Jullie kunnen nog niet verhuizen, want we moeten eerst nog schilderen.

Dat is waar het op neerkomt bij web-log.nl ( en vblog.nl ook )
Ze hebben een importer gemaakt voor wordpress, maar als ik het goed begrijp werkt die net zo als de VKblog importer die ik gemaakt heb : hij leest het VKblog via het internet en importeert de data in wordpress. Misschien zit er niet eens internet tussen, en sluiten ze de computers via een kabeltje op elkaar aan, maar dat doet aan het principe niets af.
Al in januari, toen de Volkskrant nog maar net aangekondigd had het blog te gaan sluiten, konden wij dat ook. Het was niet simpel, maar het is ook weer niet zo moeilijk dat het een half jaar moet duren. Het verhuizen van de oude gebruikers van web-log.nl naar hun nieuwe platform zal ook niet het probleem zijn. Ik denk dat men ruim de tijd neemt, omdat het om zeer veel gebruikers gaat en omdat ze, om zich van de rest van de wereld te kunnen onderscheiden, een eigen theme wil maken. OBA maakt gebruik van een off-the-shelf theme, en er zullen dus meer websites bestaan die er ongeveer zo uitzien.
Met OBA gingen wij uit van redelijk intelligente en begripvolle gebruikers, in niet al te grote aantallen. Dat bleek soms nog behoorlijk tegen te vallen. Web-log.nl kan het zich niet veroorloven om een foutje te maken bij de conversie, want dan ligt hun naam aan duigen en wordt de helpdesk platgebeld.

Maar terwijl web-log.nl het zekere voor het onzekere neemt, met een ruim testtraject, zitten de gebruikers van VKblog in een benarde positie. Het klimaat is niet meer om te harden, spammers kapen de voorpagina en bezoekers blijven weg. Tot eind 2010 was er maandelijks een constante stroom nieuwe bloggers, alleen al het wegvallen daarvan heeft de site een stuk minder interessant gemaakt. Nog erger is de leegloop. Het aantal nieuwe berichten per dag is nog maar een kwart van wat het geweest is. En wie het leest ?

De hoge ranking bij Google geeft veel bloggers het idee dat het nog steeds gunstig is om te bloggen bij de Volkskrant. Als ik zoek naar “knutselsmurf” komt de Volkskrant bovenaan, en daarna OBA, en daarna pas mijn eigen site. Ik heb dan ook nog nooit iets gedaan aan Search Engine Optimisation, omdat ik niet over veel onderwerpen schrijf. Wie mij zoekt, vindt me toch wel.
Uit allerlei commentaren begrijp ik dat mensen denken dat Google straks automatisch terecht komt op de plek die de Volkskrant aanwijst.
Dat werkt niet zo !
Bestaande links die nu naar een blogje wijzen, zullen straks misschien automatisch gelinkt worden naar een ander blog. Maar dat is dan ook alles. Zoekresultaten zullen toch echt opnieuw opgebouwd moeten worden.

 

Iets heel anders :

Ongewenste bezoekers

Nu het Vblog van Rob Bellaart ( “ik vind OBA een goed initiatief, maar te beperkt” ) niet zo’n succes lijkt te gaan worden, heeft hij na diverse beledigingen aan het adres van Ina maar besloten de OBA site te kopieren.
Ook mijn site heeft bezoek van hem gehad.
Ik wil helemaal niet geassocieerd worden met het bedrijf van Rob, dus ik heb er een stokje voor gestoken. Eerst maar eens m.b.v. een bezoekersteller gekeken waar hij precies vandaan komt :

Vervolgens heb ik mijn htaccess file aangepast, zodat zijn scraper geen toegang meer heeft tot mijn site, Rob zelf er ook niet meer op komt, en bezoekers die afkomstig zijn van de site van Rob geweerd worden.

# BEGIN WordPress

RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^index\.php$ - [L]
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
# Options +FollowSymlinks
RewriteCond %{HTTP_REFERER} vblog\.nl [NC]
RewriteRule .* - [F]

# END WordPress

order allow,deny
deny from 62.195.73.114
deny from 66.39.4.156
allow from all

Dit kan ik doen, omdat ik een eigen domein heb. Iemand die bij wordpress.com blogt, kan dit niet op deze manier.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *