Ik wil de VVD even ergens aan herinneren.

Toen de Duitsers in 1940 Nederland binnenvielen ( geheel volgens de regels ), was een van jullie leden ( De Monchy ) burgemeester van Den Haag. Als rasechte VVD-er had hij er – als hoofd van de politie – voor gezorgd dat de namen van alle communisten in zijn gemeente zorgvuldig waren gedocumenteerd. Trouw aan het nieuwe wettelijke gezag is hij na de bezetting doorgegaan met het verzamelen van gegevens d.m.v. een infiltrant. Zijn acties hebben meer dan 100 Haagse communisten het leven gekost. De man had kennelijk geen bezwaar tegen joden, en hij was in de oorlog pro-Oranje, wat hem binnen een paar maanden zijn baan kostte. ( en waarschijnlijk na de oorlog weer in het pluche hielp )

Hij is na de oorlog niet eens gestraft.
Hij werd gewoon weer burgemeester, voor 2 jaar.
Sterker nog, er is in Den Haag zelfs een plein naar hem genoemd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Salomon_Jean_Ren%C3%A9_de_Monchy

Het is tekenend voor de mentaliteit van een grote groep Nederlanders, die zich ook aftekent in de samenstelling van de huidige regering.
Amsterdam kent een andere traditie, en het is logisch dat de politiechef van Amsterdam bij voorbaat al aangeeft dat Amsterdam het voorbeeld van Den Haag niet gaat volgen.

http://nos.nl/artikel/209470-kabinet-en-pvv-vallen-over-woorden-welten.html

Read Offline:

4 thoughts on “Ik wil de VVD even ergens aan herinneren.”

 1. In Twente zegt de korpschef ook al dat hij wel wat beters te doen heeft.
  39 Mensen reageren.
  Dat zijn er waarschijnlijk 10 maal meer dan er burkadraagsters in Twente op straat rondlopen.
  Iedereen vindt opeens dat je je aan de wet moet houden.
  Is dat niet een beetje hypocriet in een land waar de helft de belasting ontduikt en de andere helft de verkeersregels aan zijn laars lapt ?

 2. appie b. broek

  ‘Als ras echte VVDer’, toe maar! De VVD werd in 1948 opgericht!

 3. Ja, ik heb het ook gelezen. Toch vind ik dat de Monchy al voor de oprichting van de VVD een VVD-er was. Daarom is hij ook meteen lid geworden hé ?

Leave a Comment

Your email address will not be published.