druppel

2 Dagen geleden plaatste Glaswerk een foto van een druppel die van de kraan in een glas water valt. Dat ziet er erg mooi uit, als je het vangt in een foto. In een reactie vroeg in me af of de scherptediepte en de afstand-instelling veel uitmaakte, en of de druppel spiegelt. Volgens Glaswerk kijk je door de druppel heen, en dat klopt inderdaad. Ik heb een gelijksoortige foto gemaakt, al kon ik bij gebrek aan een macrolens niet zo dicht op het onderwerp kruipen als hij. Geen nood echter, de druppel was groot zat. Je kan zeer uiteenlopende effecten bereiken met vallende druppels, door de valhoogte, druppelgrootte en waterbak te varieren, en het levert naast veel mislukte ( ach toch digitaal ) foto’s ook zeer fraaie beelden op. In tegenstelling tot Glaswerk heb ik het diafragma helemaal open gezet. In theorie zou de scherptediepte zeer klein moeten zijn, maar dat valt op het oog wel mee. Dat je niet mijn hele keuken ziet, vind ik wel een voordeel, want zo fraai is die niet.


Read Offline:

22 thoughts on “druppel”

 1. Helemaal niks mis mee!
  Bijzonder mooie kleuren ook.

  Dat je niet mijn hele keuken ziet, vind ik wel een voordeel, want zo fraai is die niet.

  Gelukkig zie je bij mij de keuken ook maar voor een deel 😉

 2. Die kleurtjes 🙂
  Het zijn de kleuren van een beukenhouten snijplank en een AH diepvrieszak. Ik doe nooit zoveel aan nabewerking, maar er is niks mis met het helpen van de werkelijkheid. Die zak gaf precies de goede weerkaatsing van het flitslicht ( van de gewone ingebouwde flitser )

 3. @Timmerark :
  Je bent hier niet welkom. Er staat hier geen “gratis beledigen” bord, en dit is mijn persoonlijke blog. Voor klachten over je ban bij OBA moet je ergens anders zijn.

 4. Fred van der Wal

  Ook deze Foto fraai
  Wat de foto van Glaswerk betreft; tot nu toe zijn beste foto
  gelijkend op een sculptuur van verchroomd staal

 5. Ik vind hem ook mooi. Geweldig die pragmatische aanpak. Met huis-, tuin- en keukenmiddelen een prachtig resultaat bereikt. Zo zie je maar weer.

 6. O ja, dat scherpstellen.
  Met de hand natuurlijk. De camera steunt op een theeglas, zodat ik hem met 1 hand kan vasthouden en de scherpstelring kan verdraaien. ( hij gaat erg licht bij een Olympus, omdat die ook bij manual focus de motor blijft gebruiken ) Die andere hand had ik nodig om iets waarop ik kon scherpstellen op de plek van de vallende druppel te houden.

 7. Ik heb gisteren getracht om de druppels van de fontein scherp op de digitale plaat te krijgen. Is mij nog niet naar tevredenheid gelukt.

 8. Je moet met de hand scherpstellen, en je sluitertijd moet extreem kort zijn : 1/1000 seconde, dus de zon moet flink schijnen.

  Voor wie zich afvraagt waarom mijn reacties niet geteld worden :
  Dit blog wordt ook gebruikt om te testen. Het ligt aan de bad-behaviour plugin.

 9. Nou deze is ook niet slecht. Integendeel.
  Doe ik je niet na!

  Wat een geweldig werk hebben jullie verzet met de OBA-site!
  Dank!
  gr eva

 10. Supermooie foto, mooi klein gehouden en toch een groot(s) effect.

 11. Water is, wat er is.
  Wat een weelderig beeld.
  Weg van het wazige blauw, ben ik …

  Wow.

  Warme groet van Dauw

 12. Het kon nog sneller, maar ik wilde even de lijst met ongewenste bezoekers inzien.

 13. Jacopone Sr

  Nu ik de schitterende foto van Glaswerk heb gezien en ook die van jou, prachtig, ga ik het ook proberen. 💡

 14. Knutselsmurf Inc. wijst elke aansprakelijkheid voor waterschade aan interieur cq. camera’s af 🙂

 15. Nu zou je toch bijna kunnen zeggen dat dit de druppel is die overloopt…
  Overigens is het een hele kunst zulks voor elkaar te krijgen. Intussen is het een rage geworden. ❗

Leave a Comment

Your email address will not be published.