We zijn weer even klaar met Google

google3Google heeft de grootste computersystemen ter wereld, en ze verkopen het gebruik van die systemen als dienst. Er zijn ontelbare diensten waar je je eigen systemen op kan aansluiten. Heb je een kaartje nodig op je website ? Even contact leggen met Google en het plaatje staat er. Wil je adverteren, of heb je juist een website waar nog ruimte op is voor een advertentie ? Google wil wel kopen en verkopen. Picasa en Youtube zijn van Google. Google zit in elke computer en elke telefoon.

Blogspot is ook een dienst van Google.
Blogspot heeft vaak last van storingen.
Normaalgesproken zou een blogje dat je publiceert automatische gemeld moeten worden bij OBA, maar deze week kregen we 2 keer achter elkaar te maken met het spontane verlies van alle abonnementen die we hebben afgesloten op de Appspot hub.
Appspot is een dienst van Google, een hub is het centrale onderdeel van het Pubsubhubbup protocol.
Dit protocol zorgt er voor dat OBA een ping krijgt, als je iets nieuws publiceert op Blogspot.

Om het probleem te omzeilen zou ik een gadget kunnen schrijven voor Blogger. Een gadget is een op een ingewikkelde manier ingepakt stukje javascript dat je op een Blogger/Blogspot blog mag installeren.
Het is natuurlijk niet veilig als iedereen zijn eigen scripts op een openbaar systeem mag zetten, vandaar die ingewikkeldheid.
Wat mijn gadget zou moeten doen, is hetzelfde als wat de Appspot hub eigenlijk zou moeten doen : pings versturen.
Voordat ik een widget die iets doet met gebruikersdata mag installeren op Blogspot, moet ik een API-code hebben. Dat is niets anders dan een veredeld betaalbewijs. De dienst is gratis, tot je over een limiet gaat. Ik twijfel nog of ik wel verder wil met dit project.
OBA is in principe ook gratis, en ik heb geen enkele controle over het gebruik van mijn widget. Als ik het formulier straks invul, kan ik een rekening krijgen voor het aantal muiskliks van iemand anders. Minder dan 1/3 van de leden van OBA zit bij Blogspot, maar we hebben er veruit het meeste werk aan.
google
Ik kan me nog goed herinneren dat ik een OBA-lid een keer vroeg of er een speciale reden was waarom hij 36 keer achter elkaar de “Publish” knop indrukte. Ik was net PuSH aan het ontwikkelen en ik kreeg bij het testen onverwacht een enorme berg data. Ik heb ook eens aan iemand gevraagd waarom hij foto’s op zijn blog zette die 12 keer groter waren dan mijn beeldscherm. Hij was er niet van te overtuigen dat dat verspilling is. Hij schrijft nu niet meer; zijn gratis blog zat vol.
Dus als ik al een API-key aanvraag, hou ik hem priv├ę.Voor mezelf heb ik die widget niet nodig; ik gebruik Blogspot niet.

Google-2

Read Offline:

5 thoughts on “We zijn weer even klaar met Google”

 1. fred van der wal

  met interesse gelezen alhoewel ik als absolute leek er niet veel van begrijp

 2. Ook ik kan geen vinger krijgen achter het technische verhaal, maar is WordPress dan zoveel beter?

 3. Begrijpelijk verhaal en ik denk dat je gelijk hebt als je blogspot in haar eigen sop laat gaarkoken. Zelf zou ik het overigens niet hinderlijk vinden als mijn berichten na een uur op OBA verschijnen, zo actueel blog ik niet.

  Ik heb een account bij Blogspot voor een paar dingen die ik daar wel kan en bij WordPress niet. Hij hangt en blijft onder mijn WordPress hangen omdat Blogspot in mijn ogen meer nadelen dat voordelen heeft vergeleken met WordPress.com. Belangrijkste reden is het reageren. Van meet af aan vond ik dat waardeloos bij Blogspot. Het is inmiddels wat verbeterd, maar voor mij is het nog lang niet goed genoeg. Ik wil dat mijn reageerders niet aan doen.

  Omgekeerd is WordPress.com ook niet alles en kan het je daar ook overkomen dat een methode niet meer werkt door een plotselinge verandering. Wat dat betreft vertrouw ik niet teveel op die clubs.

 4. @Johan :
  Het is geen technisch verhaal. Het gaat over mensen en economische motieven.

  @Ximaar :
  Wat Google graag wil lijkt me duidelijk : een grote zwerm gebruikers die aangetrokken worden door het “alles gratis” licht. + een markt waar je extraatjes kan kopen. Mensen als ik mogen dan op die markt komen staan, maar uiteraard niet gratis.
  Ik heb geen zin in zulke systemen. Betaal gewoon je eigen hosting, zo duur is het niet.

 5. Ik denk dat we de graaiers van Google wel kunnen omzeilen. Je mag zonder kosten openbare data benaderen in een gadget, alleen moet je dan wel zelf de code hosten. De RSS-feed is ook openbare data, maar de OBA spider mag die niet vaker dan 1 keer per uur lezen. De truuk zou zijn, om een gratis gadget de openbare feed te laten onderzoeken, en als daar iets nieuws in staat, OBA te waarschuwen door een plaatje op te halen van de OBA website.

  Alleen draait OBA dan natuurlijk op voor de ontwikkelkosten van de gadget + de hosting ervan op ons systeem, + de extra verwerkingstijd van een feed in plaats van een ping.
  Er zijn bijvoorbeeld grapjurken als “ik niet begrijp” Kuifje, die 25 posts in de feed stoppen. Die veroorzaakten zulke grote problemen dat OBA op een gegeven moment moest omzien naar zwaardere hosting. OBA is alleen ge├»nteresseerd in je laatste post, en als je weet hoe je 10 moet veranderen in 25, weet je ook hoe je 25 verandert in 1.

Leave a Comment

Your email address will not be published.