Omdat je kop me niet aanstaat

Iedereen mag schrijven wat hij wil, zolang hij zich aan de wet houdt.
Dat betekent niet dat iedereen op elke muur mag schrijven wat hij wil. De eigenaar van de muur heeft ook rechten.
Dit blog is mijn muur.

Op VKblog had je als blogger weinig te vertellen. Je kon iemand een ban geven, maar vaak kon hij die met het grootste gemak omzeilen. Daarnaast stelde de Volkskrant haar eigen beleid boven de wensen van de bloggers.
Op wordpress blogs kun je ongewenste elementen heel makkelijk buiten de deur houden. Vul hun gegevens een keer in in de blacklist van het reactieformulier, en het wordt vrijwel onmogelijk voor ze om nog te reageren, omdat daarmee zowel hun naam als hun ip-nummer als hun e-mail adres verboden zijn geworden. WordPress heeft een ingebouwde waakhond die reacties die hij niet vertrouwt eerst aan jou voorlegt. Ook heeft wordpress een spamfilter, en dat is zelflerend. En het deelt zijn informatie met de rest van de wereld. Dus als veel mensen vinden dat iets spam is, dan wordt de afzender in het vervolg door alle wordpress installaties die hetzelfde spamfilter gebruiken geblokkeerd. Overigens kun je een reactie die ten onrechte als spam is aangemerkt ook weer rehabiliteren; spam blijft in de spam folder tot je het met één muisklik definitief verwijdert.

Mensen met een eigen domein kunnen zelfs het lezen van een blog voor bepaalde ip-nummers onmogelijk maken. De bezoeker kan echter gebruik maken van een andere computer, bijvoorbeeld in een café met wifi of een proxyserver en dan werkt het niet. Maar als je content tegen je wil wordt gekopieerd door een bedrijf, is het een goede methode.

Read Offline:

23 thoughts on “Omdat je kop me niet aanstaat”

 1. Het wil ook wel eens misgaan als je meerdere links in een reactie gebruikt.

  Standaard staat de limiet daarvoor op 2. In dat geval zullen mensen die graag hun betoog in een reactie met veel links onderbouwen in de spambox verdwijnen.

 2. Hij komt dan in “moderatie”, als het goed is. In werkelijkheid wordt het ook weleens meteen “spam” genoemd, en dan krijg je er als beheerder geen mail over. Ik vind het prima, zoals wordpress het oplost. Je bent helemaal de baas over je eigen blog. Verwacht je vervelende reacties als je niet thuis bent, dan gooi je gewoon alles op moderate. Het kan dan niet gebeuren dat er opeens dingen online staan die je niet gepubliceerd wil zien.

 3. Reine jRagolo

  Pas wel op dat je de ondeugden niet wijzer maakt dan gewenst is.
  Dus als ik iedere keer vanuit een andere bibliotheek met zeg maar Jan1 en Jan2
  reageer dan kun je me met een blacklist niet weren.

 4. Het is simpel :
  Het is mijn blog, en zolang dat zo is, bepaal ik wat er op staat.
  En als ik alles roze wil maken, dan doe ik dat.

 5. Het beste is om zo te bloggen en te reageren dat de sfeer leuk blijft en dat bepaalde mensen zich niet geschoffeerd voelen en gefrustreerd gaan klieren. Dat is niet altijd even eenvoudig. Vaak helpt het als woorden zoals ‘moet’ vervangen worden door ‘mag’. Gezeik kan namelijk met zeer kleine voorvalletjes/misverstanden beginnen. Ik heb een jaartje op een interne helpdesk van een overheidsbedrijf gewerkt en ook toen moest ik oppassen met wat ik zei. Iets te scherp kan vaak fout overkomen en gefrustreerde mensen in nood maken vreemde sprongen.

  Op mijn weblog heb ik er de laatste jaren vrijwel geen last van. Er zijn spammers die netjes in de spambak verdwijnen. Heb ik geen omkijken naar. Tot mijn grote geruststelling belanden er geen goede reacties in de spambak. Verder laat ik alles toe en haal pas achteraf wat weg als het de sfeer op m’n log verziekt. Dwz als ik het niet met een reactie eens ben dan is dat mijn probleem en blijft ie meestal staan. Meer is het zo als mensen door blijven zeuren en daarmee van het onderwerp afdwalen naar een eigen stokpaard. Dat terwijl de grootste zeurders zelf een weblog hebben. Doen ze dus daar maar. Met de bovengenoemde PHM heb ik nog geen slechte ervaringen gehad. Het is bij een wederzijdse lollige opmerking gebleven.

  Ik ken een weblogger waar ik behoorlijk zieker van wordt, maar die heeft zich gelukkig nog niet bij OBA gemeld. Hij komt wel op een aantal weblogs waar ik graag lees en ik probeer dan over zijn onzin heen te lezen. Dat is niet eenvoudig. Erger wordt het als er weer andere reageerders op ingaan. In zo’n geval laat ik zo’n log een tijdje met rust en ga ik wel ergens anders lezen. Mogelijkheden te over. Wel jammer voor zo’n weblogger als ie met zo’n figuur te maken krijgt.

 6. Ik ben niet geschikt voor een helpdesk.
  Als je zo wil schrijven dat niemand zich er aan stoort, mag het alleen over bloemen en postzegels gaan. P. heeft tijd te veel, kan goed typen, heeft een mening waar ik het niet mee eens ben en wil die op zoveel mogelijk blogs ventileren. En daarbij overtreedt hij regelmatig fatsoensregels.

  Reine is een wat zielige figuur met een obsessie en een drankprobleem. Hij zoekt vooral de aandacht van schrijvende vrouwen. Overigens is het een van de velen die gebaat zouden zijn bij een alcoholslot op hun toetsenbord.

 7. Reine jRagolo

  Voordat je me beschuldigt van een alcoholprobleem mag je dat best verifiëren.
  Maar ik zie je nooit op een blogborrel.
  Wat heb je trouwens een mooie avatar voor me gemaakt. Zou je die willen uitvergroten voor me.

 8. ongelooflijk.
  Onder een blog waarin ik uitleg hoe je zeikerds van je blog weert.
  Ik heb geen zin om hier constant voor gestoord te worden. Als je met hem in discussie gaat, ben je je hele dag kwijt.
  Exit Reine.

 9. Kblog.. je mag wel alles denken, maar niet alles zeggen

  Maar binnen Vier Muren mag je toch wel alles doen? of staat daar ook al een Big Brother Camera.
  Alles gelezen eindelijk eens tijd om ook bij U en andere te réageren en te lezen U sprak met een Digibeet..

 10. Je mag wel alles denken, maar niet alles zeggen, kreeg ik als kind altijd te horen. Het kwam terug in mijn herinnering, toen ik op fora kennis maakte met censuur. Op mijn eigen blog kan ik zeggen wat ik wil. Dat de censors meestal hun eigen belangen verdedigden, blijkt wel uit het feit dat er nog geen officiële klacht is binnengekomen, m.a.w. bij nader inzien hebben de klagers geen poot om op te staan.

 11. De titel “omdat je kop me niet aanstaat” slaat op het feit dat je op je eigen blog geen verantwoording hoeft af te legen voor de beslissingen die je als moderator neemt.
  Het is een uitspraak van een ex-werkgever van mijn vader. Hij was overigens niet degene die ontslagen werd.

 12. Ik heb mijn weblog helaas gisteren op slot moeten gooien. Een IP ban eerst gedaan, maar aangezien het mensen betreft uit mijn omgeving, die ik persoonlijk niet ken, en geen behoefte heb aan gluurders die bovendien niet-blog gerelateerde laag bij de grondse persoonlijke reacties wilden plaatsen heb ik moeten overstappen op een slot. Ik wil vrij zijn te schrijven over wat ik wil, ik verkondig niet de visie of mening van een ander, maar uitsluitend de mijne. Sommige mensen reageren hun eigen frustraties af, ik bied daar geen podium voor en sluit de deur voor die figuren. Wie mij toch wil volgen mag mij mailen.

 13. Het betreffende weblog heb ik, dacht ik, aardig weggestopt. Niets in de naam van het weblog verwijst naar mij. De betreffende figuren zijn op zoek gegaan of waarschijnlijker: hebben een slim neefje ingeschakeld eens op zoek te gaan. Een stok om te slaan is snel gevonden. En dan te bedenken dat deze mensen weten waar wij wonen en hun grieven ook persoonlijk kunnen komen mededelen. Deze mensen willen echter geen open gesprek maar alleen een strontkar uitstorten.

 14. Misschien stonden er toch dingen in de tekst die tot jou te herleiden waren. Als je maar genoeg over jezelf vertelt, komen de mensen die je kennen er wel achter dat jij het bent.
  Misschien is ook niet iedereen die je vertrouwt dat vertrouwen waard. Het is rottig, maar het is waar. Mijn echte naam is ook niet zo moeilijk te achterhalen. Alleen zijn er duizenden mensen met dezelfde naam 🙂

 15. @beheerder
  Je manier van discussiëren staat mij niet erg aan tegenwoordig, vroeger was het heel anders met je en was je een geziene bezoeker op mijn weblog. Wat je Reine jRagolo toebijt gaat alle perken te buiten
  Je zegt hier werkelijk dingen die ik nooit van je had verwacht
  Ik hoop dat dit ook even gezegd mag worden.

 16. @Bekeerder
  Een goed verhaal, ook ik heb deze uitzending gezien.
  Ik vraag me af waarom de echte kern van de zaak door beiden niet wordt benoemd of slechts zijdelings. Wat je Reine jRagolo toebijt lijkt nergens op
  Al de regeringen van de landen in de problemen,hebben niet het vermogen om te regeren.
  Anders zou hun huishoud boekje in orde zijn.
  Waar zijn de gigantische bedragen uit de winnng ver aardgas van ons gebleven. Wie hen op welke wijze zijn die verkwanseld?
  Ik krijg steeds meer de indruk dat wij door ons beleid maar een heel klein stapje verwijderd zijn van de Griekenlans status.
  Hoeveel schuld rust op elk hoofd van ons door wan beleid van de overheid?
  Dit terug dringen? Hoe kom je daar nu bij!
  Wordt het niet eens tijd dat alle subsidie wordt stopgezet en deze herijkt worden in de openbaar debat. Op die manier krijgen wij inzicht in de schuldenlast die de overheid voor ons opbouwde. En dat zou heel veel helderheid geven.

 17. @Rikus :
  Het spamfilter had je opmerkingen tegengehouden.
  De titel van het blog slaat niet op iemand in het bijzonder, maar op het feit dat ik geen verantwoording hoef af te leggen over wie ik wel of niet toesta reacties te plaatsen hier.
  Voor wat betref Reine : die maakte er een gewoonte van om goede vrienden van me te treiteren. Ik kan niet eeuwig beleefd blijven en daar heb ik geen spijt van. Wat mij betreft is hij tegelijk met VKblog opgehouden te bestaan.

 18. Beleefd blijven lijkt me niet altijd goed: je moet je vrienden trouw zijn.
  Als iemand er een gewoonte van maakt hen te treiteren is dat een goede reden.

 19. Je mag inderdaad je eigen mening en inzicht delen op jouw blog, maar als het anderen hun gevoelens kwetst vind ik wel dat je moet oppassen toch? Iets heel racistisch neerzetten bijvoorbeeld.. Kan zomaar viral gaan ook en dan tegen je werken. Snap je?

Leave a Comment

Your email address will not be published.