Vitamine B12 tekort

Ze kijkt op van haar beeldscherm, en kijkt me peinzend aan.
Ik kruis ook maar even B12 aan, zegt ze.

1 Week later zie ik haar weer.
Alles zag er perfect uit, op 1 ding na :
Je B12 waardes zijn veel te laag.

2 Dagen later sluit de assistente het gordijn achter me.
In je bil is minder pijnlijk, zegt ze.
Ze dringt aan.
Ze ziet er Nederlands uit, maar heeft een Marrokaans accent.
Doe maar in mijn arm, zeg ik stoer.
Ik voel pijn nooit zo, maar dat vertel ik er niet bij.

Ik weet nu dat ik een tekort aan vitamine B12 heb.
En nu vallen er steeds meer puzzelstukjes op zijn plaats.
Vage klachten.
Er leek een zenuw klem te zitten.
Ik had geen controle meer over sommige spieren in mijn onderbeen, waardoor ik sloffend liep.
Een andere klacht was, dat ik plotseling 6 kg afgevallen was.
Dat lijkt niet veel, maar dat is 10 % van mij, en ik was al broodmager.
Ik ben ziek.
Ik ben het ook al heel lang.
3 Jaar geleden had een dokter al een vermoeden, en die schreef toen supplementen voor, maar die hielpen niet.
Nu heb ik 2 injecties gehad, en dat hielp wel.
Binnen een dag voelde ik me herboren.
Na een paar dagen kwam de oude vermoeidheid weer wat terug; het effect was tijdelijk.
Er was vrijwel direkt een effect op mijn biologische klok en mijn tijdbesef.
Ik word nu bij de eerste stralen van de zon wakker, en ik maak een vrij goede schatting van de tijd die de klok aangeeft.
Ik ben minder chaotisch, vergeet niet steeds alles, kom op tijd, kan 2 dingen tegelijk, de tijd gaat veel langzamer.
Ik weeg me elke dag.
4 Kilo er bij in 2 weken.

Gisteren was ik bij de di√ętiste.
Een mevrouw met een stagiaire.
Iets ouder dan ik, schat ik.
Ze schrijft zich een ongeluk.
Wat ik zoal eet.
Ze adviseert me meer te varieren in eiwitbronnen, maar kan zich niet voorstellen dat mijn dieet de oorzaak is van het tekort.
Intrinsic factor, zegt ze.

Thuis Google ik.
Ziek ernstig goed-te-behandelen.
Ik lees mijn levensverhaal.
Vage klachten, komend en gaand.
Mijn haar.
De vloer van mijn huis lijkt op die in een kapperszaak.
Mijn haar ligt overal.
Mijn eerste vriendin zei dat ze 5 jaar later nog steeds haren van mij vond.
Mijn trillende handen.
Dat arme kind, ik zag zijn handen trillen, en toen dacht ik al : dat gaat nooit goed.
Zei mijn tante 32 jaar geleden toen ze mijn vader aansprak.
Ze had gelijk, maar die trillende handen hadden een medische oorzaak.
Ja, wacht maar, later word je veel breder, zei ze.
Ik was ook niet zo breed toen ik 16 was, zei mijn vader.
Hij deed een wedstrijdje met zijn broer.
Knijpen in een personenweegschaal.
Hij won.
Altijd.
100 Kilo.
Ik was trots op hem, maar ik ben er nooit in de buurt gekomen.
Altijd koud.
Slingerend lopen.
Onvruchtbaarheid.
Altijd somber, vanaf de lagere school.
Spieren die het zomaar opeens niet meer doen.
ADD en autisme.
Een keer een psychose.

Jammer dat ik het nu pas weet.
De gymleraar lachte me uit om mijn klungeligheid.
Liet me zijn domme balspelletjes doen, zonder shirt.
Ik schaamde me voor mijn ingevallen ribben en dunne armen.
Hij werd niet betaald om te lachen, maar om op te letten.
Ik wil mijn geld terug.

Alles over B12 tekort is te vinden op een website : www.stichtingb12tekort.nl

Read Offline:

30 thoughts on “Vitamine B12 tekort”

 1. Avatar van Smokey
  Knutselsmurf, Fantastisch dat je eindelijk een oorzaak en remedie hebt gevonden! Enigszins herkenbaar. Lang geleden ook meerder B12 injecties gehad. Tegen moeheid en spierzwakte. Hielp geweldig goed. Nu werkt af en toe een kuur met B12 (dibencozydetabletten).
  P.s. Je link verwijst terug naar dit blog. Verbinding werkt niet.

 2. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Bedankt.
  Het is ook een K.U.T. editor.
  Een linkje invoegen moet je “onder water” in HTML code doen.
  Dat zou nog niet zo erg zijn, als die editor het dan met rust liet.

 3. Avatar van Nadia
  Herkenbaar Jan. Mijn kapster zei me vorige maand ook dat ik B12 tekort heb, ze zag ik dat ik heel veel haaruitval gehad heb de laatste maanden. Ik had het ook al ondervonden op de vloer. Misschien moet ik er ook maar eens iets aan doen…

 4. lisetteXoverXnld

  Avatar van lisetteXoverXnld
  Nu, dat is nogal wat. Ik heb inderdaad op mijn verpleegopleiding geleerd dat zoiets flink kan inwerken op de geest. Ik zou bijna zeggen; ik laat het ook eens nakijken.

 5. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Wat ik niet begrijp is waarom dit niet bovenaan de checklist van elke dokter staat, in plaats van ergens onderaan te bungelen.
  Vooral bij patienten met autisme.
  Altijd die opgetrokken wenkbrauwen, als je zegt dat je geen pijn voelt, bijna alle symptomen achter elkaar opnoemen….
  No, it doesn’t ring a bell.

  Je kan er wel blijvend invalide door worden, en de behandeling stelt niets voor.

 6. lisetteXoverXnld

  Avatar van lisetteXoverXnld
  Mijn huisarts weet niet dat ik autistische verschijnselen heb, mijn psycholoog wel. De dokter weet wel dat mijn zoon een diagnose heeft. Eigenlijk moet er ook naar mogelijk fysieke zaken gekeken worden. Mijn schildklierfuncties laat ik wel altijd nakijken.

 7. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Niemand vraagt er naar, maar de foto is een uitsnede.
  De sluitertijd was 1/80 seconde, en de camera bewoog mee met de meeuwen.
  Daar komt die suggestie van beweging vandaan.
  Ik had vandaag wat foto’s gemaakt, en zocht iets toepasselijks.
  Deze deed me denken aan de gymlessen van vroeger.
  Rondjes rennen en proberen rondvliegende ballen te ontwijken.

 8. Avatar van Jezzebel
  @Knutselsmurf, ah dat wilde ik zeggen.
  Ik vind de foto prachtig. ūüôā

  Wat goed dat er oorzaak is gevonden van je klachten.

  Word gezond!
  .

 9. lisetteXoverXnld

  Avatar van lisetteXoverXnld
  Hoi, nu ik vind de foto erg mooi, maar ik zag hem over het hoofd. Dit beeldt een en ander duidelijk uit, als dat ook je bedoeling was?
  Nu ik er nog eens goed naar kijk herinner ik me dat de vogels toch een moment heel sterk aandacht aan me hebben gevraagd, elke keer dat ik de pagina opende.

 10. paco painter

  Avatar van paco painter
  Raar dat ze dat niet eerder uitzoeken. Komt dat door niet vleeseten?

 11. Avatar van Sia
  Jan, wat fijn dat er nu een oorzaak voor je klachten is gevonden. Blijft het bij één injectie, of krijg je er meerdere?

 12. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Sia :
  Elke week een, en als mijn eten niet de oorzaak is, zal ik de rest van mijn leven 1 x per maand een injectie moeten halen.

 13. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Paco
  Dierlijke producten zijn de belangrijkste bron.
  Je lichaam bewaart een reservevoorraad voor jaren.
  Je kan eten wat je wil, maar als je lichaam het niet kan opnemen, heb je een probleem.
  Dan werken supplementen ook niet.

 14. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Jezzebel, @Lisette :
  Ik heb weinig tekst op het moment, als ik niet over mezelf kan schrijven houdt het al snel op.
  Ik heb nog wel wat foto’s die ik wil laten zien.
  Verwacht geen work of art.
  De meeste dingen die ik maak, komen in in een paar seconden tot stand.
  Ik weet alleen nooit op welk moment van de dag.

 15. Avatar van Jan-Groet
  Veel voorkomend bij landurig vegetarisch of veganistisch eten…
  de reservevoorraad wordt maar heel langzaam aangevuld…
  dus suplementen zijn inderdaad niet voldoende als je je reserves opgebruikt hebt…
  de artsen weten er doorgaans ook te weinig van, om de afwijking te kunnen constateren moet je eerst weten dat dit een oorzaak kan zijn…

  veel sterkte,

  groeten

 16. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Veganisten ja, maar ik ben geen veganist.
  De di√ętiste was erg stellig.
  Dit tekort kan niet door je dieet komen.

 17. Avatar van Jan-Groet
  Ik bedoelde over het algemeen, niet in jouw specifieke geval, misschien was ik onduidelijk…
  Was die di√ętiste stellig over het algemeen, of over jouw specifieke geval van een tekort ?…
  als dat zo is namelijk moet ik even verder studeren… en weet ik er minder van dan ik dacht..

  groeten

 18. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Het ging over mij specifiek.
  Het ging over ingredienten en hoeveelheden, en jaren.
  In kaas moet genoeg B12 zitten.

 19. Avatar van Jezzebel
  @Knutselman, ik hou er wel van.
  Je plaatjes, je woorden,
  veel of weinig.
  Je zet mooie beelden neer.

 20. Avatar van Knispel
  Die foto is prachtig. Ik vroeg me al af hoe je die gemaakt had, maar dat heb je al uitgelegd.

  Verder denk ik dat je bepaald niet alleen staat in het gevoel dat “iets” eindelijk een naam krijgt. En er blijken plotseling meer mensen dat “iets” te hebben en hee, er is ook nog iets aan te doen. Ja, jammer dat je het nu pas weet.

  Ik heb de neiging met terugwerkende kracht die gymleraar z’n neus om te draaien. W√°t een hork!

 21. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Update :
  Te vroeg gejuicht.
  Je krijgt pas klachten als 90 % van je lichaamsvoorraad B12 op is.
  Om die voorraad aan te vullen, moet je in 5 weken 10 injecties krijgen.
  Dat staat in het “Pharmacologisch kompas”, dat bij iedere huisarts op de boekenplank staat.
  En er moet ook nog een oorzaak van het tekort gevonden worden.
  Bij slechts 0,7 % van de patienten is dat het dieet.
  Afhankelijk van hoe het gaat, moet je de frequentie van de injecties verminderen.
  Ik kreeg 4 injecties, na gezeur nog een er bij.
  Over 3 maanden mocht ik terugkomen.

 22. Avatar van Sia
  Dat klinkt inderdaad als te vroeg gejuichd.
  Je lichaamsvoorraad was dus al lange tijd nagenoeg op en je hebt te weinig injecties gekregen om dat aan te vullen? Hoe ben je daar achter gekomen? Neem aan niet via je huisarts. En officieel mag je dus over 2 maanden terugkomen? Vreemd. Dan neem ik aan dat er ook niet serieus gekeken is naar een oorzaak voor dat tekort.
  Wat voor stappen ga je nu ondernemen? Verwijsbrief vragen voor de internist? Omdat de di√ętiste vorige maand al vertelde te denken aan een intrinsic factor? Ik zou het doen als ik jou was, en als je niet serieus genomen wordt gewoon contact opnemen met je zorgverzekeraar! Je betaalt er te veel voor om met een kluitje in het riet te worden gestuurd zou ik denken.
  Succes en sterkte ermee. Misschien ten overvloede, maar ik gun je echt niets slechts.

 23. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Dank je.
  Ik wens eigenlijk nooit iemand te tering, ik vertel hem hooguit de waarheid.

  De eerste klachten, waarvoor geen oorzaak te vinden was, traden 7 jaar geleden op.
  5 Dagen ziekenhuis.
  Goed voor jezelf opkomen is nog best lastig met lege batterijen.
  Wat de gezondheidszorg erg mist, is een scheidsrechter.
  Mijn zorgverzekeraar heeft zo’n telefoonmiep met standaard peptalk en geen enkel machtsmiddel.

 24. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Aanvulling :
  Ik heb na nog wat misverstanden met de huisarts gewoon alle 10 de injecties gekregen, en mag terugkomen over 2 maanden i.p.v. 3.
  Zo hoort het ook.
  Door de injecties kwam ik nog ergens anders achter :
  Delayed Sleep Phase Syndrome.
  Dat betekent dat je van nature geneigd bent te slapen tussen 4 uur ‘s-nachts en 12 uur ‘s-middags.
  Dat is ook zo bij mij, ik kom ‘s-nachts niet in slaap, en zit ‘s-morgens te vechten tegen de slaap.
  Een B12 injectie zet je biologische klok meteen gelijk, maar dat effect duurt maar kort.

 25. Ik moest bloedonderzoek van huisarts laten doen. Dat moet eigenlijk elk jaar, maar ik had een jaar overgeslagen. ‘Kruis B12 maar aan’, zei ik. Zo gezegd, zo gedaan. Na een week de uitslag. Iets te laag. Heb je klachten? vraagt de assistente. Ja, ik zie af en toe lichtflitsen, en soms wat angstig en depri. Op ongelijke vloer val ik vrij snel, en ik denk erg chaotisch. Ik zie af en toe lichtflitsen, en door die lichtflitsen heen zie ik niets meer. Schijnt ook bij migraine voor te komen, maar ik heb geen pijn. De huisarts stelt een B12 kuur voor, injecties, en ruim na de kuur, nacontrole. Zonder erbij na te denken heb ik bijna geen vlees en zuivel gebruikt. Jarenlang. Te druk met zoon aan te passen aan school (moet uiteindelijk andersom volgens begeleiders die weg moeten van de inmiddels ingeklapte regering).
  Zoon gaat goed, heeft zich enorm ontwikkeld dankzij hulp bij ASS.
  Raar idee, dat ik misschien minder last ga krijgen van autismeverschijnselen zoals me lam schrikken van geluiden en aanraking, traagheid van begrip als iemand iets praktisch aan me uitlegt, etc. Ik gebruikte laatst melotonine, toen zag ik in gedachten ineens beelden voor me. Normaal zie ik in gedachten niets voor me. Heftig, mee gestopt. Dan maar iets langer wakker.
  Knutsel, je berichten hier boven hebben me wellicht een hoop ellende en schade in mijn brein voorkomen. Hulpverleners, geliefde en familie stonden er nog van te kijken….’wat een geluk dat je ‘t in de gaten had. Moet er niet aan denken dat er blijvende schade kwam’.
  Even wat vegetarische kennissen gewaarschuwd, let op B12.
  Ik begrijp uit de rest van je blog dat je nog meer gezondheidsklachten hebt, heel veel sterkte ermee. Zal niet meevallen, ik kan alles, hardlopen etc. gaat prima.
  Groeten hier aan / voor iedereen die ik nog ‘ken’ van VKblog. Ben benieuwd hoe het allemaal uitpakt.
  Lisette

 26. Ik zal uiteraard strikt in de gaten houden of het misschien toch aan mijn ingewanden ligt, ipv bijna uitsluitend plantaardige voeding. Ik ben in medisch opzicht zeer assertief, op de verpleegopleiding geleerd. Toch nog ergens goed voor geweest, dus.
  En man en zoon aten wel vlees, ook op brood. Maar ik zal met arts overleggen of de jongen ook onderzoek moet hebben.

 27. Lisette, ik ben niet thuis en daardoor kan ik niet bij het moderatiescherm. Over een paar dagen zet ik je commentaar op “zichtbaar”.

 28. Heb gisteren injectie gehad, ik had maar klein tekort. Ik merk nu al enorm verschil. Ik ben veel minder emotioneel en blijf minder lang hangen in allerlei gedachten. Zintuigen minder overgevoelig. Vroeger voelde ik me alsof elke engerd die ik tien minuten op TV in de huiskamer zag drie dagen op bezoek was. Gruweiljk dus. Daarom nooit meer TV aan. Dit soort dingen beschreef ik vroeger dus op (verwijderde) VK-blog en met de tijd werd het alleen erger. Nu dus al heel stuk minder. Gemeld bij diverse organisaties van ervaringsdeskundigen mbt mentale problemen. Ik lig ook niet meer de hele nacht wakker als onze zoon een probleem heeft.

 29. Wat een tekort is, en wat normaal, bepaalt het laboratorium door gemeten waardes van gezonde mensen te vergelijken met die van zieke. Volgens mij hebben ze geen idee hoeveel “normaal” is. De ene mens heeft veel meer nodig dan de andere. Een tekort in het bloed toont aan dat je lichaamsvoorraad voor 90 % uitgeput is, en dan krijg je vage klachten, zowel geestelijk als lichamelijk.

Leave a Comment

Your email address will not be published.