PuSH

De voorpagina van OBA is opgebouwd uit samenvattingen van publicaties op diverse blogs. De manier waarop deze tot nu toe werden verkregen, is niet ideaal. OBA draait op WordPress software, en het maakt gebruik van een plugin om RSS-feeds van de diverse blogs in te lezen.
Wat is een RSS-feed ? RSS staat voor Real Simple Syndication, en het is een manier om computers een blog te laten lezen.

Communicatie tussen computers en mensen gaat via toetsenborden en beeldschermen, omdat je nu eenmaal geen stekker in een mens kan steken. ( dat is nu nog science-fiction )
Computers onderling communiceren via een draad, of al dan niet draadloos via het internet. ( internet is niets anders dan een telefoonnetwerk voor computers )
Het verschil tussen mensen en computers is, dan mensen zich kunnen aanpassen en computers niet. Als mensen iets niet goed verstaan of begrijpen, kunnen ze er samen voor zorgen dat de boodschap toch overkomt, ook al zien ze elkaar voor het eerst in hun leven. Dat is ongelooflijk knap, en het duurt nog minstens 100 jaar voor een computer dat ook kan.
Computers communiceren daarom via nauwkeurig omschreven protocollen, die door een standaardisatie-commité’s worden opgesteld.
Mensen zouden in een verhaal zonder moeite de auteur, de titel, de publicatiedatum etc. onderscheiden van de inhoud van het blog. Een computer kan dat niet. Tekst is tekst, de betekenis ontgaat hem volledig. Daarom bestaan er dingen als paginaopmaaktalen. Daarin is met speciale tekens of afgesproken woorden aangegeven wat voor betekenis de verschillende onderdelen hebben. Daardoor weet bijvoorbeeld je printer dat de volgende tekst vet moet worden afgedrukt. Dat doet de computer door de printer in voor de mens onzichtbare tekens opmaakcommando’s tussen de tekst te verstoppen.

Voor het worldwide web was ook zo’n opmaaktaal nodig, en omdat er oorspronkelijk geen onzichtbare tekst over het internet verstuurd kon worden, is er een standaard afgesproken die alleen maar leesbare tekens bevat, die door de browser worden geïnterpreteerd als tekst en commando’s.
Die taal heet HTML ( HyperText Markup Language ). HTML evolueert, we zijn nu bij versie 5 van de taal. Oorspronkelijk was het een pure opmaaktaal, tegenwoordig beschrijf je er eigenlijk meer mee “wat het voorstelt” en de browser beslist aan de hand van een apart dan wel zijn ingebouwde stylesheet hoe het er uiteindelijk gaat uitzien.

HTML is niet uit de lucht komen vallen. Voordat het worldwide web bestond, waren er al boeken die in elektronische vorm waren opgeslagen in computers, en er bestonden dus ook al opmaaktalen die veel ingewikkelder waren dan wat nodig was voor de allereerste versie van HTML.
Met HTML kun je heel goed documenten opmaken voor publicatie op het worldwide web, maar je kan alleen beschrijven hoe het er uit moet zien.
Een titel kun je in HTML niet vastleggen, al kun je de suggestie wekken dat er een titel is, door de tag <h1> te gebruiken. Dat suggereert door zijn

koeienletters

dat het hier om de titel gaat, het zegt de computer niks, want er is geen afspraak die zegt dat je alleen koeienletters voor de titel mag gebruiken. ( knutselsmurf heeft weleens een in HTML geschreven boek geïmporteerd in OpenOffice, dat zou een fluitje van een cent zijn als <h1>,<h2> enz. alleen gebruikt werden voor titels en subtitels, maar dat was niet zo )

En daarom bestaat er XML. In XML kun je afspraken over betekenis vastleggen en tussen 2 computers delen. Je kan bijvoorbeeld een tag afspreken, die je altijd gebruikt voor een titel. Die afspraken kun je vastleggen in een document, en daarna kun je een document maken dat conform die afspraken is. En in de eerste regel van het document komt dan een verwijzing naar de geldende afspraken.
Precies zoals dat bij een HTML document ook is, alleen kent een browser die afspraken voor HTML natuurlijk al, ze zitten in zijn programmacode ingebakken.
Met behulp van XML kun je elk soort document beschrijven, en zo zou je dus een boek kunnen schrijven en naar een uitgever sturen, en de uitgever zou dan een inhoudsopgave kunnen maken, omdat de hoofdstukken en de voetnoten en alles er tussenin beschreven is. Als je je boek zou schrijven in MS-Word, zou de uitgever ook MS-Word moeten hebben om je boek te kunnen uitgeven. XML is een open standaard, dus je boek kan door de computers van de uitgeverij bewerkt worden zonder dat ze MS-Word of zelfs PC’s hebben.
Open-Office ( een open-source concurrent van MS-Office ) gebruikt XML als taal om documenten te beschrijven.

Als de computer van OBA iemands blog wil lezen, gaat hij zoeken of er tussen de HTML van het blog ook een link te vinden is naar een feed. Een feed is niets anders dan een xml document waarvan de inhoud overeenkomt met de inhoud van het blog. Een blog wordt gepubliceerd in HTML-vorm, en aangezien HTML per definitie ook XML is, is de inhoud gewoon een kopie. Maar in het xml document zit extra informatie, over titel, auteur, publicatiedatum, aantal comments, etc.
Hoe weet OBA dat iemand iets gepubliceerd heeft ?
Niet.
OBA komt 1 keer per uur kijken of het xml-document ( de feed ) gewijzigd is sinds het laatste bezoek.
Daarom duurt het soms een tijd voordat je nieuwe blog zichtbaar wordt op de voorpagina, en daar wilden we iets aan doen.
We gaan daarom over op PuSH. (wordt vervolgd….)

Read Offline:

6 thoughts on “PuSH”

  1. Dat wordt in de volgende aflevering duidelijk, maar voorlopig ben ik mega-druk.

  2. Tja, die uitspraken over de mens hoeven niet in te staan. Wat de menselijke geest doet is ook niet zo knap als aangenomen. Je legt iemand een drogreden drie keer uit en hij gebruikt het de vierde keer opnieuw.

  3. Maar volgens mij weet degene die de drogreden gebruik heel goed dat hij zijn stelling niet kan bewijzen. Hij probeert mensen te overtuigen zonder een bewijs te hebben, zoals een kaartspeler met een paar tweeen bluft. ( of is 2 juist een sterke kaart ? Ik kan niet pokeren )

  4. OBA belt niet langer ons om te kijken of er iets nieuws is (pull), “wij” bellen OBA als we iets nieuws hebben (push), dat is het als ik even heel kort door de bocht ga.

  5. Ja, mits je “beltegoed” hebt, wat je even moet installeren ( een plugin ), maar daar schrijf ik nog over in het vervolg.

Leave a Comment

Your email address will not be published.