VKbloggers nog even geduld a.u.b.

Door een foutje in de software van de Tom Tom van de verhuisauto van web-log stonden ze na 6 uur rijden voor een gevel die iedereen bekend voorkwam.

Read Offline:

47 thoughts on “VKbloggers nog even geduld a.u.b.”

 1. en voor de web-loggers : De laatste verhuisdozen zijn nog nietaangekomen:

  Update: geen export van Typepad ontvangen vannacht, geen antwoord op mijn vraag waarom.. #migratie
  5 minutes ago · reply · retweet · favorite

 2. Ik kan niet bedenken waarom ze in één nacht zowel Typepad als VKblog wilden importeren. Het zou wel knap geweest zijn, als het gelukt was.

 3. Dat is ook zo, maar ik denk dat het niet over het internet moet, maar dat ze de VKblog database op hun eigen machine hebben, naast de web-log database waarvan ze van Typepad een kopie gekregen hebben. En wij weten uit ervaring hoe moeilijk PHP kan doen als je probeert het voor een batch te gebruiken. Daarom was het zo’n crime om het blog van Joszua te importeren, en gaat het bij wordpress.com ook voortdurend fout met de import.

 4. Het is ook de bedoeling dat VKbloggers zelf met een speciale plugin het archief downloaden. Die plugin zal dan in het nieuwe weblog.nl komen te staan.

  Maar hoe de zaak verloopt dat weet ik ook niet. Ik heb geen blog meer bij weblog.nl.
  En het oude VKblog is al lang weg. 😎

 5. Ik heb er natuurlijk wel een. En ik had er ook een bij de Volkskrant, waar ik op de laatste avond nog een heel stel berichten in geschreven heb.
  Ik zag gisteren bij Aline dat je gewoon HTML in een reactie kon stoppen. Iemand had er voor de lol een commando in gestopt om tekst te laten scrollen, waardoor de hele kolom met reacties er onder ging bewegen. Dat is een recept voor een ramp.

  Mijn oude id bij VKblog, waarop ik een ban had, is waarschijnlijk niet verhuisd. Als ik zelf niks geschreven had, was ik die berichten nu kwijt.

 6. De laatste avond op het VKblog was behoorlijk druk. Vooral de Knutselsmurf 1,2,3 etc. van 80 berichten hadden veel bekijks.
  Eigenlijk begrijp ik het niet allemaal. Blogs met een ban zijn toch ontoegankelijk voor de beheerder er van. Hoe kom je daar dan binnen?
  Er zijn er meer met een ban, die wellicht hun oude VKblog kwijt zijn.

  Met weblog.nl gaat het niet goed. Tot nog toe is er niets gebeurd…

 7. Je kon gewoon een nieuw blog aanmaken. Mihai had 5 blogs. Als iemand hem een ban gaf, reageerde hij gewoon onder een van zijn andere namen. Zelfs de moderator had het pas heel laat door.

 8. Ik zie dat er een hele trits reacties is verwijderd. Kennelijk niet meer relevant.

 9. Melody typt haar vingers blauw. Kennelijk willen ze het gewoon afmaken. Waarom het dan in eerste instantie ‘s-nachts moest ?

 10. Het moet ‘s nachts omdat de US-burgers in San Francisco dan werken. Mijn indruk is dat VKblog niets in te brengen heeft bij Webminlog en dat Webminlog op haar beurt al jaren niets in te brengen heeft bij SixAppart (die Typepad onderhoud en waar het beheer en alle andere data van de Webminlog-blogs staat.).

 11. Ik was ook verbaasd dat de voornaamste taak van Coen “toekijken” was. Mijn indruk was steeds dat web-log.nl uit Coen en nog iemand + 3 thuiswerkende dames bestond.

 12. @Beheerder:
  Een waardige opvolger voor VKblog.

  De VKblog migranten zullen zich er direct weer thuis voelen.

 13. Die 3 thuiswerkende dames is Melody. Volgens mij staat zij niet bij webminlog op de loonlijst, maar krijgt ze af en toe een platenbon.

  Vroeger had je ook nog Peter, maar zijn zwakke KPN-ADSL zorgde ervoor dat ie niet meer in het beheer aan de andere kant van de USA kon komen. Sindsdien heeft ie dus RSI. 🙂

  Ik heb inmiddels genoeg gelezen om te herkennen dat VKblog en Webminlog elkaar niet veel zullen ontlopen. Dwz de allebei flink krakkemikkig werkend vanuit een oude camper in de achtertuin.

  Onder wat verstarde VKbloggers lees ik wat antipatie tegen Sanoma. Die stelt alleen de grond onder de die camper beschikbaar. Je mag juist hopen dat die er meer tijd in staken. De grootste fout van Webminlog was de overstap naar TypePad bij SixApart dat later door Yahoo is overgenomen. Op elk Web-log liften een 20-tal Amerikaanse onderzoeks/reclame domeinen mee. Moest SixApart er waarschijnlijk van Yahoo inproppen om het nog een beetje kostendekkend te maken.

  Een voordeel heeft Webminlog wel, ze doen niet aan modereren. Die weeffout in het VKblog degradeerde dat verzamelblog tot een vervelende forum.

 14. @Xiwel : Je weet waarschijnlijk meer van web-log.nl ( hoe kom je aan die kennis ? ) dan van VKblog. Glaswerk weet weer meer van VKblog, omdat hij er vanaf het begin bij was en min of meer officieel tester geweest is. Als ik het zo hoor, dan heeft web-log minder middelen dan VKblog. Die konden in ieder geval een blik mensen opentrekken, vooral in het begin, toen ze er nog in geloofden. Moderators, redacteuren, mensen voor de techniek…

 15. @Xiwel:
  Onder wat verstarde VKbloggers lees ik wat antipatie tegen Sanoma.

  Voor sommigen – de doorgewinterde “VKblog gemeenschapsdenkers” – zal dat zeker gelden, maar men was gewoonweg veel te laat met de VKbloggers te informeren wat er zou gaan gebeuren.

  In de derde week van januari – ongeveer een week na de e-mail van Remarque dat het VKblog per 1 maart zou stoppen – was al bekend dat er “verkenningen” tussen de VK en SD gaande waren. Maar dat mocht niet naar buiten gebracht worden vanwege de “strategische belangen” zoals dat tegenwoordig heet. Pas een week vóór 1 maart werd de voorgenomen overgang naar SD door Campagne bekend gemaakt.

  Ruim voor dat moment heeft een aantal bloggers al eieren voor zijn/haar geld gekozen door elders een weblog te beginnen. En zij gaan waarschijnlijk niet nog een keer verkassen.

  Wat overigens onderschat wordt – daar stond ik begin 2009 (tijdens de bètatest van de nieuwe release van het VKblog) ook van te kijken – is dat een groot aantal bloggers nogal “digibeet” zijn. Sommigen kregen het niet eens voor elkaar om vanuit Wordpad/Notepad (of iets dergelijks) een stukje tekst met C/P naar de TinyMCE editor over te zetten. Die groep bloggers zat daarom al helemaal niet te wachten op veranderingen door een verhuizing naar SD: de migratie in mei 2009 lag ze nog te vers in het geheugen.

  Dus is er in de meeste gevallen geen sprake van een antipathie tegen SD maar meer een combinatie van conservatisme (sic!) en digibetisme.

 16. @Beheerder:
  Die konden in ieder geval een blik mensen opentrekken, vooral in het begin, toen ze er nog in geloofden. Moderators, redacteuren, mensen voor de techniek…

  Dat viel in 2009 behoorlijk tegen. De VK voelde in financieel opzicht nog de naweeën van het kaalvreten door de APAX hedgefonds-sprinkhanen. Er was dus een beperkt budget voor de ontwikkeling van een nieuwe release van het VKblog. In de eerste ontwikkelingsfase (januari 2009) had GJB nog een team van ontwikkelaars onder zich, maar dat was in maart-mei 2009 bijna geheel uitgekleed waardoor GJB zo ongeveer in zijn eentje de kar moest trekken.

  Pas toen het in mei 2009 volledig mis ging tijdens de live-gang van het nieuwe VKblog moesten de webservers/loadbalancer configuratie door een peperduur externe ICT-bedrijf weer aan de praat geholpen worden. Dat ondanks een (verkeerd uitgevoerde) stresstest die had laten zien dat de configuratie het makkelijk zou trekken.

  Men had dat geld beter in de ontwikkeling kunnen stoppen en wat langer moeten wachten voor het systeem live ging.

  Maar al met al is de situatie redelijk vergelijkbaar: waar Wesselman de kar trekt bij SD, zo deed GJB dat bij de VK.

  De VK redactie heeft zich de laatste jaren niet of nauwelijks met het VKblog bemoeid en de moderatie was in handen van enkele personen die die (ondankbare) klus naast hun reguliere werkzaamheden moesten verrichten.

 17. Klopt, mijn kennis van VKblog is veel beperkter. Pas weer iets van de laatste weken, omdat het bij Oba ter sprake kwam. Eerder heb ik eens een akkefietje gevolgd met een of andere Amazoni. Maar ook toen moest je al bij VKblog inloggen om te reageren en dat doe ik vrijwel nooit.

  Web-log volg ik sinds circa 2003. In die tijd had ik nog een goedlopende website die mijn provider een paar jaar terug omzeep heeft geholpen. Ergens in 2004 heb ik als testje voor een adigibete kennis een blog bij Web-log gestart, dat toen nog zeer laagdrempelig was. Jammer dat daar nooit iets voor terug gekomen is, behalve dan Blogse, maar dat is echt nix. In 2006 kocht Ilse/Telegraaf het en moest er een echt cms komen wat TypePad werd. Zeker de helft van de Web-loggers konden die stap niet maken. De helft van de 400.000 web-logs staan dan ook sinds of net na die tijd droog. Sommige bloggers zijn naar punt.nl gegaan en wat anderen naar een eigen domein met WordPress en er gingen mensen naar Hyves. Maar erg veel zijn er ook mee gestopt, wat jammer is. Dwz mensen die minder van techniek weten, hebben vaak wel goede verhalen.

  Gevolg is wel dat bij Web-log door deze schifting minder adigibeten (een digibeet is net als een alfabeet iemand die het wel snapt) zijn dan bij VKblog. En idd die antipatie is ingegeven door onwetendheid. Waarbij ik denk dat sommige mensen het niet willen weten, anders kunnen ze hun kwaadheid niet meer cultiveren. 🙂

 18. @Xiwel:
  een digibeet is net als een alfabeet iemand die het wel snapt

  Dat heb ik ook al menigmaal aan deze en gene proberen uit te leggen maar aangezien dat kwartje maar niet wilde vallen ben ik voor het gemak maar het incorrecte “digibeet” gaan gebruiken. Beschouw het als een vorm van luiheid…

  Waarbij ik denk dat sommige mensen het niet willen weten, anders kunnen ze hun kwaadheid niet meer cultiveren.

  Brede grijns 😉

 19. @Glaswerk :
  Toch denk ik dat Ina en ik met de helft van het budget nog iets beters neergezet hadden. Er zaten echt knullige ontwerpfouten in dat systeem. Op mij kwam het over als een standaardpakket dat niet goed geconfigureerd was. Er was een opvallende discrepantie tussen de mooie half-transparante JQuery overlays en de simpele manier waarop zoiets als bans geregeld was.

 20. @Beheerder:
  Toch denk ik dat Ina en ik met de helft van het budget nog iets beters neergezet hadden.

  Daar twijfel ik geen seconde aan.
  Verder vormt OBA daarvan een mooi bewijs.

  Maar wat tijdens de bètatest van het VKblog naast (het gebrek aan) geld ook een rol speelde was de – laat ik het maar eufemistisch uitdrukken – stijfkoppigheid van GJB. Op zich helemaal geen slechte eigenschap – ik heb er ook “last” van – maar als een aantal (nood)signalen van de testers achteloos terzijde worden geschoven wordt het een ander verhaal.

  Er was een opvallende discrepantie tussen de mooie half-transparante JQuery overlays en de simpele manier waarop zoiets als bans geregeld was.

  Niet alleen dat.

  Men heeft het bij de VK niet aangedurfd om een volledig nieuw weblog systeem op te (laten) zetten. Dus is een groot deel van het nieuwe systeem gebouwd op het oude brakke systeem.

  Verder is er tijdens de migratie nogal wat misgegaan waardoor een deel van de data- en accountdatabase verkloot was.

  Om nog maar te zwijgen van de MA monstruositeit: ik heb in april 2009 al aangegeven dat als je zoiets wilt je het transparant moet maken (in aantallen en dat iedereen kan zien wie er aanbevolen/”afbevolen” heeft) of dat je het anders beter kunt laten. Maar nee, die manipuleerbare lijst zou en moest er komen. De gevolgen kennen we inmiddels allemaal…

 21. Ik krijg de indruk dat GJB er op gezet was als projectleider, terwijl hij eigenlijk gewoon programmeur was. En dat de testers vrijwilligers uit de gebruikersorganisatie waren. Recept voor een ramp. Bij een bank werkt het echt niet zo. Als de testers een negatief advies geven, gaat het feest niet door, al gaat de hoogste manager op zijn kop staan.

 22. @Beheerder: GJB was in die tijd Hoofd VK-Online – een functie waar hij later uitstapte omdat hij zijn journalistieke hart meer wilde laten spreken – en deed in 2009 het meeste programmeerwerk zelf.

  En dat de testers vrijwilligers uit de gebruikersorganisatie waren.

  Men kon zich toen opgegeven na een oproep op het VKblog van GJB. Er zijn toen 20 testers aangewezen waarvan er uiteindelijk slechts een handvol actief hebben getest. Één dag voor de live-gang kregen alle 20 testers een dag “voorsprong” als dank voor alle werkzaamheden. Je kunt het al raden: terwijl GP en ik die dag nog volop bugs aan het zoeken en rapporteren waren, grepen enkele anderen die niets hadden uitgevoerd de gelegenheid aan om groepen te claimen en dergelijke.

  In die zin is het net de echte wereld 😉

 23. Klopt. In die zin verschilt het weinig van een normaal bedrijf. Maar het is al uitzonderlijk dat iemand goed is in 2 totaal verschillende dingen, 3 lijkt me uitgesloten. Een projectleider houdt zich bezig met het managen van middelen en mensen : heeft iedereen wat hij nodig heeft, werkt alles zoals het hoort, zijn de verwachtingen reeel ?
  Je kan niet daarnaast ook nog programmeren.
  Bij testen is het de bedoeling dat de functionele eisen in een aantal stappen vertaald worden naar een testscript dat iedereen kan uitvoeren en dat een ondubbelzinnig antwoord geeft. Testen houdt niet in dat je naar eigen goeddunken gaat spelen met een syteem, en als je toevallig tegen een fout aanloopt dat even opschrijft. In januari wilden een aantal mensen de VKblog-importer wel testen. Ze hebben nooit een taak gekregen, omdat ik wist dat ze geen idee hadden wat testen inhoudt.

 24. Bij testen is het de bedoeling dat de functionele eisen in een aantal stappen vertaald worden naar een testscript dat iedereen kan uitvoeren en dat een ondubbelzinnig antwoord geeft.

  Hoewel direct na aanvang van de eerste testperiode herhaaldelijk er op aangedrongen is bij GJB, is er nooit een testplan met functionele eisen opgesteld. Ook dat is misschien een reden waarom sommige testers er direct het bijltje bij neer hebben gegooid.

  Het kwam er dus op neer dat deels aan de hand van de gevonden fouten het VKblog werd vormgegeven. Let wel, deels, want een aantal door de testers ongewenste ingrediënten zijn er helaas altijd in blijven zitten. In dat opzicht gaat het met de handen boetseren van een uitgeharde betonnen muur soepeler…

 25. Grutte Pier

  Wat een nostalgie…… 🙂

  @Glaswerk
  Type voor de gein het Mantis-adres nog eens in…..

  Ik lag paars van het lachen…..

 26. Ja, je lacht er om, maar je zal er maar zitten als beginnend automatiseerdertje, en denken “ben ik nou gek, of zijn zij het ?” En dat de grootste gek van allemaal je moet beoordelen 🙁

 27. Grutte Pier

  Je hebt gelijk, maar ik bedoelde mijn opmerking aan Glaswerk (Mantis-link).

 28. @Rikus, het ligt voor de hand dat ze bezig zijn met een migratie. Dat zouden ze vannacht doen, maar het is uitgesteld.

 29. OK, bij het verhuurbedrijf konden ze de vrachtauto nog wel een dagje missen, er ging weer 80 liter dieselolie in de tank, de platgetrapte TomTom werd aan de verzekering verkocht als een ongelukje, en daar gingen ze weer, met 6,8 Gb bagage. Dat was 1/3 van de grootte van VKblog, erg groot was hun huis niet.

 30. Neem aan dat ze een tikfoutje gemaakt hebben en Gb GB moet zijn. Maar dan nog is het niet veel. Komt vooral omdat er in het begin bij TypePad (jn 2006) een zogenaamde datalimiet was en iedereen dus hun foto’s en filmpjes op imageshack en dergelijke parkeerden. Zelf heb ik ik alleen foto’s en toen ik er achter kwam dat die datalimiet totaal niet gehandhaafd werd heb ik alles naar het web-log domein verplaatst. Daarmee zit ik ergens op het dubbele wat de laatste keer dat ik het las (dacht 20MB) was toegestaan. Tegenwoordig is die limiet dus nergens meer te vinden.

  Voor betaalde weblogs was die limiet veel groter. En het handjevol mensen dat er een betaald log heeft hebben er wel erg veel fotodata geparkeerd. Ben ook erg benieuwd of dat spul goed mee gaat verhuizen en of bijvoorbeeld de onwillige verzenders dat ‘toevallig’ vergeten zijn. 🙂

 31. VKbloggers maakten ook graag gebruik van Imageshack en al die anderen. Mensen die al wat langer homepages en dergelijke maken, zijn opgevoed met het idee dat ze foto’s moeten verkleinen en comprimeren. Er zijn een paar onnozelen die niet weten wat dat is, maar je kan het makkelijk afdwingen bij het uploaden. Filmpjes kon je niet kwijt op VKblog. Gemiddeld was een blogje 100 kilobytes, waarbij afbeeldingen 10 x zoveel ruimte innamen als tekst. Niet alle bijdragen hadden afbeeldingen.

 32. Ik zie mijn naam genoemd worden… Ik stond beperkte html in mijn reactie toe… en ik stond ook toe dat url’s gelijk om gezet werden… en dat men plaatjes mocht gebruiken… kortom ik gaf mijn lezers en medeblog gebruikers veel vrijheden…

  Zo had ik ook geen chapta code, geen verplichting van email adres, kortom ik maakte het mensen niet zo moeilijk om te reageren… want het spamfilter van web-log was altijd vrij goed… en schoot er eens iets doorheen, merkte je het als spam aan… en zag je het eigenlijk bijna nimmer meer terug…

  En wat betreft de VK bloggers, zij moeten een nieuwe blog aanmaken… en kunnen dan in de nieuwe omgeving straks inloggen met hun VK gegevens, om deze aan hun nieuwe blog toe te voegen (althans zo heb ik het begrepen)…

 33. @Aline : ik gebruikte inderdaad jouw naam, maar er had elke willekeurige naam kunnen staan. Ik wilde alleen even een eigenschap van web-log illustreren.
  Wordpress software gebruikt een plugin als spamfilter. De plugin waar iedereen aan gewend is, omdat wordpress.com hem gebruikt en hij standaard geleverd wordt bij wordpress software, is Akismet, en ook die is erg goed, zij het iets te streng. Ik heb nog nooit een spambijdrage doorgelaten zien worden, maar er wordt weleens een normale reactie tegengehouden. Of web-log hem ook gaat gebruiken, moeten we afwachten. Ze vragen geld en ik denk dat bij grote bedrijven betaling niet vrijwillig is.

  HTML in reacties toelaten kan leiden tot aanvallen op de PC van de gebruiker via jouw blog. Bij wordpress software laten ze daarom default veel minder toe, hoewel ook die beveiliging opgeheven kan worden door de beheerder.

 34. De spamfiltering is idd de laatste anderhalf jaar enorm verbeterd. Had daar geen omkijken naar. Maar die verbetering is gewoon ingevoerd door TypePad, die het ook op hun eigen logs gebruikt. Denk dat Web-log daar geen enkele invloed op had.

  Het toelaten van scripten in een web-log komt naar mijn idee door de mengversie die voor web-log gemaakt is. De TypePad-versie was een opgevoerde TypePad-micro met aanvullingen voor eigen lay-out. Het eindresultaat was zo fantastisch dat je de complete werking van je web-log kon verzieken. Zo stond mij de tekst onder reacties ‘Geplaatst door: ‘ niet aan. ‘Says’ of ‘Zei’ vind ik net zo overbodig. In mijn blog liet ik dat ‘Geplaatst door:’ via een script vervangen door een volgnummertje. Ik denk dat maar bitte weinig cms’en dit toelaten en dat is zeer begrijpelijk.

  De WP-versie van Web-log wordt wederom een soort hybride met veel WP en een beetje van Web-log. Ben eigenlijk het meest nieuwsgierig wat daar uit is gekomen. Daarom wil ik ook wel mee met de migratie. Als de toevoeging op WP minimaal is en misschien zelfs meer beperkend, dan verkas ik hoogstwaarschijnlijk alsnog.

 35. Wat een gepruts.
  “Says:” komt uit de template die de pagina genereert. Als je het overbodig vindt haal je het gewoon weg, dan hoeft het ook niet verzonden te worden over het internet. Maar dan moet je natuurlijk wel je eigen hosting betalen en niet bij een ander achterop gaan zitten.

 36. @Beheerder: Maar zoiets is historie. In de eerste (zogenaamde Joris-)versie van Web-log kon je al dat soort zaken gewoon in het beheer regelen. Was gewoon een vakje voor en kon je daar ‘Says:’ ‘Zei:’ wat anders of helemaal niets ” invulde. Op een of andere manier wil Web-log die oude garde ook nog een beetje de vriend houden. Toch denk ik dat 95% daarvan vertrokken is naar wat anders of er mee gestopt is. De meesten van hen hadden moeite met het verdwijnen van de smiley’s. Ook vreselijk om gelachen.

  Inmiddels is dat een van mijn hobby’s: ‘Kijken hoe mensen zich binnen een groep gedragen en elkaar onnodig opnaaien.’ Gebeurt overal. Begint op het schoolplein en loopt door tot in de regering. Als antigroepfiguur, die veel belang hecht aan autonomie en eigen verantwoording, kom ik niet veel verder dan waarnemen. Soms zet een handig geplaatste opmerking mensen nog wel eens aan het denken, maar meer ook niet.

 37. Pingback: Aug-30: Vanmiddag? | ximaar

Leave a Comment

Your email address will not be published.