Hoe kom ik bovenin Meest aanbevolen ?

Ofwel : Hoe word ik een Wina Born ?

Het elitair denken.

Ik zie af en toe stukjes met een foto uit de achtertuin en wat losse gedachten heel hoog in de lijst : meest aanbevolen.
Klopt dat ? Vraag ik mij dan af.
Ik gebruik zelf die aan/afbeveelknoppen zeer zeer zelden.
Alsof mensen zelf niet kunnen kiezen.
Het lijkt af en toe wel op radio.
Why is it, that every time I turn on my radio, I hear the same 5 songs, 15 times a day, for three months ?

Het komt door het systeem dat de Volkskrant hanteert.
Als iemand die volgens de Volkskrant een goede smaak heeft mij aanbeveelt of leest of becommentarieert, schiet ik omhoog in de lijst.
Wat !!!!????
Heel veel jaren geleden, toen nog nooit iemand van Jamie Oliver gehoord had, was je kookboek ten dode opgeschreven zonder voorwoord van Wina Born.
Dan kon het echt niets zijn.
Wina Born schijnt een lief mens geweest te zijn, en ze heeft veel goeds gedaan, maar voor veel schrijvers is het een zegen dat ze dood is.
Je moet niet elitair denken.
Iedereen kan lezen, iedereen heeft een smaak.
Om bij de elite te blijven horen moet ik me onthouden van kritiek op dezelfde elite, anders drukken ze allemaal op dat rode pijltje, zodat mensen mijn stukje niet meer zien.
Weg met die pijltjesknoppen !
Kijk eens naar die lijstjes met favorieten.
Overal dezelfden.
Iedereen is elkaars favoriet.
Ik geloof er helemaal niks van.
Favorieten ? Weg ermee !
De Volkskrant zou de schrijfsels best anders kunnen presenteren dan ze nu doen, met die top-40 imitatie.
De top-40 is altijd een killer geweest voor vernieuwing van muziek.
Er zijn andere modellen.
Loop eens een bibliotheek binnen. Hangt daar een aandachttrekkend bord met : deze week meest uitgeleend : XXXXX ?
( dat zou daar ook niet veel zin hebben, die plek in de kast is steeds leeg )

Toen ik hier kwam wonen, werd ik door mijn flatgenoten gekeurd.
Keurige auto, koopflat, verbouwen –> een van ons
Een tijdje later viel ik door de mand.
Op straat sleutelen ? Gehuil en gekrijs, midden in de nacht ? –> die hoort niet bij ons
Ik word nog steeds met de nek aangekeken door de meeste buren.
Gisteren kreeg ik een mooi compliment :
Ik werd zomaar aangesproken.
Het gaat me steeds beter af, dat praten met de buren.
Vroeger schoof ik met neergeslagen ogen langs ze, of ik stak even mijn hand op.
Ik ben best trots op de ontwikkeling die ik doorgemaakt heb, want bij “normale” mensen zie ik niet zoveel veranderingen.
Hij heet Toto, en hij komt van de Filippijnen.
Misschien komt het doordat hij een beetje een alian is , net als ik, maar hij was vanaf de eerste dag vriendelijk tegen me. Zijn vrouw ook.
Die begon er mee, en de man in me dacht dat ze op me viel, maar hij deed het ook, en hun zoon ook.
Een half jaar geleden zag ik ze voor het eerst, en toen ik vandaag mijn busje stond te wassen, kwam hij een praatje maken.
Hij is totaal anders dan ik, maar we hadden toch overeenkomsten.
Gezeur met de buren, gezeur met de gemeente.

Ik reageer heel giftig als ik denk dat mensen proberen ergens bij te horen.
Wie nieuwsgierig is hoe het zit, moet maar even een paar blogs terugbladeren en vooral de commentaren lezen.
Verhelderend.

Denk ik weleens aan mijn plek in de lijst ?

Wat ik zelf doe, is in een soort koortsaanval mijn stukje intypen, even nalezen en zo snel mogelijk in de brievenbus van de krant proppen.
Er mocht eens iets gebeuren waardoor ik ga twijfelen, of ik veeg per ongeluk het hele stukje weg door op het verkeerde kruisje te klikken.
Daarna ga ik met bonzend hart wachten tot iemand er op reageert, of tot ik het zie verschijnen in de lijst “meest-aanbevolen”.
Het bonzen wordt al iets minder, want de verrassing is er een beetje af.

Ik lees (te) weinig stukjes van anderen.
Ik zou het eigenlijk veel vaker moeten doen, en als ik dan een onbekend talent ontdek, die proberen bij anderen onder de aandacht te brengen.
Ik let vooral op de titels, en ik probeer me een beeld te vormen van schrijvers.
Sommigen maken me nieuwsgierig naar wat ze nog meer te vertellen hebben, anderen negeer ik na 1 keer lezen.
Ik discrimineer.
Vrouwen en mensen in het buitenland trekken mijn aandacht het meest.

Read Offline:

64 thoughts on “Hoe kom ik bovenin Meest aanbevolen ?”

 1. maria-dolores

  Avatar van maria-dolores
  hihi, als jij hier gaat schrijven dat je de aanbeveelknoppen bijna nooit gebruikt, dan gaan WIJ jou niet vertellen hoe je bovenaan (bovenin) komt. (grapje…)

  ciao,
  lieve groeten,
  Maria-Dolores

 2. Avatar van edu
  Je komt over het algemeen op twee manieren bovenaan die lijst: door te frauderen (= jezelf gewoon veel aanbevelingen geven) of door aan vriendjespolitiek te doen (= een kliekje zoeken, die altijd aanbevelen en een reactie achterlaten, zodat zij dat ook bij jou doen). In deze gevallen gaat het volstrekt niet om de inhoud van je bijdrage of de kwaliteit ervan.
  En natuurlijk zijn er enkele bijdrage die hoog in die lijst komen, omdat het een goede bijdrage is.

 3. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Klopt.
  Goede schrijvers komen bovenin.
  Maar niet met hun eerste stukje.
  Ze moeten lijdzaam toezien hoe de aandacht die zij verdienen naar stukjes gaat die eigenlijk niet zoveel aandacht waard zijn.
  Ik denk dat de programmeurs er wel voor gezorgd hebben dat je maar 1 keer kan stemmen, al kun je zo’n systeem ook wel foppen, als je denkt slim te zijn, net zoals je mensen geld kan ontfrutselen.

 4. Smokey Robbinson

  Avatar van Smokey Robbinson
  Ha! “Lijdzaam toezien” omdat men niet in de parmentatie is. Voor wat het helemaal waard is..
  Kijk mij eens popi-jopi wezen. Dat is het blogspel. Bonuspunten krijg je er niet mee.
  Grappig dit blog. En `t is nog waar ook. Hoe meer reacties, hoe meer je te doen hebt, maar het houdt de blogger wel van de straat, “zeg maar”.
  Groene pijl, als het kon vele.

 5. Avatar van rififi
  Mmm, ben relatief nieuw hier als blogster. Er gaat een wereld voor me open! Euh..aan-en af beveel knoppen ? Waar zitten die in vredesnaam ? En erger nog, waarom zitten ze er ? Dit is toch geen Idols ?Kliekjesvorming ? Oh hemel! Ik ga er in ieder geval niet aan mee doen. Leuke stukjes lees ik met plezier en ik stuur de schrijver een reactie. Dat vind ik wel zo eerlijk en gemeend..Dus bij deze; mooi stuk! En leerzaam ook voor de blog-maagden onder ons..waarvan acte.

 6. Jeroen de Baaij

  Avatar van Jeroen de Baaij
  De geschiedenis leert dat metablogs als deze altijd goed scoren in de aanbevolen lijst, dus wie weet wordt het nog wat! 😉
  Tja, en verder is de aanbevolenlijst tegenwoordig niet meer geheel afhankelijk van alleen rode en groene knoppen, maar van een ingewikkelde formule waar ook aantal unieke bezoekers etc. in worden meegerekend. Daarom kan een linkje op sites als nujij.nl ook nog wel eens helpen.
  Succes ermee! 😉

 7. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Bull.
  Mijn vorige berichtje staat hoog zat.
  Ik heb het systeem een tijdje bestudeerd, en het werkt kliekjesvorming in de hand.
  Het is ontworpen door mensen die zo denken, en dat is erg, voor een zich progressief noemende krant.
  Metablogs als deze ?
  Sure.
  Het gaat net zo goed over het leven buiten deze blogwereld, waar dezelfde wetten gelden.

 8. Jeroen de Baaij

  Avatar van Jeroen de Baaij
  Kliekjesvorming is onvermijdelijk, je leest sommige bloggers nou eenmaal liever dan anderen en dus zullen gelijkgestemden elkaar opzoeken. En tja zo’n lijst is slechts een lijst en dankzij de onbekende formule die tegenwoordig gebruikt wordt al een stuk meer ‘kliekjesbestendig’ dan hij was.
  Verder was mijn vorige reactie niet negatief bedoeld hoor. Schrijf gewoon goede stukjes dan komen vanzelf mensen je lezen.

 9. Avatar van sprakeloos
  Dat aan en afbevelen zie ik vooral als een pluim (aan afbevelen doe ik niet) zonder dat je meteen een reactie hoeft te geven. Een soort opsteker, compliment, blijk van waardering.

  En die kliekjes, mijn favorietenlijst is vooral ontstaan uit luiheid, hoef ik verder niet te zoeken. Dus kom bij mijn kliek, of je wilt of niet.

 10. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Onderschat ook Google niet.
  Ik was 2 weken geleden ook een nieuwe blogger.
  Tot mijn verbazing staat een blogje met de titel “Sex” nog steeds bovenaan.
  Geen meesterwerk, volgens mij.
  Als je mensen kwaad wil maken, gebruik dan populaire zoektermen als Sex of iet creatievers.
  Waarschijnlijk zijn ze binnen 2 seconden weg, maar iemand als ik zou iets interessants nog wel lezen, al was ik op dat moment meer op zoek naar plaatjes.

 11. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Nog iets geleerd :
  Het moment van posten is belangrijk.
  Na exact 24 uur gaan allerlei tellertjes terug naar 0, en valt je bericht pijlsnel naar beneden.
  Misschien een erfenis uit het krantentijdperk; je gaat bij het oud papier.

 12. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Nog iets :
  Het algorithme is geheim…….
  Loop even naar de beveiligingsexpert en laat je uitleggen waarom dat een belachelijk statement is.
  Geheim voor wie ?
  Geheim als in “Allernieuwste Hotmail-captcha alweer gekraakt”
  Sommige mensen hebben talent voor dat soort dingen.
  Er er wordt ook weleens gelekt, als in “Troonrede alweer uitgelekt”
  Of als in “Handel met voorkennis wordt heel gewoon”
  Lezen ze zelf die krant weleens ??

 13. 100_woorden

  Avatar van 100_woorden
  Ik vind je wel grappig in je uitspraken, maar of je daardoor hoger op de lijst komt, weet ik niet.
  Kwaliteit laat zich niet meten met een algoritme, maar omdat ze bij VK geen geld en geen mensen hebben om alles te lezen en te beoordelen, moeten we het daar maar mee doen.

 14. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Ik stond vandaag vrij hoog, voor iemand die pas 2 1/2 week blogt.
  Die plek interesseert natuurlijk niemand wat, maar het maakt je zichtbaar en daardoor word je gelezen.
  Ik verwijt VK dat ze geen beter systeem hebben om lezenswaardige stukjes onder de aandacht te brengen.
  Voor mij zou een spreadsheetachtig systeem volstaan.
  auteur/waardering bericht/waardering auteur/tags/aantal woorden/aantal reacties/aantal keer gelezen/etc…
  Ik wil zelf kunnen sorteren en geen algorithme dat dat voor mij doet.

 15. Avatar van J de Kat
  Ik geniet elke dag weer van die rode pijlen. Ben steeds weer een uurtje zoet met erop drukken onder elk bericht, als ik het heb gelezen. Zoniet, dan volstaat de rode pijl erboven.
  Het verbaast me dat je je druk maakt over de waan van de dag en je populariteit. Maar als je een sterk voorbeeld daarvan wil hebben: bekijk het weblog van 100_woorden eens secuur. Die gast en Kokopelli gaan door het vuur voor populariteit.

 16. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Het is nu 3 uur ‘snachts, je zou denken dat iedereen slaapt, toch zie ik heftige bewegingen in de “meest aanbevolen” lijst. Misschien iemand met veel wakkere fans, of zou er gewoon gefraudeerd worden ?
  Op een forum zit je om deze tijd meestal met z’n 2-en.
  Ik en Google [BOT].

 17. Man met baard

  Avatar van Man met baard
  Als je af en toe een ochtendje blogs leest en hier en daar een reactie plaatst (bij voorkeur positief en een beetje inhoudelijk), dan stromen de aanbevelingen en reacties bij je eigen stukken binnen. Da’s simpel.

 18. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Netwerken, gezellige of spraakmakende stukken schrijven, mooie fotoos en ….
  Echte logica is er niet te vinden….

 19. Robert Kruzdlo

  Avatar van Robert Kruzdlo
  BovenAAN staan…, is een klassement uitdrukking. Ik weet niet of het mag van de Volkskrant een nujij.nl lijntje maken?

  Je moet maar eens met bloggers op stap gaan, Boschebollen eten, rondvaartje, borrels drinken, versjes schrijven en vooral elkaar helpen in nood en deugd, achterom emailen etc etc… Dan zit het bovenin je hoofd wel goed en kom je altijd bovenaan.

  Neem een paar vriendinnen die goed kunnen typen die helpen je een heel eind de ladder op…

  En wat heb je er aan…, bovenaan gekomen, wat zou de volgende stap zijn. Volwassen worden misschien?

  Je moet niet ontkennen dat er al wat dames zijn die op je hielen trappen als het omgeknuffeld te worden gaat hier in bloggenland.

  Groet Robert Kruzdlo

 20. paco painter

  Avatar van paco painter
  Niets leukers dan op rode pijlen drukken. Waar maak je je druk om

 21. Avatar van Lidy
  Denk je echt dat de tellertjes na 24 uur op 0 springen?
  Dat gebeurt helemaal niet.
  Je staat in de 24uurs lijst. Je kunt ook kiezen voor meerdere dagen of zelfs een hele week. in het menuutje bovenaan de lijst meest aanbevolen-meeste reactes etc.

  En verder tja het systeem is gewoon niet sluitend. Maar maak je je daar nu werkelijk druk om. Als ik wil kan ik mijzelf telkens als ik opnieuw inlog opwaarderen. Dat kan ik omdat ik mobiel internet heb, jeweetwel zo’n stickie.

  Maar er zijn allerlei manieren om jezelf te helpen aan waardering.

  Wat een moeite voor de roem van de dag!…

  🙂

 22. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Waar ik me druk om maak is mijn enige favoriet, die veel te weinig lezers krijgt, en die een verhaal heeft dat 100 keer interessanter is dan een wandeling in de duinen, een ondergaande zon, foto’s die je zelf eigenlijk afgekeurd had ( en terecht ).
  Ik netwerk niet. En probeer me maar eens te betrappen op geslijm, of op niet begrepen hebben waar het stukje over gaat en toch een reactie plaatsen.

 23. Avatar van Twiet
  03:15 is ver voorbij het spookuur. En ik maar denken dat schrijven leuk is….

 24. Ina Dijstelberge

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ knutselsmurf : Een ieder blogt op zijn eigen manier, geeft er zijn eigen inhoud aan. Het hoog staan in de lijsten is niet evenredig aan de kwaliteit van een bijdrage.
  Met het reageren bij anderen en schrijven over het VKblog ben je al aan het netwerken.

  Wat betreft je favoriet, ik ben bij haar gaan kijken.
  Ze heeft 11 bijdrage geplaatst, waarvan tien op haar eerste dag. Telkens wanneer je een nieuwe bijdrage plaatst verdwijnt je vorige bijdrage uit de de lijst laatste berichten. Heb je dan nog geen reacties of aanbevelingen ontvangen, dan verdwijnt je bericht in de vergetelheid. Zoals bij Sanne.

  Tot slot,
  Onder mijn laatste bijdrage vraag ik mij af of je het betoog begrepen hebt, maar ik ga nu antwoorden op je tweede reactie en we zullen zien waar we uitkomen.

 25. Avatar van Lidy
  Jouw favoriet schrijft prachtige stukken, heb ik nu dankzij jou ontdekt, maar niet dagelijks en ook niet zo vaak als jij. Bovendien reageert ze niet of nauwelijks bij anderen zo heb ik de indruk. Tja en dan duurt het iets langer voordat anderen je ontdekken.

  Als jij er belang bij hebt dat zij meer aandacht krijgt dan had je ook een bijdrage aan haar kunnen besteden. Dan had te titel van deze bijdrage Sanne een vrouw in Afrika of zoiets moeten zijn met daaraan gekoppeld een betoog waarom zij meer aandacht verdient. Zo simpel!

 26. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Lidy
  Dat is een goed punt.
  Dat kan ik doen, maar dan moet ik wel zelf zichtbaar blijven.
  Ik denk dat ze het erg druk heeft, maar wel iets interessants te melden heeft.
  Wie heeft er elke dag iets belangrijks te vertellen ?
  Ik schrijf vaak over mezelf, en ik ben niet zo interessant dat ik dat kan blijven doen.
  TV heb ik niet, dus Paul & Witteman gaan volkomen langs me heen, ik kan er ook niks over schrijven.
  Ik heb ook geen hond,

 27. ceesincambodja

  Avatar van ceesincambodja
  Wie de hel is ‘Wina Borren’?
  Ik stuw je weer een punt omhoog -en doe daarmee mezelf tekort. Begrijp je?

  Ceesgegroetje

 28. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Wina Born was ooit de eerste en enige en meest belangrijke kookboekenschrijfster van Nederland.

  Dat kun jij wel hebben Cees. Die “favorieten” beschouw ik als informatie voor anderen, niet voor mezelf.
  Jouw stukjes lees ik graag, maar ik vind ze zonder geheugensteuntje ook wel.

 29. Catharina Anna Maria van Vliet

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  Heel verhaal. Ach die aanbevelingen. Waarom vind je dat belangrijk vraag ik me dan af. In de reactieruimte heb je heel wat antwoorden gegeven dus die vraag is niet zo brandend meer.

  Ik zijn al heel wat logjes over het systeem geschreven. Vaak lees ik met intersse andermans blog maar heb ik niet zoveel te melden in de reactieruimte en nietszeggende oneliners probeer ik te vermijden. Ik dacht altijd dat daar de aanbevelingknop voor was uitgevonden. Ik zie niet zo wat er mis mee is.

  Als de aanbeveel knop verdwijnt gaan er weer andere bloggers mopperen en klagen, het is gewoon nooit goed. En maar zeuren over VKblog dit en dat, het is potjandosie een gratis service!

  Kliekjes vorming heb je overal en altijd. Ik ben naar de meeste blogborrels geweest en ik vond het hartstikke leuk. Maar ja daar hebben andere bloggers ook wat over te mauwen. Moeten ze maar doen al zetten ze met hun zurigheid vooral zichzelf te kijk.

  @Cees: ik meende van Kokopelli begrepen te hebben dat anderen aanbevelen je juist goed is voor je eigen ‘score’ via de geheime formule.

 30. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Ik ben gek op mensen die zichzelf te kijk zetten, maar die pijltjes zijn anoniem.
  Op zich heeft het ook wel waarde, als je een cijfer kon geven voor een stukje.
  Maar niet anoniem.
  Computers zijn van die simpele dingen.
  Er is geen kunst aan om bovenin te komen.
  Bij GeenStijl weten ze precies hoe dat werkt, om een of andere reden zitten daar veel internetenquetefraudeurs.

 31. Avatar van Kokopelli
  @Catharina Anna Maria: Het een (iemand aanbevelen) staat compleet los van het ander (doorwerking via de formule in de eigen “score”).

  @All: Grappig om hier in de thread te kunnen lezen dat het zoveelste metablog weer eens tal van veile insinuaties en wilde speculaties oproept. Aan de notoire dorpspomproddels kan helaas niets gedaan worden, maar aan de speculaties des te meer door eens dit deel van de handleiding te lezen:

  http://extra.volkskrant.nl/upload/blog/handleiding.htm#_Toc235287319

  Daar kun je ongeveer alle benodigde informatie uit halen: dus zo “geheim” is die formule bepaald niet: nagenoeg alle ingrediënten (voor zover mij bekend) worden daar opgenoemd. Alleen de weging van de diverse variabelen is onbekend. En die handleiding staat er al sinds half juli.

  Nachtelijk bezoek en heftige bewegingen in de MA lijst? Verbazingwekkend dat Knutselsmurf die lijst zo goed volgt terwijl het hem van de andere kant helemaal niet interesseert. Als je het tijdvenster op bijvoorbeeld op 48 uur instelt zul je zien dat de lijst zelfs uitermate statisch te noemen is.

  Ik selecteer overigens altijd de lijst Laatste berichten omdat dat de enige logische lijst is waarvan de titel werkelijk de lading dekt.

  Overigens ooit wel eens gedacht aan de aanwezigheid van VK bloggers die in het (verre) buitenland zitten? Er is nota bene een groep voor in het leven geroepen: http://www.vkblog.nl/groep/30/Bloggers_in_het_Buitenland.

  Daarenboven zijn er (ook op platformen zoals Hyves en Ekudos) tot diep in de nacht activiteiten waarneembaar. Sommige mensen/bloggers hebben nou eenmaal minder slaap nodig en/of hebben overdag ook nog andere dingen te doen.

  Wat betreft de intentionele popularisering van Sanne: Ina (11:55) en Lidy (12:00) slaan precies de spijker op de kop. Zonder (incidentele) interactie met andere bloggers zal het lang duren voordat zij kan rekenen op een breed publiek.

  En als laatste: in de algemene gebruiksvoorwaarden van het VKblog (http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1076502.ece/Gebruiksvoorwaarden_Volkskrantblog_en_Volkskrant_websites) staat nergens omschreven wat er voor onderwerpen op het VKblog toegestaan zijn en op welke wijze deze gepresenteerd dienen te worden (middels tekst, foto, video, animatie of anderszins). De beleving, waardering en kwaliteitsbeoordeling daarvan gebeurt door de bloggers en andere (externe) lezers. Aangezien geen enkel kwaliteitscriterium gedefinieerd is gebeurt de “waardering” op volstrekt subjectieve wijze: 10 bloggers, 10 totaal verschillende beoordelingen.

  Dat de ranking in de MA lijst mogelijkerwijs bepaald wordt door irrelevante parameters staat overigens los van al het voorgaande. Dat is een (rigide) keuze geweest van de VK waar niemand hier ten blogge invloed op kan uitoefenen.

  Groet,
  Kokopelli

 32. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Je beslist heel veel op het moment dat je een default instelling kiest.
  Ik verander die instellingen bijna nooit, de incidentele bezoeker zal niet eens weten dat het kan.
  Ik blijf er bij dat ik een top-40 achtige presentatie niet ideaal vind; een bibliotheek is leuker.
  En dat manipuleren van die lijst best te doen is.

  http://www.trouw.nl/nieuws/nederland/article1487620.ece

 33. Avatar van Kokopelli
  Bijna iedere lijst is manipuleerbaar.

  Als je mijn reactie nog eens leest kun je zien dat ik standaard voor de enige niet manipuleerbare lijst kies.

 34. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Maar de Volkskrant kiest standaard voor een wel manipuleerbare lijst.
  Dat betekent default : standaard keuze.

  Als ik die reactie nog eens nalees, ben ik vooral veel tijd kwijt (lang) en zie ik beschuldigingen die niet kloppen ( ik insinueer niets, ik veltel wat ik weet en wat ik zie )

 35. paco painter

  Avatar van paco painter
  Waar ik me druk om maak is mijn enige favoriet, die veel te weinig lezers krijgt, en die een verhaal heeft dat 100 keer interessanter is dan een wandeling in de duinen, een ondergaande zon, ‘

  Misschien vinden anderen een wandeling door zonovergoten duinen wel interessant

 36. Avatar van Kokopelli
  @Knutselsmurf: Ik bedoelde jou ook niet. Ik refereerde aan de zeer stereotiepe reactie van JdK om 02:25 uur. Dergelijke reacties worden niet zelden opgeroepen door metablogs. En verschijnen ook regelmatig als off-topics onder “gewone” blogs.

  Als je een blog plaatst kun je rekenen op reacties. Het is alleszins redelijk om te vragen of je zo’n reactie dan ook leest. Ik heb ook kostbare tijd geïnvesteerd in het lezen van jouw blog en de complete thread daaronder.

  It’s part of the game…

  Maar als ik jouw wensenpakket nog eens op een rijtje zet dan is het misschien goed om te overwegen om een ander blogplatform te kiezen. Mij is vorige week expliciet te kennen gegeven dat de VK voorlopig geen tijd en geld meer wil investeren in het VKblog.

  Alleen in het geval van een ernstige storing wil men incidenteel nog ingrijpen. In dat geval zal er waarschijnlijk een tijdlang helemaal géén of slechts een gebrekkig functionerend weblog beschikbaar zijn. Maar innovaties en feature requests zijn voor onbepaalde tijd uitgesloten.

 37. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Paco:
  Goeie tip.
  Je moet ook rekening houden met je lezers.
  Dat doe ik eigenlijk nooit. ( egocentrisch )
  Ik vind het best belangrijk wat er in de rest van de wereld gebeurt, maar ik heb net ook wat foto’s gemaakt in Amsterdam, ik woon daar tenslotte. Even kijken of ze scherp zijn.

 38. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  @Koko
  Ik heb hem gelezen hoor.
  Je vroeg om hem opnieuw te lezen.
  Ik kan trouwens best snel lezen.

  Ben ik de enige die dat leest als een belediging aan bloggers ?
  Ik ga die redacteuren maar eens kritisch volgen.

 39. Avatar van Kokopelli
  @Knutselsmurf:
  Ik ga die redacteuren maar eens kritisch volgen.
  Wat bedoel je precies?

 40. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  precies :
  Als de krant denkt dat de betaalde redacteuren veeeeeeel meer geld waard zijn dan vrijwilligers die het voor de eer, de lol of voor het belang van hun boodschap doen, dan zie ik het als mijn taak om te controleren of ze geen denkfout maken.
  En ze daar middels een blogje even op te attenderen.
  En misschien zelfs wel dat blogje onder de aandacht van velen brengen.
  Dat mag toch ?

 41. Avatar van Kokopelli
  @Knutselfsmurf: Natuurlijk mag dat. Dat is je goed recht en een nobel streven.

  Maar bespaar je de illusie dat er vanuit VK zijde iets aan veranderd zal worden. De interactie met de redactionele medewerkers die op het VKblog publiceren is uiterst marginaal, zo niet onmogelijk omdat reacties onder hun blogs niet zijn toegestaan of nooit daarop gereageerd wordt (enkele uitzonderingen daargelaten).

  Voor wat betreft het functioneren van het VKblog zelf (en eventuele wensen voor verbetering) is er echter geen officieel aanspreekpunt. Ik heb als pro-deo “intermediair” (ik ben geen medewerker van de VK) die taak (al dan niet (on)zichtbaar) een maand of acht op me genomen maar heb sinds vorige week er min of meer een punt achter gezet.

 42. Avatar van Sia
  Je krijgt het nog druk de komende tijd knutsel: én solliciteren én de volkskrantredacteuren controleren op denkfouten? ;p

 43. knutselsmurf

  Avatar van knutselsmurf
  Nee, die interactie stel niet veel voor. Wij doen niet aan ingezonden brieven.
  Van mij mogen ze dat extra brede stuk foto waaraan je kan zien dat het niet zomaar een blog is ook wel weghalen.
  Het is juist zo leuk, terugpraten tegen de krant.
  Het ontbreken daarvan was juist het probleem met die kattenbakversie.

 44. Betsie, ik heb je reactie gelezen, maar ik kan even niet bij het moderatiepaneel. Daar kan ik alleen vanaf een PC met het juiste ip-adres bij.

 45. Als we de Typepad backup zouden krijgen, zou jij dan ook meer inzicht kunnen verkrijgen in de fouten die bij de migratie zijn gemaakt ?

 46. Dat zou een neveneffect kunnen zijn. De hoofdzaak is : zien wat er in zit en proberen dat om te zetten naar een WordPress formaat, zodat mensen zelf kunnen bepalen wat ze er mee willen doen, zoals ik dat ook voor de VKbloggers heb gedaan.

 47. Uiteraard begrijp ik de hoofdzaak, maar dat neveneffect zou ook heel interessant kunnen zijn, toch?

 48. De vraag is natuurlijk of we dat zelf mogen bepalen, dit i.v.m. de auteursrechten.
  Doorsturen naar derden is niet toegestaan. WordPress, Blogspot en anders zijn ook derden. Weet jij hoe dat zit?

 49. Auteursrecht = het recht van de auteur, dus het recht van degene die iets gemaakt heeft. Auteursrecht kan niet overgaan naar een ander. Het punt is alleen, dat mensen in grote aantallen hun werk in beheer hebben gegeven aan weblog.nl, en ze daarmee impliciet toestemming hebben gegeven om ermee te doen wat ze willen. Puliceren mag, ze kunnen ook de hele verzameling uit het raam gooien. Dat zou lullig zijn voor de 99 % van de mensen die geen backup hebben, maar het mag. Wat ik doe mag ook. Ik heb heel VKblog ingelezen. Zolang ik er niets uit publiceer, hou ik me aan de auteurswet. Als ik een blog teruggeef aan de auteur die geen backup heeft, hou ik me nog steeds aan de wet. Dat is wat ik doe.

 50. Sanoma Digital heeft nu de auteursrechten van de inhoud van onze blogs.
  Velen hebben deze inhoud geimporteerd of anderszins toegevoegd aan hun nieuwe blog en daarmee doorgestuurd naar derden. Weet jij of we nu in overtreding zijn?

 51. Die wet is uit 1912! Wanneer je een boek schrijft is het duidelijk wie de auteur is en wie dus de rechten heeft.
  Maar bij tekst op het web is de situatie anders, jij schrijft onder de naam Knutselsmurf maar niemand weet wie jij bent, wel kan de tekst geralateerd worden aan het IP-adres van je PC. En zelfs als je weet dat die zich in jouw huis bevindt is het nog niet zeker dat jijzelf die tekst geschreven hebt. Het kan ook de buurman zijn die de planten water geeft terwijl jij niet thuis bent.
  Dus de auteur is bij tekst op het web niet bekend. Of beter gezegd: jij kan niet bewijzen dat jij de auteur bent.
  Dat is een groot probleem.

 52. Die wet geldt nog steeds. Wetten verjaren niet. Er wordt af en toe wat aan aangepast om expliciet bepaalde gegevensdragers te beschrijven.
  Het probleem dat je beschrijft is niet nieuw, aan de letters van een typemachine kun je ook niet zien wie het toetsenbord bediend heeft. Dat maakt die wet nog niet ongeldig.

 53. Uiteraard is de wet niet ongeldig maar omdat er een nieuwe situatie is ontstaan bevat deze lacunes. De auteur is niet bekend wel wie de gegevensdrager bezit. En die laatste claimt nu de auteursrechten.

 54. Dat heb ik nog niet gezien. Iedereen gebruikt te pas en te onpas het woord “auteursrecht”, weinig mensen weten wat er in de auteurswet staat. Misschien weet niet iedereen op elk niveau bij Sanoma het. Maar als ze ruggespraak houden, komen ze daar wel achter. Ik ga er van uit dat ze zich aan de wet willen houden en geen bedrog willen plegen.

 55. Als een knappe poging om mensen op het verkeerde been te zetten.

  “of haar licentiegevers”
  Dat zijn de auteurs, in het geval van de blogs.
  Ze gooien alles op één hoop, maar het is zo dat Sanoma het auteursrecht heeft op de naam en het logo, en alles wat weblog tot weblog maakt, en de auteurs hebben het auteursrecht op de content, en die licentie volgt uit de overeenkomst die je met Sanoma afsluit op het moment dat je een blog start.
  Omdat een contract niet strijdig kan zijn met de wet, kan niemand de overeenkomst zo uitleggen dat hij dat wel is, want dan is de overeenkomst immers ongeldig.
  Zo simpel is het.

 56. En deze dan:

  “Sanoma Digital heeft tevens het recht om – tenzij anders overeengekomen met de auteur – ingezonden materiaal in te korten en/of aan te passen. Dit geldt voor tekst-, muziek- en beeldmateriaal.”

 57. Met andere woorden : ze mogen je censureren.
  Maar nergens beweren ze dat jouw auteursrecht overgaat naar Sanoma, want dat kan niet. Sanoma verbiedt je ook nergens om je eigen werk ergens anders te gebruiken, want dat kan ook niet. Zulke bedingen vindt je wel in arbeidsovereenkomsten. Sanoma mag je werk oneindig vaak dupliceren, dat recht heb je ze gegeven, maar kan je niet verbieden om er zelf iets mee te doen. Dat neemt niet weg dat ze botweg kunnen weigeren je een kopie te geven, dus dat moeten we ze vriendelijk vragen.

 58. Ik ben van mening dat wanneer mijn tekst wordt gecensureerd, ik zelf dan niet meer de auteur ben.

  En hoe zit het hiermee:
  “Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Sanoma Digital is het onder meer niet toegestaan de inhoud van deze website, of enig onderdeel daarvan, door te sturen, te verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, behalve voor zover strikt noodzakelijk is voor het gebruiken van deze website.”

  Stel je vindt een uitgever zo gek dat hij je blog in boekvorm wil uitgeven, mag dit dan of moet je eerst toestemming vragen aan Sanoma?

 59. Het wordt een beetje een afgezaagd verhaal :
  Je mag je eigen werk naar eigen goeddunken gebruiken, Een schermprintje zou niet mogen, want dan staan er elementen bij waarop Sanoma copyright heeft, maar voor de rest is de copyrightmededeling van toepassing op de hele wereld, behalve de auteur zelf.

 60. Wanneer jij de auteursrechten hebt, en een ander kan je tekst zomaar wijzigen, dan worden jouw rechten geschonden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.