Je ziet toch zelf ook wel dat het niet goed is ?

Er gaat weleens wat mis bij het importeren van blogs, en dan ziet het resultaat er niet goed uit.
Er ontbreken bijvoorbeeld afbeeldingen.
Dat zie je in één oogopslag, en de blogger verwacht dan dat wij zoiets automatisch corrigeren.
Hoewel we ook reacties krijgen van bloggers die het teveel moeite vinden om hun eigen werk te controleren, zelfs als het maar 20 pagina’s zijn. X maal 2.000 pagina’s controleren kun je van ons eigenlijk ook niet verwachten.

De bloggers die wel de moeite nemen om te controleren of alles klopt, geven vervolgens heel summier aan dat “het” nog niet goed is.
Als ik blogs van mensen zou moeten controleren, was ik maanden bezig.
Het ligt in de meeste gevallen niet aan de importer dat er iets niet klopt.

Een voorbeeld :
Een blogje van Jacob Hesseling.
Die zag iets leuks op een website, knip, plak, blogje klaar.

Zo ziet het er bij de Volkskrant (niet) uit :

Zo na de import :

En zo staat het op wordpress.com :

Er lijken afbeeldingen te ontbreken in het eindresultaat, dus ik heb het helemaal uitgezocht.
Het zijn geen echte afbeeldingen, maar hulpmiddelen die RTV-Noord gebruikt voor zijn opmaak. De “plaatjes” en ook de link onder de tekst “reageren svp” hebben een relatieve URL.
Knippen en plakken lijkt zo eenvoudig, maar in de handen van mensen die niet weten wat ze doen geeft het vaak een miserabel resultaat.

Kale tekst kun je zonder gevaar knippen en plakken, hoewel het mogelijk is dat de regelafstand opeens verdubbelt. Er zijn namelijk verschillende conventies voor “nieuwe regel”.
Opgemaakte tekst kun je niet ongestraft van de ene plek naar de andere kopieren. Ook niet van de ene website naar de andere. Die andere website heeft een ander domein, dus relatieve URL’s werken niet, en referenties naar de stylesheet zullen ook niet werken. Je moet dus altijd de kale tekst knippen en plakken en zelf de opmaak regelen, of je moet naar de HTML kijken en alles wat nodig is aanpassen.

De meeste bloggers zijn “digibeet” en die haken af bij het eerste woord dat ze niet kennen, of als ze na 3 regels lezen nog niet het woord “gevoel” hebben gezien, dus die zullen ook deze uitleg niet tot zich nemen, vrees ik. Het is erg frustrerend als mensen die zelf binnen 5 seconden klaar zijn met hún werk, mij opzadelen met vele uren overbodig werk.

Read Offline:

Leave a Comment

Your email address will not be published.