Goede doelen

Knutselsmurf werkt niet voor een liefdadigheidsinstelling.
Niet dat ik het niet zou willen, ik heb me aangeboden als vrijwilliger, ben vorig jaar een keer naar Nijmegen geweest voor een kennismakingsgesprek, en heb niets meer gehoord. Niet goed genoeg zeker,dacht ik. Ik dacht dat ze een PHP programmeur zochten, maar het bleek te gaan om een Javascript programmeur die een mobile versie van een applicatie moest maken. Ik heb niet eens een tablet, laat staan dat ik alle ins en outs van JQuery mobile ken.
En aan mijn neus kun je niet zien hoe snel ik zoiets kan leren.

Wat er aan voorafging :
Ik zag tussen de personeelsadvertenties een aanvraag voor een programmeur. Voor een goede-doelen organisatie, vrijwilligerswerk zonder vergoeding.
Ik reageerde en er volgde een korte mailwisseling en daarna een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek.
Die mailwisseling openbaarde een aantal zaken die ik me helemaal niet gerealiseerd had.
Ik had goede intenties, toen ik solliciteerde.
Het was jammer dat ik een tablet-pc nodig zou hebben. Die kun je wel van ons krijgen, schreef de organisator. (!) Geven met de ene hand en nemen met de andere, dat is niet mijn bedoeling, schreef ik terug. Ik koop zelf wel een tablet. Zo dacht ik er vroeger ook over, maar….
Welkom in de wereld van de goede doelen.
Dat van die strijkstok is waar.
Het is een pyramide.
Die vrijwilliger met de collectebus krijgt niks. Dat kind in Vietnam krijgt iets, maar niet alles. Liefdadigheidsorganisaties drijven niet alleen op vrijwilligers. Dat kan ook niet. Mensen die werken hebben geen tijd en mensen met een uitkering mogen niet full-time vrijwilligerswerk doen. En collecteren is iets anders dan een organisatie managen. Of een campagne opzetten, projecten in het buitenland bezoeken of een winkel runnen.
In die pyramide werken veel mensen die al lang niet meer de bevlogen vrijwilliger zijn die ze misschien ooit waren.
Een ander fenomeen waar ik nooit bij stilgestaan had :
Ons goede doel is een concurrent van hunnies goede doel. Samenwerken om geld te besparen ? De concurrent helpen zeker. We doen alles zelf.
De man die ik sprak had een systeem opgezet om online campagnes op te zetten. Je hoefde alleen maar je project aan te melden en je kon de software gratis gebruiken. Die software had hij zelf geschreven. Het was een beetje krakkemikkig, het groeide boven zijn hoofd en dus hij had meer handen en tijd nodig.
Hij vond sponsoring en een bedrijfje dat hem wilde helpen. Een startup op de campus van de Universiteit Nijmegen.
Ik ben er geweest.
Daarna heb ik niets meer gehoord.
Misschien heb ik geen goede indruk gemaakt. Ik heb nooit als student een universiteit bezocht en daar maak ik geen geheim van. Bijna alles wat ik weet heb ik mezelf geleerd. Ik ben “eigenlijk te traag voor de 2-e klas van de basisschool”.
Mogelijk zagen ze me ook als een concurrent. Ik had vrij snel in de gaten op welke manier hun klantenbinding werkte : door een eigen framework in PHP te maken zat je meteen aan ze vast als je een applicatie door ze liet bouwen. Ook al gebruikten ze voor de front-end een open-source framework, door de proprietary back-end kon je nergens heen zonder opnieuw te beginnen. Welke klant zou dat doen ?
Mijn gesprekspartner vertelde me minstens 5 keer hoe goedkoop die jongens eigenlijk waren en dat hij het nooit allemaal zelf zou kunnen en dat ik natuurlijk een geheimhoudingsverklaring zou moeten tekenen. Alsof hij mijn gedachtes al las :
Ik fabriceer wel een tussenlaag waarmee die vendor-lock-in uit te schakelen is. Wie denken ze dat ze zijn ? Microsoft ?

Read Offline:

7 thoughts on “Goede doelen”

  1. Ja, onder andere.
    Ik heb javascript inmiddels ook onder de knie, maar vorig jaar was dat iets “waar ik nog een keer naar moest kijken”

  2. Oke, ik zit momenteel met een probleem qua nieuw te maken puzzelsite, het is nl. nog niet zeker of de programmeur ermee door kan gaan. Vandaar dat ik het even vroeg.

  3. Grappig :
    Toen VKblog nog bestond, heb ik eens geprobeerd of je daar kon inbreken. Dat kon. Ik kon bij de code komen die achter de rode pijl zat, ik kon bans omzeilen en ik kon het password lezen van mensen die bij mij reageerden. Jouw password dook als eerste op in mijn log, ik herinner me dat je iets met een puzzelsite te maken had. Ik zal niet zeggen wat het password was, misschien gebruik je het nog steeds.

  4. Van hardware heb ik de ballen verstand. Het achterliggende verhaal geeft te denken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.