De minimumloon fabel

Ik lees regelmatig de schrijfsels van Richard.
Niet dat hij iets boeiends te melden heeft, maar meer om er achter te komen welke drogredenen maken dat mensen rechts stemmen.
Vandaag zag ik hem weer pleiten het minimum loon af te schaffen.

fast-food-strikeNu wil het toeval, dat ze in Amerika ook een minimumloon hebben, en dat verdien je o.a. bij McDonald’s.
En er is net een staking geweest bij alle fastfoodketens, met als inzet een verdubbeling van het minimumloon.
Een verdubbeling zou er voor zorgen dat een gezin met 1 kostwinner er net van boven de armoedegrens uit kwam.
President Obama wil een stuk minder ver gaan : van $7,25 naar $9,00
In Nederland is het minimumloon voor volwassenen bij de huidige dollarkoers ongeveer $11,00
De kans dat zijn plannen doorgaan is nihil, door tegenwerking van de republikeinen.

Een redacteur van Business Insider heeft berekend wat voor gevolgen het zou hebben voor de winst van McDonalds, als het minimumloon zou verdubbelen, zonder dat de prijs van een hamburger zou veranderen.
Die winst zou halveren. ( Overigens heeft McDonald’s zelf niet veel personeel, dat werkt voornamelijk bij franchisenemers.)
De loonkosten van een fastfoodrestaurant bedragen ongeveer 30 % van de prijs van de hamburgers, dus reken maar uit wat een salarisverhoging kost.

Obama wil het minimuloon omhoog hebben, omdat men weliswaar weinig medelijden heeft met werklozen, maar de samenleving wel vindt dat iemand die de hele dag werkt niet in een kartonnen doos of een afgedankte auto hoort te wonen. Dus moet de overheid bijspringen met food-stamps en gratis scholen. De extra winst van McDonald’s komt dus uit de staatskas.
http://www.newyorker.com/online/blogs/comment/2013/02/the-case-for-a-higher-minimum-wage.html

chart-minimum-wage-ee55a9aRepublikeinen claimen dat een hoger salaris niet kan, omdat anders de mensen vervangen worden door automaten, of de klanten weglopen.
Een populair argument. Er is altijd een reden om het slechte te doen, want als wij het niet doen, doet iemand anders het.
En : ik kan overal heen met mijn geld.
Vast wel.
Begin dan lekker een McDonald’s in Noord-Mongolië.

beterleven_3sterren_188x97Het punt is, dat er ook nog klanten zijn. Klanten willen altijd alles voor de laagste prijs hebben. Totdat er een paar sterretjes op het doosje staan waaruit blijkt wie het slachtoffer is van die lage prijs.
Je kan ook wel proberen je bediening weg te automatiseren, maar als mensen kunnen kiezen tussen menselijke bediening en een robot, laten ze de robot links liggen. ( als wij het niet doen, doet iemand anders het… ) Het kleine voordeel dat ondernemers uit een robot denken te halen, valt weg door diefstal, vandalisme en storingen.

Read Offline:

13 thoughts on “De minimumloon fabel”

 1. Fijn dat je af en toe mijn blog leest.

  Over het minimum loon: Hier nog een linkje (ik weet het, elkaar doodgooien met linkjes is geen sterke manier van argumenteren) Maar toch.

  http://cafehayek.com/2013/07/ham-fisted-help-for-the-poor.html

  Anyhow, uit jouw postje maak ik op dat jij denkt dat ik die mensen het licht in de ogen niet gun. Moet jij weten maar zo lang je dat blijft roeptoeteren heeft een discussie weinig zin zo dunkt me.

  Veel plezier en kom nog eens langs.

 2. Ik ben niet zo goed in het lezen van gedachten.
  Maar ik ga er van uit dat mijn argumenten gewoon sterker zijn. Als de jouwe beter waren, zou je ze immers wel opschrijven.

  Je zou natuurlijk best zelf je koffie kunnen inschenken, maar mensen die koffie voor je inschenken zijn daarom nog niet te vergelijken met bedelaars.

 3. Trouwens, als het minimum loon verhoogd wordt, dan zal de prijs van een hamburger niet veranderen. Die blijft hetzelfde.

 4. Het loon moet op een of andere manier opgebracht worden. Dat kan, door de prijzen te verhogen ( maar dan komen er misschien minder klanten ) of door de winst te verlagen. Bedrijven streven naar een maximale winst, want elke euro winst betekent zo’n 20 euro op de beurs. Werkgelegenheid is een bijvangst, goed voor de onderhandelingspositie met de belastingdienst en goed voor het imago, maar het is lang niet zo belangrijk als winst.

 5. Zoals Wim Kan al sprak (ik meen op aangeven van Alexander Pola): “De aandeelhouder wint!”… En de aandeelhouder hoeft niets anders dan het geld in te zetten om nog meer geld op te halen. Daarbij heeft hij geen boodschap aan de mensen die het werk moeten doen waarmee dat geld verdiend wordt.

 6. In Duitsland zijn ze erg bezig met het minimumloon. Dat is daar namelijk niet. Merkel’s CDU wil het niet, de SPD wel. Het is een van de ‘issues’ bij de verkiezingen volgende maand. Als Duitsland er niet aan wil (omdat het de economie zou afremmen), zou dat een versterking van de argumenten van rechts in Nederland zijn om het minimumloon af te schaffen. Dit land wordt dan zo’n 45 jaar (invoer was in 1968) terug in de tijd geworpen. Aan de andere kant: moeten we in Europees verband niet juist ook iets minder om onderlinge verschillen uit te vlakken.

 7. Ik heb het gezien. In Duitsland zit het minimumloon in de meeste CAO’s.
  In Duitsland heb je ook nog de situatie dat de oostelijke regio’s een lager prijspeil hebben dan de westelijke.
  Misschien gaat Merkel een keer snappen dat de economie een abstract begrip is, als je te weinig verdient om van te leven.

 8. Zolang de terreur van de vrije markt (= het kapitaal) wordt beleefd als een onvermijdelijk natuurgebeuren – en dat is al zeker een kwart eeuw zo – is het onmogelijk om iets te doen aan gelijke verdeling van welvaart en welzijn. De Romeinen zeiden het al: Homo homine lupus. Maar ze hadden dan ook geen enkel benul van de sociale eigenschappen van de wolf.

 9. Waar heb je überhaupt een werkster voor nodig? Om je af te trekken?

 10. Ik heb nooit een werkster gehad. Het is ook niet dat ik zo braaf ben, of dat ik vind dat elke belastingeuro goed besteed wordt, maar ik heb nooit belasting ontdoken. Ik ben wel de tel kwijt van het aantal bezwaren dat ik geschreven heb. Het lijkt wel of er tegenover elke fraudeur een ambtenaar staat die hetzelfde doet met boetes en aanslagen.

 11. McDonalds heeft nog nooit de Nederlandse snackbars ontdekt. Dwz de echte hebben een automatiek en dat is een ver gaande vorm van automatisering en besparing op personeel. Het decennialange bestaan daarvan geeft ook aan dat klanten niet met een dergelijke automatisering zitten.

  Het echte probleem zit wat mij betreft bij het systeem met aandeelhouders. Die willen rendement op hun investering zien en hebben er geen oog voor (of last van) als mensen daarvoor bij bedrijven worden onderbetaald of op een andere manier worden uitgebuit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.