SimpleBlog

Ik ben een weekje afwezig geweest door privé omstandigheden, maar sinds een paar dagen weer druk met Yii.
Ik ben dus bezig met een eigen “WordPress”, d.w.z. een webapplicatie die ongeveer hetzelfde doet als wordpress.
Waarom ?

simpleblog

 • Om het Yii framework goed te leren gebruiken
 • Om als basis te gebruiken voor een webapp die ik aan het maken ben
 • Om toegang te hebben tot de core van een CMS, in plaats van alleen tot de plugin API
 • Om dingen te verbeteren die volgens mij niet goed zijn aan WP

Redenen genoeg dus.

Het laatste punt verdient toelichting :

Voor sommige mensen is wordpress niet ideaal. Dat zijn mensen die een blog en een computer zien als een stuk gereedschap, niet als een hobby. Daarom zitten ze meestal bij wordpress.com; ze willen bloggen, niet bezig zijn met het installeren van de 32-e update van plugin XYZ, of met uitzoeken waarom bezoekers met een i-pad een ander beeld krijgen dan mensen met een gewone computer.
Zulke mensen ergeren zich soms aan wordpress.com, omdat daar voor het reclame-vrij maken van hun blog meer geld gevraagd wordt dan een eigen domein in Nederland kost, en ze dan nog niet eens hun eigen domeinnaam hebben. Ik denk dat wordpress.com in de loop van de tijd steeds agressiever zal proberen de bloggers die nu nog gratis mogen bloggen geld te ontfrutselen / te bestoken met reclameboodschappen.
Ik zie vaak dat mensen niet goed kunnen omgaan met de ingewikkeldheid van wordpress. Ik zie steeds weer dezelfde vragen, steeds dezelfde fouten, steeds weer dat knippen en plakken van teksten uit MS-Word.

Mensen die de wordpress software in Nederland op een eigen domein hebben staan, ergeren zich soms aan de ingewikkeldheid en de tijd en moeite die het kost om alles te onderhouden.

Ikzelf erger me als technisch beheerder van de OBA website vaak aan allerlei kromme constructies in het binnenste van wordpress, waar het systeem beslist niet sneller of betrouwbaarder van wordt. Ik noemde de vorige keer al het feit dat de blogtekst wordt opgeslagen in de database. Ik heb een keer gezien dat iemand 36 keer achter elkaar op “Publish” klikte. Dat zijn 36 revisies.
Verder vind ik het raar dat het veranderen van theme vaak tot gevolg heeft dat je RSS-feed niet meer werkt, dat iedere reactie naar Amerika gestuurd wordt om daar te beoordelen of het spam is, dat er tig plugins zijn met hetzelfde doel, dat plugins die iedereen nodig heeft niet gewoon standaard onderdelen zijn, etc. Het succes van wordpress software is voor een groot deel te danken aan de openheid : alles kan met plugins en themes aangepast en opgeleukt worden. Maar als je kijkt wat 80 % van de mensen wil, is het eigenlijk hetzelfde. Iedereen wil stats, tags, categories, niemand wil spam, maar ik ken niemand die zelf een catalogus wil kunnen maken met 10.000 onderwerpen ( taxonomies ). Hoe meer plugins je hebt, hoe trager alles wordt.

simpleblog2
Blogspot is een alternatief, maar volgens mij ook niet ideaal. Waar wordpress vrij open is ( je kan je hele blog bij wordpress.com zo backuppen en ergens anders neerzetten ) is blogspot helemaal gesloten. Je kan nergens anders heen met je blogspot data. Ik vind dat mensen de vrijheid moeten hebben om een andere leverancier te kiezen, zonder zulke hindernissen.

VKblog was een beetje te vergelijken met wat ik nu aan het maken ben. Dat was ook een zelfgemaakt CMS. Gezien de achtergrond van GJB zal het wel gebaseerd zijn geweest op het Zend-framework. Dat heeft de Volkskrant dus een hoop gekost, want de vorige versie van Zend-framework stond er om bekend dat het een “resource hog” was.
Waar Sanoma nu precies naartoe wilde met weblog.nl is me nog steeds een raadsel. Misschien dachten ze dat alles vanzelf gaat ??

Read Offline:

12 thoughts on “SimpleBlog”

 1. Gezien de achtergrond van GJB zal het wel gebaseerd zijn geweest op het Zend-framework.

  Voor wat betreft de release van 2009+ klopt dat.

 2. Dat vergat ik nog :
  Iedereen wil reacties, en die kunnen modereren 🙂

  Je kan aan de buitenkant niet zien met welk framework iets gemaakt is, meestal. “Powered by … haal je natuurlijk weg. Ik kan me niet voorstellen dat GJB voorheen iets deed met een ander framework, omdat Zend de oudste is. Toen ik nog bij VKblog zat, wist ik niet wat ik nu weet, maar ik zag toen al een paar dingen die niet klopten, zoals het onbegrensde vertrouwen in de goede bedoelingen van bezoekers.

 3. Voor mij voldoet WordPress nog uitstekend, misschien juist omdat ik een digibeet ben. Ik zie bij collega Bloggers features die ik zelf ook wel zou willen maar wat mij nog steeds niet lijkt te lukken. Een Blogroll en het plaatsen van de link naar OBA om er maar twee te noemen.
  Maar mijn vraag is: ben je van plan jouw creatie aan te bieden aan Bloggers om WordPress met deze te verruilen? En zo ja, kun je dan de gegevens van het WordPress Blog naar jouw Blog overzetten?

 4. Dat van die reclames was me binnen WordPress.com nog nooit opgevallen. Met IE8 komen geen reclames mee. In FF19 heb ik ABP, dus daar ook geen reclame te bekennen en binnen 2 minuten had ik ook ABP in Chrome werkend. Volgens mij zijn reclames dus moeiteloos weg te krijgen in geen van die browsers zie ik een reclame in WordPress.com

  Bij WordPress.com heb ik de reageerdrempel erg laag staan. Dat lukt nog altijd en ik vind reageren op een dergelijk log een stuk prettiger dan op blogspot. Maar de standaard-instellingen van WordPress.ocm vind ik ook niet alles. Bijv als je ergensvoor het eerst reageert, verplicht bent om een mailadres in te vullen en vervolgens in de moderatie wordt gezet. Gelukkig kan dat allemaal uit, maar weinigen die dat doen.

  Toen ik van Typepad (Webminlog) overstapte naar WordPress.com raakte ik veel /alle html- en javascriptopties kwijt. Denk aan onmouseover om bij aanwijzen een plaatje te laten veranderen. Eigen html-pagina’s opladen, wat bij Typepad ging lukt ook niet. Hooguit kan je er een passief PDF-ding van maken. Blogspot levert op dit gebied duidelijk meer.

  Wat ik bij WordPress.com behoorlijk sterk vind is hun blogpromotie. Ik kom met WordPress.com hoger, sneller en vaker in zoekmachines dan met Typepad of blogspot.

  De hoeveelheid opslagruimte in WordPress.com is voor mij ruim voldoende. Het was wel even zoeken naar een acceptabel thema.
  Bij elkaar accepteer ik de nadeeltjes en maak ik er nog geen werk van om iets op een eigen domein te zetten met meer mogelijkheden als FTP en Javascript.

  O ja, en ik zet mijn browser in compatibiliteitsmode als ik in de editer van WP werk. Dat is een stuk rustiger en hij gaat niet opeens allemaal dingen ongewenst aanpassen. WP zal dat niet leuk vinden, maar dat is hun probleem. 🙂

 5. @Ximaar : Je behoort niet tot de groep gebruikers die ik voor ogen heb. Maar alle aardbewoners -1 is nog steeds een hoop.

  Volgens mij plaatst wordpress.com op het moment geen advertenties onder Nederlandstalige blogs, maar ze hebben het ooit wel gedaan ( iemand schreef over een overleden kind, en daar stond een advertentie van Dela onder )
  De gebruiksvoorwaarden stellen dat ze het recht hebben.

  Of het wordpress wat interesseert in welke modus je browser staat, tijdens het editen, waag ik te betwijfelen. Het is interessant voor TinyMCE, de editor.
  Je werkt in TinyMCE totdat je een Preview of Publish doet. Op dat moment draag je het formulier dat je in feite net hebt ingevuld over aan de wordpress software, die het valideert. Dat valideren moet je lezen als : “strip alles wat je niet lekker vindt + HTML-Tidy” )

  Volgens mij doen zowel wordpress.com als blogspot.com niet aan promotie van je blog. Blogspot is nota-bene van Google, ze zouden hun eigen blogs kunnen bevoordelen in de zoekresultaten, maar ik denk dat de gebruiker zelf er meer invloed op heeft.

 6. @Knutselsmurf: In Chrome zag ik net reclames voorbij komen toen ik daar ABP nog niet aan toegevoegd had.

  Zelf stoort het me ook als ik iets tegen snorscooters schrijf en vervolgens komt er een advertentie van die barrels.

  Maar het is dus prima weg te halen en ik ga er van uit dat erg veel mensen iets als ABP hebben.

  Ik behoor idd tot een andere groep. Maar ook voor mij mag het simpeler, waardoor er vaak meer mogelijkheden ontstaan.

  Aanvankelijk had ik veel moeite met de thema’s, waarbij je in 1x de layout, lettertype/grootte, regelafstand en meer kiest. Zeker 90% van de thema’s vind ik ‘verkeerd’. Doorgaans zijn de zijkolommen te smal, waardoor er niets in past of alles afbreekt en de hoofdkolom te breed zodat je een tennisnek van het lezen krijgt. En veel thema’s zijn erg browserafhankelijk, wat ik redelijk zwak vind. Degene die ik nu heb vind ik behoorlijk acceptabel op die gebieden.

  Wat ik aan WP wel mooi vind is dat je pagina’s kan maken en daarin kan kiezen voor wel og geen zijkolom. Volgens mij kon dat bij Typepad niet.

  Aan de andere kant is het me ook gelukt om mijn 58-jarige schoonzus met huishoudschool-min aan het bloggen te krijgen en die kan inmiddels goed opschieten met de mogelijkheden van WordPress.com.

  Ik weet nog wel dat er enorm geklaagd werd toen Web-log van hun eigen Jorissysteem overstapte op Typepad. Zeker 1/3de is toen gestopt of overgestapt op punt.nl omdat ze Typepad te ingewikkeld vonden. WordPress.com ziet er ook wat simpeler uit dan Typepad, al zijn die verschillen niet groot.

  Eigenlijk zou je contact op moeten nemen met Joris Leermakers, de technische bedenker van Web-log. Hij heeft destijds zijn zeer populaire en uiterst eenvoudige systeem aan Ilse verkocht, die het later omzette naar Typepad en het doorverkocht aan Sanoma. Hij heeft daar een zak geld voor gehad en mocht natuurlijk niet een nieuw concurrerend systeem opzetten. Maar nu Sanoma zijn levenswerk heeft verknald, zal hij niet meer aan die beperking gebonden zijn.

 7. @timmerark :
  Het is in de eerste plaats voor mezelf. Als het ooit goed genoeg wordt om aan te prijzen, ben je de eerste die het hoort. Overigens weet ik dat je mensen die een ander systeem eenmaal kennen nooit tevreden gaat stellen.

 8. @Ximaar :
  Ik ben in de eerste plaats voor mezelf bezig.
  Er zitten allerlei interessante aspecten aan blogsoftware, die je alleen kan onderzoeken door die software zelf te schrijven. WordPress zakt bijvoorbeeld door zijn knieen als er op een blogje 500 reacties komen. Wat zou je kunnen veranderen om dat te verbeteren ? Niet door een plugin te maken, want het probleem zit in de core. Zoiets vind ik nou leuk.

  Het probleem is niet dat ik geen javascript in mijn berichten kan stoppen, want met eigen hosting kan dat wel. Anders bestond “MijnOBA” niet.

 9. Dat klinkt interessant. WordPress is inderdaad verre van ideaal en een soepel, snel alternatief zou héél mooi zijn. Keep on coding! 🙂

 10. Het gaat nooit lukken om wordpress op alle punten te verbeteren, maar je kan het accent ergens anders leggen en zo voor een deelgroep een beter alternatief zijn.
  De core van wordpress is denk ik de wpdb class en daaromheen hebben ze alle wp-admin schermpjes gebouwd. ( ik snap nu ook waarom wp-admin een eigen theme heeft )
  Toen ik net probeerde dit comment goed te keuren, kreeg ik 3 keer een timeout. Dat komt volgens mij doordat wordpress de hele wereld probeert in te laden als er een beheerder inlogt. Als bezoeker merk je dat niet; de bezoekerskant wordt gecached.

  Mijndomein ( waar dit blog gehost is ) heeft de databaseserver op een andere machine staan dan de webserver. Soms is die databaseserver down, en dan zie je hoe slecht wordpress daarmee omgaat. Je krijgt dan alleen nog een wit scherm met een foutmelding. Een webapplicatie zoals je met Yii maakt, kan dan nog een homepage laten zien en zelfs het contactformulier werkt nog.

 11. Ben medebeheerder van WP op De Reaguurder geweest en dat admin scherm is inderdaad geen feest. Sloom en, op sommige punten, bepaald niet logisch. Sommige schermen zijn veel te beperkt (gebruikersbeheer, bijvoorbeeld) en andere zijn weer zo uitgebreid dat je er in verdwalen kunt. Om over alle plugins met hun eigen configschermpjes maar te zwijgen.

 12. Alles went, en je kan altijd nog een extra plugin installeren om dat wat je nog mist toe te voegen. Maar het punt is dat een grote groep gebruikers graag iets heeft dat snel en eenvoudig werkt, en dat is wordpress niet.

  WordPress is door die open architectuur niet veilig te krijgen. Ik krijg elke dag 5 bezoekers die alleen maar willen weten of ik een theme met een beveiligingslek gebruik. Wie denkt dat een theme alleen de presentatielaag bevat en dus niet kwetsbaar is voor hacks : die scheiding bestaat alleen in je hoofd. Technisch is een webapplicatie 1 programma met 1 userid.

Leave a Comment

Your email address will not be published.