Soms denk ik, dat ik beter postbode kan worden

Ik heb thuis een webserver, en die probeer ik zoveel mogelijk te laten lijken op een hostingprovider als mijndomein.nl
Alleen heb ik het ding dan voor mezelf, in plaats van hem te moeten delen met 100 anderen, en heb ik toegang tot zaken waar je normaal geen toegang toe hebt, zoals allerlei logs.
De software die ik gebruik, is een LAMP (Linux Apache MySQL PHP) server pakket, de bekende Ubuntu 10.10
Dat installeer je op je server in een half uur, en het lijkt best wel op wat je van je hosting-provider krijgt.
Als je binnen een paar uur WordPress draaiend hebt op je lokale netwerk, denk je al snel “wat ben ik toch goed”.
En als je er dan ook nog in slaagt om de hele wereld te laten meegenieten door een subdomein door te linken naar je vaste ip-adres, en poort 80 in de firewall open te zetten, voel je je helemaal god.

Er komt natuurlijk al snel een “wat ben ik toch een sukkel” moment.
Bijvoorbeeld als bepaalde plugins en functies van wordpress toch niet werken, en je helemaal niet blijkt te weten hoe je een Apache module toevoegt.
Of als je steeds maar weer moet opzoeken waar ook alweer welke error-log staat, of wat ook alweer de syntax is van de meest basale commando’s als cp ( copy ).
10 Jaar grafische gebruikers interface laten hun sporen na; net zo goed als ik bijna niet meer met een pen kan schrijven, kost het me de grootste moeite om de commandline te gebruiken, ik plaats van dingen aan te klikken.

Vandaag was er weer zo’n “ik leer het nooit” moment.
Omdat WordPress en zo nu eenmaal gemaakt zijn om te worden gebruikt op een server die niet op je bureau staat, gaan vrijwel alle “dienstmededelingen” via de mail.
En mailen vanuit een server is niet even eenvoudig als mailen vanuit je desktop-pc.
Want een server moet mail van honderden mensen kunnen ontvangen en bezorgen.
Al die “er is een nieuwe user aangemaakt” mailtjes kwamen dus nooit aan, en soms was dat lastig, want daardoor kon ik niet alles testen.
Op een kwade dag ( gisteren ) was ik het zat, en besloot de mailserver ook in te richten.
Dat heb ik geweten.
Mailservers zijn de ingewikkeldste serverprogramma’s die er zijn.

intern schema van Postfix

 

Er is een server die je mailbox beheert ( de MDA, ofwel Mail Delivery Agent ) en er is een server die mails ontvangt en doorstuurt ( de Mail Transfer Agent MTA )
Bij het installeren van je mailprogramma thuis krijg je er ook mee te maken, want beide servers communiceren op hun eigen manier met je mailprogramma ( Mail User Agent MUA )
De MDA handelt het POP3 of Imap protocol af, en de MTA het SMTP protocol. Beide kennen een hele berg aan opties om alleen nog maar in te stellen hoe je je userid en password naar ze opstuurt. Intern en onderling komt er nog een heleboel complexiteit bij, want de mails moeten de hele wereld over van MTA naar MTA, net zolang tot ze aankomen bij de MDA die wacht tot een MUA het ophaalt. Ik heb een dag lang zuchtend en steunend zitten bladeren in handleidingen en HowTo’s van Dovecot (een MDA server) en Postfix ( een MTA server ) en in diverse errorlogs en fora. Het resultaat is dat ik nu mailtjes naar mezelf kan sturen, ook als mijn internetverbindig er uit ligt.

https://help.ubuntu.com/community/Dovecot
https://help.ubuntu.com/community/Postfix
http://wiki2.dovecot.org/HowTo/
http://www.postfix.org/documentation.html

Conclusie naar een nacht doorwerken :

 • Zoek de fout altijd bij jezelf.
 • Kijk in alle errorlogs, zelfs al lijkt alles goed te gaan.
 • Volg niet als een blind paard een kookboek, maar probeer echt te snappen wat er moet gebeuren.
 • Sukkels stellen vragen op fora, als ze er niet uit komen. Meestal staat de vraag een jaar later nog open…

 

Als ik tijd en geld had, dan zou ik ze wel kopen : boeken zoals deze


Read Offline:

4 thoughts on “Soms denk ik, dat ik beter postbode kan worden”

 1. Appelvrouw

  Vastbijter!

  Dat boek kost ca 35 Euro.
  En al dat werk wat je doet wordt niet beloond?
  Ik zou zeggen: kleine moeite een paar mensen een paar euro bij elkaar te laten leggen,
  en jij krijgt je boek thuisgestuurd.
  Ik doe als eerste een donatie.

 2. Dat is lief, maar ik geef mijn geld liever uit aan andere dingen. We hebben best veel donaties ontvangen. Omdat ik geen betaalde baan heb, moet ik af en toe creatief omgaan met beperkte middelen. Een beetje zoeken op internet vertelt je net zoveel als er in zo’n boek staat.

 3. Het verhaal bij het muziekje :
  The Marvelettes waren 4 17-jarige meiden die op school meededen aan een talentenjacht. De prijs was een auditie bij Motown. Ze mochten nog een keer terugkomen met een eigen liedje. Ze namen het op, en scoorden een nummer-1 hit in Amerika. Zelfs in 1961 werden artiesten “gemaakt”. Motown was al jaren aan het poetsen aan Diana Ross en de Supremes (zangles, danspasjes, liedjes van andere schrijvers), maar ze hadden nog geen succes gehad. Diana haatte de meiden, en het was wederzijds. Het zijn ongepolijste stemmen, en ik mag ze wel.

Leave a Comment

Your email address will not be published.