Toekomst

Vroeger bestaat straks niet meer.
Kon ik nog met veel moeite ergens een vergeelde zwart-wit foto vinden, en in het archief de krant van 16 november 1938 inzien, mijn kinderen, als ze ooit komen, zullen mij in schokkerige super-8 vakantiefilmpjes zien.
En degenen die na ze komen zullen beelden zien waarvan de kwaliteit alleen afhangt van de cameravaardigheid van hun vader. De volgende generatie zal alles in levensgroot 3D zien en het geluid horen in surround super-audio.
En daarna zal er geen vroeger meer zijn.
Je tovert je voorouders tevoorschijn uit een piepklein kastje, en als je hun gezwaai zat bent, zet je ze weer uit.
Ergens moet het wel fout gaan, het is bijna ondenkbaar dat wij straks zo leven.
Ik hoop dat mijn dochter, als ik die ooit krijg, in het bejaardenhuis mijn gezicht af en toe wil aanraken.
Ik heb te weinig fantasie om me voor te stellen dat die robot met menselijke stem en bijna-echt rubber over haar metalen vingers mij ooit dezelfde gevoelens zal geven. Hoe oud en seniel ik ook mag worden.

Read Offline:

1 thought on “Toekomst”

  1. Avatar van Twiet
    Er kwam ooit , jaren terug al, een familie in een reportage voor waarvan de moeder (of tante) recent was overleden. ‘ Geeft niet, sprak men welgemoed, we hebben haar nog op video…’

    Ik hoop wel voor je dat het je dochter zal zijn, maar waarschijnlijker zal het de enige afdelingsverzorgende zijn met een steriel wasdoekje uit vacuĆ¼m verpakte rol. Je zal de vingers niet voelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.