Kamer van Koophandel

10 jaar geleden keek ik naar mijn loonstrookje, naar het verslag van mijn laatste gesprek met een van de 3 piepel-managers die ik had
( tegelijk ! ), en ik dacht : wat is er zo moeilijk aan het sturen van een factuur ?
Ik besloot deze keer mijn baas eens te ontslaan, in plaats van andersom.
Wat een opluchting.
Je mist er niks aan.
Een urenverantwoording moest ik toch al altijd bijhouden, en als je je aantal uren vermenigvuldigt met je uurtarief, krijg je een totaalbedrag.
Daar tel je 19 % BTW bij op, je print het uit, je stuurt het op, en je wacht geduldig.
En verdomd, het geld werd gewoon overgemaakt, na 3 maanden en een telefoontje, dat wel.

Dat was de simpele kant van het ondernemen.
De moeilijke kant bleek de belastingdienst te zijn.
Wat een zemels.
Zo weinig administratie als de klant kostte, zoveel was ik kwijt aan de belastingdienst.
Die 19 % willen zij hebben. Waarom ze het niet zelf innen bij de klant is me een raadsel, maar ik ben de beroerdste niet. ( alleen als je klant niet betaalt, heb je pech, want die
19 % willen ze meteen hebben, niet pas als je klant betaalt )
Ik stuurde een keer de opgave 1 dag te laat terug, en toen kreeg ik een boete.
De boete was ongeveer zo hoog als wat je krijgt als je door rood rijdt.
Als je door rood rijd, kun je een heel gezin de dood in helpen.
Van 1 dag te laat aangifte doen krijgt natuurlijk niemand wat, maar de overheid is zeer agressief tegen mensen die haar geld schuldig zijn. ( dezelfde overheid is overigens een late betaler, meestal kost het ze een half jaar )
Ik werd ook meteen onder verscherpt toezicht geplaatst : dan moet je elke maand aangifte doen, in plaats van 1 keer per kwartaal.
Als je denkt dat de overheid iedere burger als een potentiële crimineel behandelt, moet je eens een onderneming starten.

Toen mijn eerste klus als zelfstandig ondernemer ten einde liep, kwam ik er achter dat er eigenlijk geen vrije markt bestaat waarop kleine ondernemers als ik en de grote opdrachtgevers die ik gewend was vraag en aanbod bij elkaar brengen. Iedereen wil snel rijk worden, liefst zonder hard te werken, en die markt is een ideale plek om dat te bereiken. Niet als opdrachtgever of als ZZP-er ( zelfstandige zonder personeel ), maar als tussenpersoon. Een tussenpersoon is een soort uitzendbureau. Je hebt er niets aan, maar ze zijn niet te ontlopen bij het binnenhalen van opdrachten in situaties waarbij de klant veel groter is dan de ondernemer. Ze kosten je een deel van je uurtarief, meestal zo’n
10 %, maar 50 % komt ook wel voor. En wat erger is : ze dwingen je in een loondienstconstructie. Dat is een 1-2 tje tussen de belastingdienst en de tussenpersonen. De belastingdienst kan niet omgaan met kleine ondernemingen. De belastingdienst ontvangt graag een tape met gegevens van 10.000 mensen. Misschien is dit inmiddels aan het veranderen, maar een organisatie die zo functioneert zal proberen de werkelijkheid zo te modelleren dat hij overeenstemt met zijn mogelijkheden. Ik denk dat er daarom zoveel hindernissen voor kleine ondernemers worden opgeworpen, met name door de belastingdienst. Ook al rollen de opeenvolgende ministers van economische zaken over elkaar heen om het zelfstandig ondernemerschap te bejubelen als geneesmiddel tegen economische kwalen.
Ministers komen en gaan, maar de belastingdienst blijft altijd zitten.

Ik heb dus na die eerste opdracht, die ik binnengesleept had door ontslag te nemen en zelfstandige te worden, nooit meer een opdracht binnengehaald. Ik werkte alleen nog maar via tussenpersonen, maar mijn onderneming heb ik nooit gestopt. Wel trok de belastingdienst mijn BTW-nummer in, toen ik eenmaal de routine ontwikkeld had om de aangiften met 0 euro in 10 minuten in te vullen. Ik hield mijn inschrijving bij de kamer van koophandel en mijn mijn zakelijke bankrekening.
En mijn Makro-pas.

Waarom je precies verplicht was als ondernemer lid te worden van de Kamer van Koophandel, heb ik nooit begrepen. Het is een openbaar register, en daardoor krijg ik vaak mailings die bestemd zijn voor ondernemers. Vroeger gaven ze een krantje uit, maar dat is wegbezuinigd. Zelf vonden ze dat ze de belangen van ondernemers behartigden, door te lobbyen bij de overheid. Ik heb dat nooit zo serieus genomen, want de Kamer van Koophandel is geen democratische organisatie. Ze maken zich druk om de bereikbaarheid van bedrijventerreinen en om minder regels voor de horeca, maar niet namens mij
( hoop ik ).

Gisteren kreeg ik een brief van ze.
blablablabla CONTROLE blablablablabla.
Ze gaan mijn inschrijving beeindigen, want geen inkomsten in 2010.
Dat hadden ze gehoord van de belastingdienst, die inmiddels de baas is van de Kamer van Koophandel.
Ik protesteerde, maar dat had geen effect. ( overheidsorgaan, altijd lastig )
Morgen is er een startersdag van de Kamer van Koophandel.
Ik denk dat ik even ga, ondanks dat de “wetsuitvoerder” die met mij correspondeerde antwoordde dat je je op de dag zelf niet kan inschrijven.
Steek al die foldertjes maar in je reet, ik wil alleen een inschrijfformulier.
Ja, die naam bestaat al, maar tegen de tijd dat dit formulier de achterkant van jullie organisatie bereikt niet meer.

Comments

8 responses to “Kamer van Koophandel”

  1. Grutte Pier Avatar
    Grutte Pier

    Ik neem aan dat je ook een ‘voorheffing’ hebt gehad? Gebeurt 2e jaar. Daar gaan de meeste ZZP-ers door gebrek aan cash-flow aan stuk. Tenzij je omzet (te) laag was….. (geen voorheffing).

    Herkenbaar verhaal op zich.

    En dan hebben we het nog niet gehad over Buma-Stemra, die het register van het KvK gebruikt om wat © te innen. *Mien Got* 20 pagina’s, en verplicht in te vullen, want geregistreerd bij…..

    Draait u achtergrondmuziek? “Ik hum wel eens een ‘bekend’ liedje achter mijn bureau”…. Nooit meer wat gehad…. 😉

    Nooit aan het onderbrengen van je Pay-roll gedacht? Ok, je betaalt wat, maar zeker minder dan 10%….. Kwestie van goed uitzoeken en onderhandelen…. 😉

  2. Grutte Pier Avatar
    Grutte Pier

    Ik bedoel dus niet die ‘tussenperonen’ die je doorschuiven, maar puur ‘tussenpersonen’ die alleen je Pay-roll overnemen…. (ter verduidelijking).

  3. beheerder Avatar
    beheerder

    Nee, die dans ben ik ontsprongen. In het 2-e jaar werkte ik alweer voor een tussenpersoon. En mijn belasting heb ik gewoon netjes betaald, al heb ik wel snel het eerste jaar al een dure cursus gedaan. Ik had in een half jaar 1.000 uur gewerkt en daarna ben ik zo’n 3 maanden op cursus gegaan.

  4. Ina Dijstelberge Avatar

    Belastingdienst en KvK gemakkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel.

    Ik zelf zou het een goed idee vinden als er een soort drempel komt voor BTW- afdracht.

    In GB hoeven bedrijven zich alleen te registreren als hun omzet boven de £73.000 is.

  5. beheerder Avatar
    beheerder

    @Grutte :
    Zodra je bekend staat als ondernemer, word je door allelei organisaties bekeken als een geldboom. Cursus, advies, verzekeringen, bankzaken, advertentieverkopers, kantoorartikelen die je beslist niet kan missen, en dan heb ik het nog niet over alle enqueteformulieren over het ondernemersklimaat, dat formulier van de Buma is nog een van de minst lachwekkende. De Postbode heeft het maar druk met al die rotzooi waar je niet op zit te wachten.

    @Ina :
    BTW is een belachelijk instrument. Het is alleen maar goed voor de verkopers van rekenmachines. De overheid heeft meer dan genoeg middelen om je portomonnee leeg te zuigen. Het creeert overbodig werk, en dus verlies. Oneerlijk is het ook. De schoenpoetser moet 19 % afdragen van de eerste euro die hij verdient. Verdient hij net niet genoeg om van te leven, dan kan hij bijstand aanvragen. Onnozel rondpompen van geld is dat. En overal moet er gecontroleerd worden, of de schoenpoetser niet zwart werkt, of hij wel recht heeft op die aanvullende bijstand, of hij wel echt recht heeft op teruggave van de 19 % BTW op schoensmeer….

  6. Ina Dijstelberge Avatar

    Inderdaaad, daarom is de regeling die GB gebruikt ook veel beter. Scheelt een hoop bureacratie en levert volgens mij geld op.

  7. Glaswerk Avatar

    Dergelijke verhalen zie je in allerlei glossy folders nooit tussen de succes stories staan.

    Met dank voor het inkijkje in de keuken.

  8. Aad Verbaast Avatar

    BTW is inderdaad het rondpompen van veel geld zonder toegevoegde waarde. Wat jij in rekening brengt, kan vervolgens door het bedrijf weer afgetrokken worden. Dat zou toch anders moeten kunnen lijkt me.
    KvK: veel gebakken lucht in die organisatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *