitieboekje van Sanoma. Voor het eerst van mijn leven een relatiegeschenk waar ik blij mee ben, omdat het a gewoon mooi is en b geen opdringerige reclame bevat.
Vanmorgen werd ik gebeld door zo’n mevrouw die het gesprek begon met de vraag of het gelegen kwam. Ik kan niet doen alsof. Het komt altijd gelegen, afgezien van die mensen die bellen als je net met je broek op je knieen op de wc zit. Ik heb helaas geen geldige reden om ze te vertellen dat ik het te druk voor ze heb, en ik heb van nature een geduldig oor.
Deze mevrouw begon haar verhaal als een standaard telefonische enquête, maar het bleek dat ze deelnemers zocht voor een “consumentenpanel”.
Ik mag dus binnenkort in 3 uur (!) gaan uitleggen hoe ik gewoonlijk tot een beslissing kom over een financieel product.
Mijn geduld werd deze keer beloond, omdat ik maar liefst 50 (Joehoe ! ) euro krijg voor mijn verhaal dat in 2 minuten past.

Laatst kreeg ik zomaar 1.300 euro, maar die moest ik teruggeven. Misschien een handige tip voor iemand die echt helemaal aan de grond zit.
Het werkt zo :
Vlak voor het einde van het jaar zeg je je ziektekostenverzekering op, om ergens anders een goedkopere te nemen.
De verzekeraar heeft dan inmiddels de automatische incasso-opdrachten voor zijn bank al de deur uit gedaan, dus je krijgt een onterechte afschrijving. Je belt ze, en ze geven je de keuze tussen zelf storneren, of wachten tot zij het geld terugstorten. Kies voor zelf storneren. Je geeft dan je bank opdracht om een automatische afschrijving ongedaan te maken. De verzekeraar, die alleen maar reeksen opdrachten met 10.000-en tegelijk kan verwerken, gaat er van uit dat ze je geld hebben geïncasseerd en maken weer een batch met opdrachten voor hun bank aan om de terugbetaling te regelen. En hop, 2 weken later stort hun bank nogmaals 1.300 euro op je rekening. Daarna begint de verzekeringsmaatschappij je aanmaningen te sturen, volgens hun systeem hebben ze immers een openstaande vordering. Echter, als je echt aan de grond zit, kun je dat geld gewoon aan eten uitgeven. Je verzekering opzeggen kunnen ze toch niet, want je verzekering loopt inmiddels ergens anders.


Posted

in

by

Comments

13 responses to “Gratis !”

 1. Mihai Martoiu Ticu Avatar

  Ik had ook een gratis blog van sanoma gekregen, maar ik dacht laat maar.

  Wat betreft de ziektekostenverzekering, heeft mijn nieuwe verzekeraar mijn oude verzekering opgezegd. Ik kreeg alleen een factuur voor de tandartsverzekering, maar ondertussen hebben ze dat ook opgelost, zonder mijn tussenkomst.

 2. Ximaar Avatar

  Voor ziektekosten hoeft het van mij niet meer. Tegenwoordig betaal ik nog maar 11 euro per maand. 81 gaat naar De Friesland en ik krijg 70 van de staat retour. In 2001 betaalde ik onder dezelfde omstandigheden nog 198 gulden per maand voor een vergelijkbare dekking.

  Laatst kreeg ik wel allerlei cadeautjes waar ik niets aan heb. Zo wilde de ABN 1-malig 70 euro geven als ik mijn lopende rekening bij hen gebruikte voor mijn salaris. Zonder salaris gaat dat dus niet lukken. De OV-kaart stuurde kortingsbonnen voor een huurfiets terwijl ik immer zelf een vouwfiets meeneem. En ook nog een bon voor gratis koffie bij een kiosk die niet op de stations is waar ik uitstap en bij het instapstation gesloten is. Schiet dus lekker op. Allemaal sigaren uit eigen Monica.

  Een jaar of 4 terug (toen ik nog geen nee-nee-sticker op mijn telefoon had) mocht ik ook een keer met een enquete meedoen en kon daar een leuke attentie voor ontvangen. Bleken allemaal vragen over mij krantleesgedrag. Ik werkte daar welwillend aan mee en kreeg de prijs niet. Dwz ik had halverwege gemeld dat ik een afkeer had van de Telegraaf en dat je daar ook nog eens zwarte handen van krijgt. Prima opmerking, zo hoefde ik niet een maand ongelezen Telegraven naar de papierbak af te voeren. 🙂

 3. beheerder Avatar
  beheerder

  Een paar jaar geleden ontstond grote ophef doordat studenten een truukje hadden ontdekt om geld uit een geldautomaat te halen, zonder dat er iets van hun rekening werd afgeboekt. Uiteindelijk pakte de bank ze natuurlijk allemaal terug, want zo’n automaat houdt wel een log bij. In dat licht moet je dit stukje ook lezen. Voor die ziektekostenverzekeraar zou het toch een lastige klus worden om dat geld terug te krijgen en het is geen klein bedragje.

 4. Appelvrouw Avatar

  Dat is mooi de 13e maand, die iemand, zonder inkomen, altijd goed kan gebruiken!
  Ik bewaar je tip.

 5. Selma Avatar

  Als halve Finse zit ik soms te gniffelen als het over Sanoma gaat.
  Er kwam geen Fin aan jouw vergadering en cadeautje te pas. Nee, die multimiljonairs zitten op hun landgoederen, in hun sauna’s en laten hun Hollandse loopjongens de duiten binnen brengen. Die kunnen ze voor een fooi om een ‘boodschap’ sturen, want dat betekent het woordje sanoma.

 6. Grutte Pier Avatar
  Grutte Pier

  Riekt naar omkoping…….. ;-0

  Las het verslag, men was ieg redelijk open. Wat een overschatting van hun eigen kunnen zeg… en mn de verkeerde keuzes (vooronderzoek was niet goed).

 7. beheerder Avatar
  beheerder

  Tja, wat kon je verwachten ? Die vergadering is weken voorbereid, ik had van tevoren het idee dat we gebruikt zouden gaan worden om te testen hoe een de gemiddelde blogger zou denken over de plannen en het merk. Ik was zelf vooral nieuwsgierig, ik had niet de illusie dat ik grote zaken uit het vuur kon slepen.

  Sanoma hengelt vooral naar extreem populaire blogs die ze door caching met vrij lage kosten kunnen hosten. Die blogs zijn hun cash-cows. De anderen kosten alleen maar geld. Ik ben zelf ook iemand die ze alleen maar geld zou kosten. Ik zou mijn lot in eigen hand nemen, zo duur is het niet om zelf je hosting te betalen.

  Tijdens die vergadering was een van de eerste punten die langs kwam, dat de gebruiksaanwijzing voor WordPress zo moeilijk is. Waarop ik zei dat wordpress standaard software is, en dat je niet alleen maar binnen weblog naar een gebruiksaanwijzing hoeft te zoeken. Maar het tekende wel de verwachtingen van de gemiddelde blogger : een digibeet die gewend is dat op internet alles gratis is en een geduldige leraar verwacht ( natuurlijk een vrijwilliger )

 8. beheerder Avatar
  beheerder

  @Selma :
  Finnen zijn niet anders dan Nederlanders of Chinezen. De mooie glimmende auto’s en gadgets worden door straatarme loonslaven in elkaar geschroefd ( je zou meer robots verwachten ) en het meisje dat in de MediaMarkt 299 euro voor je aanslaat verdient zelf ook maar 5 euro per uur. Ergens op de wereld lachen de Victor Mullers tot hun kaken pijn doen.

 9. knutselsmurf Avatar

  testje : mag ik reageren met mijn avatar, zonder in te loggen ?

 10. knutselsmurf Avatar

  En nu reageren met de avatar van Mihai ?

 11. knutselsmurf Avatar

  Ja, dat mag allemaal.
  Alleen de beheerder van het blog kan zien welke reactie echt is en welke niet.

 12. asbloed Avatar
  asbloed

  Hmmm .. Geachte heer/mevrouw beheerder,

  ik ben … als digibeet … aan het knutselen wie er hier nu de smurf is.
  Dan kunt u dus als beheerder met verschillende avatars onder verschillende bloggen reageren op uzelf!? Dat maakt het voor een `nieuwe` [ik] wel heeeeel erg verwarrend.

  Dat is gratis reageren op uzelf.
  Nou moe …

 13. beheerder Avatar
  beheerder

  Beste asbloed,
  Ik kan dat inderdaad allemaal als beheerder. Maar dit was alleen een testje, normaal ben ik herkenbaar aan mijn eigen avatar. ( De avatar wordt bepaald door het ingevulde e-mail adres. WordPress.com vereist dat mensen met een bekend e-mail adres inloggen voor ze reageren, om identiteitsdiefstal te voorkomen )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *