Drupal

zegt eigenlijk alles....

Drupal is een open-source
content management systeem.
Ik zal even uitleggen wat die 2 termen betekenen :
Open source wil zeggen dat de broncode ( de computerinstructies die samen het product vormen ) openbaar is.
Iedereen mag het lezen en bewerken en gebruiken zoals hij zelf wil, mits hij zich aan de gebruiksvoorwaarden houdt. Daar staat dan bij open-source meestal in dat je niet mag zeggen dat je het zelf gemaakt hebt. Als je er iets aan toevoegt, moet het geheel dezelfde gebruiksvoorwaarden krijgen.
Dat betekent dat iedereen die jouw software op een legale manier in handen krijgt, daar bijvoorbeeld een kopie van mag maken, zonder bang te hoeven zijn voor de BSA. Het is te vergelijken met een liedje waarvan de schrijver al 400 jaar dood is, je mag het opnemen, maar je mag niet iemand anders verbieden om het ook op te nemen.

Een content-management systeem ( CMS ) is software die het makkelijker maakt documenten te publiceren op internet.
Zonder CMS zou ik dit blog als volgt schrijven :
Ik zou met een editor een HTML document moeten schrijven, want HTML is de taal van het world-wide-web.
Ik mag geen fouten maken in de HTML code, want anders gaat het document er raar uitzien, en dat zou ik pas zien als ik het gepubliceerd had.
Telkens als ik iets zou willen veranderen, zou ik het document moeten aanpassen in de tekstverwerker en moeten uploaden met een FTP programma.
Voor een website die nooit verandert is dat OK, maar het wordt vervelend als je dagelijks iets wil veranderen.
Je website zou zowiezo erg statisch zijn, hij kan niet zelf zijn inhoud veranderen.

Met een CMS wordt documenten publiceren op internet net zo makkelijk als een brief schrijven op je eigen computer.
Zo makkelijk dat mensen soms denken dat het hetzelfde is. Het is totaal anders. Een printer snapt geen HTML en het internet heeft geen inhoudsopgave of linkermarge. Op een stuk papier kun je wel een afbeelding van een knop printen, maar er gebeurt gegarandeerd niets als je er op drukt met je duim.
Een CMS heeft daarom een eigen tekstverwerker waar HTML uit komt.
Dat scheelt al een hoop werk.
Het CMS vormt ook een raamwerk waar je die code zo in kan plakken, want een compleet HTML document bevat onzichtbare maar o zo belangrijke onderdelen die je anders steeds weer zou moeten invullen.

Het bekendste CMS is WordPress. WordPress is speciaal bedoeld voor blogs, oorspronkelijk een soort elektronisch dagboek. Maar omdat de makers een architectuur verzonnen hebben waar je onderdelen aan kan toevoegen, en omdat er nu eenmaal veel mensen zijn die een dagboek bijhouden, is de populariteit van WordPress ge-explodeerd. En omdat het open-source is, kan iedereen er wat aan toevoegen. Je kan het zo gek niet verzinnen of er is een WordPress plugin voor, waardoor WordPress gebruikt wordt voor dingen waar het oorspronkelijk niet voor ontworpen is.

Drupal is ook een CMS, maar dat is ontworpen voor serieuzere toepassingen. Niet één bepaalde toepassing zoals WordPress, maar als een platform voor het bouwen van CMS achtige toepassingen. Als WordPress te vergelijken is met een personenauto, dan is Drupal een tractor.
Gisteren reed er een onder mijn raam langs. Hij trok 2 aanhangers achter zich aan. Op de een stond een kleine graafmachine, op de andere lagen allerlei materialen. Hij reed achterstevoren, want de trekhaak zat aan de neus. De bestuurdersstoel was kennelijk draaibaar en de cabine was helemaal symmetrisch.
Wordpress is ook flexibel, maar er zijn grenzen. Je zou er een stationcar van kunnen maken.
Drupal is zo flexibel, omdat het kaal is. Als je het installeert, heb je eigenlijk nog niks, dus het kan nog alles worden.
Dat is meteen ook een zwak punt. Als je een plugin maakt voor WordPress, weet je dat er een heleboel dingen al zijn, en hoe je die moet aanspreken.
Toen ik mijn eerste plugin schreef ( de VKblogimporter ), schreef ik die voor een systeem dat een media-library had, dat wist wat posts, comments, categories, tags, datums etc. zijn. Het enige probleem dat ik moest oplossen was : hoe zitten die VKblog pagina’s in elkaar ?

Drupal is kaal. Plugins heten bij Drupal modules. Maar het zijn niet dezelfde dingen. De meeste plugins hoeven geen rekening te houden met andere plugins. Bij Drupal zijn modules meestal gebouwd op andere modules. Je hebt altijd te maken met een keten van afhankelijkheden.

De sterke kant van Drupal ervaar je, als je een theme uitzoekt. Niet dat er veel themes zijn, en ze zijn vaak ook niet gratis, maar de ondersteuning voor themes is geweldig. Drupal themes hebben instelbare kleuren en oneindig veel mogelijkheden om de pagina in vakjes te verdelen.
Wat het andere sterke punt is, realiseer je je als het iets anders moet worden dan een blog.
Wat als je auto’s verkoopt, en je wil publiceren wat je te koop hebt ?
In WordPress zou je een fraai opgemaakte page maken, maar de inhoud van die page kun je verder niet beheren. Als er een nieuwe auto bij moet, moet je die page gaan editen en dat zou je niet kunnen overlaten aan iemand anders. In Drupal kun je je eigen documenttypes maken en die kun je desnoods helemaal dicht spijkeren, zodat er echt alleen kan worden ingevuld wat je wenselijk acht. Wil je automatisch een mailing versturen als er 3 ( geen 2 ) nieuwe auto’s bij komen ?
In Drupal is zoiets te maken.

Maar er zijn dus ook zwakke punten. Zo gebruikersvriendelijk als WordPress is, zo gebruikersvijandig is Drupal. Om het te installeren moet je programmeur zijn en vloeiend Engels spreken. ( Ik wil er graag iets over leren, en een “powered by Drupal” blog zou het begin zijn.) Zo heb ik “Nederlands” ingesteld als taal, nadat ik eerste een paar modules had geïnstalleerd om te zorgen dat Drupal uberhaupt begreep dat er talen bestaan. Maar kennelijk moet ik zelf vertalingen schrijven, want 80 % van de tekst is nog steeds Engels, op sommige lijstjes wisselen Engels en Nederlands elkaar per regel af. De lijst met modules begint al een beetje onoverzichtelijk te worden, terwijl hij nog niet kan wat een verse WordPress installatie zonder plugins kan. Elke module heeft “instellingen”, die je pas snapt als je al wat langer met Drupal werkt.
Ik wilde op dit blog WordPress vervangen door Drupal, dus ik heb de modules bij elkaar gezocht die samen een WordPress export file zouden moeten kunnen importeren.
Resultaat :

Vergeet het voorlopig maar, de import-module kan geen tags of categories importeren, zelfs al bestaan “taxonomies” ook in Drupal. De module heeft een vakje waar ik kan invullen wat hij met tags en categories moet doen, maar dat vakje bevat maar 1 keuze.

Ik wil er wel mee verder, want eindgebruikers van Drupal ( zoals de garage uit mijn voorbeeld ) hebben vaak toch wat meer geld dan een blogger en daarom is Drupal de lieveling van veel professionals.
Maar waar WordPress door zijn enorme populariteit programmeurs aantrekt die het alleen al voor hun reputatie belangrijk vinden om een veelgebruikte plugin te schrijven, lijkt Drupal in de eerste plaats mensen aan te trekken die vooral hun brood willen verdienen.
Het duurt oneindig lang voor sommige modules af zijn, en je vraagt je soms af of Drupal zelf al “af” is. ( overigens zien veel van die pro’s Drupal bijna als een religie en kritiek wordt niet altijd gewaardeerd )

Ik zou dit blog begonnen zijn met een plaatje van het Drupal logo, maar ik lees net dat de maker zijn copyright erg serieus neemt. Het merk en het logo zijn beschermd. Om het logo te mogen gebruiken, moet je eerst toestemming vragen, en die krijg je automatisch op voorwaarde dat je het ten voordele van Drupal gebruikt.

Read Offline:

11 thoughts on “Drupal”

 1. Mijn ervaringen met Drupal zijn dusdanig dat ik er zover mogelijk vandaan wil blijven. Gebruikersvijandig, je beschrijft het treffend. Het is een religie, een systeem gemaakt en bij elkaar gehouwtjetouwtjet door nerds. Als drupal helpdesk kun je dus veel geld verdienen. De eenvoudigste dingen (ik wilde laatst een PDF opladen) zijn voor een eenvoudige gebruiker niet te doen. Doe mij maar WordPress verzucht ik dan tegen de IT specialist van mijn bedrijf (en die kijkt daar uiteraard op neer, waarom zou je ook iets gebruiken dat zo gebruikersvriendelijk is dat je eigen functie bijna overbodig wordt).

 2. Kennelijk kloppen mijn observaties wel ongeveer 🙂

  Bij WordPress klik je op “ja” als hij zegt : Er is een nieuwe versie van WordPress. Zal ik die installeren ? En dan krijg je 10 seconden later te zien : “U gebruikt nu WordPress 3.5”

  Bij Drupal moet je ergens iets aanvinken om de site in “maintenance mode” te zetten. En daarna moet je alle software overschrijven, behalve wat moet blijven staan, en dan moet je het update-script aanroepen, en dat zegt dat je een stom rund bent en dat je nu de settings-file moet aanpassen omdat dat niet meer automatisch kan en daarna gaat hij updaten en als je er dan weer in wil zegt hij dat de site in maintenance mode staat en dat je de beheerder moet bellen, maar ja, dat ben ik zelf 🙁
  Gelukkig werkt het wel als je dan de hele database weggooit en het install script draait, al heb je daarna natuurlijk geen content meer.

 3. Drupal is dan kennelijk een van de vele vormen van een CMS. De CMS waar ik mee werk voor mijn sites werkt heel eenvoudig. Totaal geen grote technische kennis nodig.

 4. Juist, dat klinkt heel bekend, dat verhaal over dat updaten. Ik kan hier moeiteloos tientallen heel erg afgrijselijke verhalen aan toevoegen. Maar ik doe het niet. Het is weekend, en dan denk ik niet aan Drupal.

 5. @Johan :
  Drupal is marktleider onder de CMSen, maar er zijn er meer dan 1.000
  Wordpress is marktleider op het deelgebied van blogsoftware.
  Je hebt verschillende soorten gebruikers :
  – bezoekers website
  – auteurs, editors, etc
  – systeembeheerders
  – ontwikkelaars
  – kopers

  In de ene rol merk je meer van de gebreken van een systeem dan in de andere.
  Ik moet een applicatie ontwikkelen die me mogelijk aan een boterham gaat helpen als hij goed werkt en er is geen baas die de keuze al voor me gemaakt heeft. Ik twijfelde welk CMS ik het beste kon kiezen, dus ik heb nog een keer een proefinstallatie van Drupal gedaan, en ik ben flink gaan lezen in allerlei Drupal gebruikersgroepen.
  Dat was schrikken.

  Ik denk dat de maker van Drupal zich vergist heeft in hoe de toekomst er uit zou zien. Ik zag net dat ik bij Drupal kon kiezen uit 11 HTML editors, ik kon hem ook weglaten. Dat betekent dat ze niet of te laat hebben ingezien dat je nieuwe functionaliteit kan creeren door een deel van het werk te exporteren naar de browser. Volgens mij heeft WordPress dat eerder ingezien, die beperken zich tot 1 standaard HTML editor die beter samenwerkt met hun code.
  En in die richting denk ik ook.

 6. Verhelderend stukje.

  Aan Drupal ga ik dus maar niet beginnen, want zo te lezen is dat CMS vergelijkbaar met de DS snoek van Citroën: je ligt er meer onder dan dat je erin rijdt.

 7. Wat zou je er mee moeten ?
  ( ik ga er even van uit dat je foto’s wil presenteren )
  Daar is iets beters voor : Gallery.
  Foto’s vragen trouwens veel bandbreedte, 10 x meer dan tekst.

 8. Wat zou je er mee moeten ?

  Dat ik naast de presentatie van foto’s ook een soort ‘winkelpagina’ kan aanmaken waar men door enkele klikken ook foto’s (en eventueel andere diensten) kan bestellen. Daar lijkt WP me niet zo geschikt voor.

  En aangezien jij een expert bent op dit gebied: welk CMS is daarvoor naar jouw mening het meest geschikt?

 9. Er zijn altijd meerdere manieren om hetzelfde te bereiken.
  Ik ken ze lang niet allemaal.
  Gallery is voor foto’s wat wordpress voor blogs is. Je kan het themen en er zijn plugins voor, om het te koppelen aan printshops. Ik heb ooit met het idee gespeeld om een grote printer te kopen en dan voor iedereen afdrukken te gaan maken, maar dat doen er al zoveel. En ik heb het geld inmiddels niet meer….

  WordPress kan ook wel in een e-shop veranderd worden door het toevoegen van een plugin ( woo-commerce ).

  Dan heb je nog primair e-commerce software, zoals magento ( zou ik niet nemen ) en Prestashop ( die wel ). Daar kun je dan weer uitbreidingen aan hangen om je foto’s te presenteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published.