Betaalde vervanger van VKblog ?

Ik heb er ook over nagedacht, en ik acht het niet haalbaar. Die bereidheid om te betalen om te kunnen bloggen is heel mager. Misschien een klein bedrag, maar VKblog zou geen 14.000 leden hebben, als je er voor moest betalen. Je kan gratis bloggen bij WordPress, en je kan een eigen domein met 1 Gb ruimte huren voor 29 euro per jaar. Iets daartussenin is wat mensen bereid zijn om te betalen. De techniek is inderdaad wel te huur voor dat bedrag, maar waar het op stuk loopt, is dat er geen vrijwilligers zijn. Je krijgt mensen niet zo gek dat ze meer dan een paar uur per week in zo’n project gaan steken. Modereren is een ondankbare taak. Je krijgt de grofste verwensingen over je heen, zelfs als je het goed doet. Zodra je een betaalde moderator neemt, zakt het financiële plaatje door het ijs. 1.000 Betalende leden is heel wat, maar je kan er geen salaris van betalen. Zonder moderator krijg je in no-time een lading bagger op je blog, met de bijbehorende juridische ellende.

Reclame zou kunnen, maar het maakt de site meteen veel minder aantrekkelijk. De Volkskrant had het voordeel dat ze reclame voor zichzelf konden maken, maar een privé initiatief zou dat niet hebben.

Ik denk dat Ina Dijstelberge goed nagedacht heeft, toen ze het concept van OBA bedacht heeft. Iedereen zijn eigen blog, en een gezamenlijke voorpagina. De verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt geheel bij de blogeigenaar. Zo kun je zonder moderator en zonder reclame. Het kost nog steeds geld, maar lang niet zoveel als een platform waar iedereen zijn hele fotocollectie en zijn versie van “Mein Kampf” op kan dumpen.

Er wordt nu een poging gedaan door een vkblogger met een moeilijke naam om een -tot nu toe- gratis alternatief voor VKblog te maken volgens het iedereen-op- hetzelfde-weblog principe. Ik zie dat snel vastlopen, en in de commentaren zag ik de eerste voortekenen : “ik kan geen grote foto’s uploaden….de layout is niet wat ik wil….ik kan zomaar comments aanpassen, dus anderen kunnen dat ook met mijn comments….kan ik iemand een ban geven ? ” Er is zelfs geen gebruikersovereenkomst, maar dat lijkt niemand te hinderen.

Omdat VKblog zo groot was en geen standaard blogsoftware kon gebruiken, was er ook veel ondersteuning nodig voor de techniek. Automatiseerders zijn duur. Ze worden per uur betaald, en ze kosten meer dan je garage. Tegenwoordig werkt iedereen met kwalitatief goede open-source software om te bloggen, maar in 2005 was die waarschijnlijk nog niet goed genoeg. De Volkskrant moet in 2005 dus een flinke investering gedaan hebben. Als ze hun software gratis weggeven aan het publieke domein, zou dat een alternatief voor VKblog flink helpen.Maar ik zie het niet gebeuren, omdat het waarschijnlijk commerciële software is waar een andere partij copyright op heeft.

Het sterktste argument tegen een betaalde vervanger is natuurlijk, dat de Volkskrant dit allemaal al moet hebben bedacht. Het zou een koud kunstje zijn geweest om iedereen om een bijdrage te vragen, en dat hebben ze niet gedaan.

Read Offline:

26 thoughts on “Betaalde vervanger van VKblog ?”

 1. Hoe doen het anderen? Bij punt.nl is het gratis, zonder reclame. Voor een tientje per jaar, kan men extra toeters en bellers nemen, zoals het “lees verder” shit. Ik heb het ook ingeschat dat men voor 10 per jaar het vk-blog kan nabootsen. Dat moet de huur dekken. En het kan eenvoudig beginnen en met nieuwe features doorgaan. Voor OBA zou het handiger zijn als het de voorpagina uit de RSS feeds maakt, of als men een plug-in bouwt dat de samenvatting van een blog op die pagina plaatst. Men kan trouwens een boek downloaden van het internet, voor het opzetten van een vk-achtige blog, met de multiblog versie van wordpress:

  WordPress MU 2.8: Beginner’s Guide, van Lesley A. Harrison

 2. Je link bij OBA klopt niet (er staat twee keer http, check het even).
  Beeldsprekers heeft eigen domein aangeschaft en was op zoek naar handleiding hoe een blog te beginnen.
  Dat heb jij toch ergens opgeschreven?
  Heb je een link voor me?

  We zouden voor een nieuw platform a la VKblog GJ Bogaerts kunnen inhuren,
  hij heeft VKblog gebouwd en is nog altijd erg betrokken…
  http://www.raker.nl/weblog/
  .

 3. Betaalde vervanger zal net werken inderdaad. Brengt niets op. Ook niet genoeg leden. Een nader verdienmodel is wel te bedenken.

  Niet eens nodig. Het enige wat je nodig hebt om een community te bouwen (vgl met de VK) is een handzame voorpagina.
  OBA is een aanzet. Maar vindt ik nog te complex en gaat het wrs niet redden met meer gebruikers in deze opzet.
  Bloggersinblik.nl is simpel. Je ziet dan ook wel meteen een grote toestroom van bloggers, wat je bij OBA niet zag.

  De toekomst zal uitwijzen wie en wat boven komt drijven.
  Risico is natuurlijk met al dit soort altenativen: de continuiteit..

  Ik ga maar als verzekeringspremie al mjn blogs overzetten naar mijn wordpress blog.
  250 stuks.

  Specifieke vraag aan je: ik kan nergens vinden hoeveel ruimte je mag bezetten bij het gratis wordpress account. Weet jij dat, En zo ja, kan je me dat vertellen?
  Hoeveel blogs (met simple plaatje) kan je dan ongeveer kwijt?

  P.S.: je link in je “lees verder..” in OBA klopt niet.. misschien even aanpassen.. Er staat dubbel HTTP in.. en dan werkt het niet natuurlijk.

 4. Ik heb de link op OBA verbeterd.

  Wat betreft de RSS feed op OBA. Ik heb ooit een plugin gebruikt maar die werkte niet in het thema wat ik gebruik voor OBA. Inmiddels heb ik een nieuwe plugin gevonden. Die ga ik eerst uitproberen op mijn eigen site, waar ik het zelfde thema gebruik. Als dat werkt dan worden alle publicatie die je op de je eigen site maakt automatisch op de voorpagina van OBA geplaatst. Dat zal de gebruikersvriendelijkheid sterk verbeteren.

  Mocht het niet ukken dan zou ik het erg op prijs stellen als ik hulp krijg bij het eventueel aanpassen van de plugin.

  De laatste link van Mihai is ook een optie. Maar het komt mij wat ingewikkeld over. Ik heb te weinig kennis…

  De punten die Knutselsmurf aangeeft over het concept van OBA zijn inderdaad de zaken die ik in overweging heb genomen.

 5. Heeft iemand het onderzocht wat de normale rss-feed toont? Toont ie een aantal tekens van het begin of de zelf ingevoerde samenvatting van een bericht? De tweede zou veel mooier zijn.

 6. Oeps, wat een hoop reacties opeens.
  Ik denk dat voor alle alternatieven geldt dat de webhosting niet het probleem is, maar de salarissen van de moderator en van de mensen die de techniek in leven moeten houden. Ik schat 5 euro per blogger per jaar voor de hosting, maar die moderator kost duizenden euro’s per maand. Zelfs bij 6.000 bloggers kost de moderator meer dan de hosting !

  Ik was een paar maanden geleden begonnen aan een tool om blogs over te hevelen van VKblog naar WordPress. Ik heb het gisteren weer opgepakt, want nu heb ik het nodig. Dan maar iets minder mooi.

 7. Ik heb nu de plugin geactiveerd op mijn eigen site en OBA als RSS feed ingevoerd. Ik ga ook nog wat andere invoegen om te kijken of de afbeeldingen ook meekomen.

 8. dat lijkt me niet zo slim om OBA als rss-feed in te voeren. Daar zijn slechts korte berichten. Probeer ks, jez en ik in te voeren, zie wat er gebeurt.

 9. Ik weet niet of je het met de afbeeldingen goed kan oplossen. Immers iemand kan zijn afbeelding overal in het bericht plaatsen, of meerdere afbeeldingen, en verschillende grottes, of de afbeelding kan helemaal ergens anders op het internet staan. Dus beter zonder afbeeldingen. Op vk, waren ook geen afbeeldingen. Misschien als we de avatar kunnen krijgen, dat zou handig zijn.

 10. RSS is een XML gebaseerde standaard.
  XML is tekst.
  HTML is een vorm van XML.
  Plaatjes gaan dus niet in een RSS-feed opgenomen worden.

 11. @Mihai : Geen afbeeldingen is inderdaad niet zo problematisch. Wel het ontbreken van een avatar bij de geplaatste bijdrage. Nu is niet te zien wie de auteur is. Ik gebruik deze plugin : FeedWordPress http://feedwordpress.radgeek.com/ Wie denkt er even mee om te kijken of er een avatar kan verschijnen?

 12. Ik heb je ook een plug-in gemaild. Heb je dat ook geprobeerd? Eerst moet je voor een goede plug-in kiezen en daarna kijken of we de avatars automatisch bij kunnen plakken.

 13. Een ander probleem is beveiligde sites zoals die van Knutsel. Ik krijg de volgende melding:
  FeedWordPress encountered the following error when trying to retrieve this feed:

  XML error: SYSTEM or PUBLIC, the URI is missing at line 1, column 48

  If you think this is a temporary problem, you can still force FeedWordPress to add the subscription. FeedWordPress will not be able to find any syndicated posts until this problem is resolved.

 14. @Aad, e.a.
  Oh trouwens bij bloginblik gebruiken ze ook WordPress.
  Vandaar dat je aan de achterkant bij alle reacties kunt (van jezelf en anderen)
  Dat is bij OBA ook zo.
  Met een klein clubje geen probleem, maar als je groot wordt dan is dat ook bij ‘ons’ iets om over na te denken.

  Fijn dat we het weer oppikken bij OBA
  het blijft een plekje waar we trots op kunnen zijn.

  .

 15. @Ina :
  Als je in PHP kan programmeren, kun je elke plugin aanpassen aan je eigen wensen. Dat is een stuk eenvoudiger dan alles zelf vanaf de tekentafel ontwerpen.
  Ik heb wp-ban een beetje aangepast, zodat hij de meeste proxy’s ook blokkeert, en dat kostte weinig moeite. Ik denk dat die avatar ook wel te produceren is, met een beetje knutselwerk. Ik wil nu eerst die importer afmaken, want dat heeft meer haast.
  En nu ga ik even wandelen, want dat is nog belangrijker.

 16. Knutselsmurf, je bent een schat. We komen er samen wel weer uit denk ik. Maar geniet van de inmiddels gevallen avond. Dat heb ik net met de hond ook gedaan. Werk daan rustig aan je eigen programma en laat me per mail weten wanneer wij samen naar de OBA feed kunnen kijken.

 17. Een weblog beginnen bij web-log.nl is een recept voor eenzaamheid.
  Je kan daar alleen reageren als je lid bent.
  Je moet er ook nog voor betalen, en niet weinig.

Leave a Comment

Your email address will not be published.