Een rollator ?!

Er een kopen is minder moeilijk dan een gebruiken, denk ik.
Even kijken op internet.
Ze zijn niet eens lelijk.
Je kon ook gewoon een postbode zijn.

Ik laat het idee nog even zweven en de volgende dag ga ik op zoek naar een tweedehands rollator van hetzelfde model als ik gekocht zou hebben als ik rijk was.
Na nog wat meer lezen weet ik wat er allemaal kapot kan aan een rollator.
Niet zoveel, maar in tegenstelling tot een fiets waaraan je zo ongeveer alles kan vervangen voor niet teveel geld, worden nieuwe wieltjes voor rollators alleen tegen woekerprijzen aangeboden. En het zijn nu juist die wieltjes die na een paar jaar versleten zijn en vervangen moeten worden.
Ik ontdek het net op tijd om mijn bod op een oud beestje in te trekken en op zoek te gaan naar een zo goed als nieuw exemplaar. Ook dat is niet zo moeilijk, je wordt doodgegooid met gebruikte rollators. De kopers zijn meestal nogal gierig. Dom, want goedkoop is duurkoop, zo weet ik inmiddels van iemand die zich gespecialiseerd heeft in de reparatie van die dingen.

Ik val best wel op design, maar niet op design om het design. Grote wielen, die zijn nodig om te voorkomen dat je achter de kleinste oneffenheden blijft steken. Maar ook weer niet te groot, want dan heb je weer meer ruimte nodig. De remkabels moeten niet uitsteken, want dan blijf je achter takken haken. De wieltjes moeten stroef zijn in de dwarsrichting en niet te smal, maar makkelijk vooruit rollen. De rollator moet licht en opvouwbaar zijn, want je wil ermee in de bus kunnen stappen, maar hij moet niet slap zijn, want hij moet je volle gewicht opvangen als je struikelt. De remmen zijn van levensbelang.

Met alle eisen in gedachten kom je uit bij de duurdere merken. Goedkopere rollators zijn niet per sé slechter, maar ze zijn dan vaak slecht op te vouwen en nogal zwaar.
Er zijn 2 topmerken en misschien niet geheel toevallig komen ze beide ( Topro en Handicare ) uit Noorwegen en lijken hun producten van elkaar afgekeken. Ik kies voor een Handicare Gemino 20 ( ik had eerst de iets flitsender ogende 30 in gedachten, maar die heb ik gecancelled )
gemino
Zo zou het er dus uit gaan zien ( alleen heb ik meer en donkerder haar )

Zie hoe er nagedacht is over de details :
Bij het achterwiel zie je de rem. Die is zo gevormd dat als je met het wiel achter een deurpost dreigt te blijven haken, de rollator een duwtje opzij krijgt. Verder licht het ding op als een kerstboom in het licht van autokoplampen, etc. De ontwerpers hebben er een paar jaar geleden een prijs voor gekregen.

( “rollator” is een neologisme, een woord dat bedacht is voor iets dat vroeger niet bestond. De uitvinder was een Zweedse vrouw met polio )

Als een man hem had uitgevonden, had hij vast een motor gehad.
Even checken :
De uitvinder van de scootmobiel is Allan R. Thieme uit Bridgeport, Michigan.

Read Offline:

5 thoughts on “Een rollator ?!”

 1. Nog iets :
  Je mag er op gaan zitten, mits je niet meer weegt dan 150 kg. Hij is geschikt voor mensen van 1,50 tot 2,00 m lang. Voor mensen die niet zo groot geschapen zijn zijn er een kleine-mensen (M) en een kinderversie (S).
  Er zijn hulpstukken te koop voor de gekste wensen, alles tegen Scandinavische prijzen.
  Voor in het bos bestaat er een versie met nog grotere wielen en je kan hem in 6 kleuren krijgen tegen meerprijs.

 2. Dankzij de zegeningen van ons kapitalisme zijn er diverse imitaties te koop die allemaal ongeveer hetzelfde kosten en hetzelfde kunnen.
  Toch zijn we beter af dan de Amerikanen en Australiërs, want gevaarlijke rotzooi mag hier niet verkocht worden.

 3. Interessant onderzoek naar een rollator, nooit gedacht aan al die belangrijke punten.
  Als je 149 kilo weeg kun je niet eens op dat ding zitten want je bent veel te breed, waarschijnlijk zelfs al bij 100 kilo.
  Eerder had ik een buurvrouw van 110 kilo en die kreeg van de gemeente een standaard rollator, en daar kon ze met haar dikke billen niet op zitten. Na veel gepraat kreeg ze na een half jaar eindelijk een waar dat wel kon.

  Hylarische slotzin van je: “Als een man hem had uitgevonden, had hij vast een motor gehad.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.