VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing.

deze gebruiksaanwijzing beschrijft versie 0.1.2

VKblog-importer is een plugin voor WordPress die bedoeld is om blogs van VKblog te importeren in WordPress.

Posts en comments worden geïmporteerd, en afbeeldingen die gehost zijn op VKblog worden gedownload en opgeslagen in WordPress. Tags worden omgezet naar WordPress tags. De oorspronkelijke publicatiedatum van je blog en de comments blijft behouden.

Omdat het systeem van avatars van reageerders bij VKblog anders is dan bij WordPress -Wordpress heeft het e-mail adres nodig om een plaatje te kunnen ophalen bij gravatar.com, terwijl VKblog van alle abonnee’s een afbeelding had -, blijft er een verschil te zien tussen de reacties bij VKblog en geïmporteerde reacties. De Volkskrant-avatar wordt als plaatje toegevoegd aan de reactie, maar de “echte” avatar zal een generiek plaatje zijn. Hoe de echte avatar er uitziet, is afhankelijk van je theme en instellingen.

De installatie

De plugin bestaat uit 2 files :

support.php en vkblog-importer.php

De 2 files moeten worden ge-upload naar de plugins directory van WordPress. Dat doe je met een FTP programma, zoals Filezilla.

Naast dit programma heb je het password nodig, dat je van je provider gekregen hebt. De meeste mensen laten het FTP programma de passwords bewaren.

Met je FTP-programma kun je op de host door de directories van WordPress bladeren. Je moet een nieuwe directory maken, onder de “/wp-content/plugins” directory. Geef hem de naam “vkblog-importer”.

Zet hier de 2 php files in.

Log in als admin op je WordPress blog.

Open nog 2 browser windows, dat werkt comfortabeler.

Ga naar het administrator scherm, en kies links onder Plugins voor plugins. ( add new hoeft niet meer, dat is vergelijkbaar met wat je net gedaan hebt )

Klik bij VKblog Importer op “Activate”.

Gebruik

Klik nu links onder “Settings” op VKblog Imp

Je komt in het importscherm. Dit scherm heeft 2 knoppen en een aantal velden waarop gegevens kunnen worden ingevuld.

Het bovenste veld is het belangrijkste : hierop moet je het nummer van je blog bij de Volkskrant invullen.

Maak hier geen fout in !!!

Hoe kom je aan dat nummer ?

Surf naar je eigen blog bij VKblog.

In het menu rechts vind je de keuze Archief/RSS.

Klik op “hele archief” of op een van de jaartallen.

Nu zie je in de URLbalk van je browser iets staan als :

http://www.vkblog.nl/archief/123456

Dat laatste getal is het getal dat je moet hebben.

( dus niet het jaartal, of het nummer van de maand )

Vul het in op het VKblog-importer configuratiescherm achter “Blognummer”.

Eventueel kun je nog een category invullen. Onder deze category worden de geïmporteerde posts getoond in je WordPress blog. De category hoeft nog niet te bestaan, want de importer maakt hem automatisch aan.

Klik op de knop “Update Settings”.

Dat nummer vergeet hij niet meer 🙂

Het is handig om de importer eerst kort te proberen, om te zien of het resultaat je bevalt.

Kies een jaar en een maand, en klik op “Start Importeren”.

Geen foutmeldingen ?

Als het goed is, zie je alleen maar een zandlopertje. ( of een blank scherm )

Open op een tweede browserwindow het administrator scherm, en dan Posts.

Dit scherm laat al je posts onder elkaar zien, en je kan een selectie maken aan de hand van datum en category. Kies de category die gelijk is aan wat er in het category veld van het VKblog-imp configuratiescherm stond.

Als je het niet veranderd hebt, is de category “oud-vkblog”.

Deze category moet je nu kunnen kiezen op het Posts scherm.

Kies hem en klik op “Filter”.

De blogs moeten nu geleidelijk binnenkomen op het scherm.

Druk af en toe op F5, dan zie je hoe snel het ongeveer gaat.

( Er zit een opzettelijke vertraging van 5 seconden per blog in de importer, omdat het onsympathiek is voor andere gebruikers van de server als je veel bandbreedte en processortijd gebruikt ) Verder is de snelheid afhankelijk van de Volkskrant en van je hostingprovider. Je eigen internetsnelheid of PC hebben geen invloed, die dienen alleen om toe te kijken.

Zodra de hele maand geïmporteerd is, krijg je op het configuratiescherm een bevestiging van het aantal gedownloade blogs, en hopelijk geen foutmeldingen. Een goede manier om te controleren of alles binnengehaald is, is om hetzelfde jaar/maand nog een keer te importeren. Als het goed is, krijg je binnen een seconde de mededeling dat er 0 blogs geïmporteerd zijn, want je had alles al. Het is mogelijk voor “maand” “alle” te kiezen.

VKblog tijdelijk onbereikbaar

Dit levert alleen problemen op bij de start, omdat de archiefpagina gelezen moet kunnen worden. Daarna blijft de importer gewoon proberen de pagina’s te laden, net zo lang tot het lukt.

Per ongeluk 2 keer dezelfde blogs importeren.

De importer controleert voor het downloaden of hij een blog al heeft, en slaat hem over, als dat zo is. Hetzelfde gebeurt met afbeeldingen.Je kan wel met opzet 2 maal hetzelfde blog uploaden door de category te veranderen. Bij de controle of het blog al bestaat, wordt namelijk gekeken naar de category.

Links, afbeeldingen, filmpjes.

Alle links blijven intact. Je moet er zelf aan denken dat links naar VKblog na 1 maart waarschijnlijk niet meer werken, en je moet ze zelf aanpassen.

Afbeeldingen die op VKblog gehost zijn, worden geïmporteerd in de media-library van WordPress. Afbeeldingen die ergens anders op het web staan, worden niet veranderd. Youtube filmpjes blijven gewoon werken, want die staan niet op VKblog, maar op een andere server.

Het is verstandig om de plugin na gebruik te deactiveren en te verwijderen. Zo loop je niet de kans dat hackers ooit misbruik gaan maken van beveiligingslekken. Door de tijdsdruk is hierop nauwelijks getest. Bovendien maken plugins je systeem trager, ook al gebruik je ze niet.

Geavanceerde onderwerpen.

Meer dan 1 identiteit bij VKblog

Je kan per identiteit een category kiezen. Category’s zijn heel geschikt om in WordPress dingen van elkaar te scheiden.

De manier waarop afbeeldingen worden opgeslagen

De plaatjes worden als volgt opgeslagen :

De gedownloade afbeeldingen worden opgeslagen als uploads/jaar/maand/kunstwerk.jpg

De avatars worden wel opgeslagen, maar niet geregistreerd in de library van WordPress. Je kan ze dus niet per ongeluk weggooien.

Header en Footer.

Deze velden zijn bedoeld voor de HTML-code waarmee het blog omsloten wordt.

Het stylesheet van VKblog zorgde ervoor dat je, als je niets deed, het standaard-lettertype  kreeg. Links hadden steeds dezelfde kleur, etc.

Het standaard-lettertype van je blog is vaak anders.

Het gevolg is, dat het geïmporteerde blog er vaak niet uitziet. Om dit enigszins te verhelpen, heb ik een configureerbare header en footer toegevoegd. De standaard instelling geeft een lettertype zoals de meeste VKbloggers gewend zijn. Voor wie altijd zijn eigen lettertype instelde is het mogelijk de code te verwijderen. Dan gelden ook voor geïmporteerde blogs de instellingen van het WordPress Theme.

VKblog-importer is herstartbaar. Als hij ergens blijft hangen, kun je hem zonder problemen opnieuw starten. Het script probeert de timeout timer telkens te resetten, maar sommige providers staan dit niet toe.

Geïmporteeerde blogs krijgen initieel de titel “exvkblog” en worden gerenamed zodra ze een content hebben.

Als er een dergelijk blog lang blijft bestaan, hangt de importer kennelijk, ( en ook als je een paar minuten lang geen voortgang ziet. )

In dat geval moet je (als het bestaat) het blog met de titel “exvkblog” met de hand verwijderen en de importer via het configuratiescherm opnieuw starten.

Known bugs

De importer slaat tekst die er uitziet als HTML-code over. Normaal zou hij gecodeerde speciale tekens als > ( het teken > ) met rust moeten laten, maar dat gebeurt niet. Wie blog over HTML codes schrijft ( zoals ik ) zal merken dat er regels verdwijnen bij het overzetten.

Om onduidelijke redenen staan er hardnekkige voorloopspaties voor de HTML code in het configuratiescherm. Een grapje van WordPress, dat ik nog probeer te ontcijferen. Het kan geen kwaad; in het script worden ze verwijderd.

Van andere problemen word ik graag op de hoogte gesteld.

Read Offline:

14 thoughts on “VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing.”

 1. Als gratis blogger (…) zag ik afgelopen week een heus boekwerk wordpress tussen de overige computerbladen liggen. In m’n “wanhoop” dus maar gekocht want op 1 of andere manier heb ik een missing link op gebied van deze materie. Dus ik wacht, inclusief smart, op hulp. En las en lees mee; zeker op gebied van W…X…R.. file en “plugin”.
  Een VK-blog-importer zou me heel goed uitkomen omdat ik geen technische kennis heb en al helemaal niets snap van allerlei afkortingen op dit gebied.
  M’n gravatar ( als voorbeeld) zie ik bv niet. Wél een figuurtje wat blijkbaar steeds kan veranderen. Maar dat zijn niet de belangrijkste probleempjes.

  Ik zie op deze pagina weinig commentaar/reactie over problemen met het over kunnen brengen van de VK-blog. Wél las ik elders vragen op dit gebied.
  Hoop ik zelf dat ik als digibeet de hele santakraam van m’n VK-blog weg kan halen ondanks dat ik zeker de laatste maanden geen “trouwe VK-Blogger” uitstraalde.

  Ik vind je echt een kei dat je op gebied van de techniek om VKBloggers over te sluizen naar WordPress constant bezig bent geweest. Méér dan een kei!

 2. @Motek:
  Als je een gratis wordpress.com account hebt, kun je zelf geen plugins installeren.
  Op de OBA site komt binnenkort een formulier waarmee je een WXR file kan aanvragen. Die kun je importeren in een wordpress.com blog.

 3. Thanks. Iets wat me wél gelukt is (…) is vanaf m’n pagina direct te linken naar OBA. De widget van OBA plaatsen lukte me weer niet.

 4. @Knutselsmurf: Zojuist is er op het VKblog een bijdrage gepubliceerd (http://www.vkblog.nl/bericht/365829/VKBlog_verhuisservice) die hetzelfde wil aanbieden maar dan voor eenmalig € 168 + € 32,-/jaar hostingkosten + domeinnaam.

  Ik wil onder dat blog een reactie plaatsen met verwijzing naar jouw blog en vermelden dat jouw plugin op korte termijn als open source software gratis beschikbaar komt.

  Maar dat doe ik uiteraard alleen met jouw toestemming. Dus graag even een reactie.

 5. Overigens zal het me niet verbazen als “hetgelaat” daar jouw plugin voor gaat gebruiken omdat hij schrijft dat zijn script begin februari klaar zal zijn.

 6. Misschien moet ik de licence dan even aanpassen, wat dat is niet de bedoeling.
  Maar ik vraag me ook af of het hem lukt 168 euro te vangen voor iets dat wij gratis doen.

 7. Inmiddels hebben enkelen in de reactieruimte hem al gewezen op jouw plug-in. Toen hij vorige week als “webdeveloper” zijn diensten aanbod is hem dat ook al enkele keren gezegd. Nu doet hij alsof hij dat voor de eerste keer hoort en heeft een edit aan zijn blog toegevoegd.

  Blijkbaar ruikt hij toch geld.
  Ik hoop alleen van harte dat niemand daar in tuint.

 8. Wat vind je ervan als ik onder Kokopelli toch nog een kort blogje aanmaak waarin ik wijs op jouw blog en de plugin?

 9. @Glaswerk :
  OBA regelt contacten met iedereen die gebruik wil maken van de plugin of de verhuisservice. Verwijs iedereen daar maar heen.
  Ina heeft ook al op hem gereageerd.

 10. Beste “hetgelaat”
  Ik heb niets geschreven onder je stukje bij VKblog.

  WordPress beroept zich er op dat hun installatie 5 minuten kost.
  165 Euro is wel veel geld voor 5 minuten werk, want dat is alles waaruit je “dienst” bestaat. Veel bloggers hebben niet veel geld, de mensen die je bekritiseren hebben veel van hun vrije tijd gestoken in het helpen van anderen.
  Het is prima dat je probeert een boterham te verdienen, maar doe dat a.u.b. ergens anders.
  Het is overigens niet toegestaan mijn tool te gebruiken voor je dienst. Gebruik je eigen spullen maar, anders krijg je een rekening.

Leave a Comment

Your email address will not be published.