Kroten

Opel blitzVroeger moest ik weleens een kilo kroten halen, bij de groentenboer op het Oosteind.
Ik hoefde geen geld mee te nemen, ik was er een van D. en daar kwamen ze over 1 of 2 dagen toch weer langs.
Het was nog niet zo ver dat het ene kind het andere op straat doodstak. Flippo’s had je nog niet. Er waren al wel pedo’s. ( enge vent in de buurt van het strand )

Gisteren was ik bij Ina, en dacht ik er aan terug. Ze maakte een soep met allerlei ingrediĆ«nten die 10 minuten daarvoor nog aan een plant vast zaten. Ze heeft me ook aardappels en “kroten” meegegeven. ( bietjes op zijn ABN’s )
Ze zijn groot geworden zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en geteeld a.d.h.v een eeuwenoude boerenkalender.
En omdat het internet alles onthoudt en doorgeeft, weet ik nu ook hoe ik ze moet klaarmaken.
En waarom ze het blad er aan heeft laten zitten.
En dat je pas na het koken het velletje er af moet pellen en de stengels afsnijden.

Een taxi met haast had me gisteren bijna mijn eten afgepakt.
Een fietspad in Amsterdam-Noord kruist de afrit van de autoweg bij een rotonde.
Als fietser zou je liever zien dat het fietspad door het midden van de rotonde liep, want op de rotonde zelf rijden auto’s niet zo hard.
Maar fietsers ontwerpen natuurlijk geen wegen, dus werd het fietspad zo gemaakt.

In een reflex kneep ik hard in mijn remmen en gooide het stuur naar links.
Ik lag meteen op de grond, zo snel al dat de taxi er gewoon nog langs kon.
( alleen andere fietsers vragen hoe het met je gaat )
Mijn knie is een beetje dik, maar verder viel de schade erg mee.

Laten we voorop stellen dat ik niet kan koken.
Laurier en azijn moest ik eerst kopen, zulke dingen heb ik echt niet. Een grove rasp heb ik ook niet; ik heb de kaasschaaf gebruikt.
Er viel een stuk ui achter de wasmachine.
Mijn timing was een drama; er was niets tegelijk klaar en ik at 2 uur later dan gepland.
Maar het eten was heel lekker, al zeg ik het zelf, en niet te vergelijken met bietjes van AH.

kroten

Het recept vond ik hier : http://www.moestuinutrecht.nl/html/recepten/Rodebietjes.html#recept1
( er waren geen 2 dezelfde bieten; groot, klein, wit, rood, oranje )
De aardappels zijn de Ratte’s, die leken me het makkelijkst in het gebruik.

Read Offline:

2 thoughts on “Kroten”

  1. Grappig. Ik had in decennia geen bietjes (kroten) meer gegeten en onlangs op reis in een ver buitenland (weet helaas niet meer waar) koos ik voor een gerecht met bietjes. Zalig!

  2. Je had het moeten opschrijven, maar dat weet je als journalist natuurlijk zelf ook wel. Het menselijk geheugen is zo onbetrouwbaar. Sommige dingen onthou je een leven lang, terwijl je andere dingen ( exacte gegevens ) na een half uur kwijt bent.

    PS :
    De groentenboer reed in zo’n lichtblauwe Opel Blitz, vandaar dat plaatje.

Leave a Comment

Your email address will not be published.