Het Milieu

Mensen vertellen graag aan de rest van de wereld hoe goed ze zijn voor het milieu.
Hier een voorbeeld :

Over mij…
Ik ben Teunie, getrouwd met Willem en samen hebben wij 10 kinderen. Er wonen nog 9 kinderen thuis. Eén is getrouwd en inmiddels zelf vader. Willem verdient de kost als ict-er en ik ben full-time gezinsmanager. Jarenlang was consuminderen noodzaak, later …. 

….. We verbruiken dus 2 keer zoveel electriciteit dan een gemiddeld huishouden. Een gemiddeld huishouden is een huishouden van nog geen 3 personen! Ons huishouden van 12 personen is dus ruim 4 keer een gemiddeld huishouden. …

Stel, je had 30 jaar lang 2 condooms per week gebruikt, dat is samen 3120 stuks.
Dan hadden jullie nu niet 10, maar 0 kinderen, en was je elekriciteitsverbruik niet 7.830, maar 3.000 kWh per jaar geweest.
Dus 1 condoom levert per jaar een energiebesparing van :
(7.830 – 3.000) / 3120 = 1,55 Kwh op.
Geen sex bespaart naast de energie die het kost om 2 x 52 = 104 condooms te maken ( +/- 2 kWh ), ook nog eens lichamelijke energie ( 2 x 0,5 uur x 52 x 350W = 18,2 kWh die je niet uit wortels hoeft te halen. Daarnaast kunnen de lakens 2 keer zo lang op het bed blijven liggen, wat dan weer 52 x 2,5 kWh = 130 kWh besparing oplevert. Tel uit je winst !

De kern van mijn betoog is :
a- Je draagt niks bij aan het milieu, je breekt het alleen maar af. Alleen planten dragen iets bij aan het milieu.
b- Een kind is een grotere milieuramp dan een breedbeeldtv, dus wijs niet naar mij.


Posted

in

by

Comments

19 responses to “Het Milieu”

 1. Glaswerk Avatar

  Komt het niet uit de lengte, dan gaat het wel mis in de breedte.

  Het voorbeeldgezin (nou ja, 10 kinderen op de toch al overvolle aardkloot zetten noem ik bepaald geen goed voorbeeld geven) gebruikt de welbekende tunnelvisieredenering die overigens ook vaak door milieu- en andere organisaties gebruikt wordt: de focus op één positief aspect richten waarmee de aandacht van alle negatieve gevolgen wordt afgeleid of onder het vloerkleed geveegd.

  Ik zou wel eens willen weten wat de ecologische voetafdruk – overigens ook een maat die slechts een fractie van de werkelijke belasting voor het milieu “meet” – van het “voorbeeldige” gezin is. Om maar een dwarsstraat te noemen.

 2. beheerder Avatar
  beheerder

  Inderdaad : 1 aspect belichten en de andere buiten beschouwing laten, is een pure drogredenering. Die website is dan ook niet bedoeld voor mensen met een andere kijk op de zaak, het zijn voornamelijk gelijkgestemden. Ik moest wel even lachen toen ik las over houtkachels. Jezelf voor de gek houden, is dat. Een houtkachel bespaart geen energie en is niet goed voor het milieu. Hij ziet er wel mooi uit, eigenlijk is het een soort breedbeeld tv.

  Ik heb geen kinderen, maar ik wil niet beweren dat ik dus het milieu niet belast met kinderen. Dat doe ik natuurlijk wel, want er zijn kinderen van iemand anders nodig om mij straks te verzorgen, als ik in een verzorgingstehuis zit.

 3. Jezzebel Avatar

  Oi va voi, ga er maar aan staan, met zoveel kinderen.
  Daar zou ik ook buikpijn van krijgen als de energierekening binnenkomt.
  Het gaat mij ethisch te ver om iemand voor te rekenen hoeveel een condoom kost ten op zichten van een kind krijgen.
  Misschien is één van die kinderen de nieuwe moeder Theresa?
  En zelfs als dat niet het geval is, dan is het iemands goed recht dat kind tóch te krijgen, hoe belastend voor het milieu ook.
  .

 4. knutselsmurf Avatar

  Dat is waar, maar dat is ook niet het punt dat ik maak. Het gaat hier om iemand met een “kijk eens hoe goed ik ben” boodschap, die daar zelfs een boek over geschreven heeft. Het is niet te voorspellen welk kind later een vette SUV koopt en welke de nieuwe moeder Theresa wordt. Hoe meer kinderen je hebt, hoe groter de kans op beide. Mijn punt is dat ze met hun gedrag eigenlijk niet in de positie zijn om de wereld op te voeden.

 5. lidy Avatar
  lidy

  Ja, en dat wordt dus ook nog een keer beloond door de grote gezinnen te ontzien bij de komende bezuinigingen 🙂

 6. Aline Avatar

  10 kinderen, daar moet ik echt niet aan denken… en consuminderen met zoveel personen lijkt mij haast onmogelijk… je verbruikt echt meer dan zoveel andere gezinnen met slechts 2 kinderen…

 7. knutselsmurf Avatar

  Aline, zo rekenen ze niet. Ze gaan met z’n twaalven voor de tv zitten, en dan claimen ze dat ze goed voor het milieu zijn, omdat ze per persoon zo weinig stroom verbruiken. Zo lust ik er nog wel een paar. Mensen zijn niet goed voor het milieu. Goed zijn voor het milieu houdt in dat de lucht die je uitademt schoner is dan wat je inademt.

 8. Ximaar Avatar

  Als je met meer mensen in een huis kruipt, of beter in 1 kamer, dan kan dat flink energie besparen. Denk aan verjaardagen waarbij de genodigden zoveel warmte afgeven dat de kachel uit moet en de ramen open.

  Maar in dit geval gaat het over 10 kinderen en 2 volwassenen. Afhankelijk van de leeftijd verbruikt een kind minder gas en electriciteit als ie klein is en meer als ie ouder is. Hun sommetje zal dan ook over 10 jaar er behoorlijk anders uitzien.

  Zelf heb ik ooit een voetafdruk berekening op het internet gehad waarbij je per huishouden het aantal volwassenen en de leeftijden van de kinderen moest opgeven om zo de electriciteit, gas, ruimte, water etc per persoon om te rekenen.

  Ik had daar niet in verwerkt dat het hebben van veel kinderen op termijn belastender is voor de aarde. Wel een opmerking daarover, maar niet iets in cijfers uitgedrukt.

  Zelf heb ik ook geen kinderen, maar ook geen partner. Dat houdt in dat ik per persoon meer ruimte, electriciteit en bijvoorbeeld gas verbuik. Toch hou ik het nog redelijk binnen de perken met ca 800 kWh, 850 m3 gas en 17m3 water per jaar. Voorts nul brandstof voor mijn auto die ik niet heb en mijn gebruik van het OV is minimaal. Vliegen heb ik de laatste 13 jaar niet meer gedaan en daarvoor wel voor het werk. In de afgelopen halve eeuw heb ik anderhalf retourvlucht voor vakanties genoten. Bij elkaar zit ik op circa 1/7miljardste qua ruimte/grondstoffenbelasting van de aarde. De meeste NL’ers verbruiken 3x zoveel, waarbij vlees eten vaak nog belastender is dan autorijden.

  Zelf denk ik dat dat grote gezin een zeer grote auto heeft of zelfs 2 om alle kinderen mee te kunnen nemen. En dat vervolgens alleen pa in die zeer grote auto van en naar het werk gaat. 🙂

 9. beheerder Avatar
  beheerder

  Ximaar, 800 kWh moet een fout zijn, als een gemiddeld gezin van 3 personen 3500 kWh nodig heeft. Als het klopt, begin ik wel een idee te krijgen hoe jij leeft.

  Onze onvolprezen leiders hebben ooit de wegenbelasting op piepkleine autootjes afgeschaft, waardoor veel mensen zo’n ding aanschaften, maar tegelijk hun grote model weg deden. Minder inkomsten voor de staat. Oeps. Inpopulaire maatregelen kunnen echt niet. Dan maar weer wegenbelasting voor die kleintjes, ze hebben ze nu toch al.

 10. Ximaar Avatar

  Die 800kWh klopt en komt van mijn kWh-meter, met gas betaal ik 63 euro per maand aan de Nuon. Daarnaast gebruik ik ook nog wat kWh’s als ik op vakantie ben of via de straatverlichting, maar die kan ik net als de rest niet bepalen.

  De grootste besparing is mijn laptop, met prima geluid en scherp beeld. Dat ding neemt 17W, waarvan 3,5W voor het interne scherm. Met ADSL-modem van 10W is dat 27W. Een desktop met scherm neemt vaak het 5-voudige en een TV doet dat ook. Omdat ik weinig TV keek doe ik dat de laatste jaren via m’n laptop. En dan vooral documentaires die vrijwel niet op de kabel te vinden zijn. Voordeel is dat ik het start als het mij uitkomt. Ik vind dat dus een vooruitgang. Nieuwsuur of dergelijke zijn ook via het internet te bekijken en door te spoelen als het weer eens nergens over gaat.

  Een afwasmachine heb ik niet en al helemaal niet een wasdroger, mijn indoor lijn is geduldig en doet het prima. De grootste verbruiker is mijn georven koel/vrieskast, omdat die 24 uur per dag aan staat. Het is een 22-jaar oud beestje, maar hij gedraagd zich nog altijd als een A-klasse. Met een AAA kan ik nog zo’n 100kWh op jaarbasis besparen, maar daar begin ik pas aan als deze het gaat begeven.

  Met verlichting (waar vaak over gezeurd wordt) valt niet zoveel te besparen. Ik heb overigens wel spaarlampen in de lampen die ik het meest gebruik.

  Soms denk ik ook wel eens dat ik een soort energie-monnik ben, maar ik vind niet dat het mij aan luxe ontbreekt. 🙂

 11. beheerder Avatar
  beheerder

  Het is erg donker in zo’n meterkast, en die lettertjes zijn klein. En het is moeilijk om toe te geven dat je een leesbril nodig hebt, maar een koelkast gebruikt in zijn eentje al 500 kWh per jaar, en je moet ook af en toe wat uitwassen. Ik ben niet echt superzuinig, maar wel zo dat er geen 50 % meer af kan.

 12. Ximaar Avatar

  Mijn koelvriezer is niet zo groot (1,5m hoog) en neemt 340kWh per jaar. Mijn laptop die ik dus veel en ook als TV gebruik neemt met modem 25kWh per jaar. Verlichting zit daar ver onder en m’n wasmachine is behoorlijk zuinig. Kan dus prima. 🙂

  En mijn kWh-meter neemt 2W, maar dat doen ze allemaal en die van mij zit goed in het zicht. Via de onderschijf (die 660 keer per kWh in de rondte gaat) kan ik ook zeer exact bepalen wat alles verbuikt. En de Nuon heeft al jaren geen probleem met mijn lage verbruik. Alhoewel de laatste jaren wel de meteropnemer komt en mij niet meer gevraagd wordt om het zelf in te sturen.

  Mijn verbuik over dit jaar stijgt overigens met zo’n 60kWh en die is toe te schrijven aan een gekregen magnetron. Ik gebruik ‘m weinig, maar als ie draait neemt zo’n ding redelijk veel.

 13. supernova Avatar
  supernova

  Las dit al eerder en het duurde een hele poos voor ik ontdekte dat jij dit voorbeeld niet uit je mouw had geschud.
  Zij noemt zich gezinsmanager, wat is er dan mis met het moederschap ?
  Heb jij een breedbeeldtv ?

 14. beheerder Avatar
  beheerder

  Nee, die heb ik niet. Toen ik nog geld had, stelde ik de aankoop steeds uit door tijdgebrek. Nu heb ik geen geld meer. Ik heb ooit een schotelantenne gehad, zodat ik op mijn laptop kon tv-kijken, maar de buren hadden bezwaar tegen de schotelantenne.

 15. supernova Avatar
  supernova

  Vind je het jammer dat je die tv niet hebt ?
  Waarom hadden die buren er bezwaar tegen ? Dat is toch stom.

 16. beheerder Avatar
  beheerder

  Mensen willen niet in een flat wonen die vol hangt met schotelantennes.
  Iemand had gevraagd “wonen er Turken bij jullie in de flat ?” en toen waren die mensen op hoge poten naar het bestuur van de vereniging van eigenaren gestapt. Er stond nergens dat een schotelantenne niet mocht, maar bloembakken mochten niet aan de buitenkant van de balkonhekken ( er kan er een naar beneden vallen ), dus toen hadden ze dat regeltje gebruikt om mijn antenne te verbieden.

 17. supernova Avatar
  supernova

  Dat antwoord had ik natuurlijk kunnen verwachten, heerlijk die vooroordelen 🙁
  Het is zeker een “nette” buurt, maar het is niet netjes om een ander een plezier te misgunnen.
  Bij ons mag dat met die bloembakken wel. Op een keer viel er één naar beneden, vlak bij onze voordeur, gelukkig liep er niemand. Dus dat is wel goed, maar regeltjes moet je niet misbruiken.
  Heb je dan nu wel een tv?
  ( vast ook ergens beschreven, maar ja 😉 , je schrijft leuk dus dat komt nog wel)
  Je hebt immers die documentaire gezien.

 18. beheerder Avatar
  beheerder

  Ik heb er geen, maar ik kan er een gratis krijgen van iemand die niet kon wachten tot zijn oude TV kapot ging. Hij is niet breed, maar wel diep 🙂
  Ik wil een andere antenne, zonder zo’n uitstekend armpje, want dat was het enige dat over de rand stak.

 19. supernova Avatar
  supernova

  Volgens mij is dat de verkeerde combinatie, zeker voor jou. 🙂 Dat zijn toch die hele oude ?
  Kijk je dan naar programma’s die je niet op de kabel vindt ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *