Kunnen of willen ?

BIONNOZELMoetenwenietwillen haalt een artikel aan uit de Volkskrant van een jaar geleden, waarin beweerd wordt dat je voor biologische landbouw 6 keer zoveel grond nodig zou hebben als voor de manier met kunstmest en grote machines. Het zal best.
En Moetenwenietwillen verbindt daar de conclusie aan, dat het allemaal onzin is, die biologische landbouw.
Ik ken ook wel een paar cijfers.
Ja, Nederland is een klein landje en erg dichtbevolkt.
Maar het is niet waar dat het vol ligt met eengezinswoningen en wegen. Als je om je heen kijkt, zie je voornamelijk grasland met koeien er op.
En waar het Volkskrant-artikel terecht stelt dat die koeien die op onherbergzame steppen grazen geen landbouwgrond kosten, omdat daar verder toch niks wil groeien, is dat voor Nederland beslist niet waar.
In Nederland wordt 23.041 km2 gebruikt voor agrarische doeleinden, lees ik. Dat is op 17 miljoen mensen ruim 1.350 m2 per persoon.
Wat je per persoon nodig hebt om je eten ( biologisch ) te verbouwen is afhankelijk van de opbrengst van het gewas, en die ligt tussen 1 en 25 kg per vierkante meter. ( ! )
Je hebt mensen met een grote maag, maar wie eet achter elkaar 5kg aardappelen of tomaten op ?
Het is dus op zijn minst een beetje gejokt dat Nederland te klein is om zelf zijn eten te verbouwen.
Deze Australiër heeft 1.000 vierkante meter, let vooral op wat hij zegt aan het eind van het filmpje….

Is het een kwestie van niet kunnen of niet willen ?
Moeten wij echt de vleesfabriek van de wereld willen zijn ?
Net als olie kun je vlees namelijk gewoon importeren. Uit Argentinië of Mongolië bijvoorbeeld.

Read Offline:

3 thoughts on “Kunnen of willen ?”

  1. Vroeger verbouwde de mens ook zijn eigen groenten. Ging prima. Paar kippen erbij voor de eieren. Het is allemaal niet zo moeilijk.

  2. Ik wil niet stellen dat mensen vroeger een makkelijker leven hadden en ik pleit er ook niet voor om de tijd maar terug te draaien. Het is nu 2013 en we zijn met 17 miljoen.
    Ik wil me vooral afzetten tegen het als vaststaand feit geaccepteerde gegeven dat Nederland veel te klein is om zijn eigen eten te produceren, en dat daarom veel dingen wel moeten zijn zoals ze nu zijn. Dat is de leugen. Al dat gesleep met voedsel en grondstoffen is niet noodzakelijk, omdat wij anders verhongeren. Het heeft maar 1 doel : zoveel mogelijk geld verdienen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.