belangrijk en onbelangrijk nieuws

Justitie bijt in het stof, ombudsman slaapt.

Het is geen nieuws dat justitie over je rug pist. Het is meestal wel nieuws als iemand iets terug doet, wanneer ze zelf de regels overtreden. Ik was ook verontwaardigd, toen ik laatst een bekeuring kreeg waar een bedrag van 6 euro aan administratiekosten op vermeld stond. Betalen om te mogen betalen. Ik heb niet gereageerd. Ik heb 2 keer geprotesteerd tegen bekeuringen voor dingen die ik echt niet gedaan had, alleen maar om er achter te komen wat het verschil tussen macht en rechtvaardigheid is. Onze nationale ombudsman verdenk ik er al langer van de kromme regeltjes van justitie voor recht te houden. En toen ik las dat iemand die echt goed weet hoe die dingen werken door een rechter in het gelijk is gesteld.

Ik citeer :
Van der Meulen hoeft dat dus niet te betalen en dat geldt ook voor de incassokosten. “Ik vind het een moedige uitspraak. Ik vind hem goed”, reageert hij enthousiast.
“De rechter past keihard het recht toe ook als dat politiek niet zo goed uitkomt. Ik vind het goed dat justitie, een rechtshandhaver, ook zelf aan het recht gehouden wordt.”

Dat geeft te denken. Als er moed nodig is voor zo’n uitspraak, dan is er toch iets mis in ons land. In een land waar de maffia de baas is, is er moed voor nodig om een “capo” naar de gevangenis te sturen, maar hier zou dat niet zo moeten zijn.

De verongelukte prins.
Het is geen groter of kleiner drama dan wat honderden Nederlanders per jaar overkomt. Soms reken je gewoon teveel op je geluk.


Read Offline:

5 thoughts on “belangrijk en onbelangrijk nieuws”

 1. toen ik laatst een bekeuring kreeg waar een bedrag van 6 euro aan administratiekosten op vermeld stond

  Dat zijn de zegeningen van de marktwerking: nu kunnen er twee instanties geld aan je verdienen voor iets wat je niet eens gedaan hebt.

  Het is geen groter of kleiner drama dan wat honderden Nederlanders per jaar overkomt.

  Inderdaad!

 2. Over die administratiekosten : Normaalgesproken mag je tegen elke beslissing van de overheid bezwaar aantekenen, maar de administratiekosten zijn daarvan ( volgens justitie ) uitgesloten. Hebben zij besloten. En dat is dus wat er hier niet kan, en daarom heeft die hoogleraar van de rechter gelijk gekregen.

 3. Ja, dat is natuurlijk een groot goed dat je bezwaar mag maken, maar het schijnt dat sinds 1994, sinds de invoering van de Algemene wet op het bestuursrecht, niemand meer een zaak tegen de overheid gewonnen heeft. Wel als er een procedurefout gemaakt is, maar een eenmaal genomen besluit krijg je niet meer van tafel (je kunt het nl. niet inhoudelijk aanvechten).
  Dat zegt emeritus professor Twan Tak (google maar op zijn naam, plus bestuursrecht of awb o.i.d.).

 4. Zal ik doen.
  In dit geval heeft dus iemand met succes het heffen van administratiekosten over boetes aangevochten. Ik ben net als veel mensen wel bang dat de wetgever snel met een reparatiewet komt, zoals eerder bij de identiteitsbewijzen gebeurde.

 5. …vorig jaar maakte ik bij ‘n incassoburo ‘n reclamatie over ‘n, naar mijn mening, onterechte parkeerboete,
  ga maar procederen zei men door de telefoon. Wij werken voor de overheid en de overheid heeft altijd gelijk…

Leave a Comment

Your email address will not be published.