Ergonomie en staand werken

Ik zit minstens 14 uur per dag achter een computer en dat begint zijn tol te eisen. Niet dat ik vierkante ogen krijg of zo, het heeft meer te maken met het zitten. Ik heb geen geld voor een mooie Eames bureaustoel ( hij staat wel op mijn verlanglijstje, maar de kans dat het er ooit van komt is niet zo groot ).
De tol bestaat uit lichamelijke ongemakken. Een dood gevoel in je achterwerk en in je benen, 2 niet-sexy eeltplekken, moeite met poepen, etc.
Ik begon ook mijn pols te voelen, reden om de muis maar weer eens links neer te leggen i.p.v. rechts. Ik ben linkshandig, maar het is handiger om de muis rechts te leggen.
Ik begon me ook steeds meer te ergeren aan mijn toetsenbord.
Een afdankertje van mijn werk, wel schoongemaakt, maar ik vond het toetsenbord van mijn laptop eigenlijk lekkerder typen dan dit ding, en dat wil wat zeggen. Mijn pink heeft een rare vorm, waardoor ik waarschijnlijk de shift-toets altijd opzij duw, in plaats van recht naar beneden.
Dat toetsenbord kon daar niet tegen, de toets bleef dan vast zitten. Erg irritant. Ik weet wat een goed toetsenbord is uit de tijd dat ze die nog maakten bij IBM. Het is bijna piano-spelen.

Wat me ook ergerde, waren de zwarte toetsen waar je bijna geen letter meer op kon zien. Ik zat met mijn rug naar het raam, en er moest al heel vroeg een lamp aan op mijn bureau, omdat ik anders die letters niet meer kon lezen. Waarom zou je een 20 Watt lamp aan doen, alleen maar om een paar toetsen te verlichten, dacht ik.
Toetsenbord met verlichte toetsen, dat zou je moeten hebben.
Bestaat al.
Logitech K800. Waarschijnlijk de duurste die je kan krijgen in de computerwinkel, maar hij is zijn geld waard. Hij is ook nog eens “draadloos”. Niet dat dat wat voor nut dan ook heeft, want om zijn ingebouwde batterij op te laden moet hij…
Juist. 1 USB-poort voor het miniatuurzendertje, en andere voor de laadkabel.
Draadloos is een soort equivalent voor nutteloos in de meeste gevallen. Maar die verlichting is een zegen. Instelbaar in helderheid.
Normale toetsenborden zijn namelijk gemaakt voor kantoren waar altijd een zee van licht uit het plafond komt.
Ik woon niet in een kantoor. Dit is het enige toetenbord waar je in de huiskamer wat aan hebt.

Goede randapparatuur maakt het werken met een computer veel fijner. Ik mag dan het goedkoopste computertje hebben dat ik kon kopen ( meer vanwege zijn kleine afmetingen en lage stroomverbruik ), ik heb wel het beste toetsenbord en 2 zeer goede luidsprekertjes.
De muis is een standaardmodel van Logitech. Optisch natuurlijk, ik ben heel blij dat ik geen plukken stof meer van de asjes van een muis hoef te peuteren.
Een muis moet niet klein zijn. Wil je RSI oplopen, dan moet je de hele dag met een te klein muisje over de tafel schuiven.

Een paar dagen geleden besloot ik een nieuwe experiment te beginnen, om er achter te komen of een nieuwe manier van werken iets zou kunnen doen aan het “zit” probleem. Een mens is niet gemaakt om te zitten.
Niet dat ik denk dat de mens door iemand met een bepaald doel gemaakt is, ik bedoel dat wij als evoluerende wezens die miljoenen jaren gelopen hebben waarschijnlijk nog niet klaar zijn voor zoiets als zitten.
Waarom zit ik eigenlijk achter mijn computer ?
Werkmethodes evolueren ook. Het bureau is niet speciaal bedoeld voor een computer. Er waren eerst bureau’s, toen kwamen er typemachines en toen de computer kwam leek het logisch om dat toetsenbord dan maar op je bureau te leggen. Een papierloze toekomst leek in aantocht.
In werkelijkheid is er nog nooit zoveel bedrukt papier geweest als vandaag. Het zou wel handig zijn als je je bureau kon gebruiken voor dat waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is : papier.
Ik keek eens naar de stellingkast.
Als ik daar nu eens….
Ik zou een ander soort muis moeten hebben, als ik staand wil werken, want er is niet veel plek voor een muis.
Ik keek even wat een trackball me zou kosten ( vaak ontdek ik dat de MediaMarkt me opgelicht heeft ). Hij was bij de MediaMarkt deze keer maar 1 euro duurder dan ergens anders, dus ik nam hem meteen mee naar huis.
De Logitech ( toevallig weer die, ja ) Trackman marble heb ik nu. Met draad. Zonder scrollwieltje. Oeps. Dat gebruik ik toch wel vaak.

Er is geen wet die zegt dat er maar één muis aan je pc mag. Ik gebruik nu rechts de Trackman en links de oude muis. Andersom was niet handig, je moet vaak iets selecteren en daarna control-c typen.
Het kost enige gewenning en je moet de gevoeligheid en snelheid bij de muisinstellingen even aanpassen, maar daarna wil de die Trackman nooit meer kwijt. Ze zien er een beetje ouderwets uit naast de minimuisjes en de tablet-pc’s, maar dat zijn ergonomische gedrochten die straks, als het nieuwtje er af is, bijna iedereen aan zijn kinderen geeft om mee te spelen. Het leuke van die Trackman is, dat je de kogel een zwiep kan geven. Dan zie je je cursor bijna vanzelf naar het doel lopen. Natuurlijk lukt dat niet op dag één, maar je leert het echt.

Toen ik de Trackman eenmaal in gebruik genomen had, kon ik mijn PC verplaatsen naar de stellingkast. ( zo Ikea-ding met open achterwand is ideaal voor kabels en snoeren ) Wat ook heel prettig is, zijn de in hoogte verstelbare legborden. Je kan de zaak op je eigen lengte afstellen. Niks duur high-tech, gewoon met een Ikea stellingkast van een paar tientjes. Standaard hebben ze 5 planken, maar dat is 1 te weinig. De computerkast, de monitor en de luidsprekers komen recht voor je gezicht. Op de plank daarboven passen dan heel handig wat boeken die je makkelijk moet kunnen grijpen. Op een plankje er vlak onder komt je toetsenbord en je trackman, zo dat je het toetsenbord kan bedienen terwijl je onderarmen recht naar voren steken.
Op een plankje daar weer iets onder komen nog wat troepjes te liggen, en plek om je glas neer te zetten. Je zou niet de eerste zijn die zijn toetsenbord ruïneert met een glas plakkerig suikerwater.

Deze situatie bestaat bij mij pas 2 dagen, maar ik kan nu al melden dat dit niet meer terug gedraaid gaat worden.
Je wordt soms moe, en dan moet je even gaan zitten. Dat is geen nadeel. Het is niet goed om uren achter elkaar in dezelfde foute houding te zitten. Nu sta ik precies rechtop. Het is makkelijker om om te schakelen naar andere dingen in huis. Je hoeft niet eerst je stoel naar achteren te schuiven om je ergens uit te wurmen, je staat gewoon in de kamer en binnen een paar stappen ben je in de keuken of bij de voordeur. Je kan een beetje bewegen, zodat je niet stijf wordt. Je kan een rondje lopen, als je even niet op een woord kan komen.
Zelfs de lichtval is gunstiger. De monitor staat wat ingebouwd, dus je hebt minder last van zonlicht. De lamp aan het plafond werpt nu geen schaduwen meer op je handen en je toetsenbord. Je monitor lijkt groter, want hij komt dichter bij je gezicht. Het voelt ook nog eens minder koud in de kamer.

Ik mis eigenlijk alleen nog een barkruk 🙂

Read Offline:

7 thoughts on “Ergonomie en staand werken”

 1. Ik durf het bijna niet te vragen, maar is 14 uur niet een beetje teveel?
  Een normale werkdag is 8 uur. En om een of andere reden heb ik ergens begrepen (sla me als het niet zo is) dat je werkeloos bent, dus dan is 14 uur meer iets van verslaving of bewustzijnsvernauwing…
  De oplossing die ik te pas en onpas debiteer is: ga toch fietsen!
  Echt, dwing jezelf om meteen na je ontbijt twee uur te gaan fietsen in willekeurige richtingen, waar je stuur maar heen wijst (wel de stad uit) en je bent binnen een paar weken van al je lichamelijke problemen af.
  Met de beste wensen van dokter Selma

 2. Ik wantrouw artsen die er te gezond uitzien. Bij een timmerman in huis is ook niks recht. Ik heb een fiets. Ik mocht altijd graag heel ver fietsen, soms meer dan 100 km, maar nu is een half uur lopen de limiet. Ik heb helaas een spierziekte, dus je advies gaat niet helemaal werken.

 3. Ik wil geen medelijden, want zo erg is het niet. Bewaar je medelijden voor mensen die dood gaan. Ik heb waarschijnlijk HSP, hoewel ik dat niet zeker weet, want ik ben weggelopen bij mijn neuroloog. Ik ben nog mobiel, maar ik moet niet te ver proberen te lopen. Maximaal een half uur.

 4. Een barkruk hoort in de kroeg maar een zadelkruk is wellicht wel een oplossing.
  Je ziet ze steeds vaker bij tandarts, dokter en in de zorg, kortom beroepen waar bewegelijkheid gevraagd wordt.
  Prima, want inderdaad, mensen zijn niet gemaakt om te blijven zitten.

 5. Zit regelmatig op een barkruk maar erbij werken nee…… 🙂 Als ik werk gebruik ik tegenwoordig een zadelkruk. Wellicht is dit artikel iets voor je.

  Door de steeds toenemende digitalisering op de werkvloer veranderd de aard van onze werkzaamheden en brengen we steeds meer tijd door achter een beeldscherm. Gemiddeld zitten we zo’n 4 uur per dag achter de computer en nemen de nek- en rugklachten toe.

  Rugklachten ontstaan meestal door een verkeerde, vaak langdurige dezelfde werkhouding.

  Werken met een zadelkruk zorgt voor een natuurlijke en gezonde werkhouding. Dankzij de ergonomische vorm van de zadelzitting wordt automatisch een goede stand van het bekken gerealiseerd, waardoor afknelling van de benen effectief wordt voorkomen. Een zadelkruk is dan ook uitermate geschikt voor diegene die langdurig in dezelfde houding moeten zitten.

 6. Men is zich steeds bewuster van de noodzaak om ergonomisch verantwoordt te werken. Op dit vlak worden dan ook meerdere oplossingen geboden waaronder het staand werken aan een verhoogd bureaublad. Vanuit onze optiek is dit niet dé oplossing. Kijk bijvoorbeeld naar kappers die door het langdurig staand werken last krijgen van o.a. spataderen.

  Een mogelijkheid om de kans op hinderlijke lichamelijke klachten door langdurig in dezelfde houding werkzaam te zijn te minimaliseren is afwisseling. Staand en zittend werken kan in de meeste situaties goed gecombineerd worden. Om zittend ook nog eens ergonomisch verantwoord bezig te zijn kan u een zadelkruk overwegen. Dit product heeft een ergonomisch gevormde zitting waardoor u actief en in een natuurlijke houding plaats neemt. Hiernaast heeft u met een zadelkruk dankzij de zwenkwieltjes een grote bewegingsvrijheid op de werkplek.

Leave a Comment

Your email address will not be published.