Wat is er nu weer kapot ?

Ik kan zonder overdrijven stellen dat ik grossier in mislukkingen.
Open een willekeurige kast of doos in mijn huis, en je vindt de restanten van projecten waar ik ooit aan begonnen ben en die ik nooit heb afgemaakt.
Duizenden euro’s heb ik gespendeerd aan gereedschap en materialen die nooit iets hebben opgeleverd. Soms laat ik de kast liever dicht.
In vergelijking met “normale” mensen heb ik echter iets bereikt dat zij nooit zullen hebben : het vermogen om problemen op te lossen.
Het maakt niet uit wat je doet en hoe erg het mislukt, zolang je er gemotiveerd mee bezig bent, leer je er iets van en doe je het de volgende keer beter.
Ik heb nu geldgebrek en een handicap, maar ik kan er eigenlijk best wel mee omgaan.
Geldgebrek is een vervelend probleem, maar door geldgebrek word je wel steeds uitgedaagd om oplossingen te zoeken en dat houdt je geest scherp.
Ik verdiende ooit 2 keer zo veel als ik kon uitgeven en ik kan niet zeggen dat ik daar slimmer van geworden ben. Al die spullen versnipperen je aandacht en als je dan weer eens van duur geld waardeloze rommel gemaakt hebt, ben je helemaal niet gelukkig.
Het is juist veel leuker om van waardeloze rommel iets bruikbaars te maken, bijvoorbeeld door er 3D-geprinte onderdelen aan toe te voegen. (*3)

Ik zit dit te typen op een kruk die ik zelf in elkaar geflanst heb van restjes hout die hier in huis lagen. Het is na 2 jaar mijn meestgebruikte meubelstuk. Er bestaat geen stoel die zo handig is, zo precies aangepast aan mijn lichaam.
Hetzelfde geldt voor mijn computer. Het was een koopje, maar het is de handigste computer die ik ooit gehad heb, want alles doet precies wat ik wil. De software heeft niets gekost, maar ik kan er meer mee dan vroeger, toen ik snel mijn portemonnee trok zodra ik een ingeving kreeg.

Spullen die ik nodig heb ( of gewoon leuk vind ), koop ik tegenwoordig in de afdeling “defect” op Marktplaats.
De Mediamarkt mag het dan gratis bezorgen, een kleurenlaserprinter voor 35 euro hebben ze niet. Met kapotte spullen moet je een beetje geluk hebben. De verkoper kan je bedriegen en daar doe je weinig tegen. Duitsers en Amerikanen zijn in dat opzicht betrouwbaarder dan Engelsen. Nederlanders zitten er tussenin. Hoe professioneler de verkoper, hoe meer kans op bedrog.
Als de verkoper niet “weet” wat er aan mankeert hoef ik het niet. Iemand die zijn eigen spullen te koop zet kan je wel vertellen welk knopje afgebroken is, terwijl een handelaar iets zal opschrijven als “ongetest” of “werking onbekend” of het best wel vermakelijke “ik heb geen tijd om hem zelf te repareren” ( die laatste vaak met spelfouten ).

Spullen die aangeprezen worden als “voor de handige Harry” of “voor de onderdelen” koop ik niet. Ik hou niet van neerbuigende koosnaampjes en al helemaal niet van mensen die me proberen te sturen. En ik heb niet de ambitie om een autosloperij te beginnen.

Printerfabrikanten zijn bedriegers. Ik kocht een “defecte” multifunctional. Hij is niet echt defect, maar de printkop is versleten en de eigenaar wilde kennelijk weer eens iets nieuws. Ik heb een goedkopere printer met wat op het eerste gezicht dezelfde printkop is. Dat is het waarschijnlijk ook, want de printkop van het dure apparaat doet het prima in de goedkope printer. Maar andersom niet. Om dezelfde reden kun je een lege inktcartridge niet navullen. “Computer says no”.

Maar die mislukkingen : laatst haalde ik een elekrische fiets uit elkaar en in een van mijn vele momenten van onoplettendheid (*1) zette ik de poelietrekker op de motor en na een paar seconden fanatiek draaien aan de sleutel hoorde ik “krak” ( wat een normaal geluid is in zo’n geval ) en viel de aansluitkabel op de grond.
( wat niet hoort ).
Kut.
De verkeerde kant.
Motor total loss.

Twee weken later bood iemand een defecte motor ( niet dezelfde ) van een elektrische fiets te koop aan.
Wie koopt zo’n ding ?
Ik dus.
Het werd me al snel duidelijk wat er aan de hand was.
De vorige eigenaar had geprobeerd hem zelf te repareren (*5), maar hij had zichzelf wel een beetje overschat. Hij had het motordeksel losgepeuterd met een zakmes, zo te zien aan de krassen. Daarna had hij geprobeerd nog meer dingen uit elkaar te halen en daarbij 3 condensatortjes aangezien voor schroeven. De motor van een elektrische fiets bevat namelijk meestal elektronica ( bij een fabrieksfiets, bij zelfbaksels zit de elektronica in een los kastje ). De 3 onthoofde condensatortjes lagen los in de motor, de afdruk van de tang stond er in. Ik weet niet wat de oorzaak van de storing geweest is. Misschien was de elektronica stuk door waterschade, maar het kan ook zijn dat het lager was vastgelopen. Er zat alleen nog een lager aan de rechterkant, aan de kant waar het motordeksel los geweest was zat een gat. Daardoor wilde de motor ook niet draaien.
Vreemd. Die elektronica gaat het nooit meer doen. Na enig googelen was ik er achter dat dit de nieuwste generatie motor van Gazelle was, dat de elektronica door Texas Instuments geleverd wordt aan iedereen die betaalt. Voor een motor van pas 2 jaar oud zat er verdacht veel roest op de metalen onderdelen. (*4)
Volgens mijn schuifmaat zou het ontbrekende lager maten moeten hebben die inderdaad vrij standaard zijn.
Het voelt een beetje als wraak op de pechduivel die mijn al mijn hele leven achtervolgt.
Ik was 25 euro kwijt voor de defecte motor en 8 euro voor het nieuwe lager. Hij past precies.
Zo lang er mensen zijn met meer geld dan hersenen woon ik in het paradijs.

De weg van kapotte e-bike naar eentje die het weer doet bleek een stuk langer dan ik dacht.
Dat komt onder andere doordat elektronica niet alleen steeds complexer wordt, maaar ook steeds kleiner. (*1) Het is lastig werken met een onderdeeltje van 1 x 1 cm waar 44 pootjes aan zitten. Ik moest dus nieuwe dingen leren en nieuw gereedschap kopen.
En dat is dan weer lastig door
– geldgebrek
– slome hersenen

Maar door toeval kwam ik er achter dat de acculader die bij elke e-bike zit ook vaak stuk gaat.
En die kan ik wel snel repareren.
Waarmee ik dan weer wat geld terugverdien.
Want een dure hobby als “prutsen aan elektronica” kan ik me eigenlijk niet veroorloven, maar als je voor het uitoefenen van je hobby geld toe krijgt wordt het een stuk makkelijker.
Het is jammer dat dat met het schrijven van teksten nooit lukte.

Met mensen doe ik het intussen niet zo goed. Sandra liet me vallen voor een andere vent. Zelfs mijn gezelschapsdame van het Leger des Heils gaat ergens anders werken.
Ik begon net te wennen aan haar knaloranje nagellak.

(*1) En omdat ik geen plan kan uitvoeren. Ik beland constant op zijsporen die ik moét onderzoeken.

(*2) Je kan je vingers afknippen als je een elektromotor uit elkaar haalt. De magneten zijn zo sterk als die van een MRI-scanner. Daar dacht ik op dat moment aan.

(*3) 3D-printen wordt behoorlijk overhyped. Je kan er mooi ogende spullen mee maken zolang je er geen hogere eisen aan stelt dan aan een model van Lego. Een 3D geprint tandwiel zal het of niet doen of er breken een paar tanden af als je er een beetje kracht op zet.

(*4) Consumentenproducten worden zo ontworpen dat ze binnen een min of meer voorgeprogrammeerde tijd stuk gaan. Tijd als in “klok”, niet gebruikstijd.
Corrosie en uitdroging zijn processen die die een vrij constant tempo hebben.

(*5) Mannen hebben een gereedschapset met 300 onderdelen. Ze zullen altijd een poging doen om iets zelf te repareren. Meestal tevergeefs. Vrouwen brengen het meteen naar iemand die er verstand van heeft.

Read Offline:

16 thoughts on “Wat is er nu weer kapot ?”

 1. Je bent wel heel clever met zulke zaken. Dat zou ik nooit voor elkaar krijgen, zelfs als ik mijn beide handen wel zou kunnen gebruiken.

 2. Stel, je bent ergens goed in. Zo goed, dat je tot de 1% beste van de wereld behoort.
  Dan zijn er nog altijd zo’n 40 miljoen mensen die net zo goed of beter zijn dan jij …..

 3. …”in een van mijn vele momenten van onoplettendheid (*1)”

  Moet daar niet (*2) staan?

  Gelukkig blijven kapotte relaties niet in kasten liggen, als je er tenminste geen lijken van hebt gemaakt.

  Ik leef ook in zo’n kerkhof van mislukte of overbodige projecten.

 4. In het leven draait het er niet om hoe intelligent iemand is, maar wat iemand met die intelligentie doet.

  Destijds heb je veel energie en tijd gestoken in OBA maar je had beter mijn aanpak kunnen steunen om een multi-blog platform op te zetten op basis van WordPress. Met mijn aanpak had niet alleen alle content van vkblog.nl kunnen worden overgezet maar ook die van weblog.nl.

  Destijds werd ik afgebrand als een Ghanese sjacheraar maar met minder tegenwerking had er een Nederlands blogging platform kunnen worden gerealiseerd met zo’n 370.000 blogs.

  Destijds werd er erg moeilijk gedaan over auteursrecht maar de harde werkelijkheid is dat 99,9% van het materiaal waar auteursrecht op zat reddeloos verloren is geraakt.

  Met de kennis die je hebt over het repareren van electrische fietsen zou je volgens mij meer kunnen bereiken. Kom eens langs op kantoor om een bak koffie te drinken.

 5. Ach ja, Frank “Grootspraak” Bellaart, hoe konden we die vergeten ?
  Je zou van alles. Wat je presenteerde bleek uiteindelijk niet meer dan een slap aftreksel van wat Ina en ik gemaakt hadden. Een handvol bloggers zag er geen kwaad in.
  Het donderde spontaan in elkaar na een paar weken. Je had er nog wel zoveel geld in gestoken. En je snapt tot vandaag niet waarom het niks opleverde.
  Het antwoord was, dat bloggen voor de meeste mensen een tijdelijke hobby was. Ze gingen iets anders doen en vonden het niet de moeite om er nog energie in te steken toen ze moesten verhuizen.

  OBA heeft nog steeds de beschikking over het volledige VKblog archief. Soms worden we benaderd door nabestaanden van bloggers die zijn overleden.

  Drink je koffie zelf maar op. Ik heb geen tijd en geen zin en ik lust trouwens helemaal geen koffie.

 6. textiel kun je ook repareren.
  Deze vrouw repareert regelmatig ook een en ander van textiel.
  Alleen bij een nieuwe rits haak ik af.
  Gaten in broeken, kapotte knopen,
  verdwenen knopen, gaten in sokken,
  versleten wollen vesten ….

 7. Dat is bijzonder, voor iemand die na 1945 geboren is.

  Ik ben de struikrover op de route van arme mijnwerker naar rijke consument. Dankzij mij hapert de economische bulldozer.

 8. Het is jammer dat je het grotere plaatje nooit goed heb gezien

  Vkblog.nl en weblog.nl leverden te weinig op voor de Persgroep respectievelijk Sanoma. Ook hadden deze grote bedrijven niet de juiste expertise in huis.

  Een klein bedrijf had nog wel iets waardevols kunnen doen met die honderdduizenden blogs. Het had minimaal werkgelegenheid opgelevert voor 2 of 3 werknemers.

  Inderdaad is vblog.nl niet van de grond gekomen maar in plaats daarvan heb ik mijn energie gericht op het verder uitbouwen van ghanaweb.com.

  Mijn bedrijf biedt nu hoogwaardige werkgelegenheid aan 51 medewerkers in Ghana. Dit zijn journalisten, redacteuren, sales managers en software developers.

  In Amsterdam-Noord heeft mijn bedrijf een groot kantoor direct aan het IJ met 5 werknemers met een vast dienstverband. Het kantoor is ingericht door een binnenhuis architect met maatwerk meubilair.

  Grootspraak? Kom langs op de Toetsenbordweg 55.

  I

 9. Ik zou gauw terugkomen naar Nederland, als ik jou was. Een of andere onverlaat probeert je kantoor te verhuren, terwijl jij in Ghana zit !

 10. Die onverlaat ben ik zelf. De ruime is 200 m2 en dus te ruim voor 4.5 mensen. Ik zit zelf de helft van het jaar in Ghana. Daarom wil ik de ruimte onderverhuren.

  Op 10 September ben ik weer terug. Ik heb je uitgenodigd op kantoor met de beste bedoelingen. Onder andere zodat je weer eens onder de mensen bent. Je bent van harte welkom en we hebben ook andere drankles dan koffie.

 11. Weet je je eigen adres niet meer ? Gisteren was het nog nummer 55. Die staat leeg. Vandaag zit je op nummer 12 ( 12A bestaat niet ) en daar zit het kantoor van een beveiligingsfirma met 500 medewerkers. ( om je een idee te geven van de huurprijzen daar ) Waar je gisteren huisde met je bedrijf zou je voor die 200 vierkante meter 5.000 euro per maand kwijt geweest zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published.