De rattenvanger van VKblog

Ik volg de verrichtingen van “developer” al enige tijd met een mengsel van verbazing en argwaan.
Hij lijkt vastbesloten de geschiedenis in te gaan als de redder van het VKblog.
Als de Volkskrant het niet ziet zitten om zo’n platform voort te zetten, en ze geven als reden op dat ze er niet genoeg effort in kunnen steken om het goed te doen, geeft dat te denken over de kansen van een particulier die het wel even allemaal beter zal doen.
Ik heb me enige tijd afgevraagd wat zijn beweegredenen waren.
Zeker nadat hij me geld bood om voor hem te komen werken, en de domeinnaam “kblog.nl” wilde kopen.
Ik heb geweigerd : ik ben geen voorstander van een gemodereerd forum. Ik geloof in vrijheid van meningsuiting. Geen rechter heeft mij ooit verboden iets te schrijven, maar moderators doen het voortdurend.
VKblog is dood en het kan niet meer gereanimeerd worden.
Wie daar blogde in de hoop dat er iets van de grote naam van de Volkskrant zou afstralen op zijn werk, moet onderhand gaan beseffen dat dat nooit zo geweest is, dat VKbloggers de laatste tijd meewarig bekeken worden, en dat vblog niet meer aan die naam gekoppeld zal zijn.
Overigens hebben meerdere kandidaat-ridders zich opgeworpen om bloggende jonkvrouwen te komen redden, maar die hebben allemaal hun tanden stukgebeten op het gebrek aan medewerking van de Volkskrant. Waarom dat zo was bleek, toen aangekondigd werd dat de resten van VKblog zouden worden overgeheveld naar Sanoma Digital, een uitgever van velerlei “middle of the road” uitgaven.
Ik blog bij de Volkskrant bekt beter dan “ik blog bij nu.nl”. Het publiek daar verschilt weinig van dat van GeenStijl. ( waar ook al zo’n media-gigant achter zit )

Of “developer” zich aan zijn beloftes zal houden, moet nog blijken. Als ik kijk naar de uitgaven waar de man ook achter zit, heb ik daar zo mijn twijfels over. Hij is in dat opzicht nog een stuk erger dan Sanoma Digital. Tot nu lijken de meeste mensen niet veel te zien in zijn aanbod.
Ik heb in januari al laten zien dat het goed mogelijk is een blog te verhuizen van VKblog naar wordpress.com, blogspot.com of een eigen domein. Of “developer” het kan, moet nog blijken. Hij zal iemand anders moeten inhuren om het te doen. Het aantal mensen dat zich tot nu toe heeft aangemeld, is een lachertje vergeleken bij het aantal mensen dat – al dan niet m.b.v. de VKblog-importer – al verhuisd is. Wie eenmaal de smaak te pakken heeft van het bloggen bij wordpress ( waar je ook je eigen naam als subdomeinnaam mag gebruiken ), zal niet snel in de verleiding komen om zijn blog nog een keer te verhuizen naar een onbekende plek.
Het zal dus hoe dan ook een vrij kale bedoening blijven daar. De kans is groot dat de voorpagina gedomineerd gaat worden door een klein aantal mega-productieve bloggers. De kans dat Google vblog.nl hoger zal ranken dan wordpress.com lijkt me uiterst klein. Het lijkt er eerder op dat vblog tegen dezelfde problemen oploopt als blog-in-blik deed. Tot nu toe is het patroon identiek.

Alleen maar een archief verhuizen is geen manier om veel bezoekers te trekken. Je moet ook nieuwe dingen blijven schrijven. Daarin zal vblog falen, als er niet genoeg auteurs zijn. Op zijn best wordt vblog wat vkblog nu is, maar dan met nog minder auteurs. Wat we tot nu toe zien, is dat er een kopie van het grootste deel van VKblog gemaakt is, en dat van deze kopie nu een inhoudsopgave getoond kan worden. Er zijn wel meer mensen die zo’n kopie hebben; Barbara Jansma was een van de eersten. Als developer in dit tempo doorgaat, moet iedereen nog tot 1 juni blijven op de zinkende boot die VKblog inmiddels geworden is. Daarna mag je hopen dat het beloofde platform er inderdaad is, en dat de software om je over te zetten beschikbaar is, en werkt. Zoniet, dan gaat je blog per 1 juni op zwart, en sta je met lege handen. Dat is lullig, als je bedenkt dat je vanaf februari al had kunnen verhuizen.

aanvulling 08-04-2011 :
Guess what ! Ik heb die Pakistaanse programmeur gevonden. ( hij is wel een beetje moeilijk te verstaan )

Als je dan ook nog wget of HTTrack gebruikt, hoef je bijna niks meer zelf te maken !
( keep dreaming )

Read Offline:

11 thoughts on “De rattenvanger van VKblog”

 1. developer 07-04-2011 02:02
  @Ina Dijstelberge,


  Mag ik jou een vraag stellen? Heb je er bezwaar tegen als ik het concept van OBA integreer in vblog.nl?


  Hierbij denk ik aan pagina ‘Laatste berichten’ waarbij de laatste berichten van v(k)blog.nl worden gecombineerd met de laatste berichten van onafhankelijke bloggers met een eigen WordPress blog.


  Aangezien de bloggers onafhankelijk zijn zullen ze er geen bezwaar tegen hebben als hun berichten ook als link op vblog.nl verschijnen.

  Dat is niet erg netjes. De man heeft tot nu toe OBA steeds afgekraakt, en hij ging het allemaal beter doen. ( wat er beter kan hebben we nog niet gezien ) En nu wil hij met de content van OBA aan de haal.
  Ik kan ook wel een kopietje maken van de 27 blogs die zich tot nu toe bij hem aangemeld hebben. We hebben toevallig 49 vrije plaatsen op de server. Natuurlijk respecteren we het copyright, we gaan pas publiceren als je een vakje groen kleurt.
  Een aantal deelnemers hadden we al, zie ik.

 2. Na eerst OBA te downplayen heeft hij nu zijn peilers op mij persoonlijk gericht en kraakt hij mijn blog af. Wat een manier om een vooralsnog alleen in woorden bestaand product te verkopen.

 3. Dat zag ik, ja.
  De tijd van subtiel intrigeren is voorbij. Hij wordt grof.
  Jan Bouma is ook wakker.

  Isis Nedloni gooit er nog een schepje bovenop, door het copyright van andere bloggers te gaan bagatelliseren. Smaken verschillen, maar iedereen heeft copyright op zijn eigen werk, en inbreuk is inbreuk. De inbreukmaker verliest dus altijd, al is de benadeelde partij nog zo onbeduidend.

 4. Voor zover ik begrijp publiceert OBA geen content. Wat er gepubliceerd wordt is afkomstig van RSS-feeds. Het staat een ieder vrij RSS-feeds te gebruiken en te aggregeren op – bijvoorbeeld – een website als vblog.nl.

  Aan vblog.nl wordt fulltime gewerkt door een developer uit Pakistan. Zelf werk ik voor 50 % mee. Indien nodig schakel ik een tweede developer in.

  Voor de aanwas van nieuwe bloggers zie ik o.a. weblog.nl als een optie. Deze website van Sanoma staat heden voor een ingrijpende conversie van typepad naar wordpress. Of dit gaat lukken is maar zeer de vraag. Als het wel lukt dan wordt weblog.nl een standaard wordpress platform met weinig of geen uitstraling. De naam Sanoma zegt de gemiddelde consument hoegenaamd niets.

  Tussen de honderdduizenden bloggers op weblog.nl zitten vast wel een paar duizend bloggers die passen bij de vrijzinnige signatuur van vblog.nl.

  [opmerking: je bent een tegenstander van moderatie maar je modereert wel dit comment. dit begrijp ik niet goed]

 5. Dat is een standaard feature van wordpress, de laatste barriere voor spam.
  De eerste reactie van een onbekende staat op moderate.
  Nooit van gehoord ?
  Ik heb +/- 3 keer een grove belediging weggegooid.

  Iedereen die getoond wordt op de OBA pagina heeft daar zelf expliciet om gevraagd.
  Ik weet niet of je er mee wegkomt om het ongevraagd te kopieren, maar je maakt er zeker geen vrienden mee.

 6. Een “paar-duizend” lijkt me iets te enthousiast. Voorlopig is één honderd nog niet in zicht. De mensen die zich hebben aangemeld, hebben vaak al een blog elders. Je allerfanatiekste aanhangers zijn mensen die op het verkeerde paard gewed hebben, en dat nog niet willen toegeven. Jouw probleem is ook, dat je die groep mensen waarvoor je iets wil opzetten niet kent. Volgens mij was je geen regelmatige bezoeker van VKblog tot voor kort. Je had geen userid en geen avatar. VKblog is eerder een emmer met giftige spinnen, dan een groep mensen die goed met elkaar overweg kan. Er is altijd een of andere oorlog aan de gang.

 7. Met weggooien van beledigingen begeef je je al op het (gladde) pad van moderatie. Wat een mening is voor de een kan immers een belediging zijn voor een ander.

  Ik denk dat bloggers wel blij zullen zijn met meer bezoekers.

 8. Je zou eens wat vaker naar de inhoud van de berichten op vkblog moeten kijken, in plaats van alleen de aantallen te tellen. Er is een glijdende schaal van mening naar belediging. Ik stel ergens een grens, maar ik laat mensen zichzelf etaleren, als ze dat zo graag willen.

  Je kan niet denken voor iemand anders. Ik zou niet blij zijn en toch ben ik een blogger.
  Sterker nog, ik zou zo’n referrer weigeren. ( je weet ongetwijfeld hoe dat werkt )

Leave a Comment

Your email address will not be published.