Geef Tarik Z. geen straf

Na zijn actie in het mediacenter schreeuwt een groot deel van weldenkend Nederland om wraak.
Want we zijn toch wel een beetje in ons hemd gezet.
Behalve de bewaker ( een gewone man zonder wapen ) toonde iedereen zich van zijn lafste, meest hysterische kant.
Van de “jongens, allemaal naar buiten !!” tv-makers tot het politiemannenkoor dat wekenlang geoefend had om het hardst “Politie, politie !” te roepen.
Als dit in de Kruidvat in Almere was gebeurd, in plaats van in het hart van de televisie, had het hooguit de Telegraaf gehaald.

Er zijn 2 dingen aan de hand :
– Mensen krijgen onverwacht een psychose. Die zie je niet aan de buitenkant, dus niemand heeft het in de gaten.
– Alle “normale” mensen zijn overspannen, omdat ze achter elke boom een terrorist vermoeden.

Psychoses zijn er altijd geweest. Dat de gemiddelde verslaggever niet verder komt dan “verwarde man” overschrijven uit het politiebericht betekent niet dat er niet meer informatie beschikbaar is dan dat.
De “normale” mensen zouden er op voorbereid kunnen zijn, want 1 op de 100 mensen krijgt ooit in zijn leven een psychose.
Mensen met een psychose hebben meestal wanen waarin ze voor zichzelf een belangrijke rol weggelegd zien in een werkelijkheid die alleen in hun hoofd bestaat.
Maar die werkelijkheid staat niet los van wat ze waarnemen.
En omdat de “normale” mensen voortdurend “terrorisme, aanslag, oorlog, drone, NSA, hackers, Russen, bedreiging…” kraaien, gaan zulke dingen zich nestelen in de geest van mensen die een psychose ontwikkelen.

Toen ik Tarik Z. op televisie zag, had ik eigenlijk alleen medelijden. Ik heb ook weleens een psychose gehad. Iedereen had daar kunnen staan. Voor gek, voor het oog van het hele land.
Dat lijkt me al meer straf dan hij verdient.

Read Offline:

13 thoughts on “Geef Tarik Z. geen straf”

 1. fred van der wal

  Ik dacht vanaf het eerste moment precies hetzelfde dat je hierboven verwoordt.

 2. fred van der wal

  Voor Tarik hoop ik dat het met een sisser af loopt. Leek me op het eerste gezicht geen onsympatieke jongen.

 3. Ik ook. Het systeem Nederland laat zich hier van zijn zwakste en meest kwetsbare kant zien. In nuanceren en proportioneren waren we toch al nooit zo sterk. Deze jongeman moet door een goede psychiater onderzocht.

 4. De hysterie die losbarstte kende zijn weerga niet. Herhaling op herhaling van de actie van een, naar mijn idee, ontheemde “overvaller”, en een bovenmatig agressief optreden van de politie. O, wat heldhaftig….. De presentator die vanuit Den Haag helemaal stond te glimmen, wanneer hij weer iemand iets in de mond kon leggen. Een walgelijke vertoning: Nederland had zijn aanslag, Nederland telde ook mee.
  De “verdachte” blijft nog twee (!) weken in voorarrest. De arme jongen. Hij heeft naar mijn idee recht op een degelijke psychiatrische behandeling. Geen straf. Ik had echt medelijden met hem, zo schutterig als hij daar stond met zijn neppistool. Arme jongen.

 5. Helemaal mee eens! Een trieste zaak. Deze jongen verdient geen straf.

 6. Goed blog! Ben het eens met het niet straffen maar juist behandelen.
  @Grutte Pier:Die reactie over de politiemensen verdient nuancering. Probeer maar eens geen last te krijgen van een adrenalinestoot als je op een onbekende situatie wordt afgestuurd, waarbij je niet weet of en hoe gevaarlijk de tegenstander is. Achteraf is het gemakkelijk oordelen, maar die politiemensen deden het heel goed en precies volgens de opleiding.

 7. Ik sluit me aan bij de vorige reageerders. Valt weinig aan toe te voegen.

 8. Ik denk ook dat die jongen flink de weg kwijt was. Het blijft natuurlijk de vraag hoe dat komt.
  Toch was het een gevaarlijke actie. Hij laat zien hoe simpel het is ergens binnen te komen, ondanks beveiliging. Dit kan minder vriendelijke mensen, met echte wapens op minder frisse ideeën brengen. En dan…..

 9. Rikus, een psychose kun je spontaan krijgen. Het is de overtreffende trap van overspannen zijn.
  Copycats zijn nu te laat. Je kan het Tarik niet kwalijk nemen dat de beveiliging niks voorstelde. Ze zouden hem eerder moeten bedanken dat hij het heeft laten zien voordat een echte boef het zag.

 10. @beheerder says:01/02/2015 at 22:55
  Mijn probleem is dat die echte boef ook heeft gezien wat jij zag. En die denkt net even anders dan jij

Leave a Comment

Your email address will not be published.