Ik zie mijn foto’s niet

We krijgen nogal wat vragen over niet zichtbare foto’s.
En daarbij werkt de vraagsteller vaak niet echt mee om het probleem op te lossen. Het is niet zo dat er een team van experts klaar staat om het probleem van die ene waarbij het mis gaat tot op de bodem uit te zoeken. Bij iedereen gaat er wel iets mis, bij de een meer dan bij de ander. Er zijn dus veel vragen.
Om iedereen snel te kunnen helpen, hebben we gestructureerde informatie nodig.

– De URL van de pagina waarop het probleem te zien is. Een URL is wat je ziet in de adresbalk van je browser.
– Zit de foto in de media-library van wordpress. Zo ja, geef de URL

– Als de afbeelding niet in de media-lib zit, zat hij wel in de zip-file ?
– Geef ook het nummer van je blog bij VKblog, en de naam van je blog bij WordPress. Met de naam bedoelen we xxxx, als in xxxx.wordpress.com

Het lukt niet om mijn foto’s nog in februari te uploaden
De importer maakt geen gebruik van de mogelijkheid om “afbeeldingen aan pagina’s te koppelen” Alle afbeeldingen worden dus als “ongekoppeld” opgeslagen in de media-library. De reden dat er zoveel haast was om de afbeeldingen te uploaden naar wordpress.com, was dat de folder waarin deze afbeeldingen geplaatst worden elke maand verandert. Als de importer verwacht dat de afbeeldingen te vinden zijn in “2011/02” en ze staan in werkelijkheid in “2011/03” zullen je afbeeldingen niet zichtbaar worden. Om dat op te lossen, moet je je bericht aanpassen. Dat kun je met de hand doen, maar automatisch gaat het natuurlijk een stuk sneller. Op gevonden-voorwerpen kost het +/- 3 seconden om 2000 berichten te doorzoeken en alle URL’s aan te passen. Zelf ben je daar een week mee bezig. Stuur ons dus even een berichtje dat je een nieuwe WXR file wil hebben, met verwijzingen naar de maand maart voor de foto’s. Als je antwoord krijgt, kun je je berichten met onzichtbare afbeeldingen weggooien op je wordpress.com account en een nieuwe WXR file ophalen op gevonden-voorwerpen. De afbeeldingen zip-file hoef je niet opnieuw op te halen, er verandert niets aan de afbeeldingen, maar aan de folder waarin ze worden opgeslagen.

<aanvulling 1 maart 2011>
Andersom blijkt ook voor te komen : mensen die ingevuld hadden dat ze in maart hun foto’s gingen uploaden, maar het al in februari gedaan hebben. Dat werkt ook niet.

<aanvulling 3 maart 2011>
Mensen met 2 blogs bij wordpress.com moeten opletten : Het is de bedoeling dat je de WXR en de foto’s oplaadt naar het blog met de naam zoals die onder de gebruiksaanwijzing staat. Dus klaasantonmulder uploaden naar klaasantonmulder.wordpress.com, en niet naar klaasamulder.wordpress.com

Verder hebben we net nog een rename-regel ontdekt die er voor zorgt dat afbeeldingen met een punt ( . ) in de naam ( dus niet de punt tussen de naam en de extentie ) niet zichtbaar worden op wordpress.com. We gaan de blogs op gevonden-voorwerpen even aanpassen.

<aanvulling 5 maart 2011>
Soms is een plaatje op VKblog ook gewoon echt weg. Per ongeluk verwijderd door de eigenaar, of tijdens een actie van VKblog zoek geraakt. Door een of ander toeval, stuit ik steeds op zulke gevallen, als ik aan het testen ben, en denk dan dat het aan mijn software ligt.
Op dit VKblog ontbreken de foto’s :
http://www.vkblog.nl/bericht/178109/Schiermonnikoog

Hotlinken
Stel, je ziet een leuk plaatje op een website, en dat wil je gebruiken op je eigen site. Je klikt op het plaatje, kiest “copy URL” en je plakt het in het HTML scherm in je eigen blog. Fertig !
Alleen krijgt die andere website nu bezoekers die alleen het plaatje willen downloaden naar hun browser, terwijl ze naar de tekst van iemand anders zitten te kijken. Dit heet hotlinken, en sommige website eigenaren zijn er niet blij mee, omdat zij de rekening krijgen voor het dataverkeer, maar geen bezoekers. Daarom hebben sommigen daar een stokje voor gestoken.
De webserver kan namelijk zien dat de afbeelding niet in de oorspronkelijke context geplaatst is, en op grond daarvan het verzoek om het plaatje te mogen downloaden weigeren.
Zoals hieronder gedemonstreerd wordt :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *