Uit een depressie klimmen.

depressieIk heb last van “somberheid”. Al mijn hele leven. Niet heel zwaar en levensbedreigend, maar wel altijd en overal aanwezig.
Soms is het een tijdje erger dan anders. Er is geen verband met actuele gebeurtenissen. Mijn stemming beweegt veel trager dan de werkelijkheid.
Hij schommelt ook wel gedurende de dag en ik kan soms heel vrolijk worden van iets kleins, zoals muziek, mooi weer, iemand die naar me lacht of aardig is.
In tijden van somberheid maak ik me erger dan anders druk om onrecht.
Onrecht is er altijd. Dagelijks worden de levens van mensen die niemand kwaad gedaan hebben verwoest.
En ik heb geen enkele macht om er iets aan te veranderen.
Een idioot kan met een paar kogels van 35 cent alles kapot maken waar een mens zijn leven lang voor gewerkt heeft.

De truuk is, om te beseffen dat mijn stemming, anders dan die van “normale mensen”, nooit stabiel is.
Het maakt constant een golfbeweging en wat je moet doen om niet neer te storten is zorgen dat de richting van de beweging verandert van neerwaarts naar opwaarts. Een kleinigheid kan daar voor zorgen.
Schoonmaken is zo’n verandering.
In de neerwaartse beweging zie ik om me heen de plukken stof op de vloer steeds dikker worden.
De keukenvloer plakt, de aanrecht lijkt wel een vuilnisbelt. Alles is even smerig.
Al die tijd lijk ik wel verlamd. De rommel staart me aan, maar ik kan niets doen.
Ik verstop me in slaap, in nutteloze afleiding zoals internet en allerlei kansloze projecten.
Ik prijs me gelukkig dat ik nooit ergens aan verslaafd ben geraakt dan aan internet.

Die verslaving gebruik je om de werkelijkheid niet te hoeven zien.
Op een dag ga je je aan jezelf ergeren, en dan is het dal bereikt.
Je pakt een emmer, en vanaf dat moment begin je weer te klimmen.
Het werkt altijd.
Schoonmaken, brieven openmaken, nieuwe plannen maken, vrienden bellen, kapotte spullen repareren, je tante weer eens bellen, de bibliotheek binnen lopen.

Deze film heb ik in de bioscoop gezien toen hij nieuw was, in 1988.
Eigenlijk was het de enige keer dat ik na afloop niet dacht dat 3 consumpties een betere investering waren geweest.
Volgens mij was de bioscoopversie iets korter. Bijvoorbeeld :
De scene waarin de hoofdpersoon brood koopt bevatte toen geen dialoog, je zag alleen het brood en de zonnebril van eigenaar wisselen.
Ik begrijp mensen niet die niet in de gaten hebben dat ze 2 keer naar dezelfde film kijken op televisie.
Wat is je leven waard als je je alleen de laatste 6 maanden kan herinneren ?
Ik weet nog precies hoe de film eindigt.
Hij eindigt net als een depressie. Met een nieuw begin.


Read Offline:

12 thoughts on “Uit een depressie klimmen.”

 1. Lastig. Dan toch maar meerdere keren per jaar een grote schoonmaak houden en niet alleen in de lente :-).

 2. Je kan van alles proberen, maar die golfbeweging heeft zijn eigen ritme. Een tsunami die zich weinig aantrekt van pogingen om hem tegen te houden.

 3. O ja.
  In de bioscoop heb je ondertitels, maar bij Youtube natuurlijk niet.
  sorry.
  Colombian marching powder zal wel cocaïne zijn en verder spreekt het verhaal voor zich.

 4. Ik vind het al zo dapper dat je het hier neerpent, ook dat schept ruimte in je hoofd.
  Een planning kan helpen, wat zaken opschrijven die je ook daadwerkelijk gelukkiger maken als ze gedaan zijn.
  Begin klein maar doe wat je hebt opgeschreven en kijk wat het je oplevert.
  Ik ken het en weet dat het behoorlijk uitzichtloos kan lijken als een spiraal die maar door blijft draaien naar beneden. Houd moed Knuts en doe morgen weer iets waar je je goed door voelt, ik hoop dat het je lukt en een lift omhoog geeft!
  Warme groet

 5. Ik denk dat ik de weg naar boven teruggevonden heb. Een paar weken geleden, toen ik me door de zure appel heen gebeten heb en heb laten vaststellen wat ik mankeer. Er ligt nog oneindig veel werk voor me, maar ik zie er nu niet meer zo tegenop. Ik kan nog steeds winnen.

  Vandaag slaap ik weer tussen schone lakens 🙂
  BTW : je kan veel energie besparen door je wasmachine propvol te stoppen. Centrifugeren gaat dan niet meer, dan zou de machine teveel schudden. Maar als je kiest voor het wasprogramma “zelfstrijkend”, heb je dat probleem niet. Gewoon nat ophangen, die lakens. Uiteindelijk worden ze wel een keer droog.

 6. Dat van die wasmachine kan ik niet uitproberen, er is geen zelfstrijkend keuze op mijn machine en ik kan niet buiten drogen dus dat wordt wat nat binnen.
  Slaap lekker tussen de frisse lakens 🙂

 7. Een andere mogelijke reden dat het de laatste tijd beter gaat, is dat ik een flesje raapzaadolie gekocht heb, en daarvan consequent een beetje over mijn eten doe. De reden dat ik dat doe, is dat ik als vegetariër geen EPA (omega-3 olie) binnen krijg, want ik eet nooit vis.
  Dus moet ik extra veel van de plantaardige precursor van die stof eten, zodat mijn lichaam het zelf kan maken. Daarvoor moet je olie eten die veel linoleenzuur ( ALA ) bevat. Dat zijn er niet zoveel. Raapolie is er een, en er zit nauwelijks een smaak aan, dus je kan het zonder problemen over je eten gieten. Het wordt er eigenlijk zelfs lekkerder door. Je moet de olie niet verhitten, want daardoor verandert de structuur en dan verliest het zijn werking.

 8. Vit. D tekort kan ook zoiets zijn, dat had ik vorig jaar en kreeg toen een shot van dat spul en druppels in een hoge hoeveelheid. Dat kan je zo laten checken.

 9. Is een paar jaar geleden al gechecked. Ik had het inderdaad, maar ik hoefde het alleen maar aan te vullen met tabletten die je bij een drogist kan kopen. Misschien krijg je makkelijk een tekort aan van alles, als je heel mager bent.
  Elke dag een half uur in de zon met je handen en je gezicht zou genoeg vitamine D-3 moeten opleveren, maar ik ben niet zo’n zonaanbidder.

Leave a Comment

Your email address will not be published.