Brood, groente, fiets

Zelf dokteren.
Sinds ik een keer naar een diëtiste ben gestuurd, omdat ik broodmager was, heb ik wat meer belangstelling voor wat ik eet.
Ik ben zelf brood gaan bakken (*), een hele verbetering, omdat ik vroeger meer hazelnootpasta dan brood at. Het kostte me een jaar om alle maniertjes in mijn vingers te krijgen, maar nu bak ik een heerlijk brood. Het lijkt qua uiterlijk op een fabrieksbrood, maar een fabrieksbrood weegt 800 gram en mijn brood 1.600. Minder lucht en meer smaak. Als een fabrieksbrood ergens naar smaakt, komt dat doordat ze er ( gebrande ) pitten doorheen gemengd hebben. De donkere kleur is nep. Het is vaak bijna witbrood, waar een donkere kleurstof ( gebrande cacao-doppen ) aan is toegevoegd. Die enorme veerkracht van het deeg wordt verkregen door meelverbeteraars toe te voegen. Dat zijn allerlei vage middeltjes door elkaar, van vitamine-C tot een uit varkenshaar gewonnen hulpstof ( L-cysteine )
Je wordt er niet ziek van ( nou ja, iets meer kans op kanker door die kleurstof ). Maar niemand wordt graag genept en ik ben vegetariër, dus ik wil niet zonder het te weten varkenshaar eten.
Ik eet mijn zelfgebakken brood vaak zonder beleg, zo lekker is het.
Ik weet na een aantal mislukte experimenten ook hoe ik zelf chocolade-broodsmeer maak. (**) Ik heb een hekel aan glazen potjes naar de glasbak sjouwen, en als je veel brood eet, dan moet dat nogal vaak.

Helaas heb ik een spierziekte en daar is niets aan te doen. Toch voelde ik me niet elke dag even slecht. En ik begon me af te vragen hoe dat kwam. Vitamine B12 heeft zeker invloed, maar er is meer aan de hand.
Lopen gaat door die spierziekte erg moeilijk, fietsen lukt nog, een klein stukje.
Op een dag was ik bij mijn tante, en ze stopte me helemaal vol met lekker eten. Zo zijn tantes 🙂
Ik was met de trein/vouwfiets gekomen. Op de heenweg had ik de trein die ik had willen halen gemist, omdat ik bijna niet vooruit kwam.
Op de terugweg merkte ik dat het fietsen best goed ging. Ik vloog. Misschien had ik vanmorgen wind tegen ? Maar ik haalde andere fietsers in ??
Dus de volgende dag speelde ik alles in mijn hoofd nog eens af. Veel gegeten. Allerlei verse groente.
Ik vermoedde dat iets in het eten me een energieboost had gegeven. Maar de volgende dagen kon ik het niet reproduceren.
Kennelijk was het een toevallige schommeling.
Ik dacht er niet meer over na.
Tot op een dag de spinazie “in de aanbieding” was. Ik doe 2 dagen met zo’n zak. Dat is een koopje, rekende de noodgedwongen zuinige consument in mij uit.
Een dag na het eten van de eerste 200 gram spinazie stapte ik uit bed en ik stond veel vaster op mijn benen dan anders. Normaal val ik bijna, of soms helemaal. Nu ik het zelf klaargemaakt had, wist ik natuurlijk wel wat ik gegeten had. Spinazie ! Zou het door het ijzer in de spinazie komen ? ( de legende van Popeye is gebaseerd op een foutief te hoog bepaald ijzergehalte ). Ik keek naar de samenstelling, maar ik zag niets bijzonder opvallends.
Er zit alleen veel luteïne in. Even opzoeken wat dat is.
Wat heb ik toen bij mijn tante gegeten ?
Bleekselderij.
Hee, gek, daar zit ook heel veel luteïne in. Er zijn maar een paar groentes waar luteïne in grote hoeveelheden in zit.
Spinazie, boerenkool, veldsla, bleekselderij, postelein.
Het blijkt een antioxidant te zijn die eigenlijk alleen bekend staat als middel tegen een bepaalde oogziekte. Het heeft een aantal eigenschappen : het filtert het blauwe licht uit, het werkt als anti-oxidant en als ontstekingsremmer (!)


( deze dokter is vast een bekende van Ruud Lubbers )

Ik heb geen oogkwaal, dus de heilzame eigenschappen voor de werking van de gele vlek lijken me irrelevant. Alleen de ontstekingsremmende werking zou kunnen verklaren waarom het bij mij werkt.

Omdat ik eerder dacht dat ijzer de heilzame werking zou kunnen verklaren, heb ik ook uitgezocht hoe het zit met ijzer. Doordat ik geen vlees eet, zou ik een ijzertekort kunnen hebben. Maar uit bloedtesten is daarvan nooit wat gebleken. Nu zijn er voedingssupplementen te krijgen waar zo’n kleine hoeveelheid ijzer in zit, dat je geen risico loopt op een overdosis ( ijzer is niet onschuldig ). Na een week waren mijn witte voeten weer roze. Het werkt !

Nieuwe oude fiets.
Fietsen ging niet meer zo lekker. Na een tijdje fietsen bogen mijn knieen naar elkaar toe en gleden mijn voeten van de trappers. Afstappen lukte ook amper. Als ik opstapte kreeg ik mijn been nog wel over het zadel gezwaaid ( ik heb een herenfiets ), maar afstappen met inmiddels bijna spastische benen lukte niet. Dan moest ik de fiets plat neerleggen, zodat ik er min of meer uit kon stappen. Maar als je je fiets neerlegt, heb je niets meer om je aan vast te houden, dus de kans dat ik dan zou struikelen was erg groot.
Dus heb ik op marktplaats.nl heel goedkoop een damesfiets op de kop getikt. Maar Knutselsmurf houdt wel van mooi en snel, dus ik wilde niet zo’n opoe-geval. En de meeste smurfinnen zijn wat kleiner dan ik, dus ik moest even zoeken naar de goede maat. Tot mijn verrassing was de verkoper ook een man. En hij vroeg helemaal niet waarom ik een damesfiets wilde ( duh ). De fiets zag er wel een beetje afgeleefd uit, maar daar was de prijs ook naar. Ik had aan de onderdelen gezien dat het ooit een mooie fiets geweest moest zijn, dus ik wilde hem wel opknappen. Ik ben er mee naar huis gefietst. Hij reed goed, alleen de achterrem werkte niet. Inderdaad, afstappen ging niet vanzelf, maar wel een stuk sneller. Thuis heb ik hem eens goed schoongemaakt en daarna heb ik een boodschappenlijstje samengesteld. 1 Kettingkast, 2 sets remblokjes, 1 koplamp, trappers, jasbeschermers en een nieuw zadel. ( klopt, de nieuwe onderdelen kostten evenveel als de hele fiets ) Intussen heb ik een hoop geleerd over fietsen.
Geen idee wat er zo leuk is aan het in de fik steken van zadels, maar de fiets wordt er niet mooier van. Het was ook nog eens een “fout” zadel, het kwam me eigenlijk wel goed uit dat hij stuk was.
Die trappers lijken een overbodige luxe, want de standaard trappers die er op zaten waren nog heel, maar als je weet hoe zeer het doet als je met je voeten van de trappers glijdt, dan heb je het geld voor extra stroeve exemplaren er graag voor over. Ze zien er ook nog eens mooi uit en ze hebben extra grote reflectoren. De nieuwe koplamp is een klein juweeltje. Wat fietsfabrikanten standaard op hun fietsen schroeven valt vaak spontaan uit elkaar. Deze waarschijnlijk niet. En hij geeft een heleboel licht, want er zit een power-LED in, in plaats van een halogeenlampje.

nieuwe koplamp
stuurzadeltrap_en_kettingvoorwielOLYMPUS DIGITAL CAMERAkettingscherm

 

(*) mijn broodrecept :
750 g bloem
125 g havermout
75 g gebroken lijnzaad
50 g zemelen
4 eetlels olie
1 eetlepel suiker
1 eetlepel zout
650 ml water
Ik gebruik maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid gist. Dan duurt het rijzen wat langer, maar tijd kost niks en gist wel. Het neveneffect is dat de enzymen in het deeg een groot deel van het fytinezuur afbreken. Of dat goed of slecht is, is onderwerp van discussie :
http://www.brood.net/brood-vraag-antwoord/brood-en-gezondheid/is-fytinezuur-uit-(volkoren)brood-slecht-voor-de-gezondheid/166/
Het is belangrijk je deeg niet te laten overrijzen. In het ideale geval pompt het deeg zichzelf op, als je het bakblik in de oven plaats. Maar dan moet er nog wel een beetje rek in zitten. Wacht je te lang, dan zakt het juist in.
(**) broodsmeer :
water, suiker, kokosrasp, olie, cacao.
Dit vergt enig experimenteren om tot de juiste smaak en dikte te komen. Experimenteren is leuk ! Ik maak 350 gram tegelijk.
Suiker oplossen in kokend water, olie er bij, 2 eetlepels cacao en dan al roerend kokosstrooisel er in tot het dik genoeg is. Hoe meer het afkoelt, hoe dikker het wordt. Als het koud genoeg is, giet je het in een bakje en dat zet je in de koelkast. De volgende dag heb je dan een pasta en dan pas weet je of het dik genoeg was.
Read Offline:

21 thoughts on “Brood, groente, fiets”

 1. Je moet overal zelf achter komen, zo lijkt het soms.
  Ik hoef jou niks uit te leggen 🙁
  Minder leuk is, dat ik ooit op mijn stadsfiets echt iedereen voor bleef en nu helemaal achteraan fiets, nog achter de bejaarden. Ik hoop dat het met veel oefenen nog wat beter wordt.

 2. Ik slik al vanaf mijn 27e dagelijks ijzer, dat is mijn levenselixer, en ik stapel niets op.
  Mijn hb komt nooit op 8, en ferritine maar nauwelijks op 6 na een volledige kuur.
  HB alleen zegt niet alles, het gaat om de ijzervoorraad, en die wil bij mij maar niet stapelen.
  Bedankt voor je tips. Ik ga het ook proberen met die groenten, al eet ik al vrijwel dagelijks bleekselderij, gewoon omdat het lekker is, ik bak het mee in omelet, of een pannekoek die niet van tarwemeel is gemaakt. Het gaat bij mij door heel veel eterij.
  Op mijn zelfgemaakte baksels doe ik meestal groenten als beleg.
  Maar tot op heden heb ik nog geen enkele verbetering ontdekt.
  Fijn te lezen dat jij wel iets merkt.

 3. Zoals die dokter in dat filmpje zegt : als ontstekingsremmer werkt luteïne net zo goed als prednison. Alleen krijg je dat van de dokter en die groentes koop je gewoon op de markt. Maar als het een niet werkt, werkt het ander waarschijnlijk ook niet. Op mij zijn die medicijnen nooit uitgeprobeerd, ik ben alleen tot vervelens toe door een MRI-scanner getrokken.

  Luteïne uit spinazie komt trouwens beter vrij na verhitting. Een hoop andere stoffen gaan door verhitting juist verloren, dus je zou verwachten dat je het best alles rauw kan eten, maar dat blijkt dus ook weer niet waar.

 4. Fijn om te lezen en te zien hoe je je door deze situatie heen slaat.

 5. @Blew : Het is vooral fijn dat er voor mij nog lichtpuntjes zijn, en dat ik ze zelf ontdek, maakt het nog beter. Er zijn genoeg mensen waar helemaal niets werkt. Heel deprimerend lijkt me dat.

 6. Klopt. Als persoon met een beperking moet je veel zaken zelf uit zien te vinden, anders kom je er nooit achter wat gaat en niet meer gaat.

 7. Je blijkt Luteïne ook in een potje bij de drogist te kunnen kopen. 60 Tabletten van 6 mg voor 11,50. Maar waarom zou je het geld uitgeven ? Luteïne zit ook in de bloemen van Oostindische kers. En in bladeren van paardenbloemen. ( voordelige keus ! )

 8. Mijn ex bakte ook brood, dat smaakte goed en bovendien veel gezonder. Heb wel eens iets gelezen over je gezondheid maar wist niet dat je in zo’n situatie was. Bewondering hoe je er mee omgaat en mogelijkheden ziet.

 9. Het schijnt nog beter te werken als je kippen spinazie laat eten, en dan de resulterende knalgele eieren eet. Iemand heeft vervolgens bedacht dat hij rijk kan worden door van die eieren een poeder te maken en voor 30 euro per 14 zakjes te verkopen. Wat zou zo’n kip kosten ?

 10. Zelf brood bakken doe ik niet.
  Maar genieten van een stevig zuurdesembrood des te meer.

  Nu met dikke plakken komkommer en een likje miso er bovenop.

  Vriendelijke groet,

 11. Eet smakelijk.
  Ja, brood kan erg lekker zijn. Jammer dat de meeste mensen het zien als een eetbaar bord. Zelf zuurdesem maken kan ook, maar dat is meer voor mensen die koken als hobby hebben. Je moet van de smaak houden en je moet het niet vies vinden dat er allerlei huis-tuin-en-keuken bacteriën in je deeg rondzwemmen.

 12. Knutselsmurf,
  ik heb nog even genoten van je fietsaankoop en verbouwing.

  Wat ik vragen wil is dat je het recept hebt opgeschreven maar niet de hoeveelheid gist.
  De helft, schrijf je, maar van hoeveel?
  Morgen wil ik het gaan maken.

 13. Wat moet jij met een brood ? Je mag toch geen gluten ?
  Ik gebruik gedroogde gist. 1 Eetlepel slechts. Ooit had ik een pakje van 125 g, maar dat is op. Ik gebruik nu gist uit de supermarkt. De helft van een zakje is ook een lepel vol. Het merk is Dr Oetker. Ik heb ook weleens een ander merk geprobeerd, maar daar zat een bijsmaak aan.

  Die olie mag van alles zijn. De smaak vervliegt toch tijdens het bakken.
  De baktijd is bij mij 45 minuten op 250 graden en ik laat het blik nog 10 minuten in de oven staan als ik het gas uitgedraaid heb. Zo’n groot brood heeft nogal wat tijd nodig om goed gaar te worden.

  Nog iets :
  Er zitten geen conserveringsmiddelen in zoals in normaal brood. Dat betekent dat het na 2 dagen al niet meer vers smaakt en dat je het na 4 dagen echt niet meer kan eten.
  Als je een kleinere versie maakt, moet de baktijd misschien worden ingekort.

 14. Nog iets :
  Volgens je oma moet je een theedoek over het deeg leggen.
  Ik doe dat niet. Ik gebruik een grote plastic krat met een deksel. Daar gaat het bakblik in, met een kan heet water er naast. Werkt als een trein.

  Nog een truukje :
  Ik meng mijn deeg in een grote pan ( die heeft tenminste oren om vast te houden ).
  Dan laat ik het deeg in die pan voor de eerste keer rijzen tot de rand van de pan. ( dat duurt lang )
  Daarna ga ik het kneden, maar dat doe ik maar 5 minuten, dus niet 15 zoals je overal leest. Dan gaat het in het blik voor de 2-e rijs.

 15. Knutselsmurf, bedankt voor je uitleg en tips.

  Ik eet wel eens gluten, ik word er alleen maar heel erg moe van. Maar soms MOET ik het gewoon hebben, en mijn bezoek wil ik eens wat anders voorzetten.
  Bovendien is het ook leuk om te doen. Je kunt het vast en zeker ook invriezen.
  Mijn experiment zal in de broodbakmachine plaatsvinden.

 16. In de broodbakmachine zou ik hem wat kleiner maken. Anders raakt hij het deksel.

 17. Ja leuk, 500 gram hazelnoten. Dat wordt een prijzige pasta. Wel lekker, denk ik. Maar ik heb geen keukenmachine.

Leave a Comment

Your email address will not be published.