Blogspot


Ik heb me er kort in verdiept, omdat er VKbloggers verhuizen naar Blogspot, en ik vind het helemaal niks.
Blogspot is van Google, en dat is misschien de reden.
Ik mag dat bedrijf niet.
Het is Microsoft in het kwadraat, in veel opzichten.
Hun producten zijn net als die van Microsoft gemaakt voor gemakszoekers.
Klik, klak, klaar, adverteerde Microsoft vroeger, en die slogan zou Google zo kunnen overnemen.
Denk vooral niet na, dat doen wij voor je.
Bij WordPress moet je zelf meer nadenken, maar in ruil daarvoor heb je ook meer invloed op het resultaat.
2 Voorbeelden.

Een RSS-feed installeren
Bij Blogspot klik je op een scherm aan waar je hem wil hebben, je kiest de feed uit een van de 1000 apps, vult de URL van de site in en klaar.
Veel meer kun je niet instellen. Een aap kan het.
Alleen…
De feed geeft je alleen een link, de naam van de auteur, de datum en de tijd.
Dat past mooi in het vakje dat ze ervoor bedacht hebben, en dat vakje valt niet uit te breiden.
Je zou dus met blogspot nooit zoiets kunnen maken als de voorpagina van de OBA-site.

Een afbeelding in je bericht plaatsen
Bij wordpress kun je van alles instellen aan die afbeelding.
Eigenlijk alles wat er bestaat aan HTML kan ingesteld worden.
Bij blogspot.com is dat allemaal simplified.
Er zijn defaults die je afbeelding verkleinen en er een soort schilderij-lijstje omheen plaatsen.
Als je in wordpress lichtblauw gekleurde stippellijnen om je afbeelding wil, kan dat.
Probeer hetzelfde maar eens in blogspot te vinden.
Bij wordpress kun je tot in hoge mate bepalen wat de URL van allerlei dingen zoals afbeeldingen moet zijn.
Bij blogspot maken zij dat voor je uit.
Je afbeelding moet je uploaden naar Picasa, en de idioot lange URL die ze genereren moet je goed bewaren, want als je die kwijtraakt kom je niet meer bij je foto’s. Dit laatste is dus erg vervelend voor mensen die hun blog verhuizen naar blogspot.com De VKblog importer voor wordpress kan voorspellen wat de URL van de afbeeldingen bij wordpress.com zal zijn. Maar dat kan hij niet voor blogspotters. Het gevolg is dat die voor elke foto op hun blog ( Klaas A. Mulder had er 11.000 ) de gegevens moeten gaan invullen.

Verder is het importeren van het blog nogal een drama.
Bij wordpress blogs kon iedereen zelf zijn export bestand ophalen op de gevonden-voorwerpen site.
Voor blogspot komt daar een stap tussen. Het WXR bestand moet worden omgezet naar blogspot formaat, want terwijl wordpress zowat alles kan importeren, herkent blogspot alleen het eigen formaat. Dat alles maakt van VKblog naar blogspot.com 10 x zo arbeidsintensief als van VKblog naar wordpress.com
En bepaald niet met een beter resultaat, integendeel. –> Ik heb nu een heel blog ge├»mporteerd, en onder de streep ben je net zoveel tijd kwijt met het herstellen van ongewenste veranderingen als het je zou kosten om het blog opnieuw te schrijven. En in de reacties zijn de avatars foetsie.

Het belangrijkste verkoopargument van blogspot.com is, dat zij de eigenaar zijn van de grootste zoekmachine van de wereld, en wie het dichts bij het vuur zit, warmt zich het best. Dat is dezelfde truuk die Microsoft jaren gebruikt heeft om de markt te domineren met crap-software.

<edit> Na nog een avondje puzzelen blijken de meeste problemen veroorzaakt te worden door knippen en plakken vanuit Word. Daardoor voeg je veel onzichtbare bagger toe aan je document, die na de conversie naar blogspot is omgezet in witregels.

Read Offline:

2 thoughts on “Blogspot”

 1. Ik schreef al eerder dat Worldpress niet om wil gaan met .swf bestanden. Het houdt in dat mijn blog’s waarin meestal dergelijke bestanden verwerkt worden, niet zichtbaar zullen zijn. Een snelkoppeling is wat geplaatst wordt, na aanklikken kom je op Photobucket waar ik mijn bestanden plaats, en de flashfilm – zonder door mij ingestelde aanpassingen – getoond wordt. Een oplossing is mij tot op heden niet aangeboden. Hier is geen oplossing voor mogelijk, of ik wordt nog vreselijk verrast … Wel kan ik converteren van .swf naar bijvoorbeeld een .avi bestand, wat ik vervolgens overzet naar mijn Youtube account en daarna embed toepas. Een optie die ik nog uit moet werken.
  Om een al te lang geworden verhaal niet nog langer te maken, mijn vraag is de vraag uit de eerste regel. Het zou zo mooi zijn; en anders zo jammer, daar ik graag mijn beperkte kennis uit zou werken op Worldpress.
  Ik kreeg wel een antwoord op mijn vraag, maar dit antwoord had betrekking op het importeren van .jpg afbeeldingen. Misschien nu een script of aanpassing daarvan, een antwoord op mijn vraag.

  Groet van Ragfijn

  PS. Een voorbeeld van een .swf bestand is te zien op de pagina waar u aankomt na het aanklikken van mijn naam.

 2. Ik vraag me af wat je precies onder “aangeboden” verstaat. Het is duidelijk dat de flash-filmpjes het prima doen op gevonden-voorwerpen, alleen is die niet bedoeld om door de hele wereld bekeken te worden. Het is dus niet zo dat er iets niet kan, het is alleen zo dat ik Sinterklaas niet ben en al die gratis diensten niet doen wat je wil. Gratis dienstverleners verdienen hun brood met advertenties, en daarom willen ze dat je op hun site blijft.

  Een andere reden kan zijn dat wordpress.com en blogspot.com hun gebruikers willen beschermen tegen Flash filmpjes met een kwaadaardige content. Flash is niet veilig.

Leave a Comment

Your email address will not be published.