Marike Jager, Paradiso 29mei2011

Ik kom net terug van een concert van Marike Jager.

Ja, dat zijn de prettige kanten van wonen in Amsterdam, ook al is het in een buitenwijk.
Je kan op de fiets naar Paradiso, eigenlijk zou ik het eens vaker moeten doen.
Gratis bewaakte fietsenstalling er naast. Waar vind je dat ?
Ik had mijn camera thuisgelaten. Paradiso wil niet dat je een camera meebrengt. Ach, de foto’s van anderen zijn beter dan ik zelf zou kunnen maken, en je gaat toch in de eerste plaats om een optreden te beleven. Op de website van Paradiso stond heel dreigend dat je gefouilleerd kon worden, maar bij de ingang bleek dat wel mee te vallen. Geen gedrang, gewoon je kaartjes laten zien. Het is boven, in de kleine zaal. Grote zaal of kleine zaal, ze zijn allebei klein. Paradiso is een prettig theater. Ik liep de trap op. Merchandise. Ze gaat signeren. Hm. Ik kwam binnen in een al aardig gevulde zaal en ging achterin bij de plek van de geluidsman staan. Ik leun graag ergens tegen. Wat een hoop knopjes. Marike dook even op uit een zijdeur om haar voorprogramma aan te kondigen. Iemand waarmee ze had samengewerkt in België. Nooit van gehoord natuurlijk. Ik heb zijn naam niet onthouden. Hij was goed, maar zijn begeleiding was ingeblikt en zijn liedjes klonken als iets dat ik al vaker gehoord heb. Lang geleden al, vernieuwend was hij niet. Ik ben niet gewend aan concerten, ik ga nooit ergens heen.
Ik ben maar een gelegenheidsfan, dacht ik. Ik hoorde Marike een keertje op de radio, bij Claudia de Breij. Claudia is leuk, en Marike past er goed bij. Ik weet niet eens hoeveel CD’s ze gemaakt heeft, of wat haar bekendste nummer is. Ik keek om me heen. Ik ben een van die zeldzame zonderlingen die in zijn eentje naar een concert gaat. Je hoort met vrienden te gaan. Of met je nieuwe vriend. Ik zag een man met grijze stekeltjes en een vrouw met een praktisch kapsel, en ze vonden elkaar reuze lief en interessant.
Ik zag alle leeftijden. Het is erg in om je hoofd kaal te scheren, zag ik ook. In de oranje spotlights van de poptempel lijk je dan net een zuurtje.

De Belg deed zijn best op het podium. 108, zei de meter van de geluidstechnicus. Even rekenen. Huiskamerluidsprekers hebben een rendement van 86 db per watt, dus je hebt 20 watt nodig voor 99 db, dus 160 watt voor 108 db. Zo hard kunnen de meesten niet eens. Het laatste nummer. 88 db Bij het applaus.
Zoals het water van het strandje vroeger zich terugtrok als er een grote duwboot voorbij kwam, zo was de ruimte voor me opeens leeg. Ik besloot ook wat verder naar voren te gaan staan.

Marike had wel haar eigen muzikanten meegebracht. Er ging even wat mis met het geluid, kennelijk zat er nog iets niet goed ingeplugd. En daar ging ze. Best een stevig geluid, maar gelukkig niet zo loeihard als haar voorganger. Ik was blij dat ik verder naar voren was gaan staan. Midden in de zaal is het geluid niet harder dan achteraan, maar je ziet wel meer. De langste mensen staan altijd voor je, maar toch kon ik af en toe haar handen zien. In Paradiso kunnen artiesten en publiek gewoon met elkaar praten. Hoe vinden jullie het ? Warm ! Ja sorry.
Dat vind ik het leukste aan een concert. Je realiseert je opeens dat muziek uit levende mensen komt. Ik lees net waar ze vandaan komt. Als ik het had moeten raden, had ik Vlaanderen gezegd, maar het is Limburg. In ieder geval heeft ze een stem waar ik graag naar luister. Ik kende maar 1 nummer van Marike, uit het filmpje. Ik moest er tot de toegift op wachten, maar ze speelde het. Ze vroeg wat we van haar nieuwste gitaar vonden. Die groene. Ze sprak er over alsof het haar nieuwe vriendje was. Het is duidelijk dat ze heel veel plezier beleeft aan muziek maken.

Na 3 nummers toegift was het echt afgelopen. Jammer, want dat waren nu juist 3 hele mooie liedjes. De zaal stroomde leeg, maar de helft van de mensen bleef bovenaan de trap staan. Ik had er tijdens het concert nog aan gedacht. Stom, ik had meer geld mee moeten nemen. Ik zou best een CD met een handtekening willen hebben, maar ik had alleen een briefje van 20 bij me gestoken, zou dat genoeg zijn ?
Ik ging toch maar in de rij staan. Marike was druk in gesprek met allerlei mensen die ze kende, een ander meisje verkocht de CD’s en t-shirts. Ik kon wel 2 CD’s krijgen voor mijn 20 euro. Gelukkig. Ik schaamde me een beetje dat ik niet precies wist welke de nieuwste was. Ik hoopte dat “she only knows” op een van de 2 stond. Toen ik aan de beurt was voor een handtekening, moest ik nog woorden bedenken. Het had weinig gescheeld, of ik was zonder iets te zeggen weggelopen. Soms gaat de werkelijkheid gewoon te snel voor me. Je maakt de meeste indruk als je alleen speelt, zei ik. We vinden het leuk om een beetje af te wisselen, antwoordde ze. Ik hoopte dat ik haar niet beledigd had, bedankte, en liep de trap af.

Gelukkig. Ik heb Celia Trigger en The beauty around gekocht, en mijn favo staat op Celia Trigger.
Ik kan iedereen een bezoek aan een concert van Marike aanbevelen. Ze heeft een prachtige stem, ze is leuk, en beslist fotogeniek, niet onbelangrijk voor iemand die op een podium staat.

Read Offline:

10 thoughts on “Marike Jager, Paradiso 29mei2011”

 1. pfff
  4 spelfouten gevonden. Het zal komen doordat het zo laat is. Nou ja, de meeste leraren Nederlands zullen nu wel slapen.

 2. Mooi verslag, ik had haar wel gehoord op de radio en heb er nu een beeld bij.
  Doe je goed er even uit 😉

  Fijne dag!

 3. Ik heb 2 cd’s van haar
  Draai de laatste tijd veel haar laatste
  De eerste drie nummers….daar krijg ik niet genoeg van
  Ja….op de fiets naar Paradiso naar een concert van haar
  Wie wil dat niet
  Fijn dat je zo genoten hebt.

 4. @Svara :
  Ze is een singer-songwriter, dus een meisje met een gitaar dat haar eigen liedjes schrijft. Het is een soort muziek waar ik erg van hou, en ik ken dus vergelijkbare artiesten. Ze lijkt niet op Joni Mitchell of Suzanne Vega, maar wel een beetje op Rickie Lee Jones. Marike Jager heeft een heel eigen geluid, niet in de laatste plaats vanwege haar stem. Als ik kijk naar haar voorprogramma en band, dan lijkt ze een muzikale perfectionist. Het zijn mensen die goed zijn in de studio, terwijl Marike ook op televisie kan.

 5. Het was blijkbaar Anton Walgrave uit Leuven, nooit van gehoord moet ik zeggen.
  Maar Marike Jager ken ik ook niet. Mooie vrouw met mooie stem 🙂

  Ben blij dat je nog eens naar een concert geweest bent. Lang geleden denk ik he?

  Groetjes!

 6. knutselsmurf

  Ja, er wordt ook mooie muziek gemaakt in Nederland. Wat we naar songfestivals ver weg sturen, is omdat wij dan een paar dagen van ze af zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published.