Bestel nu ! ( of nooit )

Nee, ik ben geen hoarder. Maar ik bewaar soms dingen die andere mensen weggooien.
Het is gewoon zo dat ik in sommige voorwerpen iets zie, dat je er van zou kunnen maken. En dan kan ik het niet meer weggooien. En ik heb toevallig een keer ontdekt dat de verpakking vaak even duur of duurder is dan het product dat er in zit.
Die andere mensen gaan naar een tuincentrum om kweekkasjes te kopen. Of zaadjes. Of planten.
Ik zie zaadjes in dingen die ik eet en die dingen zitten verpakt
in een transparant emmertje kweekkasje.
En nu staan er dus 5 van die emmertjes in de vensterbank en de peperplantjes kamerplanten zijn inmiddels al 10 cm hoog.

Maar wat moet je met een kapotte waterkoker ?
Wel, ik repareer vaak dingen. Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen steeds hun spullen weggooien en weer nieuwe kopen, in plaats van ze te laten repareren. Repareren is veel leuker werk dan het meeste werk dat al die consumenten doen en het is ook nog beter voor het milieu. Het is voor mij ook onbegrijpelijk waarom spullen verkocht mogen worden als ze zo gemaakt zijn dat je ze niet kan repareren.

Als ik een fietsacculader heb gerepareerd en ik wil die testen, dan heb ik een kunstmatige load nodig. Zoiets als dit :


Maar in principe is dat hetzelfde als een waterkoker. Je moet het alleen even zien….

Read Offline:

10 thoughts on “Bestel nu ! ( of nooit )”

 1. Heel vaak is laten repareren duurder dan iets nieuws kopen. En als je iets nieuws koopt, dan krijg je ook weer garantie.

  Hierdoor laat ik eigenlijk nooit iets repareren. Bovendien kost het laten repareren me veel te veel energie. Afspraken maken en zo. Ik moet er voor thuis (en wakker) blijven. Enzovoort.

  Nee, ik vind dingen laten repareren totaal niet efficiënt.

 2. Nee, dat klopt niet. Om iets nieuws te kopen moet je ook moeite doen. Het klopt natuurlijk niet bij een auto : er bestaat geen reparatie die duurder is dan een nieuwe auto. Het meer waarschijnlijk als het apparaat minder kost dan een reparateur in een uur verdient. Maar je kan ook proberen iets zelf te repareren. Dan vervalt het arbeidsloon. En het is heel leerzaam.

  Ik repareer acculaders.
  Mensen zijn vaak ongelooflijk dom. Ze laten die lader uit hun handen vallen, waarna hij niet meer werkt. Dan rennen ze naar de fietsenmaker, die ze voor 100 euro een nieuwe lader aansmeert. Daarna vinden ze het zonde om dat mooie apparaat dat het niet meer doet in de vuilnisbak te gooien en dan gaan ze proberen hem op Marktplaats te verkopen. Dat betekent : foto’s maken, mails beantwoorden, het ding inpakken en naar het postkantoor brengen, etc. Precies dezelfde dingen die je zou moeten doen, als je hem liet repareren, alleen voor 4 keer zoveel geld.

 3. Als je vraagt : “waarom heb je hem niet laten repareren ?” dan antwoorden ze : “ik wist niet dat dat kon ? ”
  O really ? En waarom zou iemand hem dan willen kopen ? Als deurstopper ?

 4. Qua apparaten koop ik zelden iets. Alleen het hoogst noodzakelijke, dus reparaties en het aanschaffen van nieuwe apparaten, zijn dan ook zelden relevant.

  En als er iets kapot gaat, dan ga ik dus geen moeite doen om het te verkopen. Want dat kost me inderdaad te veel tijd en energie. Iets nieuws bestellen, kost mij over het algemeen niet meer dan een kwartiertje.

 5. Een auto heb ik trouwens niet.

  Overigens heb ik voor zelf repareren geen tijd en energie. Mijn dagen zijn overvol, en ik denk dat dat voor veel mensen geldt.

  Bovendien, als ik tijd en energie zou hebben om zelf te repareren, dan zou ik toch ook tijd en energie hebben om te láten repareren…

  Bovendien kost laten repareren ook nog heel veel wachttijd. Zo veel tijd heb ik echt niet.

  Als bijvoorbeeld mijn wasmachine kapot gaat, dan wil ik binnen een paar dagen een andere. Want tijd en energie om op de hand te wassen, heb ik niet. Ik heb geen wasserette in de buurt. En dus gaat de was hier zich opstapelen. Dat geeft zooi en onoverzichtelijkheid. En als ik dan eindelijk weer een werkende wasmachine heb, dan ben ik dagen aan het wassen, waardoor ik ook weer niet aan rust en andere dingen toe kom.

  Dan geef ik liever 200 á 300 euro uit aan een nieuwe, dan gedoe met laten repareren.

 6. Moet jij weten. Maar soms zetten mensen zichzelf te kijk op marktplaats en dan ben ik die zeikerd die vraagt of ze weleens aan reparatie gedacht hebben. Of gisteren : of ze weten waarom tegenwoordig de straat blank staat na een regenbui. ( bij de zoveelste die een stratenmaker zocht om zijn hele tuin te betegelen )
  Succes verzekerd : ze lopen helemaal leeg over alles wat ze dwars zit.

 7. Het is ook leuk als mensen iets te koop aanbieden dat “makkelijk te repareren” is. De voor de hand liggende vraag is dan waarom ze dat zelf niet gedaan hebben 🙂

 8. >> De voor de hand liggende vraag is dan waarom ze dat zelf niet gedaan hebben 🙂

  Nou, omdat ze er geen tijd voor hebben, misschien…? 😉

 9. Of het antwoord is : ” ik heb er ook geen verstand van, ik lul maar wat om de prijs op te krikken ”
  Je leest zoveel bullshit op Marktplaats. Het probleem is dat het prijsniveau hier hoger ligt dan in de rest van de wereld en Nederlanders gewend zijn om voor een taxiritje van 10 minuten vet betaald te krijgen.
  Ik heb een paar keer een kapotte laptop gekocht om op te oefenen. Met een beetje zoeken heb je zo’n ding voor 10 of 20 euro. Maar wat er niet gevraagd wordt door mensen die een pallet vol van die dingen op de kop tikken en dan per stuk doorschuiven….

  Marktplaats is geen vuilnisbak die geld terug geeft, schreef ik een keer. Dat had ik niet mogen zeggen 🙂

 10. Ja, jij zal het inderdaad beter weten (niet sarcastisch bedoeld ;-)), want ik houd me eigenlijk totaal niet bezig met Marktplaats en dat soort dingen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.