WordPress.com maakt ons leven zuur.

Samen met Google ( wie anders )
Dat doen ze nu weer door om te schakelen van http naar https.
Google gaat websites die geen https ondersteunen lager ranken.
Http ( hyper text transfer protocol ) is het meestgebruikte protocol op het world wide web.
Het protocol definieert een envenlop waarin html boodschappen verpakt worden.
De envelop bestaat onder andere uit de header waar de resultcode in verstopt wordt.
Als alles goed gaat, is dat code 200 en als er iets mis is, kan het van alles zijn, onder andere de bekende code 404.
404 Staat voor “pagina niet gevonden”.
secureHttp is een ongeencrypt protocol.
Er bestaat ook een geencrypte versie van, en die heet https.
Encryptie kost niks, behalve computertijd, maar bij https heb je behalve encryptie ook een certificaat nodig, om de identiteit van de website te bewijzen. Anders zou je nog met een simpel truukje naar een vervalste inlogpagina van een bank omgeleid kunnen worden.
Nu is een weblog geen bank, dus de meeste mensen vinden het wat overdreven om tegen hoge kosten een certificaat aan te schaffen.
Maar Google gaat websites die er geen hebben lager ranken, dus wordpress.com heeft het nu ook. Maar mijn blog natuurlijk niet, dus als iemand met een blog bij wordpress.com of blogspot nu mijn verhaal kopieert, komt het hoger in de zoekresultaten dan het origineel.

Door de onaangekondigde omschakeling van wordpress.com werken er opeens een heleboel dingen bij OBA niet meer. Bijvoorbeeld het afsluiten van abonnementen op feeds lukte opeens niet, omdat het request werd geredirect naar een andere url. Daar kon de software niet tegen. We moeten die abonnementen regelmatig verlengen, omdat ze soms spontaan beeindigd worden en dat werkte ook niet, dus alle wordpress abonnementen kwamen geleidelijk op “unsubscribed” te staan. Of we hielden juist 2 halve subscriptions over, in plaats van 1. Maar ook als we een bericht binnen krijgen en dat proberen te matchen met een abonnement, lukt dat niet meer. Wat er binnenkomt wisselt, wat er geregistreerd wordt bij het afsluiten van een abonnement wisselt ook.

Ook blogspot ( van Google ) kan er wat van.
Natuurlijk hebben ze een hekel aan concurrenten, dus reageren met je wordpress id kan niet bij blogspot. Officieel wel, je moet het alleen niet proberen, want je reactie verdwijnt gegarandeerd in hyperspace.
OBA sluit volgens het PuSH protocol abonnementen af bij blogspot, zodat we automatisch gepingd worden met nieuwe posts. Dat abonnement is volgens het protocol onbeperkt geldig, maar je kan ook een beperkte geldigheid kiezen. Volgens hetzelfde protocol kan een abonnement verlengd worden. Blogspot ziet een abonnement kennelijk als een enkeltje, want het werkt na afsluiten één keer, en daarna kun je proberen te verlengen tot je een ons weegt.

Natuurlijk is het allemaal niet aangekondigd. Voor deze 2 bedrijven zijn partijen als OBA en bloggers met een zelfgehost domein alleen maar vervelende concurrenten op een markt waar zij bijna een monopoly hebben.

Het gevolg van de acties van deze bedrijven is, dat OBA stopt met werken, als je niet ingrijpt. Ik ben al dagen bezig om bugs op te sporen, terwijl de software al in 2011 foutloos werkte.

De OBA gebruikers kunnen er ook wat van. Een abonnement verlengen op een blog dat opgeheven is, geeft natuurlijk een foutmelding. Even doorgeven dat je je blog gaat opheffen lijkt me niet moeilijk, maar is kennelijk teveel gevraagd. Dus zitten er tussen alle storingen die ik moet onderzoeken ook veel blogs die gewoon niet meer bestaan. Met één druk op de knop opheffen gaat dan niet meer; ze moeten met de hand uit uit verschillende bestanden verwijderd worden.

gone

22 thoughts on “WordPress.com maakt ons leven zuur.”

 1. Terzijde.
  Ik heb onlangs geprobeerd mijn blog op blogspot, dat al jaren leeg staat, op te ruimen. Maar ik kan de wisknop nergens vinden. Blogspot blijkt nu niet meer van goegel te zijn, maar van een beheerder in Nederland. De ingang naar mijn blog is volautomatisch gekoppeld aan mijn gmail-adres, maar ook langs die weg krijg ik er geen vinger achter. Op een verzoek aan de beheerder om uitleg komt geen antwoord. Afijn, een leeg blog zal niet veel ruimte innemen op het oneindig grote worldwideweb.

 2. Ik heb de indruk dat het probleem vooral bij Google ligt. Die speurt tegenwoordig actief naar https. Bij WordPress.com is er niet veel over te vinden, behalve dat zij https (volgens wat forum-uitspraken) niet actief aanbieden. (In robots.txt staat overigens wel de sitemap op https.) Van mijn weblog bij wordpress.com bestaan beide versies. De https-versie wordt door Google als eerste getoond in hun zoekreselutaten, maar via feeds kan ik ook gewoon bij de http-versie komen. Zo ver ik na kon gaan kan ik het in het beheer niet beinvloeden.

  Je bent er mooi klaar mee. Zelf heb ik regelmatig iets gemaakt en liep dan ook vast op zogenaamde updates. De grootste ellende was destijds Lotus waarvan de macro’s binnen Windows niet meer werkten. Daar zijn wat mensweken aan verklooid, zonder enig positief resultaat. Na die tijd ben ik anders tegen software aan gaan kijken. Ik stop er niet teveel tijd in in de wetenschap dat het zomaar mis kan gaan door een verandering buiten mij om. Als het werkt vind ik het al snel goed en als het meer dan 5 jaar werkt ben ik er al erg blij mee.

 3. We gebruiken een bestaande wordpress plugin om feeds binnen te halen van blogs die PuSH niet ondersteunen. Dat werkt tevens als backup voor als PuSH uitvalt, wat nogal eens gebeurt. Maar dan moet ik wel zorgen dat die plugin op de hoogte is van alles wat PuSH doet, anders krijgen we posts dubbel. Het kostte ooit een week werk om dat voor elkaar te krijgen, het heeft 3 jaar goed gewerkt en nu ligt het weer op zijn gat.
  Ga maar weer opnieuw reverse-engineeren 🙁

 4. Ik heb een heel ander probleem op OBA staan een hoop blogs waar ik geen reactie kan plaatsen. Je moet dan je echtheid duiden. Als slechtziende loop ik daar op vast

 5. Het werk dat je doet lijkt me moeilijk en tijdrovend. Als er dan veranderingen plaatsvinden die de grote jongens beter uitkomen moet je alles weer opnieuw instellen. Om moedeloos van te worden. Daarom ook mijn respect en tevens de allerbeste wensen voor 2015

 6. Ja, Rikus. Dat ligt natuurlijk niet aan OBA, maar aan die blogs zelf. Op mijn blog gaat het prima, maar een bedrijf met miljarden in kas krijgt het zogenaamd niet voor elkaar om hun website toegankelijk te maken voor blinden en tegelijk spammers van zich af te slaan.

  Ik heb laatst aangeboden om als vrijwilliger iets te doen voor een stichting die blinde kinderen wilde helpen met een website. Toen ik eenmaal binnen was bleken ze alleen zichzelf te helpen, dus ik ben weer vertrokken.

 7. Over die blogs waar je die bijna onleesbare letters in moet vullen, dat probleem is niet alleen voor slechtzienden, Rikus, ik kan het vaak ook niet lezen. Bij sommige is wel een icoontje (een heel kleintje) dat de letters worden uitgesproken.

 8. Ingewikkeld allemaal. Goed dat je er zoveel tijd in wilt en kunt stoppen. En natuurlijk nog de beste wensen.

 9. @knutselsmurf and appelvrouw
  Het is heel vervelend als je je ei wilt leggen en je kunt hem niet kwijt. Ik erger me er mateloos aan. Lees je in de kop dat het artikel je interesseert en dan kom je niet verder.

 10. Rikus :
  Dat is lullig, maar het is een keuze die de eigenaar van het blog bewust maakt. Je kan echter een blogje schrijven als reactie op het blog van een ander, en daar zet je dan een link in naar dat andere blog. De blogsoftware zorgt er dan zelf voor dat er een electronische reactie op dat andere blog geplaatst wordt, een pingback. Er staat dan in de reactieruimte een linkje naar jouw blog en daar kunnen mensen dan weer jouw verhaal lezen.

 11. Ja, maar het zijn onafhankelijke bloggers, dus ze bepalen zelf wat ze op hun blog zetten.
  Schrijf zelf maar een verhaal over hoeveel last je er van hebt.

 12. Dank je voor de info. Ik overweeg al tijdje om overstap naar worldpress te maken. Vanwege primitief gekloot met plaatjes maar vooral omdat ik her en der hoor dat je abonneren op mijn blog als worldpresser niet lukt en er op reageren, zoals jij helder uitlegt, al helemaal een ramp is.
  Dank voor je werk, knutselsmurf. En dank je wel appelvrouw, voor de link hierheen 😉

 13. Veel dank voor de inspanning.
  Probleem is dat ik hier geen enkele consekwentie uit kan trekken.
  Ik heb niks met Google, net zo weinig met blogspot en mijn protocol is https.
  Wat is de oplossing ?

  Groet,
  Simen Vrederat

 14. En waar staat je blog ?
  http://www.emkasharp.nl zegt : error 403
  Die zal niet snel gehacked worden, zo zonder bezoekers.

  Je kan verder niet veel doen; mijn verhaal gaat over wijzigingen bij wordpress.com en blogspot.com waar OBA veel last van heeft. Ik vrees dat ik de enige op de wereld ben die de problemen kan oplossen.

 15. Sinds januari heb ik meerdere malen gepubliceerd maar vindt mijn artikelen niet meer bij vers van de pers.
  Kan ik daar iets aan doen?
  Vriendelijke groeten, Han

 16. Hoe het kan, weet ik niet, maar op de pagina waar ik moet inloggen om mijn klacht neer te leggen lukt het inloggen niet, men kent mij niet, talloze variaties en e-mailadressen geprobeerd. Mijn vraag is: Mag ik weer op de voorpagina? Of moet ik iets doen dat ik ben vergeten? Hartelijke groet en dank.

 17. Voor jou doe ik alles, Zilvertje.
  Kennelijk heeft wordpress.com ook jouw adres veranderd van http naar https, zoals zoveel anderen. Zodra er iemand klaagt, dan kijk ik er even naar. Het is ondoenlijk om elke week 500 blogjes na te lopen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *