Geen tijd voor geluk

Beste deelnemer,
Fijn dat u wilt meewerken aan dit onderzoek naar oefeningen in geluk. Het is de bedoeling dat u de vragenlijst die hierna volgt, vandaag invult. Eerdere ervaring leert dat dit ongeveer 10 minuten duurt. Voor het verloop van het onderzoek is het van belang dat u vandaag de vragenlijst invult én vandaag start met de oefening.
Na afloop van de oefenweek, volgende week woensdag, sturen wij u de volgende vragenlijst toe.

Beste mensen van het Onderzoeksteam Positieve Psychologie,

Ik heb geen tijd voor geluk. Ik heb de instructies niet goed gelezen, dus ik ben al een dag te laat begonnen. En vandaag gaat het weer niet lukken. Ik ben bezig en mijn hoofd staat er niet naar om bij te houden wat me opvalt in mijn omgeving.
Eigenlijk valt me niets bijzonders op, ik maak me vooral zorgen om mijn dagelijks brood, het dak boven mijn hoofd en mijn gezondheid.

Ik voel al aankomen wat de uitkomst van het onderzoek wordt :

Bijna alle deelnemers aan het onderzoek zijn vrij gelukkig, en de oefeningen hebben daar dus niet veel effect op.
85 % Van de mensen die we hebben aangeschreven heeft de test niet afgemaakt, dus de uitkomst is mogelijk niet representatief.
Een vervolgonderzoek zal duidelijk moeten maken waarom…..

Read Offline:

12 thoughts on “Geen tijd voor geluk”

 1. “Ik heb geen tijd voor geluk”
  Je weet dat dit niet waar is.
  De rest van je verhaal wordt niet gelezen door het ‘onderzoeksteam’, dus dat had je ook weg kunnen laten.

 2. Het is wel waar. Ik ben niet geschikt voor dit soort onderzoeken, en ik had me niet moeten aanmelden. Ik heb een chronisch tijdgebrek. Ik heb 4 levens nodig. Ik heb het van geen vreemde. Toen mijn vader met pensioen ging, keek hij rond in zijn schuurtje en zei “als ik dit allemaal af moet maken, moet ik 150 worden”. Ik ben nog erger. Ik kan niet kiezen.

 3. Mooi antwoord. Je vader werd geen 150.
  En wat gebeurde er met het schuurtje? Geen haan die er nog naar kraait.
  Als jij meent dat je 4 levens nodig hebt, dan heb je er aan 4000 nog niet genoeg.
  Andere denkweg inslaan. Het kan alleen maar in dit ene leventje.

 4. De inhoud van het schuurtje werd verkocht aan een opkoper. Al dat mooie gereedschap. …

  Mijn geest is als een boodschappenkarretje met een eigenwijs wieltje.
  Het is niet dat ik niet naar het brood wil, het is alleen zo moeilijk om er te komen.

 5. Hevig oneens met je stelling.

  Voor de gemiddelde Nederlander is geluk niet tijdgebonden en volgens mij tot op zekere hoogte maakbaar door stil te staan bij de mooie dingen die het leven je biedt.

  Elke avond voor het slapen even mentaal de dag doornemen en de goede dingen benoemen. Het hoeft maar een paar minuten te kosten.

 6. Mijn titels bevatten vaak een dubbele bodem. Waar het op slaat, is dat ik me aangemeld heb voor een onderzoek dat wil bepalen welke oefening het meeste effect scoort. “Geluk” slaat op het onderzoek. Mijn opdracht voor deze week was kort samengevat : bijhouden wat je opvalt en dat opschrijven. Kost maar 10 minuten per dag, op een vast tijdstip.
  Het punt is : ik heb gisteren niks gegeten, omdat ik het te druk had. Ik ben namelijk bij vlagen een workaholic.

 7. Ja, dat snapte ik wel, van die titel. Mijn reactie was eigenlijk ook meer een reactie op jouw reactie op die van Selma. Kijk en zo kunnen we elkaar nog even bezighouden:)

 8. Andere mensen kunnen ook nadenken, dat vergeet ik weleens.
  Uit Selma’s eerste reactie lees ik dat zij er van uit gaat dat mijn vader vond dat hij iets belangrijks deed. Dat vond hij niet. Voor hem telde alleen het werk op zich, wat hij er uiteindelijk mee opschoot bood hooguit een excuus om er mee bezig te zijn. Denk ik, want ik heb veel van zijn eigenschappen geerfd.
  Ik las laatst iets over Robert Oppenheimer. ( de “vader” van de atoombom ). Ik begrijp die man wel. Die bom was niet zijn doel, hij wilde gewoon weten of het kon.

  Ik snap wel dat die oefeningen maken dat je je gelukkiger voelt. Ik snap ook wel waarom het bij mij niet werkt. Het heeft te maken neurotransmitters die soms teveel en soms te weinig beschikbaar zijn.

 9. Ik vind het al fijn om je zo ‘open’ te mogen lezen en zou willen dat je dat meer deed.
  Geluk zit verscholen in heel kleine hoekjes, je moet er bij kunnen.

 10. Ja, het is fijn dat dat kan.
  Het is minder fijn dat social media misbruikt worden om werknemers te bespioneren. Laatst las ik bij Joost dat hij ontslagen is door dingen die hij op zijn blog had staan. Andere mensen die ik ken zien als ze ziek thuis zitten de naam van hun werkgever in de bezoekersstatistieken. Cookiewetgeving is leuk, maar ik zou liever privacywetgeving zien die dat soort dingen verbiedt.

 11. Over geluk gesproken :
  Ik bak al bijna een jaar mijn eigen brood. Het gaat me steeds beter af. Het is leuk en het smaakt lekker. De geur valt meteen op, als ik de deur open.
  Dat zou een van de puntjes zijn die ik had ingevuld, als ik was doorgegaan met het onderzoek.

 12. 10 minuten! Wat zou je daar een hoop mooie blogreacties in kunnen geven.
  Ik ben het helemaal met je eens dat je brood en het dak belangrijker zijn dan zo’n test.
  Ook ik zou hem niet afmaken, zou er niet eens aan beginnen. Je conclusie over de uitslag lijkt me heel correct.

Leave a Comment

Your email address will not be published.